Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2016 10:30 - ВЪПРОСИТЕ СЛЕД ОПИТА ЗА ПРЕВРАТ В ТУРЦИЯ
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 9757 Коментари: 20 Гласове:
10

Последна промяна: 16.07.2016 19:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Това, което се случва в Турция е изненадващо, но не и необяснимо.

Извън статистиките за убити и ранени и репортажите от затворените летища случилото поставя редица въпроси.

Как може в една страна управлявана от толкова убедително мнозинство и толкова обичан лидер да се стигне дотук?

Всъщност турското общество не за пръв път е демонстрирало разделеност - напук на демокрацията.

Предишните военни преврати бяха в името на светската държава, но резултатите бяха спорни.

Така наречените "демонстрации в парка Гези" преди три години също показаха сериозно разделение на турското общество.

Първото послание на превратаджиите - които да са те, беше с ключови думи "мир" и "човешки права".

Дали не са могли да измислят нищо повече или в Турция наистина има дефицит на мир и права?

Вероятно демокрацията не е само да имаш мнозинство и легитимна власт, но и да успееш да запазиш вътрешното достойнство на малцинството.

Превратът очевидно не е дворцов, в него има замесени много хора, включително обикновени войници.

Какво ги е накарало да тръгнат срещу демократичната власт - сляпо изпълнение на заповедта на командира, по "гюромихайловски", или убеденост, че тази държава може да бъде управлявана по-добре?

Дали на част от армията не й е омръзнало да воюва и наистина иска мир?

Излезлите на улицата наистина ли са "Народът"? В чието име утре Ердоган ще управлява с още по-твърда ръка. Или би трябвало да потърси помирение в разделеното общество?

Свидетели разказват как в Истанбул излезлите срещу преврата не само развяват знамена с лика на Ердоган, но и целуват образа му.

Точно този твърд електорат дали би искал помирение или ще иска отмъщение?

Милиони излязоха на улиците, но колко са били тези, които са останали вкъщи и тайно са стискали палци за преврата - просто защото са загубили службата си, примерно, заета от някой партиец от мнозинството?

Както казват някои, на Балканите зад всички големи събития има някакви малки битови интереси.

Дали пък организаторите на преврата са действали под заплахата, че ще загубят постовете си?

Как е възможно в една толкова контролирана държава да се формира тайно движение, което да тръгне срещу властта с танкове и самолети?

От Гърция идва информация, че още вчера следобед по границата с Турция имало движение на военни части т.е. в Гърция се е знаело, че отвъд границата се готви нещо. А в това време Ердоган  нищо не знае и отмаря в Мармарис. Отмаря или чака момента да се намеси и да укрепи непоклатимо своята власт? А може би и международния си авторитет като гарант на демокрацията в този район? Той вече получи подкрепата на великите сили, които едва ли го обичат, но още по-малко обичат несигурността в една толкова важна държава.

Случилото се в Турция удивително напомня пуча срещу Горбачов, който също беше на почивка и също властта оцеля след като граждани излязоха срещу танковете. Само че тогава се появи на сцената втори човек - Елцин, който по-късно използва ситуацията, за да забрани КПСС.

Какво ще последва в Турция - забрани, военни съдилища, прочистване на администрацията, или извличане на поуки?

Демокрацията в Турция победи - най-общо казано. Но дали това е най-добрият модел демокрация? Въпросът е универсален.




Гласувай:
12



1. mihala - Ами това ако не е модел, а сигнал за ...
16.07.2016 11:55
Ами това ако не е модел, а сигнал за събуждане и действие?
цитирай
2. ok3223 - Говориш глупости, ама тъъпи прфесионални глупости ... на стара пача.
16.07.2016 13:21
И кой и защо ти плаща за това, не е лошо и е почтено да ни го пошепнеш поне на уше. Демокрацията ... "най - общо казано" от пишещ професионал мошеник като теб, била победила. Къде ба, в Турция.
ЕРДОГАН, ТУРЦИЯ, И ТВОЕТО "НАЙ - общо казано" било ... демокрация, ама турска, каквато има и в СЕВЕРНА КОРЕЯ, ама нашенска, "натовска демокрация".
КОЛКО МУ Е. ЗАЩО И ЕРДОГАН ДА НЕ ГО ПРОИЗВЕДЕМ ДЕМОКРАТ. НАШ ЧОВЕК Е, ОТ НАШЕТО КОТИЛО Е.
МАЛКО Е ЧЕЩИТ, АМА НАШЕНСКО МОМЧЕ ...
ДЕМОКРАЦИЯТА МУ Е ТУРСКА, АМА НАЛИ Е ДЕМОКРАЦИЯ ...
цитирай
3. alchemist - Сравненията между СССР и Турция са неуместни.
16.07.2016 13:22
Хрантутниците от Съветската армия просто си искаха привилегиите и за това спретнаха пуча. Но турските военни искат светска република, не искат ненормален ислямист на власт.
Освен опазването на държавните граници, другото предназначение на армията на дадена страна е да пази Държавата от вътрешни врагове и от опасни политици. Неслучайно армията има отделни съд и полиция. Явно има защо...
Исторически примери на сатрапи дошли чрез демокрация на власт и неуспешни опити за преврат на тези персони, има. А Хитлер и Путин чрез какво дойдоха?
цитирай
4. анонимен - Хрантутниците от Съветската армия ...
16.07.2016 14:00
alchemist написа:
Хрантутниците от Съветската армия просто си искаха привилегиите и за това спретнаха пуча. Но турските военни искат светска република, не искат ненормален ислямист на власт.
Освен опазването на държавните граници, другото предназначение на армията на дадена страна е да пази Държавата от вътрешни врагове и от опасни политици. Неслучайно армията има отделни съд и полиция. Явно има защо...
Исторически примери на сатрапи дошли чрез демокрация на власт и неуспешни опити за преврат на тези персони, има. А Хитлер и Путин чрез какво дойдоха?

Съгласна съм. Само че когато се предприемат действия, в които армията е намесена, нещата трябва да са изчислени по възможно най-добрия начин. Защото неуспехът на такова действие циментира диктатора. Мога само да гадая какво предстои и да се моля да не се сбъдне - извънредно положение, военновременни закони и ..все в този дух. И настъпателно насаждане на неоосманизма, от което после едва ли има измъкване.
Тъжната истина е, че двама диктатори в Европа разполагат с огромна сила и подкрепа на електората си, а ЕС е прекалено зависим и от двете.
цитирай
5. ok3223 - Стрино писковицееееееее
16.07.2016 17:30
Поради что ривеееш на чужди гробища ...Кво става в Турция
е техен проблем, и не е по мозъчето на стринки кат теб да се грижат за тях и тюхкат за туй онуй. Они си ги редят не както сакат краварите и ЕС проститутките, а си праят ората на пук на тях и нас ВЕЛИКА ТУРЦИЯ.
Което не понася на доста орица ... но си е факт.
И СА ПОНАПРЕДНАЛИ В ТОЗИ СИ МЕРАК И ЗАМИСЪЛ.
цитирай
6. анонимен - Евгений,
16.07.2016 18:36
ти решаваш как ще си стопанисваш блога, но ми изглеждаш интелигентен човек. Аз със спaмещите няма да разговарям, така че репликата ми е към теб - трий ги, рязко ти свалят нивото на дискусията.
цитирай
7. zaprehoda - До номер 6
16.07.2016 19:17
Благодаря за подкрепата и точните анализи, но имам принцип да не трия. Човек трябва да познава всички гледни точки.
А дали някои от "спамещите" не предизвикват точно обратните реакции на тези, които очакват? Мисля си, че те окарикатуряват някои иначе допустими тези. Или надценявам интелигентността на читателите?
цитирай
8. анонимен - Благодаря за подкрепата и точните ...
16.07.2016 19:30
zaprehoda написа:
Благодаря за подкрепата и точните анализи, но имам принцип да не трия. Човек трябва да познава всички гледни точки.
А дали някои от "спамещите" не предизвикват точно обратните реакции на тези, които очакват? Мисля си, че те окарикатуряват някои иначе допустими тези. Или надценявам интелигентността на читателите?

Аз се надявах на същата реакция от страна на мнозинството. Както обаче виждам, то е пасивно, а това прогони оттук много хора, които имаха какво да кажат. Защото спамещите са като глутницата - обединяват се и нападат мислещите, като разчитат именно на такива принципи.
Разбира се, изборът е твой.
цитирай
9. ok3223 - Колега, я не слушай тази ... нагла патка
16.07.2016 21:15
Дето се вре навсякъде, дава акъл, патешки разбира се, и можеш да и опонираш само в чужди блогове, защото в собствения патката не търпи чуждо мнение. И таази се има за мислеща ... особа. Бяха доскоро една глутница от "мислещи" тъпаци и тъпачки като нея, но един по един окапаха, не срещайки подкрепа. А само упреци и ругатни от колегите, за краварските и русофобските исказвания, с които замърсяваха редовно сайта по злободневни въпроси, и въпроси на деня. По едно време се бе похвалила, че е направила списък на русофилите в блога патката с патка. Тогава работеше към радио София, като журналистка май, и навремето лъжеше тук за ставащото на Майдана в Киев, където бе командирована да изпраща материали за станалото и ставащото тогава там.
Подла гадина, продажна гадина, която безсрамно изопачаваше истината застаналото и ставащото, за причините за безредиците, за участниците в тях, и даваше изопачена картина за участниците и диригентите на преврата ...
цитирай
10. getmans1 - Ле-ле-ййй, ОКейчо се провъзгласи ...
16.07.2016 23:04
Ле-ле-ййй, ОКейчо се провъзгласи за колега на zaprehoda мале, малле всеки може да попадне сред гъбите ама тоз не излиза от там.
цитирай
11. анонимен - Виж,
16.07.2016 23:34
последни думи към теб и спирам. Между другото, горещо приветствах един от постингите ти за това, че се обърна директно към администрацията на блога, за да изразиш протест срещу тинята, която го е превзела.
Не го приемай като упрек, но вероятно си свидетел колко хора, които наистина пишеха интересни неща, бяха обругавани от такива като номер 5 и в крайна сметка, принудени да се оттеглят с отвращение оттук. Не реагирахте. Сега и вас ви чака същото. Нали не мислиш, че ще те подмине същата тази тиня? Тя е факт. И такива коментари не внасят нюанси по простата причина, че в тях няма нищо смислено - само ругателства и ниска грамотност.
По тази причина и аз спрях да публикувам тук. Скоро може би ще ме последват и малкото хора, които още вярват в чудеса, без да разбират, че такива няма, а има работа за вършене и тя е наша.
Защото подобни коментари не обогатяват поста, а го свалят към дъното. Лека вечер.
цитирай
12. nimbus - Турските преврати.
17.07.2016 00:57
Преди около 10 години бях общувал с един бивш български офицер от ввс,който доброволно бе напуснал армията отдавна,несъгласен с политиката,защото се считаше офицер на варшавския договор. Та ми разправи,че през 90-те ,когато са се срещали на някакви форуми българските и турските военни,нашите офицери се оплакали пред турските си колеги ,че много малко пари взимат като заплата. Отговорът на турските военни бил кратък и ясен,състоящ се само от един въпрос - А вие в колко преврата сте участвали???
цитирай
13. apostapostoloff - Главната причина за провала на преврата е
17.07.2016 06:23
тази: липсваха протестери, които да подкрепят генералите. Те можеха да платят на Асен Генов, кака Цонка и Младия задник за да организират протести Турция и да наврат Ердоган на кучето в г*за.
цитирай
14. zaprehoda - По повод спора...
17.07.2016 07:16
ok3223 е написал по-горе, че в блога доскоро имало "една глутница от "мислещи" тъпаци и тъпачки..., но един по един окапаха, не срещайки подкрепа. ".
Наскоро и аз бях написал, че много мислещи /но не в кавички/ блогъри вече ги няма тук. Което поражда въпроси. А сега разбирам, че "окапването" им изглежда е било резултат от наказателна акция срещу тези с "русофобски иСказвания" - запазвам правописа на ОК. Та си задавам въпроса - дали тук не действа наказателна бригада срещу всички, които не обичат достатъчно Путин? Имам такова усещане. И ако има такава бригада, кой и колко плаща за прогонването на "мислещите"? И аз вземам от тук оттам някакви пари, но ако някой вдигне мизата, променям линията веднага. Но да е ясно - за жълти копейки не работя. Ако до 48 часа не получа оферта и аванс, затвърдявам русофобската линия. Ако знаете какви работи знам и мога да напиша...Стягайте редиците!
цитирай
15. getmans1 - То да беше за пари, че поне малко да ги уважаваш а то от простотия и мисловен дефицит :)))
17.07.2016 15:27
zaprehoda написа:
ok3223 е написал по-горе, че в блога доскоро имало "една глутница от "мислещи" тъпаци и тъпачки..., но един по един окапаха, не срещайки подкрепа. ".
Наскоро и аз бях написал, че много мислещи /но не в кавички/ блогъри вече ги няма тук. Което поражда въпроси. А сега разбирам, че "окапването" им изглежда е било резултат от наказателна акция срещу тези с "русофобски иСказвания" - запазвам правописа на ОК. Та си задавам въпроса - дали тук не действа наказателна бригада срещу всички, които не обичат достатъчно Путин? Имам такова усещане. И ако има такава бригада, кой и колко плаща за прогонването на "мислещите"? И аз вземам от тук оттам някакви пари, но ако някой вдигне мизата, променям линията веднага. Но да е ясно - за жълти копейки не работя. Ако до 48 часа не получа оферта и аванс, затвърдявам русофобската линия. Ако знаете какви работи знам и мога да напиша...Стягайте редиците!

цитирай
16. nick195 - Пич, ако аз съм на власт в този блог .....
18.07.2016 04:51
ok3223 написа:
Дето се вре навсякъде, дава акъл, патешки разбира се,

...така ще те трийна, че ще запомниш за двеста години какво се е случило. Ти ще говориш каруцарската не с Ангелина и с Евгений а с себеподобните ти в бирария Крушата и в махленската кръчма.
цитирай
17. ok3223 - Охооо
18.07.2016 11:18
Защо 48 часа?
ВЕДНАГА ПОЛУЧАВАШ ОТ 3-ТЕ, ПООО ДЪЛГОТО.
С ТОВА ПЛАЩАМЕ НИЙ, ПОЧТЕНИТЕ БЛОГЪРИ.
НА НАЕМНИТЕ ЛЕКЕТА И ДРАСКАЧИ В БЛОГА, ПОСЛЕДОВАТЕЛИ
НА СТАРАТА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ПРОСТИТУТКА,
МАДАМ ПИ-ПИКЛ - ПИСКОВИЦА.
цитирай
18. ok3223 - Глей го главурняка ... nick195!
18.07.2016 11:27
nick195 написа:
ok3223 написа:
Дето се вре навсякъде, дава акъл, патешки разбира се,

...така ще те трийна, че ще запомниш за двеста години какво се е случило. Ти ще говориш каруцарската не с Ангелина и с Евгений а с себеподобните ти в бирария Крушата и в махленската кръчма.

... и он се натиска да отнесе свинската опашка.
Начи и ти си от същата кочина, а ...
Без нито един постинг, прочити набираш.
цитирай
19. анонимен - ok3223 е написал по-горе, че в блога ...
19.07.2016 14:34
zaprehoda написа:
ok3223 е написал по-горе, че в блога доскоро имало "една глутница от "мислещи" тъпаци и тъпачки..., но един по един окапаха, не срещайки подкрепа. ".
Наскоро и аз бях написал, че много мислещи /но не в кавички/ блогъри вече ги няма тук. Което поражда въпроси. А сега разбирам, че "окапването" им изглежда е било резултат от наказателна акция срещу тези с "русофобски иСказвания" - запазвам правописа на ОК. Та си задавам въпроса - дали тук не действа наказателна бригада срещу всички, които не обичат достатъчно Путин? Имам такова усещане. И ако има такава бригада, кой и колко плаща за прогонването на "мислещите"? И аз вземам от тук оттам някакви пари, но ако някой вдигне мизата, променям линията веднага. Но да е ясно - за жълти копейки не работя. Ако до 48 часа не получа оферта и аванс, затвърдявам русофобската линия. Ако знаете какви работи знам и мога да напиша...Стягайте редиците!

Разбира се, че има наказателни акции срещу необичащите Путин. За целта на ход е акция като тази, която стана с организиралите преврата в Турция, само че във вербален вариант - засега действат с обиди, заплахи и елементарни манипулации. Като се дава простор на изява на хора с нисък интелект, които вършат черната работа. Не ми се мисли какво би станало, ако реално им се даде възможност за разправа с "неправилно" мислещите. Това обаче е единият метод. Другият е мачкане на можещи хора изобщо. Защото оттук си тръгнаха и такива, които пишеха хубави разкази - и те не издържаха евтиното обругаване и вербалния тормоз. И тук е втората задача - можещите и мислещите да бъдат елиминрани. Те винаги са били заплаха за посредствените на власт.
В този смисъл, все повече се питам дали демокрацията не трябва да се обвързва с образователен ценз. Поздрави!
цитирай
20. ok3223 - Патка ...
19.07.2016 17:22
И се мислиш за мноого образована "можеща", че си избутала някакъв факултет по лъжи, нагаждане и измами, какъвто е журналистическия и подобните му. С твоите лъжи и подмазвания около Майдана, и пак имаш нахалството да се мяркаш тук. За всичките блогъри в сайта Блог. Бг. ти си образец и представителка на онова кално журналистическо продажно племе, което е обсадило медиите и проституира с истината всекидневно. Наричат ви, журналистически проститутки ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9456006
Постинги: 999
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031