Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2014 08:12 - ИСТИНСКИТЕ АРИЙЦИ-ТРАКИТЕ В ИНДИЯ
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 4962 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 17.09.2016 21:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image             
Старите автори Ариан, Хигиний, Плиний и др. разказват за тракийския поход на Дионис към Индия. На тракиеца се приписва създаването на индийската цивилизация. Луций Ариан добавя един интересен факт, а именно това, че Дионис е този, който създава индийската религия, като поставя себе си начело на пантеона.            

В това твърдение на Луций Ариан има логика. Върховното божество-създател на индийците носи името Брама, а Бромий е един от епитетите на Дионис. Той е почитан първо от тракийското племе бриги, а в индийските пурани (предания) се говори за идването на бригус. Това са бойци колесничари (каквито са и траките), които местното население на Индия счита за божества...Потомците на бригус са наречени баргава/балгава, а значението на това племенно име е – сияйните, светлите.                                                                 

Идването на траките в Индия не е нищо друго освен арийското нашествие, което редица народи се опитват да припишат на себе си. Правейки това обаче, те пропускат редица важни факти. Ария е най-старото название на Тракия, това е споменато от Стефан Византийски. Това, че траките са наложили своята култура в Индия разбираме и от факта, че съществуват почти идентични тракийски и индийски погребални обреди. Касае се за сати – ритуалното самоубиство на индийката след смърта на нейния съпруг и жертването на тракийката в гроба на починалия й мъж. С тракийския поход се обяснява и това как свастиката, която най-рано я има в Тракия (V-то хил.пр. Христа) се появява в Индия. Доказателства за древна балканска миграция дават и данни от генетиката. Преди пет години проучване на Дж.Скул, Дж.Шарда и С.Сонина показа, че част от северното индийско население, говорещо арийски език е генетично по-близко до източноевропейците, отколкото до своите южни индийски съседи.

 ТРАКИЙСКИТЕ КОРЕНИ НА БУДА
                                       

Древните арийци не са записвали историята си. Подвизите на героите, закони и обичаи са предавани устно от поколение на поколение [1]. Тази традиция е наречена срути ( слути), т.е. това, което е чуто. Ведическият глагол срути/слути е идентичен със старобългарският слути- слушам. Историческите събития са отразени в пураните, което в превод означава древности. Пурана идва от пурва-първо, т.е. значението е – това, което беше първо ( миналото). По- известни, а и доста по-стари арийски предания са Ведите. Те са четири: Риг Веда, Сама Веда, Аюур Веда и Атарва Веда. Арийската дума веда означава знание и показва ясна връзка със старобългарската дума ведь- знание. Веда произлиза от арийският глагол видати – видя, виждам, т.е знанието е това, което е видяно. Същата връзка намираме в тракийският език ( архаичният български) където вид одначава знание ( ведь), а видето отговаря на видетъ- видя- 3 л.ед.ч.
Сравнена с всички останали Риг Веда е най-древната, смята се, че е създадена през второто хилядолетие преди Христа. В превод Риг Веда е знание за славата ( славните събития). На ведически санскрит рг, рч означава реч, слава. Първият стих на древната арийска творба започва с името на бог Агни-огънят. В останалите десет химна се споменават Ваю, Бага, Сурия, Паржания, Варуна, Яма, Индра, Пртиви, Рудра... Имената на тези божества са лесно обясними на български.
Агни-огън не се нуждае от коментар.
Ваю означава веещ, т.е. вятъра. В авестийските писания той носи името Вата.
Бага отговаря на нашата дума Бог [2].
Сурия е зората, това е и старославянската Зория [3].
Паржания е богът на небето, той е тракийският Перкун – Перун.
Варуна е един от аспектите на слънцето, свързвам името му със ст. бълг. дума варъ- горещина ( един от аспектите на слънцето).
Яма е бог на смъртта, българската дума яма значи и гроб.
Индра е почитан и от хетите, името му значи силният и показва връзка с нашата дума едър, която насализирана става ендър ( едър е синоним на силен).
Пртиви е земята, нейното име се обяснява с българската дума пръст (почва). В “Авеста” богинята на земята е назована Зам.
Рудра е божество на войната и разрухата. Името му означава буквално ридаещият и идва от вед. санкср. глагол рудати съответстващ на старобъларския ридати-ридая, плача.
В Атарва Веда е споменат Сварга -чистото небе, почитано от дедите ни като Сварог. Смята се, че Сварга се намира над връх Меру, който е свещено място за поклонниците на тракийският бог Дионис. Пазител и господар на Сварга – Сварог е Индра ( едрият, силният).
Митра, Пасупати-пастирът, Весанта ( пролетта – весна), Ашвините и други ще бъдат разгледани в отделни постинги. Това, което ще бъде добавено тук са религиозните термини на арийците. Става дума за рта, пужита, живита, мая, сатва, мрати, падана, тамас, жапата, бута, приясатия, жвара, праста, пратибуд, чит.
Рта означава буквално ред, устройство на вселената, но също и редно, добро.
Пужита е почит, уважение към боговете и хората.
Живита означава живот.
Мая е терминът за измама, илюзия, заблуда. Българският еквивалент е омая.
Сатва е определение за същина, същество, истина, реалност. Синоним на сатва е иттха – истина. Аштат – истината е един от върховните ангели в Авеста.
Марати означава мра, умирам, сродно е на марана-мране, смърт и мара-мор.
Падана е падение, физическо, но и като прегрешение, низост.
Тамас е определение за заблуда, глупост, невежество като първичното значение е тъма, т.е непросветените се намират във вечна тъма и затова не могат да намерят правият път към спасението.
Жапата означава буквално молитва, но трябва да бъде пояснено, че жапата значи и шепот, защото молитвите са се шепнели.
Бута е битие, показва връзка и със старобългарският глагол быти-бъда, съм.
Прия сатия означава приятна същност, нещо добро, положително.
Жвара е жарта, върху която са се извършвали жертвоприношенията.
Праста е пращам, пращане ( послание, мъдрост)
Буда отговаря на будя, пробуждам, събуждам.
Чит е просто вариант на нашата дума чист.
Смятам, че за три хиляди и петстотин години религиозните термини не са се променили много. Приликата дори е смайваща, а това показва, че нашата реч е била и речта на древните арийци, които покоряват много народи в Централна Азия.
Разбира се само лингивистични доказателства не са достатъчни. Задължително е при всяко сериозно твърдение да се представят и исторически извори в защита.Такива има разбира се. Пишейки за арийците Херодот обяснява, че по негово време те са известни под името меди. Плиний споделя, че сарматите са потомци на медите, а Прокопий определя сарматите като част от голямото гетско семейство.
Този славен тракийски народ е имал много клонове. Тирагетите живеят в черноморските степи. Тисагетите обитават земите около изворите на Дон и Донецк, на изток от тях. В Централна Азия са земите на масагетите. Това голямо разпръскване не е случайно. В постинга “Дионис и тракийският поход към Индия ” бе обяснено, че пътешествието на Дионис е всъщност описание на ранна миграция на палеобалкански народи. За далечната кампания на обожественият тракийски цар свидетелстват Филострат, Еврипид, Хигинис, Цицерон, Сенека, Аполодор, Овидий, Нонус, Плиний, Страбон....При наличие на толкова много извори може да се твърди, че е отразено реално събитие състояло се в дълбока древност. Да не забравяме, че името на ведическите бргу показва връзка с тракийският етноним бриги. Друго известно тракийско племе локализирано в Индия са киконите. Плиний Стари разказва, че примитивното индийско племе касири е посетено от тях. Киконите **обитават Южна Тракия през второто хилядолетие преди Христа. За скитите (сака) пък се казва, че били потомци на кшатрия – войнската класа на древните арийци ( кшатрия отговаря на тракийският етноним сатри).
Никой от от старите летописци не споменава за поход на стари германи към Индия, нито пък, че те са високо развит народ. Напротив Цезар и Тацит описват германите като примитивни хора, които се обличат с кожи, непознаващи градове и високата култура.
Освен това, ако стари германи бяха обитавали Централна Азия, то те щяха несъмнено да оставят следи сред топонимите и хидронимите в този район. Щяхме да срещнем водни басейни с име бах ( извор, рекичка), флюс ( река), баден ( къпане), или пък планини и местности с имена съдържащи хох ( висок), лагер ( стан). Такива обаче липсват напълно, но за сметка на това има достатъчно други показващи връзка с тракийски топоними и хидроними.Става дума за ведическите Имеус, Саряю, Кубха, Бара, Раса. Да не забравяме и свещения скален масив Бага Стана.
Индийската планина Имеус носи същото название както и тракийската Хемус- Стара планина. Иметос е пеласгийска планина, а най-древното название на Македония е Ематия. Древния корен е ХИМ отговарящ на арийските думи хима, зима значещи зима, студ, сняг. В превод Хемус, Имеус означава заснежен, бял, покрит със сняг.
Споменатата в Риг Веда река Кубха показва паралели с река Кубан ( чието древно име е Хупанис), а също и с мизийската Хупанис. Други сродни хидроними са пеласгийските Кефенос и Копаис. Коренът ХУП/ КУП е свързан с къпане, къпя се. В древността реката си е била естествено място за къпане.
Ведическата Сараю отговаря на пеласгийската Ахерон ( Азерон) и разбира се съвременната дума езеро.
В река Бара арийците са поили конете си. Нейното име е свързано с тракийската дума пара/бара значещо река и разбира се старобългарската, сръбска и словенска дума бара- рекичка.
Споменатата в древните писания на Индия река Раса показва връзка с тракийското селище Русион и днешната българска река Росица.
Бага Стана означава Божи Стан. Бага е арийската дума за Бог, тя отговаря на тракийската Бага(йос), срещаща се в древният си вариант в словенският ( цръкл. диал.) като Бага. Стана е арийската дума за стан, коментарът е излишен нали?
Освен топонимите има и други свидетелства за древно тракийско присъствие в Индия. Важен факт е, че най-старите типове на оръжията и инструментите намерени в древна Индия имат прототипи в Тракия. Друго свидетелство за тракийското влияние в древна Индия са паралелите между писмеността на Мохенджо Даро и много по-старата писменост на Градешница, Караново, Винча, Вълчи Дол и т.н. Става дума за около двадесет знака, което изключва напълно възможноста за случайна прилика.
Ето, кръгът се затваря. Имаме комбинация на исторически извори поставящи траките в Индия и определящи ги там като доминантен фактор (1). Разполагаме с арийски топоними и хидроними показващи връзка с тракийските.Археологическите данни също показват, че палеобалкански народи са пребивавали в Индия. Арийските богове Агни, Сурия, Паржания и много други са почитани от нашите деди чак до Средновековието. Най –важното доказателснвото обаче е от областта на генетиката. Проучването на Скул, Шарда и Сонина показа, че определени индийци са генетично по-близки да източно-европейците, отколкото до съседните индийски народи. Това е ясна индикация, че родната земя на арийците е Източна Европа, която е древен дом на богоравните трако-пеласги.
Създателите на нацистката идеология откраднаха нашето минало, определиха немците като арийци, подложиха на геноцид невинни хора и обраха изкуството на окупираната Европа. Това обаче не са действия на арийци- благородници. Благороден е този, който е по-силен на бойното поле, но е и същевременно великодушен и прощаващ. Благороден е този, който помага на слабият и слага в сърцето си добротата и чистотата. Благороден е този, който се отвръща от злото.
Най-важният арийски принцип е – Добра мисъл, добро дело, добро слово...
За да си ариец трябва да си носител на светлината и противник на лъжата. Трябва да си в състояние да промениш примитивното в себе си и да го трансформираш във възвишено. Не е лесно, но точно духовната сила е оръжието на благородника, вярата в доброто е неговата броня, а великодушието е неговото истинско лице.
Ние българите сме облагодетелствани, че във вените ни тече кръвта на старите арийци, но това е само една благоприятна предпоставка. За да може един диамант да блесне, той трябва да се обработи, иначе ще си остане завинаги сиво камъче с потециал да се превърне в искряща светлина. За да можем да се върнем към корените си трябва да приемем ролята, която ни подхожда. Трябва да сме горди, силни, но и честни, добродушни и всеопрощаващи. Само така България ще пребъдне!

> Сакар Караман и битка при Курукшетра


Пояснения:
[1] Нашата Веда Словена също се е предавала устно. Записването е станало чак през XIX -ти век.
[2] за етимологията на думата Бог прочетете в:
http://sparotok.blog.bg/politika/2009/1 ... bog.421876
[3] информация относно древните славяни е представена в:
http://sparotok.blog.bg/politika/2009/1 ... ite.457224
http://sparotok.blog.bg/politika/2009/1 ... -ii.459082

* бргу/блгу и бргава/блгава показва връзка с етнонима бриги, но и с българи.Има и логика понеже най-древната земя на бригите е Западна България и Македония, а римските автори определят този регион като отечеството на българите, споменават и, че дедите ни обединяват земите си въз основа на родовото право - http://sparotok.blog.bg/politika/2009/1 ... ari.453588

**Кикони e свързано сък старобългарската дума кыка - кика. Старите мизи, наречени по-късно българи са бръснели главите си и са оставяли кичур коса - кика. Омир нарича не случайно траките акрокоми – имащи коса на темето.

***Луций Ариан разказва, че преди идването на Дионис в Индия, местното население било номади непознаващи градове. Обличали се с кожи, ядели кора от дървета и сурово месо. Тракийския бог им дал огъня, научил ги да орат и сеят, да правят вино, да строят, да коват оръжие, дал им също закони и религия, като разбира се поставил себе си начело на новия пантеон. С други думи, според Ариан, Дионис е основателят на древната индийска цивилизация.                                                                          




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pentecost - Това е самата
19.03.2014 08:49
истина, budha2. Отдавна съм го мислел и усещал в себе си, но не съм се ровил в източници, понеже не съм добър в историята. Но съм чел, че според генетичните изследвания 75% от ДНК-то на мъжете в северна Индия е сравнимо с това на арийците т.е. траките. При жените обаче то е едва 10-15%, а на юг напълно изчезва и при двата пола - там те си остават предимно дравиди и местно население. Арийството се предава само по мъжка линия, защото траките, които са отишли в Индия са били почти изцяло мъже. Затова и северните индийци са доста по-бели. Не знам дали знаеш, че името Вишну се среща в някакви древни тракийски клинописи, но не съм много запознат, може да се поровиш и за това.
цитирай
2. budha2 - Баларама
19.03.2014 19:19
Баларама е продължител на
шестото превъплащение на Вишну. /Става дума за
Паршурама – Рама със секира. Той бил браман с
предназначение да погуби кшатрите.Баала Рама имал за оръжия : хала - орало, мусала - чукало, с което мелел брашното. Той предал на хората знанията по земеделие и бойно изкуство. Заради ралото бил наречен Орача - Гер, Хор.Чукалото-оръжието на Херкулес или Геракъл - подобен на Небесния орач. Той е и Хероса на тракийците, и Герос (гр. силен, здрав) и Герой и Хор - небесния орач - орела*гаруда* Връх Мусала е оръжието на Баларама.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8684506
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031