Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2020 11:51 - Колко близо е светът до разработване на ваксина срещу COVID-19 и колко ще струва това?
Автор: anonymous285 Категория: Бизнес   
Прочетен: 471 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Колко близо е светът до разработване на ваксина срещу COVID-19 и колко ще струва това?

https://money.bg/video/kolko-blizo-e-svetat-do-razrabotvane-na-vaksina-sreshtu-covid-19-i-kolko-shte-struva-tova.html

Автор:money.bg

28.07.2020 16:01:00

Към момента има над 140 кандидати за изпитвания на ваксини, от тях 3 са в последната фаза, в която се изпитва ефективността им върху хора. От всички 140 кандидати, повечето няма да бъдат успешни. Това заяви Деян Денев, директор на ARPharM в предаването Money.bg по Bulgaria On Air. По думите на Денев времето за изработване на една ваксина е близо 10 години, за да може да е сигурно, че работи.

"Ситуацията с Covid не е нормална и усилията на цялата научна общност и на много държави в момента са насочени към много по-бързото разработване.Надяваме се до края на годината това да се случи. Но трябва от сега да започнат да се подготвят производствените мощности, тъй като ако се чака да стане готова ваксината, и това може да отнеме няколко години", заяви той.

Кой е най-близо до откриването на ваксина?

Ваксината, която се разработва от AstraZeneca, заедно с Оксфордския институт вече се тества върху хора, заяви Денев. "Има няколко други разработки, които са доста близо - на немската компания и на американски компании. Над 30 са ваксините, които са в клинично изпитване върху хора", каза той.

Колко ще струва изработването на ваксина?

По думите на Денев изработване на ваксина или лекарствено средство струва между 1 и 4 милиарда евро. "В този случай обаче тук не участват само фармацевтичните компании. Тук се поема риск и от държавите и големи консорциуми. Рискът и ползите от проектите ще се поемат от цялото общество", заяви той.

Може ли у нас да има производсто?

Производството ще се извършва от фармацевтичните компании, които я разработват в момента.

"В България няма подобни заводи и не можем да очакваме, че част от ваксините ще бъдат произведени тук. Добре е страната ни да договаря още от сега количества или да запазят тези количества за в бъдеще, като поръчката ще дойде, когато ваксината е напълно изпитана", допълни експерта.

Във всеки един от проектите се твърди, че щом ваксината стигне до крайна фаза, в която може да е разрешена за употреба, в рамките на няколко седмици стотици милиони дози могат да пуснати на пазара, заяви Денев.

"Важна е и каква ще бъде политиката на държавата по отношение на ваксината- дали ще е задължителна или не".

Колко би струвала ваксина срещу коронавирус?

По думите му засега няма обявени цени, но компаниите говорят за широка достъпност на васкината. Според него повечето проекти не целят печалба.Повечето индустрии, включително и фармацевтичната, страдат от ограничения. "Да не забравяме, че наближава зимата и може да попаднем в една сериозна епидемиологична обстановка, а видяхме какво прави вируса с икономиката", заяви Денев.

Той заяви, че е скептичен по отношение на разработване на лекарство срещу вируса в България, тъй като нямаме необходимия капацитет и ресурс това да се случи. В 99% от случаите рискът не се оправдава.

Според него голяма част от проектите ще бъдат реализирани на загуба. Тези, които успеят да пуснат на пазара ваксина срещу Covid, на тях ще се гледа като спасители на света от икономическа гледна точка, както и заради спасените човешки животи. Политическият имидж и обществения отзвук от един успешен проект е по-важен за компаниите от печалбата.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2484330
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930