Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2016 21:07 - КАК БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ОПРЕДЕЛЕНА В СЪВЕТСКАТА ЗОНА НА ВЛИЯНИЕ
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 7150 Коментари: 15 Гласове:
6

Последна промяна: 28.11.2016 22:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ЗАПИСКИ ОТ СЕКРЕТНИТЕ АРХИВИ
проф. АНГЕЛ ВЕКОВ

 През един августовски ден на 1971 г. на Софийското летище пристига от САЩ 83-годишен пътник, който носи три големи куфара. Това е дългогодишният български дипломат Никола Антонов. Той е представител на България в ООН, два пъти посланик на България в Анкара, в Москва и Стокхолм.

След 9-ти септември е изпратен за посланик в Анкара, но през 1946 г. е уволнен и заминава за САЩ, където престоява близо четвърт век. В куфарите си той носи цяло богатство - 5000 страници мемоари. Днес те се съхраняват в архива на Министерството на въшните работи като ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БОГАТО ДОКУМЕНТАЛНО НАСЛЕДСТВО.

И все пак, как България се оказа в съветската зона на влияние, можеше ли в малка България да бъде предотвратено идването на Съветската армия?

Все още са потулени в тайнственост опитите на Хитлер да води сепаративни преговори със Сталин за сключването на мир. Хитлер се страхува неговите войски да изкарат втора зима в Русия и иска да съсредоточи своята въоръжена сила срещу Англия и Америка. И тази важна дипломатическа мисия се възлага на българския дипломат, който заедно с Александра Колонтай - пълномощен министър на Москва в Стокхолм, трябва да подготвят в голяма секретност преговорите. Цар Борис III уверява Хитлер и Рибентроп, че на Никола Антонов може да се гласува доверие. Това беше историческа мисия, успешният край на която можеше да измени целия ход на световната история. Все още върху този замисъл на Хитлер цари пълна тишина и тя още не е нарушена. Не е ясно защо тези преговори се провалиха. Знаем само, че през същата тази година с личната намеса на Хитлер и Рибентроп, Никола Антонов е уволнен (1942 г.). През 1945 г. е възстановен отново на работа като пълномощен министър на новата власт в Анкара. През 1946 г. е отзован от тази длъжност и емигрира в Кайро, а след това в САЩ. Със съгласието на Тодор Живков той се завръща в България през 1971 г. С указ на Държавния съвет беше възстановено българското му гражданство, отпусната му е пенсия в размер на 200 лв. и Министерството на външните работи му предоставя мебелиран апартамент. От САЩ той изпраща чрез българското посолство десет тома в обем на 2458 страници мемоари под наслов: "Политика и дипломация. Случки и преживявания. Принос към характеристиката на моето време." Умира в София през 1973 г.

 

Никола Антонов защитава тезата, че в края на Втората Световна война за бъдещето на България няма избор. Тя е определена в съветската зона на влияние и по този начин съдбата на България е предопределена.

 

В Техеранската конференция през ноември 1943 г. за пръв път се срещат Сталин, Чърчил и Рузвелт и се признава, че България е определена към съветската зона на влияние. Подобно разделяне на света на зони трябвало да продължи само по време на военните действия. Сталин, пише Никола Антонов, не спази тази договореност. Известните засега документи не ни позволяват да видим откога СТАЛИН Е РЕШИЛ ДА ДЕЙСТВА САМОСТОЯТЕЛНО СПРЯМО РУМЪНИЯ И БЪЛГАРИЯ.

В Техеран се усеща едно ухажване на Сталин. Чърчил и Хитлер се нуждаят от него и се страхуват да не би той да потърси сепаративен мир. Те имат сведения, че вече се правят два пъти опити за такъв мир. Първият път е от страна на Сталин още през юли 1941 г., когато за тази цел е използван българският пълномощен министър в Москва Иван Стаменов, и втори път - през лятото на 1942 г. пак чрез българския посланик в Стокхолм - самия Никола Антонов.

Чърчил не искаше да остави Балканския полуостров под доминацията на Сталин и искаше да подготви условията, които не биха позволили идването на Червената армия на Балканите. Чърчил знаеше, че това ще доведе до установяване на съветски режим. Затова е искането на Чърчил Вторият фронт да не се открива във Франция, а на Балканите. Сталин обаче явно показа, че смята полуострова за свой периметър на действие и се възпротиви на Чърчил. Известно е, че Рузвелт не се съгласи с плана на англичаните и се произнесе за десант във Франция.

Искайки да остане верен на историческата правда, Никола Антонов отбелязва:

ПОДЯЛБАТА НА БАЛКАНИТЕ НЕ Е САМО СЪВЕТСКА ИНИЦИАТИВА,

 

но и английска. Сталин и Молотов винаги питат Чърчил, съгласен ли е за това и Рузвелт, въпреки че те не отхвърлят подялбата. Все пак Рузвелт е бил против сферите на влияние. При такива случаи Чърчил винаги успокоява Рузвелт с това, че всичко се прави с оглед да се опростява процедурата на действия - Русия да се занимава с Румъния и България, а Англия - с Гърция. На едно такова предупреждение от страна на Рузвелт Чърчил с раздразнителен тон отбелязва: председателското предложение, т.е. американското, да се избегнат зоните на влияние, го загрижило много, тъй като, ако всеки трябва да се допитва до всички, преди да предприеме нещо, то действията ни биха се парализирали. Никола Антонов разглежда за пръв път така обстойно въпроса, който има пряко отношение към съдбата на Блъгария. Чърчил предлага споразумението за зоните на влияние да е временно. На всеки три месеца то да се подновява, за да не може да има трайна доминация на една държава върху определен регион или отделна държава. През тези три месеца всяка от Великите сили може да взема самостоятелни решения за своите действия в региона, който й е определен. Така че, когато Сталин заповяда на Толбухин да премине границите на България, не беше изминал срокът, по времето на който България се намираше в съветската сфера и затова Сталин юридически имаше право на самостоятелност при вземането на фаталното за нас решение. Той даже не беше задължен да уведоми своите съюзници.

Решението за тримесечната валидност на спогодбата е прието в отсъствието на Рузвелт. Чърчил осведомява по дипломатически път тогавашния външен министър на САЩ, който е трябвало, от своя страна да информира Рузвелт. Но Кордел Хъл е на почивка и информира със закъснение Рузвелт. Президентът няма време да се допита до Държавния департамент и приема решението за тримесечната валидност.

Ако това решение беше взето от тримата големи, ако Кордел Хъл не отсъстваше, т.е. не се беше резболял, ако, както е нормално, Рузвелт беше поставил на обсъждане този важен стратегически въпрос и Държавният департамент го беше отхвърлил (защото по принцип САЩ бяха против такива, макар и временни, съглашения за зони на влияние) и ако Съветският съюз беше лоялен съюзник, както в много други случаи,

 

СТАЛИН НЕ БИ ОБЯВИЛ ВОЙНА НА БЪЛГАРИЯ...

 

Червената армия можеше да не идва у нас, ако България беше приела неколкократните предложения на трите Велики сили и беше излязла от Оста, сключвайки сепаративен мир. С късна дата САЩ и Англия се обвиняват от някои, че в Техеран те ни отстъпили на Русия, макар и само до края на войната. След нея според Никола Антонов тя е трябвало да остане под покровителството на трите държави, без никакви изгледи за нашите комунисти да завземат властта.

 

Българите не пожелаха тогава да се освободят, казват САЩ. Защо се сърдят на нас? Ние направихме всичко възможно да помогнем, вие ни отритнахте. Америка не искаше от нас да воюваме. Тя иска от България само това - да се очисти българската територия от присъствието на Германия. Ако България обявеше война на Германия, както това стана по-късно, тя автоматически ставаше съюзник на западните сили и Червената армия нямаше нужда да идва в България.

Стойчо Мушанов в Анкара посещава посланиците на Америка и Англия, но не се среща с Виноградов - съветския посланик. Той искаше примирие, за да предотврати идването на съветската армия, не не знаеше, че Англия и Америка не искаха да предприемат нищо без знанието на руснаците... По този повод съветският пълномощен министър в София Лаврищчев казва: "Толкова много хора посетихте при англичаните и американците, как един не отиде да разговаря в Москва..." и

ТОЛБУХИН ПОЛУЧИ ЗАПОВЕД "ДА СВИЕ ВРАТА НА КОВАРНИЯ ВРАГ"

 

и да подготви поход срещу България. Стойчо Мушанов и българската дипломация, които игнорираха съветската дипломация, услужиха тъкмо на ония, от които режимът се опасяваше, и ние дойдохме до съветската окупация и до комунистическата власт.

По различни поводи Никола Антонов се спира на темата: можеше ли да бъде предотвратено навлизането на съветската армия в България?

 

Това можеше да стане само с една американска окупация. Стойчо Мушанов търси англичаните в Египет и русите са разтревожени от тези сондажи. Това е фаталната грешка. Тогава русите отделят цяла една армия, която да се насочи към България, преминавайки през румънска територия. Като обявиха война на България, с това русите считаха, че вече се изравняват с Америка и Англия, които бяха в състояние на война с България. Русите отдихова по-далеч от съюзниците и окупираха България. Ако ние бяхме обявили война на Германия, то автоматически ние ставахме съюзници на западните сили и нашата територия би придобива характер на неприкосновеност за всички членове на тяхната коалиция.

Един от дискусионните въпроси е

МОЖЕШЕ ЛИ БЪЛГАРИЯ И ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ДА ПРЕДОТВРАТЯТ НАВЛИЗАНЕТО НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ У НАС?

От наличните документи и от историографски изследвания се вижда, че още през август 1944 г. СССР се ориентира към самостоятелна акция в България. В подкрепа на това становище са и мемоарите на съветския маршал Г. К. Жуков, който посочва, че на 23 август 1944 г. Сталин го вика в Москва, където получава заповед да замине незабавно за Трети украински фронт във връзка с подготовката за война срещу България. Преди да замине, се среща с Георги Димитров, който му казал, че българският народ очаква червената армия и че комунистическата партия е взела курс към въоръжено въстание, което ще се извърши с навлизането на армията.

Искайки да останат верни на съюзническите си задължения, Англия и САЩ в известен смисъл пожертваха България. Ходът на събитията у нас от края на лятото на 1944 г. беше предопределен не от вътрешния фактор, а от волята на СССР. Тяхна е и отговорността за следвоенното развитие не само на България, но изобщо за тази част от Европа.

 




Гласувай:
7



1. germantiger - ...
29.11.2016 08:47
Разбира се, че ссср щеше да премине през България с войски - това е ясно от генезиса на руската политика към Балканите векове наред и от червения стремеж каквото може от европа да стане кому онанистическо.

Само човек, който не познава генезиса на ссср и неговите задгранични планове може да заяви, че ссср не би обявил война - ссср я обяви въпреки, че не беше нужна и буквално излишна - именно за това и я обяви.
цитирай
2. didanov - може би след Ялта съдбата ни е да е била предопределена
29.11.2016 14:40
но не и преди това, не и преди да умре цар Борис - единственият може би кормчия, който реално бе способен да извади България по-рано от пакта. И никой не отхвърля генезиса на червеният стремеж към Балканите,но той можеше да бъде изпреварен или отхвърлен от съюзниците, ако българската страна не беше така неадекватна . От друга страна ако БЪлгария беше изгонила германските войски и обявила война на Германия на един ранен етап, когато червената армия е заета с битки на украинския фронт, то не може да става дума за последващо окупиране или присъствие.
цитирай
3. germantiger - ...
29.11.2016 20:50
Разбираше , че ставаше дума и ще ставаше за окупация ако ще България да бе обявила 10 войни на германия

- полша бе прегазена от Германия - ноо СССР също я сгази

- чехия също

единственото спасение за България щеше да е англко-американски войски на нейна територия - нищо друго
цитирай
4. didanov - може
29.11.2016 22:44
germantiger написа:
Разбираше , че ставаше дума и ще ставаше за окупация ако ще България да бе обявила 10 войни на германия

- полша бе прегазена от Германия - ноо СССР също я сгази

- чехия също

единственото спасение за България щеше да е англко-американски войски на нейна територия - нищо друго

..а това би било възможно ако се беше реализирала идеята на Чърчил за отварянето на Балканския фронт вместо Нормандия. Тогава англо-американските войски биха изпреварили съветските, идвайки от Гърция.
цитирай
5. germantiger - ...
29.11.2016 23:45
разбира се, и това ти казвам аз вчера и днес

без значение какво би направила България - руско-комунистическите войски щяха да преминат през нея и щяха да установят своята рускочервена власт, както и го направиха - единственото което можешпе да е различно да дойдат англо-американса ее еала сттановят западно-капиталистическа - това е реалността, всичко друго са утопии

Борис трети е бил неудобен първо за съветите, после за западняците - това е, германците също е бил неудобен но те го търпят бол години - файда от убийството му нямат или имат най-малко, те не се ползваха от това - позлва се сталин - ясно е
цитирай
6. didanov - чета в момента една книга според която
30.11.2016 01:16
България е била ябълката на раздора между Сталин и Хитлер. Руски бази в България, определянето й като безпорна съветска зона, са едно от главните условия на СТалин за включването на СССР в Тристранния пакт. Хитлер обаче се усеща, че ако се съгласи по този начин застрашава прекалено нефтените находища в Плоещ (единствения му сигурен източник на петрол). Грешката на Сталин е стратегическа, защото при преговорите в Берлин за влизане в пкат издава по този начин намеренията си. Съветските апетити към България и с това към Пролвите са и причината убедила окончателно Хитлер, да нападне СССР.
За смъртта на Борис твърдо вярвам че е дело на Хитлер, говорили сме вече по този въпрос.
цитирай
7. barin - Здравей, didanov. Според мен Бъ...
30.11.2016 06:32
Здравей, didanov. Според мен България е била важна за всички воюващи страни. Знаели са нашата сила и скорошните победи от предишната война. Чел съм, но не помня къде, че България е била включена в съветската зона на влияние за сметка на Гърция. По въпроса за Втори фронт само Чърчил е искал да бъде на Балканите. Интересна тема, която припомня защо са се случили събитията в Европа и как са се отразили на нас.
Поздрави!
цитирай
8. germantiger - ...
30.11.2016 12:03
6. didanov - чета в момента една книга според която
01:16
България е била ябълката на раздора между Сталин и Хитлер. Руски бази в България, определянето й като безпорна съветска зона, са едно от главните условия на СТалин за включването на СССР в Тристранния пакт. Хитлер обаче се усеща, че ако се съгласи по този начин застрашава прекалено нефтените находища в Плоещ (единствения му сигурен източник на петрол). Грешката на Сталин е стратегическа, защото при преговорите в Берлин за влизане в пкат издава по този начин намеренията си. Съветските апетити към България и с това към Пролвите са и причината убедила окончателно Хитлер, да нападне СССР.
За смъртта на Борис твърдо вярвам че е дело на Хитлер, говорили сме вече по този въпрос.

...

Не е до вяра, а до истина и факти - в римското право, което аз съм учил, а ти поредпшолагам не си има принцип - кой се ползва, търси се мотива и "ползвателя" печелещия - от смъртта на Борис печели първо русия и посел запада германия не, още повече - ако беше дело на германците, то те щяха да бъдат подготвени с план, действия, сценарий стъпки - след смъртта на борис те не правят и не печелят нищо

ХИТЛЕР НЕ НАПАДА РУСИЯ ЗАРАДИ БАЛКАНИТЕ ИЛИ БЪЛГАРИЯ - надявам се, втори път да не пишеш подобни глупости, които добре е, че не са твои, а нечии писателскоидиотски

само човек, който не знае генезиса на протипоставяне между германци и руснаци, който не знае генезиса на хитлеровите позиции, верую, идеология и човек, който не знае развитието на самата война и преди войната също, може да напише или каже подобна идоптия - другия вариант - човек нарочно да предлага тази теза.

Въпроса за смъртта на Хитлер ще остане отворен до поредните скрити и затворени руски архиви, защото германските отдавна са в ръцете на победителите и никой не можа да покаже, че те са убийци, то истината е в едни други архиви затворени - руски и съюзнически, ккато и истините за много друго в миналото са в тези победители, то в руснаците има и български архиви.
цитирай
9. didanov - разбира се става дума за факти
30.11.2016 15:32
Които съм изложил в отделен постинг "Отровените българи -кой уби последния ни цар".Именно тези факти сочат повече към Германия, а не към Русия. Недей да се обиждаме на глупости няма как да цитирам всичко от книгата, но и това ще стане. Той цитира именно разсекретени руски документи. Идеята е че Четиристранния пакт се проваля именно заради България. От В. Суворов знам, че главният удар на Сталин е бил планиран именно срещу рафинерията в Плоещ така че има резон в това.
цитирай
10. germantiger - ?!
30.11.2016 18:22
Не четеш внимателно или се правиш, че не разбираш?!

1. Въпроса за Борис съм ти го посочил, че остава отворен, защо руските архиви не са докрай отворени, американските също е друъг въпрос, но ти посочих за смъртта може да се спори претенция нямам

2. Това ще го повторя, зщаото явно не четеп внимателно и то опбяснява защо автора който четеш пише глупости:
само човек, който не знае генезиса на протипоставяне между германци и руснаци, който не знае генезиса на хитлеровите позиции, верую, идеология и човек, който не знае развитието на самата война и преди войната също, може да напише или каже подобна идоптия - другия вариант - човек нарочно да предлага тази теза.

ясно е кое наричам глупости нали, виж абзаците, свръзките или като на деца да ти показвам коментара си

ХИТЛЕР УДРЯ РУСИЯ ПОРАДИ "100 ПРИЧИНИ" И ЕДНА ОТ НЕПЪРВИТЕ СА БАЛКАНИТЕ, така по-разбираемо ли е

и не обиждам теб а посочих онзи АВТОРА, извини ме за претенцията, но като пиша нео за война трябва да бъда четен много внимателно защото зад всяко мое изрречение стоят томове
цитирай
11. didanov - Тристранният пакт е сключен на 27 ...
30.11.2016 23:31
Тристранният пакт е сключен на 27 септември 1940г., на 12 ноември започват в Берлин германо-съветските преговори на най-високо равнище- 65 членна делегация начело с Молотов, очакванията са големи. Хитлер обмисля включването на СССР и превърщането му в четиристранен. Той търси сигурност на изток, поне докато приключи с Англия, която вече е в критично положение. Чърчил моли непрекъснато Рузвелт с думите „Когато той свърши с нас, ще се заеме с вас.“ Сталин е изключително респектиран от блицкрига, не вижда, кой може да спре германците, готов е да продължи да доставя нефт и други суровини на германците, както ги е доставял вече цяла година. Изглежда е готов да се присъедини и към Тристранния пакт, но има също една много специална цел, иска да осребри своето участие, като осъществи отклешната мечта на руските царе – Босфора и Дарданелите да станат част от неговата империя. За това му трябва първо България. Пътят към Босфора минава през нея. В директивите дадени на Молотов, Сталин изрично подчертава, че България трябва да бъде „главният въпрос“ на тези преговори, да бъде в сферата на интересите на СССР с въвеждането на съветски войски в България, както и изграждане на военни бази, без изобщо да се пита за нейното съгласие. Тексът определящ като главният въпрос на преговорите е написан собственоръчно от Молотов и оформен във вид на опорни точки, които да му служат при водене на преговорите в Берлин. След совето завръщане текстът е заведен с гриф „строго секретно“
Преговорите приключват без конкретен резултат, все пак на изпроводяк за да бъде поддържан духа на бъдещето сътрудничество, Рибентроп дава на Молотов готов проектодоговор за присъединяването на СССР към пакта и превърщането му в четиристранен. Двете страни се договарят окончателното решение да бъде взето по-късно на нова среща в Москва или Берлин.
В Москва обаче не си дават сметка за нещо изключително важно. На 16 октомври Хитлер изпраща на цар Борис писмо и нсатоява ултиматично за незабавното включване на България в тристранния пакт. Фюрерът настоява да получи съгласие, за да затвори балканската тема преди посещението на Млотов. Остава разочарован. Царят предусеща коя може да се окаже една от главните дискусионни теми на срещата в Берлин, но няма намерение да се отказва от българския неутрралитет.
За Хитлер неутралитетът на балканските държави не означава нито сигурност нито подкрепа.. Споменаването на неутралитет и блок на Балканите, когато британския боен флот вече се е настанил на гръцките острови, в комбинация със съветските аспирации към България са реална заплаха за геманските планове. С евентуалното разполагане на съветски военни бази в България неминуемо се подставя под заплаха румънските нефтени полета. С един замах Сталиновата армия би могла да отреже единствения сигурен природен източник на нефт. Следва пълен крах за Третия райх без никакво бавене. Фюрерът не може да поеме такъв риск и да остане заложник на волята на МОсква. По-късно тй-ще сподели с Мусолини „По необходимост възпрепятствувах руската ликвидация на БЪлгария и Турция“.Той вярва в немското военно превъзходство и избира пътя на войната. Разочарован от Сталиновият отговор, след няколкодневен размисъл на 5 декември той отсича:“Решението за европейската хегемония ще дойде чрез война срещу Русия“ Според американският държавен секретар Джеймс Бърнс именно грешката на съветската дипломация по българския въпрос е „преломният момент“ след който Хитлер взима окончателното решение за нападение срещу СССР и на 18 декември подписва прословутата Директива 21.Планът „Барбароса“ е задействан.
цитирай
12. didanov - и един практичен въпрос
30.11.2016 23:35
колко време според теб ще може да издържи германската армия без петрол и нефт?
цитирай
13. germantiger - ...
01.12.2016 13:46
И веднага ти отговарям - колкото трябва и ТЯ ИЗДЪРЖА - ФАКТ!

Прави го срещу Полша и срещу Франция с предвоенните си резерви, по-късно с малкото синтеттично гориво, което произвежда през войната - германската армия стига до войната с русия именно така. Нещо повече - тя воюва така и половината 1944г. както и почти половината 1945г.

ГЕРМАНИЯ НЕ НАПАДА РУСИЯ ЗАРАДИ БАЛКАНИТЕ, ЗАЩОТО ПРЕДИ РУСИЯ ГЕРМАНИЯ СМАЗВА БАЛКАНИТЕ И ГИ ПРАВИ СВОИ. КАК ГЕРМАНИЯ ЩЕ УДАРИ РУСИЯ СЛЕД КАТО Е РЕШИЛА ПРОБЛЕМА С БАЛКАНИТЕ

СТАЛИН ВЪОБЩЕ НЕ Е БИЛ ВПЕЧАТЛЕН ОТ БЛИТЦКРИГА, НЕ Е БИЛ ВПЕЧАТЛЕН НИКОЙ - ШАПОШНИКОВ, ЖУКОВ НЕ И ТОВА ЩЕ ПОКАЖА ОЩЕ ДЕКЕМВРИ В ПОСТИНГИ ПОНЕ 2, ВЕЧЕ ГИ ПРАВЯ, просто случайно става дума за новите ми постинги в случая и темата тук, а именно руска комунистическа некадъреност която ще покажа чутовно с цитати, образование, действия дори тестове на руските командващи в техните академии и пр.

Тежки мои постинги се задават няколко, нещо никога непубликувано на български и чутовно в истината си, не в изненадата на червеното невежество и неможене.

Нефта не е първата рпичина за войната Германия - Русия, дори не е втората и третата, а Балканите въобще не са в първите може би 10 причини., изумен съм дори че трябва да ти казвам това, но явно това знаеш по темата.
цитирай
14. didanov - заради Балканите
02.12.2016 00:51
вероятно Тристанния пакт не става Четиристранен и Германия няма как да нападне Русия ако не си е осигурила Балкански гръб в лицето на България и Румъния. Германия предотвратява успешно една Балканска коалиция срещу нейната агресия, а това не е малко. Именно след като е подсигурила Балканите Германия може да съсредоточи сили срещу Русия. И все пак причината за нападението е превантивен удар в отговор на подготвяната руска аргесия и атака и това го твърдят самите германски генерали. Првантивен - защото се е видяло, че няма друг изход и вариантт да се избегне агресията преди да се завладее Англия.
Все пак ще се радвам да споменеш- 10 най-важни причини според теб.
цитирай
15. germantiger - да ти и бъговете
02.12.2016 10:28
Тристранния пакт никога нямаше да е четиристранен устойчиво - това просто не е било възможно, освен временно както времемнен беше пакта риббентроп - молотов.

не балканите а амаса неща освен ио преди тях или над мтях правят разлома между райха и ссср

две експанзионистични сили и двете с цел европа и настъпление в еропа, две сили в противовес в прибалтика, нео евиременно балтика е дадена на русия, лова същво е временно, две сили които поради идеология също биха били и са контра, две сили в контра поради вождовете си, а вождизма в двете е фундаментален, две сили наследили историческо противоборство, две сили останали след 1940 като единствени континентални мегасили - боя между двете на смърт е бил предопределен, балкйани, балтики, други разлики и споровое бледнеят пред основния проблем - континентална сиола може да остане само една като суперсила - за това тази война е била неизбежна, балканите са брънка от огромната тежка верига - това е

ти споменавша и извеждаш някакви балкани, аз ти казвам че нещата са преди балканите, те страшни, дълбоки, основни, големи това са две чудовища, не нещо извън тях, а тяхната чудовищност предопределя войната Бога ми
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2908258
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?