Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2010 22:06 - Да се обичаме с отворени очи ...
Автор: stela50 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10312 Коментари: 12 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Обичай онова, което ни събра и което може да ни раздели
Да си влюбен означава да обичаш сходствата,  а да обичаш - да се влюбиш в различията.*   Истина е, че най-често се влюбваме в някого, който е различен от нас, може дори да е пълна противоположност. И когато това чувство на страст премине (а за съжаление или пък не - то е сравнително кратко), различията ни, които са ми харесвали у другия, започват откровено да ме дразнят. Много ми хареса една мисъл от същата книга - това, което ни събира, често е причина и за нашата раздяла. Защото, когато в началото на връзката идеализираме образа на човека до себе си, всичко тече по мед и масло. Неминуемо обаче идва моментът, в който се опознаваме, отваряме очи и виждаме реалността. Този човек може да се окаже много по-различен от това, което сме си представяли. Да, именно - представяли. Мисля, че всеки може да си признае как, когато е бил влюбен, е присвоявал на обекта на своите чувстсва качества и характеристики, такива, които да го приближат до онова, което би му харесало. Което би удължило времето на приятна привлеченост от него. И това не е нещо лошо, не означава, че съзнателно и нарочно сме си градили въображаем образ. Просто, колкото и реалистично да гледаме на нещата, никога не сме истински влюбени, ако не придадем поне една божествена черта на любимия човек!
Но възможно ли е след това да отворим очи за реалността и тя да не ни разочарова болезнено? Мисля, че да, стига да го искаме и стига да осъзнаем ролята на проекциите на собствените ни черти и желания, които са изиграли важна роля в началото на връзката с другия. Защото често това начало на връзката с другия е по-скоро начало на връзка със себе си. Най-малкото - голяма роля при влюбването има фактът, че ти харесва да виждаш своя обожествен образ, вглеждайки се в очите на партньора си. Няма нищо по-красиво от това да видиш различията и въпреки първоначалните неизбежни  конфликти - да ги харесаш. Представяш ли си живот с някого, с когото винаги мислите еднакво? С когото обичате винаги едни и същи неща? Твърде скоро няма да има за какво да си говорите и какво да ви свързва, защото, повярвайте, няма нищо по-разделящо от прекалените съвпадения в интересите на двама души. Отегчението се появява твърде бързо и разпадът е неизбежен. Чували сме коментари от типа "Бяха си лика-прилика, но нещо не се разбраха". Затова, ако не изберем по-лесния път в момента на проглеждането, когато неизбежно се случва леко разочарование, може да поставим основите на нещо много по-истинско от краткотрайната влюбеност. Има нещо магично в това да намериш вътре в себе си осъзната нужда за това да бъдеш с някого, не да я търсиш в общите неща, в съвпаденията помежду ви, а да я потърсиш в себе си, в желанието си да извървиш определен път в определен момент. Извън всичко друго, отвъд видимото, отвъд разумното. В онзи копнеж по нещо непознато, който обаче те дърпа към тъмното с обещание за невероятни преживявания именно, защото не знаеш какво има там.
Проклятието на това да опознаеш някого добре е, че изчезва магията на тъмното. Проклятието, което разделя много хора след определен период от време. Може би тезата, че ако постоянно изненадваш човека да себе си, всичко ще е наред, предлага нещо вярно като спасение, но не мисля, че е съвсем достатъчна.
Парадоксално е, че когато сме от скоро с някого, искаме да научим всичко за него, да направим всичко заедно, да споделим всички мисли, всички случки, вълнения, тайни. А когато това стане, сякаш нещо си е отишло.

Преди много време в главата ми се загнезди една идея, която не знам дали някой би харесал. А именно, че продължаваш да намираш интересни нови черти у човека до себе и след десет години само, ако да искаш да ги видиш. Защото никой не застива в статика, обвързани или не, хората се променят всеки ден. Променят се заедно. Всяка нова глътка въздух променя нещо у теб. И ако аз искам, ще го видя и ще се зарадвам на тази нова струя въздух, попаднала в кръвта ти.
Вярвам в силата на дългосрочните съюзи точно поради тази причина. Човек може да е вълнуващо влюбен години наред. Стига да го пожелае. Няма нищо по-силно от човешките желания. Те местят планини и стъпват на непознати планети.
Чести ми се случва да чувам мои познати "Как ми се иска всичко да беше, както в началото", "Ех, ако можех пак да изпитам онова вълнение" и т.н. И си мисля, че може. Може да звучи цинично, но човек обича, когато го поиска. Човек открива красотата у познатото, ако пожелае да отвори очи за  нея. Може би единствено необходимото е осъзнаването, че всичко е в твои ръце, ти господстваш над усещанията и чувствата си. А това не е трудно като се има предвид колко самонадеяно същество е човекът. И ето едно нещо, в което е полезно да си повярваш силно!  Ако си поставиш за цел всеки ден да откриваш нещо радващо у човека до себе си, със сигурност ще го видиш. А най-красивото, което можеш да намериш в очите му е, желанието той да види същото в теб. Спомни си - нима не си виждал залеза хиляди пъти в живота си? И въпреки това, всеки път застиваш за тези кратки секунди, за да му се насладиш отново. Въпреки, че знаеш, че можеш да го видиш и утре, и вдругиден, и в още много дни от живота си. Въпреки това ти заставаш и вперваш възхитено очи в магията му. Ще е прекрасно, ако можеш да го правиш за човека до себе си. Дори да знаеш, че ще го виждаш всеки ден до края на дните си.
Не вярвам, че хубавите и пълноценни връзки се получават между т. нар. сродни души, че такива връзки се градят едва ли не от само себе си и в тях всичко върви леко и усмихнато по широки светли пътища. Отношенията се градят бавно, като спасителна дига срещу разрушителната сила на времето. Хармонията се открива в комуникацията, в желанието да я намериш и задържиш. Обичта, истинската, се постига с изграждането на навика да поглеждаш всеки ден с нови, усмихнати очи на избора си. Все едно го виждаш едновременно за първи и последен път, но знаеш, че това е най-важното,  което искаш за себе си.  И ако той прави същото за теб, това е твоята "сродна душа". Но ти никога не можеш просто да я срещнеш случайно именно такава. Трябва да я създадеш, и по-правилно е да кажа - да се създадете взаимно един за друг като такива.
Представи си, че всяка следваща сутрин се събуждаш като за пръв път, че всяка нощ се хлопва завинаги една врата и с новия ден се отваря друга, нова. Нещо се променя. Ти се променяш. Човекът до теб се променя. И всеки ден трябва да се откривате сред промените като за пръв път. Спомняш ли си "50 първи срещи"? Всяка вечер тя го обичаше, а на всяка следваща сутрин той трябваше да я накара отново да се влюби в него. И така до следващия ден.
Не е много романтично, но създаването на хармонията струва определни усилия. И тези усилия имат смисъл винаги, когато двама души искат да създадат съюз от двете си уникални личности. И то такъв съюз, в който всеки има своите силни и слаби характеристики, но двете заедно изграждат една непробиваема крепост срещу агресията на външния свят, вътре в която трепти заедност.
Чувството на влюбеност, което са описали стотици поети, за което се пее в хиляди песни, е красиво. Но то е само нестабилното и крехко скеле, с помощта на което се изгражда масивната крепост на обичта между двама души.
Обичам усещането за ефирна и изгаряща влюбеност, когато тичам за срещата ни втория, третия, десетия път... Но много повече харесвам дълбочината на онова магическо чувство, което изпитвам всяка сутрин, когато се вглеждам в сънените ти очи и знам какво има зад погледа ти.
*Хорхе Букай, Да  се обичаме с отворени очи

Любовта се гради от цели същества, които се срещат, а не от две половинки, които имат нужда една от друга

image

 

Заглавието на книгата Букай е взето от стихотворение на Маргарит дьо Сенал

. "Тя казва на младия си приятел: Да те обичам със затворени очи, това ще бъде сляпа любов. Да мисля как те обичам, да те виждам, такъв, какъвто си, това е лудост. Въпреки това обаче, бих искала да ме обичаш като луд", въпреки че идеята да обичаш някого такъв, какъвто е, да го приемаш "с отворени очи" звучи налудничаво, това е единственият начин наистина да обичаш .

image





Тагове:   очи,   отворени,   обичаме,


Гласувай:
11



1. kaprizna - "Няма нищо по-силно от човешките желания. Те местят планини и стъпват на непознати планети."
24.09.2010 22:20
Поздрави за постинга!
Хубава вечер и щастливи есенни дни!
цитирай
2. stela50 - Благодаря , kaprizna...Хубаво е че си тук.
24.09.2010 22:34
Приятна вечер и слънчеви почивни дни .
Прегръдка от мен !
цитирай
3. monaliza121 - Привет, Стела!
24.09.2010 23:36
Трудно се описва обичта, но в този текст е направено красиво и умно.
Спокойна нощ!
цитирай
4. tota - Да се обичаме с отворени очи ...
25.09.2010 00:21
Книга с много истини за човешките отношения..Благодаря ти, Танечка за постинга и за представянето й!!
цитирай
5. kometapg - Благодаря ти! Тази книга предиз...
25.09.2010 00:29
Благодаря ти! Тази книга предизвика доста размисли у мен! Има толкова верни неща! Направо изумително! Но каквото и да е, чувството да обичаш и да бъдеш обичан дори и за кратко просто си заслужава всички изпитания, на които биваш подложен! Поздрави и лека и приятна нощ на теб!:)
цитирай
6. bven - Благодаря ти за хубавите мисли, Таня!
25.09.2010 09:33
Добре е в даден момент да се спрем и замислим! И нека взимаме правилното решение. Лек и весел почивен ден! :)
цитирай
7. stela50 - Много естествени и умни са мислите на Хорхе Бокай ,Мона Лиза ...
25.09.2010 14:34
И те кара да размислиш ,да оцениш обичта ,да вземеш правилно решение.
Поздрави ,мила !
цитирай
8. stela50 - Чудесна книга ,Ати ...Книга с много истини .
25.09.2010 14:37
Както и "Приказки за размисъл ".
Хубав ден ,приятелко !
цитирай
9. stela50 - Книгата е чудесна ,kometapg ...
25.09.2010 14:42
Да обичаш винаги си заслужава ,без изпитания не може .
Хорхе Бокай го казва много красиво и умно ,както е отбелязаля и Мона Лиза .
Поздрави и приятен ден !
цитирай
10. stela50 - По-често трябва да го правим ,Бвен ...
25.09.2010 14:45
Да спираме и да помислим ,да прочетем нещо стойностно - и ще оценим може би
ценностите на живота ,ще отсеем истинското .
Хубави дни ,мила !
цитирай
11. divna8 - Обичам те, приятелко моя. . . :))...
25.09.2010 19:29
Обичам те, приятелко моя... :)))
С отворени очи ....
Хубава съботна вечер и от мен!
Радвам се, че вече мога да ви пиша отново!
Прегръдки!!!
цитирай
12. stela50 - Радвам се ,че си тук ,Дивничка ...Липсваше ми .
25.09.2010 20:44
Прегръдка силна и от мен .
Хубави дни ,мила !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stela50
Категория: Лични дневници
Прочетен: 17530394
Постинги: 1642
Коментари: 25863
Гласове: 59860
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930