Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2010 20:57 - Прочетете тези книги...
Автор: stela50 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2096 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 25.06.2010 21:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  "Портокаловото момиче" от От Юстайн Гордер      image
ВСЪЩНОСТ защо Пепеляшка трябва да напусне двореца преди да удари полунощ? Е, да – в бързината да загуби пантофка и накрая да спечели принца. Неотменимото ПРАВИЛО!

Разпечатано писмо и файл в "античен" вече компютър срещат пораснал син с отдавна починалия му баща. Писмото е разказ и размисъл за МАГИЯТА да си роден и да живееш – защото светът е чудна приказка, чиито превъзходно тайнствени правила трябва да разгадаваш и да спазваш. РЕАЛНОСТТА – на Земята под Слънцето и Луната – е необятната люлка на въображението с неговите неизясними ЗАГАДКИ, преплетени със случайности, предположения, отхвърляния... и СЛЕДИ. Разказ за важността да можеш да откриваш и правилно да разчиташ следите и за миговете, когато сякаш се намираш в самия извор на ВРЕМЕТО.

А синът трябва да отговори на възможно най-важния въпрос – за ИЗБОРА.

"Портокаловото момиче" е една история за истинската голяма любов, за способността да избегнеш самосъжалението, когато всички надежди са изчерпани, за дарбата да предадеш на наследниците си най-доброто, което притежаваш - достойнството.

Портокалово момиче (2009)  Филм

Повестта е разказ за щедрата мъдрост и за въодушевената младост. Това е разказ, който се чете на един дъх и не се забравя дълго.
image На осемнадесетия си рожден ден Георг получава дълго писмо от баща си, което той му е написал точно преди да умре, когато момчето е било едва на шест години. В писмото бащата задава на Георг вечните въпроси: какъв смисъл има да живеем, след като все едно ще умрем, и то може би в разцвета на силите си?
Би ли поискал да се родиш, ако имаше избор? Но преди Георг да отговори, бащата иска да му разкаже за “Портокаловото момиче”, с което се е запознал през 1982 г....

През 1991 г., когато норвежкият философ Юстайн Гордер написва "Светът на Софи", той си мисли, че роман за историята на философията ще предизвика интерес само сред специалисти. Четири години по-късно тази книга е най-продаваният роман в света. Опитът на Гордер да разкаже в достъпна форма историята на философията се оказва триумфален. Книгата е преведена на 50 езика и е продадена в над 25-милионен тираж. Романът е претворен в мюзикъл, игрален филм, телевизионен сериал, компютърни игри...

 imageФилософията е наука на въпросите. Учи те да мислиш, да търсиш, да питаш, да се учудваш…

„Светът на Софи” освен, че насочва читателя към хилядите страни на света, в който живеем и за които често не си даваме сметка, ни води стъпка по стъпка през историята на философията като наука. Приятно и леко пътешествие, което препоръчвам на всеки.  Малка част от разгледаните философи са Сократ, Платон, Аристотел, Декарт, Бъркли, Кант, Маркс, Фройд… Наред с тях, авторът не забравя да обърне внимание и на митовете, натурфилософите, средновековието, ренесанса, просвещението, романтизма.

Има няколко области, които са си направо задъжителни, когато става въпрос за обща култура- история, география, философия… „Светът на Софи” е може би най-лесния начин да отметнете една от тях.

 

„Човек за човека трябва да е свещен”, Сенека

„Капчицата е море, щом морето я приеме, а душата става бог, когато Господ я приеме”, Ангелус Силезиус

„Действай само според онази максима, за която същевременно можеш да си пожелаеш да се превърне в общовалиден закон.”, Кант

„Лесно се дават съвети със задна дата.”

„Човек никога не греши безпричинно.”

„Незнанието по принцип е етап по пътя към ново познание.”

„Софи, ако този курс по философия не те научи на нищо друго, то поне запомни да не правиш прибързани заключения.”

„Щом с пълна сила осъзнаеше, че един ден ще изчезне без следа, усещаше колко безкрайно ценен е животът…”

„Невъзможно е да разсъждаваш за това, че си, без в следващия момент да си припомниш, че не винаги ще бъдеш.”

„Ние сме точно толкова свободни и самостоятелни, колкото самите ние решим да бъдем.”

„Понякога дори е правилно да помислиш: трябва да се махна оттук, макар още да не знам накъде.”

 


image



Гласувай:
8



1. mimayordanova - Благодаря ти!
25.06.2010 22:13
Станах по богата...
цитирай
2. stela50 - Сигурна съм ,че ще ти харесат ,Мими,
26.06.2010 00:01
радвам се на посещението ти тук...при книгите.
Спокойна нощ !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stela50
Категория: Лични дневници
Прочетен: 17581160
Постинги: 1642
Коментари: 25863
Гласове: 59876
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930