Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2010 02:12 - Честит празник!
Автор: stela50 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 783 Коментари: 1 Гласове:
2



Лазаровден и Цветница (Връбница)

Лазаровден

Този празник минава под знака на младостта и на разцъфналата пролет. Това е празникът на труда и трудолюбивите българи.

По стар обичай рано сутрин тръгват момите, нагиздени с пъстри премени и венци на главите, за да благославят труда на работливите стопани, пеят за нивите, за къщите, за домашните животни, на девойките - за хубост, на момците - за храброст и ловкост.

Срещу техните песни, игри и благословии, всяка стопанка на къща ги дарява с яйца – символ на живота. Накрая на деня, момите пускали венците по реката – дар за славянската богиня Лада, която е закрилница на семейството и любовта.

Цветница

Цветница е последният голям църковен празник преди Великден. Той винаги е в неделя.

Традицията го свързва с тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с палмови клонки, възславян като Месиански цар. Той влиза в града на магаренце и е приветстван от хората с "Осанна”, задето е възкресил Лазар предния ден – в събота. Тържествено посрещнат в Йерусалим на Цветница, той доброволно върви стъпка по стъпка към предначертания край на земния си живот.

imageНа този ден на службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки - сякаш отново посрещат своя Спасител. Свещеници осветяват клонките и цветята, донесени от вярващите. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Обикновено от тях се увиват венци, които се окачват над прага на къщата или над домашния олтар.

В този ден продължават Лазаровите обреди и обичаи. На този празник с кумиченето на лазарките завършва цикълът на моминските пролетни игри. Привечер на мегдана моми и ергени за последен път играят лазарското хоро, като за първи път след Великденските пости хорото е сключено. В някои райони на България на този ден се извършват и поминални обреди свързани с вярването, че на Връбница умрелите излизат от гробовете си и очакват роднините им да им донесат нещо. Рано сутрин жените отиват на гробища с върбови клонки, царевични стъбла, кадилница и вода. Прекадяват и преливат гробовете на своите блзики. След това забиват клончета от върбата до гробните паметници и с плявата (царевичните стъбла) запалват огън.

Народът нарича празника Цветница или Връбница, Цветна неделя, Вая, Кукленден. Цветница е празникът на цветята и цъфтежа. Имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета: Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор.

image
imageИзпрати на приятел  






Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tota - Благодаря!!
28.03.2010 08:52
Честит да е и на теб!! Празнично да ти е на душата!! Много радост ти пожелавам!! Поздрави на Лили!! Хубав ден!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stela50
Категория: Лични дневници
Прочетен: 17560156
Постинги: 1642
Коментари: 25863
Гласове: 59866
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930