Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2010 20:59 - С надежда да ми се обади някой от този рай
Автор: stela50 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1317 Коментари: 1 Гласове:
0



image
image

Любаш планина е част от Руйско-Верилската планинска редица заедно с планините Руй, Китка, Чарчалат, Ездимирска, Стража, Черна гора, Голо бърдо и Верила.

Любаш е малка и уединена планина със значителна височина. Намира се южно от село Лялинци. Простира се между долините на Лялинска река от север и изток, Ябланица от юг и Клисура от запад. Най-високият и връх е Любаш (Момин двор) - 1398 м. На югоизток от него се редят няколко височини приели имената на съседните села: Ребърска могила - 1204 м., Изворска могила - 1022 м. и Садовишка могила - 906 м. Планината се откроява рязко от околността със своята заоблена, гола и скалиста снага.

Високите части на планината са безводни, но от ниските склонове извират Лялинската река и няколко други потока, от които се образува р. Ябланица. Югозападно от Любаш води началото си р. Светля, която е десен приток на р. Струма. Планината е залесена по южните и западни склонове с букова гора, а в полите и има пасища и ливади.

На върха на планината са запазени развалини от старинна крепост. Името и Любаш е свързано с местна легенда...

Стража или Парамунска планина се намира източно от Велиново, между планините Ездимирска и Любаш. Тя се ограничава от реките Ябланица на североизток, Клисоура на северозапад и запад, и Лялинската река от юг.

Най-високите върхове в планината са Големи връх - 1488 м., Градище - 1389 м. и Кръста - 1558 м. Планината е бедна на водни ресурси. От нея извират няколко поточета, на едно от които се разполага село Парамун. В източното и подножие (в землището на Мракетинци) има пещера, а на връх Градище - останки от крепост.

Планината Чарчалат се простира източно от Трън и се ограничава на североизток от р. Ябланица, на югоизток от прохода Ездимирски уши, на юг от р. Глоговщица и от запад от седловината с връх Мурговица. На северозапад е свързана с Трънска Китка посредством прохода Секирица. Едноименният и връх е висок 1107 м. Той е скалист и гол, а в ниските му части има храсти от люляк и други дървета. Р. Ябланица е дълбоко всечена в терена на Чарчалат и образува стръмни скалисти склонове. Югозападно от Чарчалат се издига височината Мурговица - 967 м. Тя е залесена с борови насаждения.

Ездимирската планина се ограничава на североизток от р. Ябланица, на югоизток от р. Клисура, която я отделя от Стража, на югозапад от Знеполе и на северозапад от прохода Ездимирски уши. Най-високият и връх е Логатрев камък - 1204 м. Има гори по североизточните склонове и е бедна на подпочвени води. На северната страна на високата част съществува непроучена пещера.

image
image image
image image
image image
image image
image image
image image
image image
image image
 
image

Трънското Ждрело се намира на територията на село Ломница в северозападната част на планината Трънска Китка. То е истинско чудо на природата, привличащо стотици туристи през всички сезони. Това творение на природата е създадено от хилядолетната борба между водата и скалата. Ждрелото е преобразено от водите на Ерма през хилядолетията в бледосив варовик, обрасъл с храсти от люляк. Варовитата скална стена е разсечена като с огромна брадва от водите на Ерма. Почти отвесните сиви скални върхове се издигат на 100-120 м. и на разстояние 50-60 м. един от друг, а в дъното на 3-4 м. В тази теснина неукротимите води се блъскат, пенят и скачат от камък на камък, като образуват малки вирове и един 4 метров водопад. На източния бряг на Ждрелото е прокопан тунел, през който минава шосе. Зад Ждрелото в северна посока се открива живописна долина със стръмни склонове, покрити със скали, храсти и треви.

Ерма извира от северните скатове на връх Цветков гроб в Колунички рид, а първоначалните и притоци са Вуча река - извираща от връх Букова глава и се влива при Клисура, р. Валявица - идваща от билото на Свръдловица, както и р. Столчинова, която извира от връх Огорелица. Последните се сливат при Кострошовци и се вливат в Ерма южно от с. Стрезимировци. След това от ляво последователно се вливат Драйнската, Цървена и Стрезимировската реки. При с. Стрезимировци Ерма навлиза в България. Нейната пълна дължина е около 65 км, но в нашата страна тя тече в продължение на 25 км. Каньоните на Ерма са образувани от ерозията и земетръсната дейност. Към началото на 30-те години на ХХ век по Ерма и нейните притоци са работили около 40 воденици, няколко дъскорезници и 2 дарака.

Изградена е екопътека с 13-14 километрово трасе. Маршрутът и започва от Ждрелото, по дефилето на р. Ерма и минава през село Банкя до дефилето на р. Ябланица. 7-8 часа са необходими на един нетрениран турист да измине пеша разстоянието. Екопътеката минава през пресечени местности, откриват се панорамни гледки, разкриващи живописната природа в Трънския край. В има изградени мостове, някои от които са на височина 20-30 метра. Туристите се привличат освен от красивата природа и чистият въздух в Знеполе, и от редки дървесни видове.

image
image image
image image
image image
image image
image image
image image
image image
 
image

Климатът в Трънско се определя от голямата надморска височина и планинския характер на релефа. В Трънската котловина средната месечна температура на най-студения месец - януари е минус 2.8°C, а на най-топлия - юли 18.4°C.

За района са характерни късни пролетни и ранни есенни мразове. Първите студове настъпват към края на октомври. Първият сняг пада в началото на ноември, а по-дебела снежна покривка - в края на същия месец. Пролетта идва късно - през втората половина на март или началото на април.

В Крайще и планините през зимата настъпват големи и остри студове, често непоносими, когато духат северните ветрове. Зимата в тях продължава до началото на април. Пролетта е хладна, кратка и с често променящо се време. Лятото също е късо, но с много слънчеви дни, а есента е дъждовна и мъглива. Суровият климат се обяснява с голямата надморска височина и планинския терен. Височините на планините в Крайще са по-високи от тези, които ги заобикалят и по този начин северозападните върхове духат свободно и много често сковават реките с лед за продължително време.

Поради лесното и бързо изстудяване в Трънско се образува изобилно количество роса, през всичките летни дни, която към средата на септември преминава в слана, продължаваща почти до края на май. Най-често духа западен и северозападен вятър, който носи прохлада и студ. Южнякът духа рядко, колкото да стопи снеговете. Източните ветрове носят дъждове и виелици.

Климатът в Трънско е здравословен. Лятото е прохладно, а зимата е студена.

image
image image
image image
image image
image image
image image
 



Тагове:   надежда,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. planinitenabulgaria - Надеждата стана реалност:
07.07.2015 17:08
Обаждането от Секерица се случи, поместих в блога си постинг за разходката ми из Трънско. Ще има и много снимки от там, когато имам възможност да ги поместя. А ето и една покана:
Когато пътувате към Трън бих желал да ме поканите, да спрем в ханчето преди Филоповци срещу Драговицкия камък и да си поръчаме по едно овче кисело мляко
Поздрави от Лос Анжелес.
Коста
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stela50
Категория: Лични дневници
Прочетен: 17489423
Постинги: 1642
Коментари: 25863
Гласове: 59834
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031