Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2008 06:25 - 8 януари - Бабинден
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 1262 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.01.2008 06:34


8 януари - Бабинден   Мине ли Ивановден, наутрето е Бабинден. На тоя ден жените стават рано, за да са ранобудни децата им и замесват пресни погачи. А невестите, родили през годината, очакват бабата в своя дом.
image

Бадинден, Мъри, Бабинден, оти не е ката ден!

Бабинден е чисто женски празник, посветен на “бабите” акушерки и младите булки и невести, които вече са раждали. Празнува се и за здравето на малките деца, против детската болест “бабици”, стомашно разстройство. Обичаите, свързани с този празник, целят да се засвидетелства почит и уважение към жените, “бабували” на родилките. Още преди изгрев слънце майките на деца до тригодишна възраст отиват да налеят прясна вода в менче, в което са сложили стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и нова кърпа и отиват в дома на бабата, да й полеят ритуално да се измие. От своя страна бабата закичва невестата с китка здравец, завързана с червен и бял конец. Всяка жена дарява бабата с риза, платно, чорапи, които премята на дясното й рамо, дава й да пийне ракийка и вино. Бабата връзва на ръчичките на децата, които е “хванала”, отродила, червено и бяло конче със сребърна паричка и им подарява чорапи и ризки.
Бабата акушерка също посещава домовете на невестите, на които е помогнала при раждането, и носи червена вълна, мед и просо. Тя окъпва детето пеленаче, мазва малко мед на челото му и залепва от вълната на просото, и го благославя. Някъде този обред е познат като “червяване на децата”.
На обяд жените се събират в дома на бабата на богата трапеза. Всяка жена донася прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с вино и ракия. Бабата кади трапезата, а също и под полите на жените. Започва буйно веселие, разиграват се сценки с еротични мотиви, подхвърлят се пиперливи, често нецензурни закачки. След трапезата жените откарват бабата на реката да я къпят, обичай, наричан “влечугане”. По пътя женската група пее песни, като всеки срещнат мъж е обект на шеги – свалят му гащите и калпака и искат откуп, за да му ги върнат. Вечерта на селския мегдан всички се залавят на хорото, водено от бабата, размахваща хурка, върху която е вързана детска ризка, синчец и чеснов лук. Така празникът завършва.

imageimage

В Тракия бабата посещава сутрин всеки дом, в който е обродила дете. Присяда край детето, заприда червена вълна, усуква нишката и я връзва на дясната ръка на детето „за здраве и про-тив зли очи". После измива очите му с прясна водица, мазва челото на детето с масло и мед, лепва отгоре власинка алена вълна и благославя. А когато младата майка й полее да се измие, бабата отрива мокри ръце по полите на жената, за да ражда по-леко следващите деца. всяка майка дарява бабата със сребърна пара и къделя, а първескините омесват за нея кравай с дупка, през която то промушват кенарена риза, престилка и шарени вълнени чорапи.

Същинският празник започва едва по обяд, когато всички жени, нарамили пъстри бохчи, събрани на групи, с весел смях и песни влизат в дома на бабата. Преди гощавката бабата прекадява трапезата и благославя: „Тая година, които са родили, догодина да повторят, пълните да са изпразнят, правните да са напълнят. Амин!" А жените загребват с длани от целебния дим към себе си, за да заченат идващата година и по-лесно рожба да добият. Бабата разчупва погачата и раздава на всяка къшей, по който гадаят какво дете ще добие -краищник за момче и средица за момиче. Следват много песни, закачки, игри и ритуално къпане на бабата.

А мъжете в този ден благосклонно си траят, защото, дори само да погледат веселбата, рискуват да разгневят жените, а наказанието е пълни гащи с камъни.
http://www.kroraina.com/knigi/bg_folklore/bg/january.htm




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305803
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95675
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031