Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2011 18:20 - Звезда на земята ...
Автор: stela50 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 27222 Коментари: 48 Гласове:
30

Последна промяна: 20.06.2011 18:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

 " Водни лилии "
Художник Кирил Станчев


Едно от най-красивите и ароматни цветя, които се срещат през
пролетта е
Лилията. Тя обаче е цвете, което расте във водните басейни и ако поседи повече време откъсната и без вода,
почернява и увяхва. Ето защо не може да срещнете букети от водни лилии. Все пак обаче нищо не пречи, ако имате градина 
с малко езерце, да си отглеждате от тези цветя.
Всяка сутрин те ще ви радват с аромата и вида си на бяла нежност.
Много легенди и детски приказки разказват за миниатюрни духчета – елфи, които спят в цветовете на водната лилия през деня, а вечер разклащат стъблото й. От камбаноподобната й главица се понася нежна мелодия, която само духчетата могат да чуят и те танцуват цяла нощ на тази музика. На сутринта отново заспиват в камбанките на нежното водно цвете.
В славянски легенди водната лилия е свързана мистериозно с русалките. Скандинавските легенди казват, че всяка лилия има за приятел елф , заедно с него се ражда с него и умира. Според древногръцката митология, водна лилия е била бяла нимфа,
но тя умира от любов заради останалия равнодушен към нея
Херкулес и се е превърналала в красиво цвете.
Водни лилии-нимфи са наричани още "деца на слънцето”,
защото красивите им цветове се отварят сутрин при изгрева и се затварят със залеза на слънцето.

image

Лилията шества в историята. В древна Персия тя е била част от герба. Египетските фараони също много тачели цветето. В центъра на своите палати те задължително имали малко езерце с лилии.
Растението е било на особена почит и през Средновековието.
А индийската царска династия на Могулите го издигнала в култ.
Цветето присъства и в хералдиката на Франция. Трите златни лилии върху кралското знаме означавали съответно справедливост, състрадание, милосърдие. Това били и най-ценените добродетели в страната по онова време. При царуването на Луи IX лилията става
част и от герба. Оттам идва и прозвището крал на лилиите,
а Франция - страна на лилиите. Бурбоните пък си харесват
бялата лилия и създават Орден на бялата лилия.
Не са малко и легендите за това цвете. Най-разпространена е тази, описана в древногръцката митология. Гръмовержецът Зевс
изневерил на съпругата си Хера с красивата Алкмена.
От любовта им се родил син - Херакъл. Ревнивата Хера
решила да отмъсти за прегрешението и се наканила да погуби бебето.
Но щом го видяла, трогнала се и вместо да го убие, пожелала да го накърми. Малкият Херакъл обаче разпознал в нейно лице враг
на своята майка и захапал гърдата й. Тогава Хера гневно го
отблъснала, а от ухапаното място закапали мляко и кръв.
От млякото се образувал Млечният път на небето, а там,
където капките кръв паднали на земята, поникнали лилии...

image

Името на Лилията идва от древен галски език и думите ли ли, което значи бял-бял. Все пак родината на лилията е отново Персия – тази люлка на цивилизацията. Столицата на Персия е била Суза, което в превод значи град на лилиите.

image

Друго прекрасно пролетно цвете е лилиумът или  Белият крем,
което е вид родственик на лилията. За разлика от нея обаче,
лилиумът се отглежда специално за букети и продажба, а издръжливостта и ароматът му, са станали известни на всички
любители на цветята. От камбаноподобните му цветове се разнася упойващ аромат, който ще радва вас и вашата семейство,
любим човек, на който сте подарили букет от бял крем, дни наред.
  Лилиите/лилиумът като цяло заемат особено място в историята на Франция. Това е цветето на смелостта и подвига за французите.
Жана Д’Арк след смъртта си бива канонизирана за светица
и наречена Жана Д’Арк дю Ли /Лилийна/, а нейният герб
представлява меч на син фон, с венец от лилии около него.
Вероятно това е една от причините, поради които Лилиума
и всички подобни от рода Лилия са символ на смелост и благородство.


image

В Рая, където змията изкушавала Ева, цъфтели лилиуми. Въпреки, че видели как тя се предала на изкушението, отхапвайки от ябълката, лилиумите запазили своята непорочна белота.

Люлката на Мойсей била вързана под жълти лилиуми, които растели между тръстики и камъши.
Персийската столица по времето на Кир, в края на V в. пр.н.е. била наричана “градът на лилиите”.

Възхищението от това цвете не само е родило легендите, а е оставило негови изображения върху асирийски и древноегипетски паметници. По-късно е намерило израз върху парични знаци. Лилия е била изобразена върху римски монети и френски флорини от времето на Людовик IX. А Людовик XIV пуснал в обращение пари във формата на златни и сребърни лилии.

image

Едни автори от Ботаническа градина-БАН  считат, че името на цветето произхожда от думата “ли-ли”, която означава “бял-бял”. Авторите не са единни дали “ли-ли” е древнокелтска, или древногалска дума.
Други автори приемат, че думата “лилиум” идва от гръцката дума “Leirion” – бял.


image
Цикълът на лилията е символ на възкресението - привидно безжизнена и грозна луковица е погребана в земята, а по-късно се преражда като огромно и красиво бяло цвете. Неговия бял цвят символизира чистотата на Христос и радостта на възкресението, докато с тромпетната си форма символизира тромпета на ангела Габриел и призива за възраждане и възкресение.
Фолклорните истории твърдят, че много растения са получили специална идентичност и характеристики поради тяхната връзка с Христос или Дева Мария. Приема се, че лилиума символизира с чисто белия си цвят Мадоната с нейната чистота, а вида му като на поръсен със злато представлява висшата ценност и стойност на Дева Мария.При поднасянето на лилиума пред олтара често се премахват тичинките и плодниците, репродуктивните органи на растението, за да се предостави наистина чист като символ.

Една легенда твърди, че кремовете са били първоначално жълти. "Един ден, докато Дева Мария ходеше в храма, за да се поклони, тя се наведе да избере един от цветовете. Но като го докосна, цветът се промени на чисто бял. Йосиф, който се разхождаше с нея, също видя това чудо, и хората му започнаха да берат букети о
т бели лилии".

image

Червената лилия често навежда главата надолу. Според легендата тя е била първоначално бяла. Когато Христос минал през Гетсиманската градина по пътя си да се моли, цветята се поклонили с благоговение. Лилията знаеше, че е изящно красива, с мощен аромат. Тя искаше да бъдат забелязана от Христос, когато мине през градината. За нейна изненада и срам, той се спря и се загледа директно в нея. Тя изведнъж се засрами от нейната гордост и самомнение, изчерви се до червено и наведе глава. От този ден, това е начина, по който червените лилия се представя.

image

С тези невероятни трансформации и чудеса, лилиума става синоним за предотвратяване на злото и противопоставяне на дявола, вярвания, особено разпространени и силни по време на Средновековието. Съществувало е общо убеждение, че само чрез вдишване на аромата на цветето, човек може да преодолее и отвърне на злите сили.
Според друга легенда, лилиумите са израснали от капките пот на Христос, които той хвърлил по време на агонията си на кръста.
И все пак ролята на лилиума в християнството не спира дотук. Казва се, че когато Адам и Ева са изгонени от Едемската градина, Ева се покаяла и заплакала. От тези сълзи израснали лилиуми.
Легендите разказват, че когато гробницата на Дева Мария е била посетена три години след смърта й тя била празна, с изключение на магическите бели лилиуми.

image

За гърци и римляни, лилиума е цвете на любовта. Те го използвали по време на церемонии за поклонение на Венера и Афродита.
Когато падащите звезди докоснат земната повърхност, се превръщат в цветя и тези цветя са лилиумите. Тази легенда дала друго име на лилиума
“Звезда на земята”.

image

Древните гърци и римляни поставяли Л. candidum в украсата на булките като символ на плодородието. Египтяните смятали лилиума като символ на живота, а римляните го виждали като символ на надеждата. Археолозите открили в гробници на фараоните украси с бели лилиуми . Най-ранният известен запис, обаче, е бил открит в началото на 20 век по време на разкопки на двореца на цар Минос в Кносос на остров Крит. Открит е стенопис на candidum Л. о като се счита, че е направен около 3000 г. пр. Хр. Чертежи на кремовете са били открити на гръцки вази около 1750-1600 г. пр. Хр.
Не случайно лилиумът е изобразяван на много гербове и монети. Според легендата кралят на франките Хлодвиг I получил бял лилиум от ангел, който му казал, че трябва да завещае цветето на своите потомци. Оттогава белият лилиум е символ на кралската власт във Франция.
Легенда разказва, че когато Венера е излязла от морето и пяната, видяла лилиума и се изпълнила с ревност и завист от белотата и красотата на цветето. Виждайки я като конкурент на собствената си красота тя направила така че, огромен плодник да извира от снежнобелия център на Лилиума. Оттогава цветето се свързва с Венера и сатирите, които са олицетворение на страстен плам.
Смятало се е, че има магически свойства и има хиляди рецепти от кралица Елизабет за използване в кремове за лечение на висока температура или като мехлем, съдържащ корен за почистване на рани, изгаряния и рани , както и облекчаване на ревматични и артритни симптоми.
Оригиналът Lilium longiflorum е роден на южните острови на Япония. До 1880 години, той е се отглежда в Бермудските острови. До Втората световна война, японските производители изнасят луковици в САЩ. След атаката над Пърл Харбър, американците започват отглеждане на собствени луковици в Орегон.
Вероятно всичко това е една от причините, поради които Лилиума и всички подобни са символ на смелост и благородство. Подарявайки лилиум , вие казвате на човека, че го смятате за благородна и смела личност, човек, който не бяга от отговорност.


image







































Гласувай:
31



Следващ постинг
Предишен постинг

1. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Таничка!
20.06.2011 18:31
Един от най-приказните ти постинги след Царицата на цветята - Бялата пясъчна лилия...:) И едно от любимите ми цветя. Благодаря ти! Бъди здрава и много щастлива... Хубава лятна привечер!:)
цитирай
2. kometapg - Красота и нежност! Достави ми ог...
20.06.2011 19:17
Красота и нежност! Достави ми огромна естетическа наслада! Благодаря ти!:)
цитирай
3. bven - Благодаря ти, Таня!
20.06.2011 20:18
Лилиумът е едно прекрасно цвете и само наблюдаването му води до радост, спокойствие и щастие. А фараоните са пиели вино с екстракт от стръковете на водната лилия (лотос) , явно от хилядолетия билките са се използвали много!:))) Постингът е прекрасен.
Хубава вечер !:)
цитирай
4. divna8 - Водна лилия, лилиум, прекрасен бял ...
20.06.2011 20:20
Водна лилия, лилиум, прекрасен бял крин...
Ароматът им ме замая, успокои и заземи!
Благодаря, Таня :):):) Хубава вечер и сънища и за теб!
цитирай
5. stela50 - 1. malchaniaotnadejda7
20.06.2011 21:20
Благодаря за хубавия коментар ,Надя ...
Това неземно цвете беше любимо на родителите ми .Винаги в къщи
имаше красива саксия с лилиум ,а на двора - бели и червени кремове .
Хубава вечер ,мила !
цитирай
6. stela50 - 2. kometapg
20.06.2011 21:23
Радвам се да го чуя ,Светла ...Прекрасни са лилиите .
Красива вечер !
цитирай
7. stela50 - 3. bven
20.06.2011 21:25
Благодаря ,Бвен ...
...Лилиумът е едно прекрасно цвете и само наблюдаването му води до радост, спокойствие и щастие... Истина е .
Приятна и спокойна вечер в твоя дом !
цитирай
8. stela50 - 4. divna8
20.06.2011 21:29
Много се радвам ,че се отби ,Дивничка ...
Моят коментар при теб видях ,че е изчезнал . Измъчи ме този НЕТ ...
Благодаря ,че си тук сред най-прекрасните цветя .
Прегръщам те ,мила !
цитирай
9. mt46 - Добър вечер, Таня!
20.06.2011 22:09
Живей със аромата на красивите цветя!...
Уханна, свежа да ти е нощта!... :))
цитирай
10. stela50 - Цветята са символ на всичко красиво ,чисто ,добро ...
20.06.2011 22:18
За всички нас е и техния аромат . Всяко едно цвете може
да сътвори стих ,картина или песен .
Нежна и уханна вечер ,Марин!
цитирай
11. tota - Танечка, този постинг трябва да е посветен на Лили!!
20.06.2011 22:38
Нежно, невинно , чисто, ухаещо цвете - просто лилия...Картини, думи, музика в едно...красота!!

Поздрави за постинга! Поздрави и за Лили!!

Нежна да е нощта!

цитирай
12. stela50 - 11. tota
20.06.2011 23:53
Да , може би си права ,Ати ...Мислех си за нея ,докато се радвах на прекрасните цветя ...любими на моите родители . Особено татко обожаваше това цвете
и докато беше жив винаги имахме лилии в къщи. Той избра и името й .
Благодаря за поздравите и хубавите думи :
...Нежно, невинно , чисто, ухаещо цвете - просто лилия...
Сърдечна прегръдка от мен !
цитирай
13. desilazarova - Красота!!!:)
21.06.2011 01:56
Красота!!!:)
цитирай
14. bizcocho - Предпоследната снимка - бялото с ...
21.06.2011 03:10
Предпоследната снимка - бялото с пръските лила - така да ми се иска да имам цветето! Страхотно е! Те всичките са хубави, но тази разцветка ме плени в повече.
Лек ден утре,стела! :)
цитирай
15. stela50 - 13. desilazarova
21.06.2011 06:57
Красотата...толкова важна в живота ни ,събрана в един приказен цвят .
Поздрави и красив ден ,Деси !
цитирай
16. stela50 - 14. bizcocho
21.06.2011 07:00
И аз съм си харесала този цвят ,Жени ...но ти го подарявам от сърце -
Белият лииум с лилавите пръски ...
Поздрав и прекрасен ден !
цитирай
17. iliada - Приказно е !
21.06.2011 08:40
Приказно е !
цитирай
18. yuliya2006 - СТЕЛА, НЕ МИ Е ЛЮБИМО, НО В ТВОЯ ПО...
21.06.2011 09:51
СТЕЛА, НЕ МИ Е ЛЮБИМО, НО В ТВОЯ ПОСТИНГ НЕ МОЖЕ ДА НЕ СЕ ВЛЮБИШ В НЕГО!ТЪРСЯ ВЧЕРА ЕСЕНИН И ОТКРИВАМ ТВОЯ БЛОГ...ТЪРСЕХ ЕДИН ХУДОЖНИК И ПАК ГО ОТКРИХ В ТВОЯ ДОМ..ВСЕ В ТВОЯ

БЛАГОДАРЯ ЧЕ ТЕ ИМА В БЛОГА КАТО СВЕЖЕСТ, КАТО РАДОСТ, КАТО ВЪЗТОРГ НА КРАСИВОТО, НА МЪДРОТО

ДНЕС КОГАТО БЛОГА СЕ ПРЕВРЪЩА В МАШИНА ЗА СЕЕНЕ НА ЗЛОБА И АГРЕСИЯ... И ТЕ СЕ РАЗВЯВАТ КАТО ЗНАМЕ НА ПЪРВА... ТО ТИ СИ ПРОСТО СЛЪНЧИЦЕ..ПРОЛЕТНО КРАСИВО..ИЗЯЩНО

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
19. lilims - Благодаря за тази омайна красота!!!!!!!!!!!!!
21.06.2011 09:52
ефирно,изящно,нежно ,приказно....
цитирай
20. stela50 - 17. iliada
21.06.2011 10:41
Благодаря ,Иля ...
Приказен ден от мен !
цитирай
21. stela50 - 18. yuliya2006
21.06.2011 10:47
Благодаря ти ,мила ... Нямам думи .
Много се надявам да е така ...затова още съм тук .
Прегръщам те !
цитирай
22. stela50 - 19. lilims
21.06.2011 10:51
Мисля ,че ми гостува едно изящно и приказно цвете ,дано не греша .
Но и така да е ,радвам се ,че си тук ...Благодаря ...
Това име е прекрасно .
Поздрави и хубав ден !
цитирай
23. yotovava - Не знаех много от тези неща,
21.06.2011 11:34
благодаря ти, Стела.
Поздрави
Валя
цитирай
24. stela50 - 23. yotovava
21.06.2011 13:01
Всеки ден научаваме нещо ново ,Валя ...И това е чудесно .
Радвам се ,че сподели .
Лек и приятен ден !
цитирай
25. kasnaprolet9999 - Много интересна история има това ...
21.06.2011 15:10
Много интересна история има това нежно и красиво цвете. Благодаря за хубавата приказка и снимки.
цитирай
26. stela50 - 25. kasnaprolet9999
21.06.2011 15:13
Интересни са легендите , прекрасно е цветето ...
Поздрави и приятен ден !
цитирай
27. magity - Една водна лилия разказва ....
22.06.2011 02:38
... но думите си всички е отгледала в просторите на нечии очи... и когато се докоснеш до душата й, дори и да не вярваш, че си ти .....
Поздрави!
цитирай
28. анонимен - Юбилейные монеты России, цены на монеты России и СССР, старинные карты Сибири, продажа монет.
31.01.2012 04:46
<img>http://4x10.ru/wp-content/uploads/2011/12/100R_04_rv.jpg</img>


Обычно к Олимпиадам центробанки принимающих Игры стран выпускают монеты, а не банкноты. Так, в Оргкомитете Сочи уже объявили, что к 2014 году отчеканят 10 миллионов монет номиналом в 25 рублей.

Оценка монет, Юбилейные монеты, Заработок на монетах: реально ли это? Какие бывают серебряные монеты? Монеты СССР

<a href=http://4x10.ru/monety-sssr/>дорогие монеты ссср и россии</a>

<a href=http://4x10.ru/>монеты юбилейные 10 рублей стоимость</a>

<a href=http://4x10.ru/>юбилейны монеты</a>

<a href=http://4x10.ru/10-rublej-saxalinskaya-oblast-2006-g/>10 рублей сахалинская область цена</a>
цитирай
29. анонимен - payday loans online 685 3204
19.10.2012 22:16
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#18286>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#2278>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#11415 payday loans online
цитирай
30. анонимен - payday loans 961 3315
20.10.2012 04:11
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#13513>payday loan</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#3455>payday loans</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#5378 payday loans
цитирай
31. анонимен - buy viagra online 738 15233
20.10.2012 04:19
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#5556>generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#16011>viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#17277 viagra online
цитирай
32. анонимен - order kamagra 1958
20.10.2012 17:11
<a href=http://orderkamagranow.com/#idcpx>100mg kamagra</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#sbttl >purchase kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#fltyc order kamagra
цитирай
33. анонимен - cheap levitra online 6682
21.10.2012 00:57
<a href=http://orderlevitrahere.com/#wzqem>cheap generic levitra</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#jlxbi >buy generic levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#mzxug buy generic levitra
цитирай
34. анонимен - order levitra
21.10.2012 08:43
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#8086 - cheap levitra online, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#7281>levitra without prescription</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#8585 online
цитирай
35. анонимен - payday loans 664 12218
21.10.2012 23:05
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#14418>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#11492>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#6426 payday loans
цитирай
36. анонимен - cialis online 698 1365
21.10.2012 23:32
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#9141>buy cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#15981>cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#4054 cialis online
цитирай
37. анонимен - payday loans 977 4744
22.10.2012 02:08
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#11675>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#6969>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#11343 payday loans
цитирай
38. анонимен - viagra 200 mg 11582
22.10.2012 02:16
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#hxjgb>viagra without prescription</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#cvihp >viagra 50 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#yzmng viagra without prescription
цитирай
39. анонимен - cheap cialis online 5670
22.10.2012 11:17
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#lnnqu>order cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#rjcap >cialis online</a> , http://ordercheapcialishere.com/#viqoj cialis 60 mg
цитирай
40. анонимен - cialis 60 mg 8780
22.10.2012 21:32
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#xqzdh>buy cialis online</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#ihgwf >generic cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#yqrck order cialis
цитирай
41. анонимен - buy cialis 2736
24.10.2012 16:17
<a href=http://cialisstorehere.com/#jvdop>cheap cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#jdmio >cheap cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#apyub cheap cialis
цитирай
42. анонимен - generic viagra 18548
24.10.2012 21:09
<a href=http://viagrastorehere.com/#jtnlb>cheap viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#kmlyk >buy viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#ccixy buy viagra
цитирай
43. анонимен - cheap levitra 9288
25.10.2012 19:42
<a href=http://levitrastorehere.com/#blikj>cheap levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#tahwk >levitra online</a> , http://levitrastorehere.com/#lmbln generic levitra
цитирай
44. анонимен - cheap kamagra 8746
26.10.2012 03:35
<a href=http://kamagrastorehere.com/#iawhk>generic kamagra</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#yhmyv >buy kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#avidd kamagra online
цитирай
45. анонимен - payday loans 738 21292
27.10.2012 03:39
<a href=http://paydayloansonlinenofaxusa.com/#9750>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansonlinenofaxusa.com/#3273>payday loans online</a> , http://paydayloansonlinenofaxusa.com/#4257 payday loans
цитирай
46. анонимен - payday loan 19436
27.10.2012 19:03
<a href=http://instantloanhere.com/#pwwer>instant payday loan</a> - <a href=http://instantloanhere.com/#xxpqr >payday loan</a> , http://instantloanhere.com/#xsujp payday loan
цитирай
47. анонимен - online payday loan 7430
28.10.2012 13:37
<a href=http://badcreditloanhere.com/#fxulc>payday loan online</a> - <a href=http://badcreditloanhere.com/#vpptv >payday loan online</a> , http://badcreditloanhere.com/#mhdcy bad credit payday loan
цитирай
48. анонимен - cheap cialis 3168
04.11.2012 03:34
<a href=http://ordercheapgenericcialishere.com/#yhiqy>buy cialis online</a> - <a href=http://ordercheapgenericcialishere.com/#xzgtm >generic cialis</a> , http://ordercheapgenericcialishere.com/#plkuq generic cialis
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stela50
Категория: Лични дневници
Прочетен: 17468619
Постинги: 1642
Коментари: 25863
Гласове: 59817
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031