Прочетен: 12087 Коментари: 30 Гласове:
Последна промяна: 05.05.2011 01:22
Невероятната Нели Мелба
Най - известната изпълнителка на Вагнерови опери
от края на 19-ти - началото на 20-ти век ...
Любимият десерт на всички –
сладоледената мелба навърши 119 години
през април тази година .
Мелбата е измислена специално в чест на оперната певица.
Десертът е създаден през 1892 г. от френския готвач Огюст Ескофие, който работел в хотел Савой в Лондон.
Майсторът на кулинарната вкусотия я посвещава на австралийското сопрано Нели Мелба (1861-1931).
Десертът съдържа комбинация от два великолепни летни плода – праскови и малини, с които е украсен ванилов сладолед.
Ескофия направил и нова версия на десерта малко след приема. За отварянето на хотел Карлтън, където бил главен готвач, той отново направил леден лебед и украсил този път прасковите с пюре от малини.
И така десертът вече бил част от менюто на ресторантите, като през годините версиите му станали много. Кръстили го мелба, на името на певицата, а днес вариантите му включват кайсии, ягоди, дори сладко или плодов сироп, който замества плодовете.
Вероятно, обаче, малцина знаят кой и кога е създал леденото вълшебство...
Сеща ли се някой днес за Нели Мелба – най-известната изпълнителка на Вагнерови опери от края на 19-ти – началото на 20-ти век?
А тя е била дълги години примадона на Лондонската „Ковънт Гардън". Нейният глас не е имал щастието да бъде записан на грамофонна плоча, да не говорим за компакт-диск, и може би затова лека-полека потъва в забвение.
Името ъ днес се произнася с удоволствие и наслада, повече за устата, отколкото за ушите, но „c`est la vie" както казват франкофоните от цял свят. Сладоледовият десерт е създаден през 1892 или 1893 г от Огюст Ескофие (естествено - французин) след едно представление на „Лоенгрин" в „Ковънт Гардън".
За да засвидетелства възхищението си от таланта на Нели Мелба, Ескофие просто прави оригинална комбинация от познати продукти – сервира пресни праскови върху ванилов сладолед ...
Кулинарното изкушение е създадено в чест на австралийската певица Нели Мелба, която по това време е пеела на сцената на Ковънт Гардън в операта на Вагнер “Лоенгрин”. Една вечер херцогът на Орлеан дал вечеря, за да отпразнуват триумфа на певицата. Специално за случая готвачът Ескофие създал нов десерт. Той направил ледена скулптура на лебед /в операта Лоенгрин пристига на лодка, теглена от лебед/. Красивата птица крепяла на гърба си праскови, които били потопени във ванилов сладолед и били украсени със захар. Десертът кръстили на певицата - мелба.
По принцип десертът съдържа комбинация от два плода, които украсяват ваниловия сладолед. Той става част от менюто на ресторантите, като през годините версиите му стават най-различни. Днес вариантите на мелбата включват кайсии, ягоди, дори сладко или плодов сироп.
Впрочем, Нели Мелба е псевдоним на Хелън Портър Мичел, родена през 1861 г край Мелбърн, Австралия. Именно в чест на родното си място, по-късно тя избира артистичното име Мелба. Та, да знаете, ако някой ви пита, какво е общото между сладоледа „мелба" и Мелбърн – общо има, и това са... оперите на Вагнер. А в Австралия Мелба е тачена като нацонален герой. Концертната зала на Мелбърнския Университет се нарича „Мелба хол", както и някои музикални колежи също носят нейното име. Да не говорим, пък, че 100-доларовата банкнота
на австралийските пари носи нейния лик. Тя многократно засвидетелства любовта си към родината, като към края на живота си, купува имение там и много пъти се завръща от Англия за да си почива. В Австралия е и последния концерт в кариерата на дивата, изнесен когато тя е вече на 68 години. Интересно е, че Мелба е може би една от първите жертви на пластичната хирургия - тя умира вследствие на инфекция, след пластична операция на лицето, през 1931 г. Но това са, както се казва, подробности. ...
Хубаво е, когато седнеш привечер през някой горещ ден край морето,
и наслаждавайки се на удоволствието от една „мелба",
да си кажеш, колко хубаво нещо е живота, и да си спомниш за известната примадона...
Мелба с праскови на грил
Предлагам ви вариация на световно известната рецепта
за мелба с праскови на прочутия в началото на миналия век френски майстор-готвач Огюст Ескофие, създадена в чест на австралийската оперна звезда Mадам Нели Мелба, откъдето произлиза и името на десерта.
Време за подготовка: 5 мин.
Време за печене: 8 мин.
Порции: 6
Необходими продукти:
6 парчета кекс;
6 праскови, обелени и нарязани на половинки;
1 л. ванилов сладолед;
1 ч.ч. малини;
90 мл прасковен или малинов ликьор /по желание/
Начин на приготвяне:
Намажете скарата с мазнина. Поставете парчетата кекс за около минутка от всяка страна, докато леко се запекат, но внимавайте да не прегорят.
Направете същото с прасковите, за да омекнат, но не повече от 5 мин. на страна.
Разпределете сладоледа по равно в 6 подходящи купички. Добавете по 1 парче кекс, 2 половинки от праскова и няколко малини. Поръсете с ликьор, по желание.
Най- скъпата Мелба на света ...
За нея просто трябва да броите 1000 долара в "Serendipity " Ню Йорк ...
и на мелба ще трябва да те поканя... :))))
ПРИЯТЕН ДЕН , С УСМИВКИ ЗАРЕДЕН!:)))
Хубав ден и празнично настроение!:))))
за позабравената Нели Мелба .
Поздрав и прекрасен ден !
Светло и радостно да ти е днес на душата ,приятелко !
05.05.2011 10:23
Браво!
Благодаря за споделения миг !
05.05.2011 12:39
Хубав и усмихнат ден !
Това е най-ценното в блога . Благодаря за хубавите думи ,Генка .
Поздрави и весел Гергьовден !
Усмихнато да е все така при теб!
чудните изпълнения на Нели Мелба ...
Поздрави и красива вечер !
Поздрави ,Женя !
05.05.2011 20:56
05.05.2011 21:01
Хубава вечер и Весел празник, Таня !
Благодаря за прочита и хубавия коментар !
Много е обичал да играе карти и искал храната си на хапки, за да не губи време!
Хранел се докато играел!
Не съм сигурна за каква игра ставаше дума..но не беше шах, определено!:))
Поздрав и спокойна нощ !
2. По Виктор Цой - dushka
3. ЛУЧИА ИРИСИ - един очарователен талант
4. Воинът на светлината ...
5. Алпите - dolsinea
6. Жените с името Мария
7. Зелените хора... има такива.
8. Неказани думи
9. Усмивката
10. Мантра на Петото измерение
11. За клиповете
12. ИСКРЕНО ... от приятел
13. Мъчните хора ...
14. Когато спуща се нощта ...
15. Разпятието
16. Тя е влюбена в теб
17. До болка ...
18. Сто години да минат ...