Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2010 18:07 - Последно сбогом на Стефка Съботинова...
Автор: stela50 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12241 Коментари: 20 Гласове:
15

Последна промяна: 30.07.2010 18:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      image

Отиде си Стефка Съботинова
30 юли 2010 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Начало / Култура София. На 80-годишна възраст почина народната певица Стефка Съботинова, съобщиха за Агенция “Фокус” нейни близки. Дълги години е била хористка на ансамбъл "Филип Кутев" и в състава "Мистерията на българските гласове". Световноизвестна стана с песента "Притури се планината", която в модерен аранжимент е използвана във филмови продукции.
Стефка Съботинова е родена на 2 април 1930 година в село Розов Кладенец, Старозагорско.
Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до семейството на Стефка Съботинова, в която от името на цялото правителство и от свое име изразява дълбоката си скръб от кончината на голямата българска народна певица.
„Няма думи, които да облекчат страданието от такава загуба, но съм убеден, че Стефка Съботинова ще бъде помнена, докато има българи по Земята, защото глас като нейния и човек като нея не се забравят.
Приемете най-искрените ми съболезнования.
Прекланям се пред паметта й”, пише в телеграмата си премиерът Борисов.
Министърът на културата Вежди Рашидов изказа съболезнованията си на семейството и близките на голямата българска народна певица Стефка Съботинова. В съболезнователния адрес на министър Рашидов се казва: „Скъпо опечалено семейство, тъгувам заедно с вас от загубата на тракийския славей на България Стефка Съботинова. Лиричният сопран с чиста душа и с чист глас, който вярвам че и Господ чуваше, оставя голяма празнина в духовното пространство не само на страната ни, но и на света. С огромния си талант Стефка Съботинова накара хората зад граница да се питат не каква е мистерията на българските гласове, а как да посетят техен концерт. Най-големите зали по света се гордееха с присъствието на Стефка Съботинова. Сцената я обичаше и тя обичаше сцената. Колкото по-нависоко издигаше нашето самочувствие на народ с уникален фолклор, толкова по-скромна и неподвластна на суетата ставаше Стефка. На отличията, ордените, славата и възхищението на публиката тя отговаряше с десетократна благодарност, доказвайки с делата си, че благотворителността е призвание на всеки, който има сърце. Сърцето и душата си Стефка Съботинова вложи в своя глас, който ще продължава да звучи в стотиците песни, завещани ни от нея. Поклон пред светлата й памет!”.
Президентът Георги Първанов изпрати съболезнователно писмо на семейството и близките на Стефка Съботинова. “Моля да приемете моите искрени съболезнования по повод кончината на Стефка Съботинова. В нейно лице губим не само един великолепен глас, но и голяма, родолюбива българка. Доказателство за нейния изключителен талант е престижната награда „Грами”, присъдена й от Националната академия за изкуство и звукозапис на САЩ”, заявява в писмото си българският президент.
“С помощта на швейцареца Марсел Селие, който продуцира албума „Мистерията на българските гласове”, Стефка Съботинова като солистка на хора на Националното радио популяризира по цял свят нашия автентичен фолклор. А песента й „Притури се планината” стана част от филмовата музика на две световни продукции. С незабравимия си глас Стефка Съботинова “притури” своето творчество в музикалната съкровищница на нашата планета. А за приноса си към родината бе удостоена с висок български орден”, се казва още в писмото.
Известната българска фолклорна певица Стефка Съботинова, член на женския хор „Мистерията на българските гласове”, почина на 80 години, предаде АФП. Известна като една от най-забележителните народни певици в България, Съботинова придоби световна известност, след излизането през 1975 година на албума „Мистерията на българските гласове”. Албумът е издаден във Великобритания, САЩ, Япония, Испания, Франция, Германия и Канада.
  image

Стефка Съботинова е била българска народна певица, изпълнителка на песни от Тракийската фолклорна област.

Предците ѝ са били преселници от Беломорска Тракия и от тях тя наследява огромно и своеобразено певческо наследство. Дълги години е била хористка и солистка в Държавния ансамбъл "Филип Кутев". С ансамбъла гастролирала в най-големите концертни зали по света.

image
Орден "Стара планина — първа степен"

В началото на седемдесетте години постъпва в Ансамбъла за народни песни на Българската телевизия и радио и в състава "Мистерията на българските гласове". Тя е единствената певица със солови песни в първия албум на Марсел Селие "Мистерията на българските гласове". В него са включени песните "Притури се планината" и "Мър, Станке ле". Още тогава "Притури се планината" е използвана като част от филмовата музика в световните продукции" Исус от Монреал" и "Лионците". Стефка Съботинова в дует с Тинка Пешева записва много хумористични народни песни, сред които особено популярни са "Цонке ле, чушко червена", "Заплакал е стар, бял дядо" и "Овдовяла лисичката".

Световна известност добива през 1994 г. с песента „Притури се планината“, с новия модерен аранжимент на Жаки Анона. Стефка Съботинова има издадени два самостоятелни диска и един дуетен албум с певицата Тинка Пешева.

През месец юни 2010 година е удостоена с най-голямото българско отличие — орден "Стара планина — първа степен". Стефка Съботинова умира на 30 юли 2010 година в София.


image

© Пресфото БТА, снимка Бисер Тодоров image
Съботинова е единствената певица със солови песни в първия албум на Марсел Селие "Мистерията на българските гласове". В него са включени песните "Притури се планината" и "Мър, Станке ле".

Още тогава "Притури се планината" е използвана като част от филмовата музика в световните продукции" Исус от Монреал" и "Лионците".  

  Пресфото БТА, снимка Елена Дикова  image Медалистите от олимпийските игри в Атина са посрещнати на летище София от официални лица, приятели и роднини. За тях пее Стефка Съботинова.   image
Кариерата си Съботинова започва през 1947-48 г., откогато датират първите  записи в радио. Три години по-късно се явява на конкурс за певица в Държавния ансамбъл „Филип Кутев“ и е одобрена. Пее за ансамбъла до 1965 г., когато става солистка към редакция „Народна музика“ в Радио „София“. Пее и в състава „Мистерията на българските гласове“. Световна известност добива през 1994 г. с песента „Притури се планината“.


image почит Съболезнования:

Георги Първанов: С незабравимия си глас Стефка Съботинова “притури” своето творчество в музикалната съкровищница на нашата планета.

Вежди Рашидов: Лиричният сопран с чиста душа и с чист глас, който вярвам че и Господ чуваше, оставя голяма празнина в духовното пространство не само на страната ни, но и на света. С огромния си талант Стефка Съботинова накара хората зад граница да се питат не каква е мистерията на българските гласове, а как да посетят техен концерт.


                     image


                      image

                                        ПОКЛОН !







Гласувай:
15



1. alexiev63 - ПОКЛОН!
30.07.2010 18:15
Един безпорен талант и човек, лек път към небето!
цитирай
2. stela50 - Прекрасна е тази песен, alexsiev63...
30.07.2010 18:20
Както и невероятен е гласът й...и животът.
цитирай
3. miaa - Стефка Съботинова една необикновеа българка, с божествен глас!
30.07.2010 18:21
Поклон пред светлата й памет!
цитирай
4. ivankalilova - Стефка Съботинова. . . . . Неверо...
30.07.2010 18:36
Стефка Съботинова.....Невероятна личност......а гласът й ...сладкопойна чучулига....
Дълбок поклон пред светлата й памет!
цитирай
5. hristo27 - Вечна и памет!
30.07.2010 18:54
Вечна и памет!
цитирай
6. анонимен - А това е истинската песен на Стефка Съботинова а не джазирания американски фалшификат!
30.07.2010 20:16
http://212.233.221.4:8181/Folklor/Stefka%20Sabutinova/Stefka%20Subotinova%20-%20Prituri%20Sa%20planinata(original).mp3
цитирай
7. scarlety - Поклон!
30.07.2010 20:45
Поклон пред паметта и!
цитирай
8. divna8 - Последно сбогом! Притури се и над ...
30.07.2010 21:27
Последно сбогом!
Притури се и над нея
планината...
Мир и Светлина!
цитирай
9. yuliya2006 - СБОГОМ НА ЛЮБИМАТА...СБОГОМ!
30.07.2010 22:02
СБОГОМ НА ЛЮБИМАТА...СБОГОМ!
цитирай
10. kaprizna - Благодарности за постинга!
30.07.2010 22:14
Последно сбогом на този Божествен глас!
цитирай
11. tota - Няма да те забравим... почивай в мир! Поклон!!
30.07.2010 22:18
" Започнах от 5-годишна възраст да пея. Майка ми ми е казвала, че когато съм се родила, дошла една селска жена, на понуда, идват на свиждане на родилката. Баба Нанка се казвала. Поискала да й дадат един сахан. Дали й. И тя отвисоко пуснала в него една сребърна рубла. И казала: "Да пее като мене." Била прочута певица. После всички, които присъствали на понудата, казвали: "Тя я ориса с пеенето." Та, на 5-годишна възраст пропях." - споделя Стефка Съботинова в интервю на Мария Стоянова
Благодаря ти Танечка, че ни докосна до нейния свят. И още една нейна песен: "Заправил господ манастир" http://www.youtube.com/watch?v=XEt2YHCNflM&feature=related
цитирай
12. stela50 - Всичките й песни носят българското ,дори и тази в чужд аранжимент...
30.07.2010 22:29
Чудесни са и хумористичните песни в дует с Тинка Пешева...
Наистина звучи божествено гласът на Стефка Съботинова . А песните и остават
незабравими.
цитирай
13. priqtel12 - Поклон
30.07.2010 22:45
пред една удивителна жена!
цитирай
14. totoni - Поклон пред паметта й! Дано почива в ...
30.07.2010 23:22
Поклон пред паметта й! Дано почива в мир!
цитирай
15. monna - Добре, че си направила постинг!
30.07.2010 23:30
Аз мислех да направя, но не ми стигнаха силите, толкова я харесвам!!
Мир на праха й! Притури се....
цитирай
16. dushevno - :(
30.07.2010 23:37
Поклон пред паметта й!
цитирай
17. stela50 - Реагирах спонтанно ,monna...
31.07.2010 08:22
И на мен ми беше трудно ,искаше ми се да пусна всичките й песни ...
Последно сбогом на една българка с божествен глас .
цитирай
18. mamas - Поклон!
31.07.2010 10:38
Не казвам "сбогом". Докато звучат песните и, тя ще е жива.
цитирай
19. stela50 - Права си ,Слава , на нея като че ли не можем
31.07.2010 15:56
да кажем сбогом ,докато звучат песните й...
цитирай
20. анонимен - poklon
09.03.2011 17:01
tezi edna prekrasna pesen da se poklonim sbojom
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stela50
Категория: Лични дневници
Прочетен: 17530381
Постинги: 1642
Коментари: 25863
Гласове: 59860
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930