Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2010 11:34 - Здравейте,все още не губя надежда някой ,свързан емоционално с това райско кътче да ми пише
Автор: stela50 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 888 Коментари: 0 Гласове:
0



Ждрело на река Ерма и Трънска екопътека

№ 39 от 100-те национални туристически обекта.

imageРазположен в тясната долина по поречието на река Ерма, град Трън отстои само на 75 км от София . Трънска екопътека дава чудесна възможност да опознаете този приказно красив край. Дължината й е малко над 13 км и е изградена през 2003 г. по инициатива на БАСЕТ (Българска асоциация за селски и екотуризъм) с председател Александра Киселкова. Разположена е във височинния пояс от 600 до 1000 м надморска височина. До нея се стига през град Търн , където табели указват маршрута - той върви по поречието на самата река Ерма, минава покрай хижа "Ерма" на север и стига до село Ломница . Тук табела указва началото на екопътеката. Спокойни, равни крайречни участъци се редуват с по-стръмни, на места дори страховити, но будещи любопитството теснини.  Най-интересните и атрактивни обекти по трасето на екопътеката са двете ждрела - на река Ерма и на река Ябланишка. Климатът е характерен със студена зима и прохладно лято, въздухът е кристално чист, природата - магнетична. Гледката спира дъха с внушителните си скални образувания в речните ждрела, пенливи водопади и водни прагове създават чудесни условия за планински туризъм.  Ждрелото на Ерма е резултат от хилядолетното ерозионно действие на реката, която е прорязала дълбока теснина във варовика. Преди много, много години, посещавайки това ждрело, Алеко Константинов въкликва: "Какво, Швейцария ли?".

imageОт няколко години тук се провеждат и своеобразни алпиниади, а мястото е предпочитано от катераческите клубове в страната. В края на май месец тук се провежда и алпийската среща за „ Купа Трънското ждрело”. През 2009-та в нея участват 42-ма алпинисти.

Самото ждрело е един от стоте национални туристически обекти. През 1961 г. то е обявено за природна забележителност и защитена територия. Дълго е около 100 м, като на двата бряга на реката се издигат високи около 200 м канари, наречени Манастирището и Жилав камък. Има истории и легенди за това как се е образувало ждрелото. За двама влюбени, за които любовта не била позволена. И били превърнати в камък (скали). Съдбата отредила да са само на няколко метра един от друг и да не могат да се срещтнат. А река Ерма се е образувала от техните сълзи...

В най-ниската част, до нивото на реката, разстоянието между двете скали достига едва  3-4 м. В тази теснина е образуван и един 4-метров водопад, а по течението на реката се наблюдават множество скални блокове, входове на карстови пещери, водоскоци и водопади. Точно над този участък има висящ дървен мост от екопътеката и гледката е уникална.
В Ябланишкото ждрело забележителна е триадата вода-скала-растителност. Само на няколко квадратни метра се срещат десетки  дървесни, храстови и тревни видове. Някои от тях  са изключително красиви, като например люлякът през месец май или смрадликата през септември и октомври, а най-вече изключително рядката,  срещаща се само на Балканския полуостров фрайхенбахова перуника, която може да се види през месец юни.
Цялото трасе на екопътеката се изминава за около 7-8 часа. Предвидени са и различни по-къси преходи според възможностите и желанието на туристите. Единият, т.нар. малък кръг, започва по "дървените мостове" над река Ерма, непосредствено пред самото ждрело, минава през тунел, прорязан в скалата, а зад него се спуска по 35-метров дървен мост, след който започва изкачване на западната скала на ждрелото, т.нар. Манастирище. Там, на най-високата точка, е изградена специална обзорна площадка. От нея могат да се видят околните невисоки планини и възвишения - Руй планина, Ракитски и Бунин камък, Богоина махала, Мали Руй и, разбира се, долината на река Ерма.
imageДругият кръг включва ждрелото на река Ябланица. Като изходен пункт към този път е село Трънска Банкя . Селото е малко и е заобиколено от всякъде с гористи склонове. Старите му  къщи са в характерния за трънския край архитектурен стил с впечатляващите големи чардаци. Самото име Трънска Банкя идва от лечебния минерален извор с температура около 18 градуса, който блика малко над селото. Под самия извор е изграден един от най-старите открити минерални басейни в страната. След селското площадче следва равен и приятен участък за ходене, като след минералния извор, бликащ от скалата, се минава покрай заслона Меча дупка - естествена пещера с дължина 15 метра и височина на тавана 5 метра. Следва изкачване и слизане по дървени мостчета и стълби, монтирани на почти отвесната скала. По тях се стига до прочутия по тези места Зелени вир. Това е едно от местата за почивка и пикник по трасето.

Наблизо се намира и най-привлекателната част от ждрелото - една каскада от малки водопади и прагове с различна големина, образувани от действието на Ябланишката река. Тук, в най-тесният участък на реката, в същинското ждрело, туристите не пропускат да се снимат за спомен. Дървен мост отвежда любителите на дивата природа  до отвъдния бряг, а оттам след нова серия от стълби се стига до поредния мост, откъдето следва дългото изкачване до височините на Трън. След това пътеката се спуска  към село Ломница през смесени гори от габър и бук, ясен и дъб.

Текст Борис Дойран. Снимка от алпинистката среща Ася Иванова. Всички останали - Диана Йорданова

Клипче на BGизлет за ждрелото на Ерма през зимата може да видите тук

 

 

Близки обекти

Близки туристически обекти:

- Хижа "Ерма"

- Град Трън

- Скален параклис „Св. Петка”

- Село Бусинци – център на грънчарството

- Село Студени извор – къща на д-р Стамен Григоров, музей на киселото мляко

- Трънски манастир "Св. Архангел Михаил"

- Перник – Дворец на културата, Драматичен театър „Боян Дановски”, Регионален исторически музей, Минен музей, средновековна крепост „Кракра”, антично светилище до кв. Даскалово

 

100 обекта

100-ТЕ ОБЕКТА В ПЕРНИШКА ОБЛАСТ

39. Т Р Ъ Н

Трън - Ждрелото на река Ерма (Трънско ждрело)

Други важни туристически обекти в Пернишка област:

Градове - Перник / Средновековна крепост „Кракра” – Перник

Села - Бусинци

Други - Трънски манастир "Св. Архангел Михаил" / Пещера "Духлата" - Витоша

Снимки

Изгледи и сюжети от Трънското ждрело на река Ерма в ранна зима - снимки от Диана Йорданова

 

Още снимки

Галерия снимки от Трън и Търнския край - ждрелото на Ерма и близките села

 

Времето

<p>Sorry, your browser cannot display frames!</p>

 

Сподели този материал в:
image image
 



Тагове:   още,   надежда,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stela50
Категория: Лични дневници
Прочетен: 17582761
Постинги: 1642
Коментари: 25863
Гласове: 59876
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930