Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2014 09:09 - ангелската сила на сезоните (тед андрюс)
Автор: bven Категория: Бизнес   
Прочетен: 1501 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В зависимост от степента на подготовката, ученикът на Христовите тайнства може да се надява да преживее енергиите на едно от трите нива. Разбира се, те не са ясно разграничени едно от друго и се застъпват. Индивидът може да очаква да преживее аспекти на няколко от тях. Тези три степени енергия, задвижена чрез постигането на съзвучие с този сезон, са енергиите на Пречистването, Просветлението и/или Майсторска степен.

Пречистване
(Ученикът в Гетсиманската градина)

За индивида, който се отваря за Христовите енергии в тяхната циклична проява върху човечеството, работата и усилията по това време биха могли да доведат до стесняване на духовния му път. Може да възникнат ситуации, които да подложат на изпитание способността му да си служи с вярата, любовта, чистотата и силата в различни области на живота си. Индивидът може да бъде изведен на път, който води до дори по-голямо посвещаване на служенето, до възможността да служи на другите по много и различни начини. Ако съзнателно го следва, накрая той ще го изведе до съзнателно освобождаване от физическото тяло - по негова воля. Той може да стимулира по-силни пориви към пречистване и себеотрицание.
Енергията на пречистване би могла да създаде възможности да се научи да преобразява жизнените си условия, символно изразено с обреда в градината. Това ще създаде възможност за очистване на нисшата природа и ще разкрие по-широко виждане за бъдещето. Като част от духовната награда за усилията и изпитанията по това време, ще стане възможно да се усвоят техники за непосредствено знание относно фактите от другите нива на живот отвъд физическото познание.

Просветление
(Ученик на Процеса)

На нивото на Христовите тайнства индивидът би могъл да притежава енергия, която да го придвижи по-нататък, но тя ще прояви и по-фини проверки на разграничаването и балансирането. Колкото по-напред отиваме в развитието си, толкова по-фини, по-задълбочени и по-дълбоко проникващи са нашите всекидневни изпитания. С постигането на съзвучие с енергиите на сезона индивидът ще създаде благоприятни възможности, които разкриват важността на себеотрицанието в обучението. Човек трябва да се научи да върви право напред и по тесен път. Духовната награда на това ниво се състои в истинско ясновиждане и ясночуване16 . Обучението и работата на това ниво включва съзнателното събуждане на енергийните центрове. Така започва да се развива осъзнаването, не можем да се отворим към духовното, когато сме в пълно съзнание и в нормално, будно състояние.

Майсторска степен
(Ученикът на Разпятието)

Този, който е станал съзвучен с Христовите тайнства на пролетния сезон и е на по-високо ниво в развитието си, би могъл да се срещне със знания свързани с разпятието. Това се проявява с такава интензивност в живота на човека, че много хора се отдръпват. Развитата до този момент сила може би не е достатъчна и вероятно е необходима повече работа на други нива. Финото проверяване ще продължи да се проявява. Терзанието от това събитие символизира готовността на индивида да пробужда и да контролира вътрешния змиевиден огън. За мнозина биха могли да се изявят ситуации, отразяващи приковаване на кръста, но те не биха били способни да изтърпят той да бъде вдигнат. Духовната награда на това ниво на съзвучност е пробудената способност да се преминава по желание от физическото в духовното и обратно. Личността е свързана с духа.

През пролетния сезон е добре погледът ви да бъде насочен навътре, за да можете да установите как вашата съзвучност със сезонните ритми предизвиква появата на ситуациите по пътя на Христовите тайнства. Понякога отчитането на обстоятелствата в живота на човека и поставянето им в една от трите категории помага да се определи необходимата работа и да се разберат скритите значения на житейските обстоятелства. Посвещението, макар и представено чрез свещено писание, ще се осъществи при обикновени житейски обстоятелства - с хората, с които сме най-много свързани. То не става в изкуствено създадени ситуации. Важно е това да се запечата, в съзнанието на човечеството чрез поставянето на Висшите тайнства на сцената на живота.

image

Седемте мъжки тайнства на окултното християнство
Автентичните седем стъпки в процеса на посвещение в древните мистерии били разширени и отново изявени в четиринадесетте стъпки на Христовите тайнства. Те от своя страна били разделени на седем Женски и седем Мъжки тайнства, всяко от които е свързано с енергиите, активирани при специфичните сезонни промени над Земята.

Женските тайнства (елементът вода) са свързани със зимното слънцестоене и зимния сезон. При тях работата е съсредоточена в сърцето и в слънчевия сплит, центровете на раждане. Това са нежните мистерии, пораждащи в индивида Божествените женски потенциали, които се крият във всеки от нас. В историческите събития от живота на Исус Христос те са свързани с преживяването на Благовещение и завършват с Кръщението.

Мъжките тайнства (елементът огън) са свързани с пролетното равноденствие и с пролетния сезон. При тях работата е по-трудна и включва развиване на самоконтрола. Тя изисква да бъдат изявени във външния свят вътрешните потенциални възможности, живеейки такъв живот, какъвто се стремим да създадем. Индивидът трябва да се научи да разкрива съзидателните сили, родени през предишния сезон. Той трябва да се научи да върви сам, изявявайки тези борчески огньове с развита и съсредоточена воля.

Преображението
Това е събитието, което свързва Женските тайнства с Мъжките в окултното християнство. То свързва Коледните тайнства с Великденските – мъжкото с женското като равностойни, но отделни полюси на енергия в човека. Това е степента на развитие, на която индивидът трябва да се научи да изявява двата равностойни аспекта на полярността. На най-висше ниво то може да събуди хипофизата (челната чакра и седалището на женските енергии) и епифизата (теменната  чакра и седалището на мъжките енергии). С постигане на това, независимо от времето и пространството, се осъществява съзнателна връзка с великите духовни учители. В Христовите тайнства това е бил моментът, когато Исус Христос се появява в архангелската си същност на онези свои трима ученика, които били способни да издигнат съзнанието си така, че да го видят.

Тържественото влизане
Тази част от пътя представя радостите, които човек намира по него. Ерусалим бил центърът, сърцето, където Христос е дошъл в живота (роден по времето, което свързваме с Женските тайнства). Шествието символизира пътя на кандидата, успял да победи и да преобрази своя живот. То символизира външното признание, което получават способните да разгърнат и да изявят висшите, вътрешните потенциали. Това събитие има външен и вътрешен смисъл. То предоставя възможност на онези, които са се облагодетелствали от служенето, да проявят почит и благодарност. Но то показва началото и на по-голямото дело - влизането в Храма на Светлината. Това е събитие за възхвала на достигналите тази степен на разгръщане. То е изява на съзидателните сили. Магарето символизира душевната мъдрост, а палмовите клонки са символ на победоносно постижение.

Празник в горната стая
Това е времето на "Тайната вечеря" според свещеното писание. То символизира празника на Светото причастие или празник на Полярността, който бил предаден от Мелхиседек на Авраам и от Христос на цялото човечество. Тази практика е била част от всички древни мистични традиции. Това е крайното, последното учение за алхимичния процес. Само онези, които постигнат определена степен на разгръщане, сядат на масата и споделят това тайнство, което показва как да съхраним същността на живота, за да създадем жизнени сили, които да се излъчват от тялото и които могат да бъдат привличани когато пожелаем. Това е тайнство на съединяване на противоположностите - на равенството и равновесието на мъжкото и женското във всички отношения. Според езотерично предание Мария е направила подобен празник в съседна стая с дванадесетте посветени жени. Истинската церемония включва и мъже, и жени. Участващите в нея са били учени как да проявят сили и умения в лечението и духовното просветление. От древността Хлябът е символ на Божественото женско начало (водно тайнство), а Виното е древният символ на Мъжката енергия, или огненият елемент. Хляб и вино, хляб и сол, манна, Тайната вечеря - всички те са част от същата древна традиция.

Гетсиманската градина
Това било послание за висшата сила на трансформирането на енергиите към тримата най-способни апостоли - Петър, Яков и Йоан. Те не могли да останат будни, за да помогнат на Исус Христос, тъй като все още не били способни да изпълнят тази задача. Научаването да се постигне балансираната сила на "Горната стая" изисква от духовния ученик да я използва в живота си, за да променя нисшите условия. Христос не е имал нисш Аз, който да трансформира. Ето защо той избрал да преобразува натрупаната негативна енергия на човечеството. Но Христос е трябвало да намали своите вибрации, за да постигне пълно съзвучие и резонанс с вибрационните ритми на Земята. Това е било необходимо, за да се приспособи към енергийните условия на цялата планета. Когато "издъхнал", Христос е могъл да стане присъстващ на Земята Логос, постоянна част от енергийната структура на самата Земя, за да стимулира с по-мощен импулс към всичко по-висше.
Тримата Апостоли трябвало да помогнат, но те не могли да се справят със задачата. Основното в това Мъжко тайнство е себеотрицание и жертвоготовност. Истинската духовна преданост трябва да се запечата в определен момент в душата. Обикновено за повечето духовни ученици това става периодично по време на процеса на Разгръщане. Всички ние преживяваме нашата "Гетсиманска градина" - чувството за самота, усещането на земните тежести и цялата им отговорност върху раменете ни. Трябва да се изправим пред отговорностите, за можем накрая на заявим: "Но нека бъде не Моята воля, а Твоята". (Лук. 22:42)

Процесът
"Процесът" представлява много критична точка от пътя на духовния ученик. До този момент той вече е постигнал определена степен на знание и сила - много по-големи от тези на обикновените хора. Това винаги води до изкушения. Индивидът трябва да избере между далечните резултати и непосредствените, а непосредствено може да бъде всичко в сегашната инкарнация. Могат да се явят изкушения за злоупотреба с енергията или за демонстрирането й, за да се докаже собствената значимост. Изкушенията обикновено принадлежат към една от трите категории, като могат да варират по сила:
Изкушения на тленния ум и неговите нисши желания (представено чрез отвеждането на Исус Христос при Анна).

Изкушение от земни амбиции (представено чрез изпращането на Исус Христос при Каиафа).
Слабостта и колебанията на ума, когато се взема решение за нечий живот и нечии истини, макар че това може да застраши собственото положение (представено чрез изправянето на Исус Христос пред Пилат).
Терзанието и мъката са символ на болката от духовните огньове на ново раждане и на напълно събудените центрове на тялото, докоснати от змиевидния огън на мъдростта при издигането му до главата. Тръненият венец също е символ на ефекта от събудения змиевиден огън при отказа ни да се поддадем на изкушението и да злоупотребим или ненужно да разширим енергиите и способностите си. Когато змиевидният огън (кундалини) докосне епифизата и хипофизата, той докосва и фронталния синус и краниалните нерви, отваряйки ума за пълно духовно осъзнаване.

Трите падения по време на "процеса" символизират моралните провали, на които човечеството може да се поддаде по пътя към висше просветление:
Първото е тежестта на материята, която забулва духовното.
Второто е провал поради земни желания.
Третото е пропадане поради неконтролирани желания и блясък, на които недисциплинираният духовно ум може за се поддаде.

Разпятието
В тази точка на разгръщане на вътрешните божествени способности пътят става по-тесен. В този момент на много хора силите не достигат и те се отдръпват. И откриват, или че прекият път не ги е подготвил добре, или че това ще изисква много повече, отколкото могат да дадат в този момент. Мнозина си позволяват да бъдат "приковани на кръста", но не биха могли да понесат болката той да бъде издигнат. На това ниво индивидът трябва да вникне в същността на най-дълбоките си аспекти и да ги преобрази.
Неспирно сме подложени на недоловима проверка и много пъти тя ще включва избора на духовното пред физическото и личното. Индивидът трябва да се научи безстрашно да посреща неразбирането, присмеха и преследванията, дори когато това идва и от най-близките му. Това може би ще изисква и волята да се откаже от бъдеще и слава.

Мария е извървяла всяка стъпка с Исус Христос. Ето защо и тя, работейки за човечеството, е постигнала това ниво на посвещение. На кръста Исус Христос бил заобиколен от три жени, което символизира трите женски аспекти, които правят възможно осъществяването. На това ниво индивидът може по свое желание да преминава от физическото в духовното царство. Той учи урока за съзнателното безсмъртие.

Възкресението
Последното от седемте Мъжки тайнства на окултното християнство е честването на Великден - възкресението на Христос. Смъртта е последният враг и страх, който трябва да бъде победен. Това събитие показва учението за съзнателното безсмъртие - за това, как човек може да действа във физическото и в духовното царство в пълно съзнание. Това понякога се нарича "Степента на слава в Посвещението."
На много нива ние преживяваме много смърти и много възкресения. Те се отразяват в непрестанния, цикъл на сезоните и на промените на природата. Ние винаги умираме в един аспект, като се раждаме в друг. За много хора промените са трудни и болезнени, но това е само докато сме емоционално свързани с нещо, което вече не ни е полезно. Част от задачата на духовния ученик е да приема всеки ден като едно възкресение.

Според езотеричното учение на това висше ниво вие все още бихте могли да преживеете много животи на Земята като учител, но никога вече няма да познаете прекъсването на съзнанието между вътрешното и външното ниво на живота, между живота и смъртта.

image




Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14929074
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39061
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава