Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2011 10:58 - Дано това НИКОГА повече не се случва! Една звездичка можеше да бъде спасена!
Автор: stela50 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9426 Коментари: 28 Гласове:
39

Последна промяна: 04.01.2011 11:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Боже ,колко мъка има на този свят ...

03.01 23:06 -
ТРАГЕДИЯ!!! Автор: therainss Категория: Лични дневници   image
Прочетен: 283 Коментари: 19 Гласове: 14
Последна промяна: 03.01 23:07
Публикувам този материал в знак на съпричастност във връзка с молбата на автора в края на написаното.

Здравейте. Специално направих регистрация в този и множество други форуми, с цел да дам някакъв вид публичност на трагедията сполетяла нашето семейство, вследствие некадърността и алчността на един детски хирург.Става въпрос за момиче на 4 години и 6 месеца- моя първа братовчедка.Ще се опитам да опиша подробно.

Гергана (така е името на детето), беше здраво, весело, жизнерадостно дете. Както всяко друго нормално за възрастта си. Не страдаше от никакви тежки заболявания, които биха довели до тежки усложнения. Напоследък боледуваше по- често от гърло. Поради тази причина бе решено да й бъдат премахнати сливиците чрез операция в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ-". След, като се посещава исул се попада на "големия" доктор (тази титла е обидна) Маджунов.Той ги посреща с цената от 200 лева и лоши маниери. Това е и цената на човешкия живот в България днес. Операцията бе насрочена за 8 Декември. Ден преди операцията бяха извършени всички нужни изследвания в поликлиниката. Мнението на личната лекарка на детето, бе че изследванията не са добри понеже детето кашля и е с хрема, и че всеки уважаващ себе си хирург ще откаже да оперира и ходенето до ИСУЛ е безполезно. Но при посещението на 8ми сутринта, Маджунов дава обяснение, че операция е абсолютно задължителна. Точните думи са "докато не се направи операция на това дете, то няма да спре да кашля, поневе от сливиците се стича секрет в дробовете му". Неговият коментар към личната лекарка е- " Ако много разбира, досега да го е излекувала". Като оставим настрана махленският му език и цинизъм, се вижда че заради 200 лева е готов да направи рискова операция. В 8 часа на 8ми Декември е извършена операцията с пълна упойка. Резултатът е шевове на местата на сливиците "заради това че са били подути вследствие болестта". Детето е освободено още същия ден, а не както пише в епикризата "на 9ти". На 9ти сутринта, родителите отиват на преглед с детето при Маджунов. Първият въпрос на вратата е " Вие внесохте ли си сумата от 200 лв за избор на екип? Отидете в кафето, купете коли, натурален сок, бонбони за да почерпите екипа провел операцията." Прегледа е махленски и трае буквално секунди. Коментара е че операцията е перфектна. Оттук нататък започват мъките.

Детето постоянно подържа температура и кашля, въпреки уверенията на Маджунов. На 15ти детето започва да повръща кръв и съсиреци през устата и носа си. Веднага е отведена в ИСУЛ. Приема се от дежурен лекар- д-р Йорданов,тоя я прие и препоръча на докторите детето да се свали в операционната и да се презашие, но Маджунов на другият ден казва че е добре и няма нужда от нова оперция, прават се промивки и се слага система. Не се провежда кръвопреливане. Детето е прието за 1 нощ. На сутринта минава визитация. Завеждащият отделение, след като прочита картоните, пита кой доктор е отговорен за детето. Маджунов отговаря че е той. Следва разговор "- Маджунов, погледни си пациентката.". Отговорът е " добре е, да бъде изписана". Отговорът му, може би е продиктуван от липсата на финансов стимул от страна на родителите.Дори успява да твърди, че детето трябва да започне да яде твърда храна, понеже е по- добре. Естествено, детето е изписано с рецепта за антибиотик " Оспамокс" и се прибира вкъщи. До последният ден, детето не спира да се оплаква от болка в дясната част, където се е намирала сливицата й. Отново е водена при личен лекар, на 23ти Декември. Мнението на доктора е , че детето не е добре и трябва да бъде заведена в ИСУЛ. Забелязан е съсирек на дясната сливица. След като се прибират от поликлиниката, детето отново започва да повръща кръв и съсиреци и към 15 часа е откарана в ИСУЛ. Детето все още е контактно и се държи нормално. Отново се правят изследвания, като преди  това се разтакават, понеже в бързината, майката е забравила личната си карта. Като се разрешава въпроса за самоличността на родителя, който докторите са свикнали да виждат последните дни, детето се поставя на системи. Отново няма кръвопреливане. Хемоглобина е изключително нисък. Между 20:30 и 21:00, детето отново повръща локви кръв и колабира. След неуспешни опити за свестяване, детето е отнесено в шокова зала на ръце. Незнайно по кое време, е извикана линейка с екип от 3та градска болница за да асистира. Екипът от 3та градска излиза минути след като влиза с коментара "Викнаха ни късно, изпуснахме детето". През това време никой не знаеше за кой е насочен този коментар. Сами можете да си представите чакащите роднини вкл. майката и бащата. Така от 21:00 до 24:00, часовете се нижеха и ние чакахме информация, която никой не даваше. Към 24:15 излезе доктор, който съобщи на родителите страшната вест, че детето е починало от кръвозагуба, и че още при първият кръвоизлив раните е трябвало да бъдат презашити и да се установи откъде излиза кръвотечението. Също така операцията е била извършена в неподходящо време, заради настинката на детето.

Оттук нататък, започват още по- големите мъки. Заради празниците няма кой да извърши аутопсия на детето и да се прибере за да бъде погребано. На другият ден се отива в 5то РПУ за да бъде подадена жалба, за лекарска грешка и немарливост, заради която се спомина детето по зверски начин. Роднините са посрещнати на входа с коментар, че е трябвало да бъде подадена жалба веднага след кончината на детето и да се извика полицията веднага след това. Като че ли всеки ден погребваме деца, и знаем какво е нужно да се направи. Никакви думи не могат да опишат ситуацията в болницата непосредствено след смъртта на детето. Мога да ви убедя, лично бях там, и на никой не му е минало през главата полиция , жалби, съдилища и т.н. След огромни караници и допълнителни нерви за опечалените роднини, полицията решава да приеме жалбата. Тези събития се случват на Бъдни Вечер, непосредствено преди Рождество Христово. Ражда се спасителя, а нашето дете си заминава. На 27ми, сломените родители са съсипани. Искат да вземат трупа на детето, за да го погребат, като вдигат ръце от преследване на закона и отказват аутопсия с мотив "истината никога няма да излезе наяве, а и да излезне няма да има наказан лекар заради недосегаемостта им в България". Но аутопсия е извършена заради настояването на главният доктор на болницата. Коментара на "тройната експертиза" е , че мястото на дясната сливица е разкъсано и смъртта е настъпила вследствие на кръвозагуба. Неофициалният коментар на експертите е "че в тялото няма капка кръв, от която да се вземе проба. На 28ми погребахме Гергана Пламенова Илиева и я положихме в студената земя на гробищен парк "Бакърена Фабрика". Тези 5 дни не бяха 5 дни а 50 години мъки за цялото семейство.

На първо място написах всичко това тук, за да дам публичност на това зверско убийство и да предупредя всички хора готвещи се да се лекуват в ИСУЛ. А всъщност не само ИСУЛ.Гответе си пари братя, иначе нищо не ви чака.

Искам да задам няколко въпроса към Маджунов, екипите работели върху убийството на Гергана на 15ти и 23ти.

Докторе, какво да кажем на 2 годишното братче на Гери- Андрей, когато пита къде е кака ?

Господа доктори, спахте ли добре тези дни, ядохте ли, пихте ли, празнувахте ли светлите празници ? Нашето семейство е загробено и винаги светлите християнски празници ще останат в нас в символ на мъките. Вие носите ли сърца и души или сърцата са ви от камък ? Докога докторите ще убиват безнаказано ? Както плода в Горна Оряховица ? Виновни няма както винаги. Вие търговци ли сте, банкери ли сте, предприемачи ли сте, лихвари ли сте, бирници ли сте, кожодери ли сте, касапи ли сте, какви сте в крайна сметка ? Откога клетвата, която сте подали не важи ? Кога най- после поне 1 лекар ще бъде виновен ? Кога най- сетне ще си признае някой доктор за грешката си? Как може през 21 век да умреш от нещо което много хора дори не наричат операция?

Моята молба е, всеки който е прочел тези редове и е съпричастен за мъката ни и е бесен от извършеното убийство на Гери да помогне по някакъв начин. Дори като разпространи написаното от мен. Това е моят начин да покажа на обществото какво се случи. Това е единственото, което мога да направя за паметта на малката ми братовчедка. Сбогом Гери..

Сбогом ,мило дете ! Реших да пусна постинг ,копиран от  therainss ...Като съпричастие към силната болка
непрежалимата загуба на едно българско семейство ...и една непростима, недопустима лекарска грешка  в нашия век ,в престижна болница в столицата...
Трудно ми е да опиша чувствата ,които изпитвам. Най-близките ми приятели са
лекари ,половината ми съученици -също . Преживяла съм сериозни операции и
съм благодарна на тези ,познати и непознати медици ,които са спасявали живота ми.
Кога се случи това ...кога лекарите забравиха клетвата ,кога и как се появиха
честите грешки ,оправдани ,или не ...става дума за човешки живот .
Моля за извинение всички добри и честни медицински специалисти ,защото зная ,че ги има много ,пред очите ми са най малко десет мои приятели ,всеотдайни и
истински ,честни и благородни . Те не заслужават да носят този позор ...
Но как биха могли да им повярват родителите на Гери ...Как утре някой от нас ще заведе детето си на такава лека и рутинна операция ...
Всеки е длъжен да отговаря за делата си ,особено когато се касае за човешки живот ,
когато това се нарича ...убийство .









Гласувай:
39



1. tota - Бог да го прости детенцето! Моите съболезнования на семейството и близките!!
04.01.2011 12:17
"Кога се случи това ...кога лекарите забравиха клетвата ,кога и как се появиха
честите грешки ,оправдани ,или не ...става дума за човешки живот .
Моля за извинение всички добри и честни медицински специалисти ,защото зная ,че ги има много ,пред очите ми са най малко десет мои приятели ,всеотдайни и
истински ,честни и благородни . Те не заслужават да носят този позор ..."

Случи се в разсипаната ни държава, където лекарите са еднолични търговци, където лекарите си препращат един на друг пациенти за да вземат пари от касата. за какви пътеки става въпрос? Лекуват те по пътека, а другото, което се е установило хайде отново се моли за направление...Не можаха ли да разберат, че така организирано здравеопазването е нехуманно...
Жалко, много жалко за отиващите си от нас по лекарски грешки или безотговорност!!
Някой трябва да си отвори очите и промени тази порочна организация!! В противен случай време е народът да потърси сметка за всичко положително, което бе отречено и съсипано за да се довърши държавата ни.
цитирай
2. malchaniaotnadejda7 - ТОВА Е УБИЙСТВО. ВЪВ ВСЯКА ЦИВИЛИЗОВАНА СТРАНА ЩЕ МУ ОТНЕМАТ ЛИЦЕНЗА!
04.01.2011 12:23
Таня, казвам това, именно защото знам, какво значи български лекар. Сестра ми е лекар, педиатър, който НИКОГА не е приемал пари от пациент. Лекарката, която спаси детето ми, когато беше на 1 годинка - сега пенсионер - д-р Клара Милева е наградена от немското правителство, но тук беше унижавана от началника си в квартална поликлиника. Тогава тя дойде с проф. Киров и измъкна мен и детето ми от една "болница", в която "лекарката" заплашваше майките, че съпругът й е полковник!?? и криеше, че има инфекция в отделението. Когато проф Киров влезна, тя препречи пътя му и го заплаши, а той й каза: "Махнете се от очите ми, вие сте убийца". После взе децата и ги премести в Инфекциозна болница и ги спаси. Тогава постъпихме уж със съмнение за пнемония... А пламна тежка инфекция и докато децата се обезводниха, не включваха дори системи. Давах на бебето си по половин лъжичка на определени минути. Не включиха система! "Моето отделение е отлично и носител на награда, тук няма и не може да има инфекция!" - твърдеше "лекарката" с мъж полковник... 20 век в България...

СЕГА ПО СЪЩИЯ НАЧИН В 21 ВЕК НЕ СА НАПРАВИЛИ КРЪВОПРЕЛИВАНЕ! НЕ МОЖЕ В МИРНИ УСЛОВИЯ, В 21 ВЕК ДЕТЕ ДА СИ ОТИДЕ ОТ КРЪВОЗАГУБА! АКО ТАЗИ СТРАНА ИМА НЯКАКВО ПРАВОРАЗДАВАНЕ ТОЗИ "ЛЕКАР" ТРЯБВА ДА БЪДЕ В ЗАТВОРА! КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЛОЖИ РЕД В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ!

"Коментара на "тройната експертиза" е , че мястото на дясната сливица е разкъсано и смъртта е настъпила вследствие на кръвозагуба. Неофициалният коментар на експертите е "че в тялото няма капка кръв, от която да се вземе проба. На 28ми погребахме Гергана Пламенова Илиева и я положихме в студената земя на гробищен парк "Бакърена Фабрика". Тези 5 дни не бяха 5 дни а 50 години мъки за цялото семейство."

цитирай
3. zabavnata - Ужасна трагедия!
04.01.2011 12:40
Дори не ми се коментира...200 лева!!! Това ли е цената на детския живот?!
Върнах се почти 16 години назад, тогава , когато за първи път попаднах в болница...Столична болница! Не ми се мисли, ако живеех някъде, в дълбоката провинция. 20 часа мъки, изключване на апарата за тоновете на бебето.Беше неделя и неделната смяна така и не я видях. Нощната се наспаха и чак в понеделник ме инквизираха до безбожност. Два дни по-късно ми съобщиха, че бебето е починало. Чудя се аз как оживах и защо?! Това беше период в който влизах в църква, за да се скарам с Бог, че е несправедлив! Не искам да ви описвам реките от сълзи, колкото и да си "железен". То е по-силно от теб! Молиш се да свършат тези мъки, но ЖИВЕЕШ, ако това може да се нарече живот.
Не искам да си спомням...Преодолях и това. Все пак знам какво е...
Пожезнено не искам да чуя името на тази болница, дори да умирам.
цитирай
4. nicodima - Кога се случи това ...кога лекарите забравиха клетвата
04.01.2011 13:37
"Кога се случи това ...кога лекарите забравиха клетвата ,кога и как се появиха
честите грешки ,оправдани ,или не ...става дума за човешки живот ."

Разказвачката вече го каза по същия повод в друг постинг - когато държавата превърна здравеопазването във финансова институция...
цитирай
5. pevetsa - Почивай в мир Гери!
04.01.2011 13:53
Като познавам и читави Доктори, сега покрай плявата, ще изгорят и те в очите на хората ...
цитирай
6. miaa - Поклон пред светлата памет на Гери!
04.01.2011 14:07
Ужасна трагедия! Съболезнования за семейството и близките.
цитирай
7. ivankalilova - ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ТОВА ПРЕК...
04.01.2011 17:33
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ТОВА ПРЕКРАСНО, НЕВИННО АНГЕЛЧЕ.... ГЕРИ!
БОЖЕ....НЯМАМ ДУМИ!
СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ НА СЕМЕЙСТВОТО И ВСИЧКИ БЛИЗКИ!
цитирай
8. анонимен - Лека му пръст на детето за суъжал...
04.01.2011 19:17
Лека му пръст на детето за суъжаление земята ни се напълни с доктори един лекар няма да лекува предимно доктори
цитирай
9. анонимен - doktor -ubiec!
04.01.2011 19:19
abe pile, tova e tolkoz tyzna istoria, da zatries dete.

mamka mu i lakomia. da mu nabuta ne 200 a 1200 leva na stotinki po edna w zadnika i da go zasiat, tozi doktor -ubiec!
цитирай
10. анонимен - Taka shte e dokato vmesto da im da...
04.01.2011 19:35
Taka shte e dokato vmesto da im davame pari,prichai go v tamnoto i mu otreji racete,samo boi gi opravq tezi izrodi
цитирай
11. konstant7 - Бог да прости....
04.01.2011 19:45
В бялото стадо сигурно има и някоя черна овца , но..........с емоцията до тук .
Експертна оценка оценка е необходима.................останалото е на Хипократ .
Спомнете си "Знахар и морал" . Трагедията на семейстото неизмерима ,съболезнования !
цитирай
12. vidrica - Гледах по телевизията и както ви...
04.01.2011 21:19
Гледах по телевизията и както винаги съм потресен! Горкото детенце и горките родители.
цитирай
13. анонимен - абе заровен до кръста в земята и бой с ...
04.01.2011 21:35
абе заровен до кръста в земята и бой с камъни докато спре да мърда
цитирай
14. анонимен - snejana qnakieva
04.01.2011 21:41
чета тези редове и сълзите не спират...искам това да не се е случило,но не мога да го променя!съболезнования на семейството и на близките!аз съм майка преживяла подобни неща и с двете ми сега големи деца!дано бог им даде сили да посрещнат това страшно нещо!не мога да пиша повече -нямам повече думи и сълзи!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
15. анонимен - sakry6ena sam.
04.01.2011 22:07
nai goliamata tragedia za edni roditeli....da izgybi6 dete.bez da go o4akva6...za edin mig i go niama.kakvoto i da kazem,kakvoto i da napravim-tova angel4e niama da se varne.ide mi da go ybia tozi skapaniak,vseznaiko,ybiets.niakoi stavat lekari samo i samo ne6to da sledvat,da imat diploma.a posle stavat ybiitsi.
neka gospod dade ytexa na roditelite.i nakaze vinovnite.
цитирай
16. tomdju - Има хирурзи
05.01.2011 00:17
със златни ръце но и със златни Сърца. Но те не питат първо за парите, понеже сърцето им си е по рождение златно. Пита тоя , който или няма сърце и е безсърдечен или сърцето му е от желязо или от камък а му се ще да стане златно но все още няма алхимик да превръща камъка в злато. И защо са ми златните му ръце тогава, ако сърцето му чува не болката а звъна на монетите. Та нали същото това сърце движи и ръцете му. Няма ли сърце няма и ръце, няма и лекар, има само слух, алчност и самозабравяне!
цитирай
17. kasnaprolet9999 - Когато големият ми син Храбър беше ...
05.01.2011 00:30
Когато големият ми син Храбър беше на около 5 г. имаше много лоши сливици, по два пъти месечно се възпаляваха, бяха огромни и трудно дишаше при тези възпаления. Консултирах се с един от големите специалисти в Първа градска болница, за съжаление вече не помвя името му. Той ми каза, че се налага операция, но сливиците трябва да не се възпалени в деня на операцията. Правехме гаргари, инхалации, ходехме при един друг лекар, който имаше частен кабинет на Руски паметник. Той имаше някакво свое мазило, с което мажеше сливиците, за да се оправят. В деня на операцията те бяха много добре и докторът ни оперира три сливици. Вечерта прекарах при детето си, въпреки че всички майки бяха изгонени от стаята от дежурния лекар. Аз като по-дребничка, успях да се скрия под леглото. Само моето дете не вдигна температура, останалите направо горяха. Дежурната сестра си спеше в стаята , а аз ходех от легло на легло да бдя над децата. В един момент събрах кураж и събудих сестрата, казах й , че децата са с температура. Тя ме изгледа презрително и ми връчи едно шише с течен аналгин. Рече да им дам по лъжичка. Така спасих много дечица от топлинен удар. Беше гореща лятна нощ, те бяха завити с вълнени одяла и с температура. Махах одеяла, давах аналгин и когато смъкнаха температурата пак ги завивах. Моят син си спеше спокойно, без проблеми, защото неговите сливици, не бяха възпалени преди операцията. Другите деца не бяха оперирани от лекаря, който оперира синът ми.Така е когато се подхожда с опит и знания. Това, което аз научих след този случай, би трябвало да го знае и най-недоучения доктор. В случая става въпрос обаче за корупционна практика, да се вземат 200 лв. на всяка цена, дано се задавят с тези пари. Жалко за горкото детенце и неговите родители. Сега да видим кого ще изкарат виновен-медии, полиция, Бойко, Цветанов, Първанов и ....като се насерат не могат даже и да се обършат.
цитирай
18. divna8 - Най-голямата трагедия за родител е ...
05.01.2011 01:05
Най-голямата трагедия за родител е да изпрати детето си...
Шокиращото тук е неадекватността и незагрижеността на псевдо-доктора за пациентката, липсата на съпричастие и човещина... Знам, че и Господ вече оплаква българите!!!
Поклон пред невинната жертва на един алчен медик!
С Богом, Гери!!!
цитирай
19. vishnichka - "Една звездичка можеше да бъде спасена!"
05.01.2011 07:54
Подкрепям напълно думите ти, силни и правдиви...

Сбогом и почивай в Божията прегръдка, мило дете!
цитирай
20. iliada - Не мога да коментирам........
05.01.2011 09:21
Това е толкова мъка.......,дано никога никой повече не я усети
цитирай
21. ckarlet - Гледах и слушах по новините и бях ...
05.01.2011 10:09
Гледах и слушах по новините и бях потресена....
Как е възможно при тази напреднала медицина да се случи нещо такова...
Искрено съчувствам на семейството!
цитирай
22. анонимен - моите съболезнования към всички, които познават детето
05.01.2011 10:23
колко мъка има по този свят
цитирай
23. katan - Можеше, Таня!
05.01.2011 13:04
Ако вместо алчни и бездушни, лекарите бяха ЛЕКАРИ!
Бог да Го прости това невинно същество!
Съболезнования на близките, които никога няма да бъдат утешени!
А т.н."д-р" Маджунов - да го съди съвестта му - ако има такава!
цитирай
24. stela50 - За каква съвест говорим ,Кати ...
05.01.2011 14:47
При такова отношение към децата ,безразличие ,безчувствие...
Не мога да пиша спокойно ...питам се само как спи този човек ,как се храни ,
как живее ...Страшно . Без да искам направих асоциация със стихотворението за
учителката - клошарка ,за нейния морал и достойнство .
цитирай
25. pisatelkata - Да отнемат лиценза на доктора да ...
05.01.2011 15:44
Да отнемат лиценза на доктора да практикува до живот
и дано го осъдят на затвор...
Колко невинни лежат и всеки ден осъждат за един шамар,
А ТОВА Е УБИЙСТВО...
цитирай
26. анонимен - Звездичката угасна...
06.01.2011 16:39
Отитишъл си е от този свят един недоизживян живот. ОТНЕТ. Не от немарливост, а от жестока алчност и то само за 200лв. Господи нима е възможно това през 21-ви век. За жалост е възможно. Дали ще спи спокойно ? Не се притеснявайте ще спи, ще яде, дори предполагам, че и празниците си е празнувал спокойно. Дали има сърце? Сигурно има, но то едвали тупти като нашите. Жалко е, че заради този абсолютен НЕКАДЪРНИК, МАРОДЕР и какво ли още не си отиде едно НЕВИННО дете.
цитирай
27. анонимен - Звездичката угасна...
06.01.2011 16:55
Вълнението ми беше голямо, разтреперих се, разплаках се но каква файда? Детето просто го няма. Но към НЕКАДЪРНИК и МАРОДЕР ще прибавя и УБИЕЦ. Любопитна съм сега какво ще измислят, за да го оправдаят, за да може да прибере следващите 200 лв. А 200лв. според този лекар е цената на ЕДИН НЕДОИЗЖИВЯН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ, само 4 години и 6 месеца. Моите изкрени съболезнования на родителите, роднините и близките. Въпреки че каквото и да кажем тук и където и да е другаде, това едва ли ще намали мъката и болката им.
цитирай
28. анонимен - dalbok poklon pred pamatta na tova ...
08.01.2011 20:04
dalbok poklon pred pamatta na tova nevinno sazdanie i iskreni saboleznovania na neu teshimite roditeli, neka gospod sadi tozi"taka nare4en ""lekar""
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stela50
Категория: Лични дневници
Прочетен: 17488853
Постинги: 1642
Коментари: 25863
Гласове: 59834
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031