Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2010 16:14 - Международна Харта за правата на човека
Автор: semtomovi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7923 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.05.2010 22:40


Внимание!!! В жълт цвят е маркирано кои параграфи са нарушени в нашия случай!


Международна Харта за правата на човека
Last Updated ( Friday, 14 March 2008 )
Всеобща декларация за правата на човека, 1948 г.
Чл.1 - Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Те са надарени с разум и съвест и следва да се отнасят помежду си в дух на братство.

Чл.2 - Всеки човек има право на всички права и свободи, провъзгласени в тази Декларация, без никакви различия, основани на раса, цвят на кожата, пол, език, религия, политически или други възгледи, национален или социален произход, материално, обществено или друго положение.

Освен това няма да се допускат никакви различия, основани на политическия, правния, или международния статут на държавата, или територията, към която човек принадлежи, без оглед на това, дали тази страна или територия е независима, под попечителство, несамоуправляваща се или подложена на каквото и да е друго ограничение на суверинитета.

Чл.3 - Никой не трябва да бъде държан в робство или крепостничество: робството и търговията с роби са забранени във всичките им форми.

Чл.5 - Никой не трябва да бъде подлаган на изтезания или на жестоко, нечовешко или унизително третиране или наказание.


Чл.6 - Всеки човек, където и да се намира, има право на признаване на неговата правосубектност.

ЧЛ.7 - Всички хора са еднакви пред закона и имат право, без каквато и да дискриминация, на еднаква закрила от закона. Всички хора имат право на еднаква защита срещу каквато и да е дискриминация, нарушаваща тези Декларация, както и срещу всяко подбуждане към дискриминация.

Чл.8 - Всеки човек има право на ефективно възстановяване на правата си от компетентните национални юрисдикции за действия, нарушаващи неговите основни права, признати му от конституцията или закона.

Чл.9 - Никой не трябва да бъде подлаган на произволен арест, задържане или изгнание.

Чл.10 - Всеки човек има право, при пълно равенство, на справедливо и публично разглеждане на неговото дело, от независим и безпристрастен съд, за установяване на неговите права и задължения, както и за разглеждане на каквото и да е наказателно обвинение, предявено срещу него.

Чл.11 (1) - Всеки човек, който е обвинен в престъпление има право да бъде считан за невинен до доказване на неговата вина, в съответствие със закона, в публичен процес, по време на който са му били осигурени всички необходими гаранции за негова защита.
(2) - Никой не трябва да бъде осъден за действие или бездействие, което в момента на извършването му не е съставлявало престъпление по националното или международното право. Не може също така да бъде налагано наказание, по-тежко от онова, което е било предвидено за съответното престъпление по времето, когато това престъпление е било извършено.

Чл.12 - Никой не трябва да бъде подлаган на произволна намеса в личният му живот, семейството, жилището и кореспонденцията, нито посегателства върху неговата чест и добро име. Всеки човек има право на закрила от закона срещу подобна намеса или посегателства.

Чл.13 (1) - Всеки човек има право свободно да се предвижва и да избира своето местожителство в пределите на всяка държава.
(2) - Всеки човек има право да напусне всяка страна, включително и своята, и да се връща в страната си.

чл.14 (1) - Всеки човек има право да търси и да получи убежище в други страни, когато е преследван.
(2) - Това право не може да бъде ползвано, когато действителното основание за преследване е неполитическо престъпление или деяние, което противоречи на целите и принципите на Организацията на обединените нации.

чл.15 (1) - Всеки човек има право на гражданство .
(2) - Никой не може да бъде произволно лишен от своето гражданство, нито да му бъде отказано правото да отмени гражданството си.

Чл.16 (1) - Мъжете и жените, навършили пълнолетие, без каквито и да е ограничения, основани на раса, националност или религия, имат право да сключват брак и да образуват семейство. Те се ползват с равни права при сключване на брака, по време на брака и при неговото разтрогване.
(2) - Бракът трябва да се сключва само с доброволно и пълно съгласие на бъдещите съпрузи.
(3) - Семейството е естествена и основна клетка на обществото и има право на закрила от обществото и държавата.

Чл.17 (1) - Всеки човек има право на собственост, индивидуално или съответно с други лица.
(2) - Никой не трябва да бъде произволно лишен от своята собственост.

Чл.18 - Нищо в тази Декларация не може да бъде тълкувано като предоставящо право на дадена държава, групи или лице да се занимава с каквато и да е дейност или да извършва действия, насочени към унищожаване на правата и свободите, провъзгласени от нея.

Чл. 19 - Всеки човек има право на свобода на убеждение и на изразяването му ; тази свобода включва правото безпрепятствено да се придържа към своите убеждения, както и правото да търси, да получава и да разпространява информация и идеи всички средства без оглед на държавните граници.

Чл. 20 (1) - Всеки човек има право на свобода на мирни събрания и сдружения.
(2) - Никой не трябва да бъде принуждаван да участва в дадено сдружение.


Чл. 21 (1) -Всеки човек има право да участва в управлението на своята държава пряко или чрез свободно избрани представители.
(2) - Всеки човек има право на достъп, при равни условия, до обществени и държавни служби на своята страна.
(3) - Волята на народа трябва да бъде основата на властта на правителството. Тази воля трябва да се изразява чрез периодични и действителни избори, при всеобщо, равно и тайно гласуване или чрез равностойна процедура, осигуряваща свобода на гласуването.

Чл. 22 - Всеки човек като член на обществото, има право на социална сигурност и на осъществяване - чрез национални усилия и международно сътрудничество и в съответствие с устройството и ресурсите на съответната държава - на икономическите, социалните и културните права, необходими за неговото достойнство и за свободното развитие на неговата личност.

Чл. 23(1) - Всеки човек има право на труд, на свободен избор на работа, на справедливи и благоприятни условия на труда, както и на закрила срещу безработица.
(2) - Всеки човек, без каквато и да е дискриминация, има право на равно възнаграждение за равен труд.
(3) - Всеки човек, който се труди, има право на справедливо и задоволително възнаграждение, което да осигури на него и неговото семейство съществувание, съотвестващо на човешкото достойнство и допълнено, ако това е необходимо, с други средства за социална защита.
(4) - Всеки човек има право да учредява и да членува в професионални съюзи за защита на своите интереси.

Чл. 24 - Всеки човек има право на почивка и отдих, включително на разумно ограничение на работното време и на периодичен платен отпуск.

Чл. 25 (1) - Всеки човек има право на жизнено равнище, включително прехрана, облекло, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални грижи, което е необходимо за поддържане на неговото и на семейството му здраве и благосъстояние. Той има право на осигуряване в случай на безработица, болест, инвалидност, овдовяване, старост или други случаи на лишаване от средствата за съществуване по независещи по него причини.
(2) - Майките и децата се ползват с особени грижи и подпомагане. Всички деца, родени в брака или извън брака, се ползват с еднаква социална защита.

Чл. 26 (1) - Всеки човек има право на образование. Образованието трябва да бъде безплатно, поне що се отнася до началното и основното образование. Началното образование трябва да бъде задължително. Техническото и професионалното образование трябва да бъдат общодостъпни, а висшето образование трябва да бъде достъпно на всички на основата на техните способности.
(2) - Образованието трябва да бъде насочено към цялостно развитие на човешката личност и засилване на уважението към правата на човека и основните свободи. То трябва да съдейства за разбирателството, търпимостта и приятелството между всички народи, расови или религиозни групи, както и за осъществяване дейността на Организацията на обединените нации за поддържане на мира.

(3) - Родителите имат право, с приоритет, да избират вида образование, което да получат техните деца.

Чл. 27 (1) - Всеки човек има право свободно да участва в културния живот на обществото, да се наслаждава на изкуствата, да участва в научният напредък и да се ползва от неговите достижения.
(2) - Всеки човек има право на закрила на моралните и материалните си интереси, които са резултат от каквото и да е научно, литературно или художествено произведение, на което той е автор.

Чл.28 - Всеки човек има право на социален и международен ред, при който правата и свободите, провъзгласени в тази Декларация, могат да бъдат напълно осъществени.

Чл.29(1) - Всеки човек има задължения към обществото, в което единствено е възможно свободното и цялостно развитие на неговата личност.
(2) - Всеки човек при упражняване на своите права и свободи е подчинен само на такива ограничения, установени със закон, изключително с цел да се осигури необходимото признаване и зачитане правата и свободите на другите и за удовлетворяване на справедливите изисквания на морала, общественият ред и общото благоденствие в едно демократично общество.
(3) - Тези права и свободи при никакви обстоятелства не могат да бъдат упражнявани в противоречие с целите и принципите на Организацията на обединените нации.

Чл. 30 - Нищо в тази Декларация не може да бъде тълкувано като предоставящо право на дадена държава, групи или лице да се занимава с каквато и да е дейност или да извършва действия, насочени към унищожаване на правата и свободите, провъзгласени в нея.

Коментирай в форума     към статията
Секретни проекти на ЦРУ за имплантанти”, Writtenby Администратор, От сайтът „Тайни & загадки”    


Тагове:   международна,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: semtomovi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1436435
Постинги: 342
Коментари: 1106
Гласове: 727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031