Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2012 13:51 - България се прекланя пред паметта на Христо Ботев ...
Автор: stela50 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5057 Коментари: 17 Гласове:
31

Последна промяна: 06.01.2012 13:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

         "Дали се зора довърши, или се две нощи смесиха?"                  ------------------------        164 години от рождението на Христо Ботев                  image  

image Представителни военни части в цялата страна днес участват в отбелязването на 164-та годишнина от рождението на Христо Ботев.
В Пловдив събитието, организирано от общината, започва в 13.00 часа пред паметника на героя в Царсимеоновата градина.
Слово ще произнесе писателят и драматург
Димитър Атанасов. 
***
     В какво се състои болестта на нашия народ                                                      Христо Ботев

“Да работиме, да работиме, тряба да работиме!” - се чуват гласове от сичките краища на нашето отечество, а народът ни, който и досега още не е можал да разбере разликата между думите работя и робувам, озърта се около себе си и пита: „какво да работя, как да работя и защо да работя? В продължение на цели пет столетия аз съм заприличал на скот от работа, а вие се още ми пеете старата песен, се още ме карате да робувам и се още ме подканяте като вол. Кажете ми какво да работя и аз ще да послушам вашите искрени гласове; само, знаете ли, аз искам такава работа, която да облекчи моите страдания, която да възнагради моят труд и която да ме извади из това гнуснаво робско състояние.”

- Работи! - отговарят нашите хориста, - защото твоите потреби са грамадни, твоитеimage обществени болки са безбройни, твоите учебни заведения са неуредени, твоите ученолюбиви заведения са презрени, твоите общини са разнебитени, твоето економическо състояние е лошаво и сичко у тебе е подложeно под произволът на една несносна и проклета съдба. Работи за да достигнеш до точката на своето умствено, нравствено и веществено възвишение, и ти ще да заприличаш тогава на народ и ще да бъдеш достоен за почит и за уважение.

Колкото и да е глупаво и безсовестно да отговаря човек на прави и искрени вопроси с голи и изтъркани фрази, ние виждаме, че почти сичката наша журналистика и днес даже не се занимава с друго нищо, освен да приглаша на плачевната песен на народът, да му казва какви са симптомите на болката му и да му говори: “Потърпи, то ше да ти премине.”

За да се убеди човек, че тая манера на убеждения и тая метода на лечения не принася никому никаква полза, то с достатъчно е да хвърли един кратък поглед връз днешното състояние на народът, да преброи годините, откакто той е влязъл в пътят на прогресът, и да направи аналогия между неговото прошедше и настояше. Никой не може да откаже, че в продължението на няколко десетки години той не е преминал едно доста голямо разстояние в своето нравствено и умствено състояние, че не е работил, за да развие своите материални сили, и че не е направил жертви, за да излезе из положението на робите; но никой не може да ни докаже, че неговият живот и неговото економическо състояние не са днес оше по-безотрадни и още по-плачевни, отколкото са били преди десет или петнайсет години, и че той не върви от ден на ден се по-бързо и по-бързо към своето съвършено изпадвание. Коя е причината на това?

Болестта сама на себе си не може да бъде причина на своето развитие и тя се не лекува и не спира нито с баяния, нито с плачове, нито с молитви, а с унищожението на оние причини и обстоятелства, които са я родили и които й помагат да се развие. Ако е възможно да унищожите или да отстраните тие причини, то организмът на личността или на народът ще влезе в пътят на своята естествен и нормален вървеж, а ако ли не можете то наместо да губите време и да плачете над развалините на своите надежди, изкопайте гробът на Товия и заровете в него това, щото ви е така мило и драго. Но преди сичко попитайте: каква е болестта на нашият народ, кои са причините на нейният прогрес, излечима ли е тая болест, коя е методата, която се рекомандува от здравият човешки разум? Ето вопроси, от които би трябало да се не боят нашите литературни синигери и нашите политически врабци и които би трябало да се решат колкото е възможно по-скоро. Ние казваме по-скоро, защото знаем, че колкото по-дълго време се продължава една болест, толкова повече тя става опасна и неизлечима.
Но да пристъпиме ние да отговориме на гореказаните няколко вопроса. Болестта на нашият народ се заключава в онова състояние на работите в Европейска Турция, което е докарало поробените от нея народи до такава висока степен на сиромашия, която не позволява човeку да мисли за друго нищo освен за начинът, с който в поте лица да изкара своят оскуден насъщни хляб. Българският народ се намира под натискът на едно такова несносно и безчовечно иго, което му не позволява да се развие нито в умствено, нито в нравствено, нито в материално отношение. Неговите училища не отгова­рят на обществените му потребности и на своето назначение затова, защото по причина на лошавото економическо със­тояние на населението, тие нямат и не могат да имат достатъчни материални средства за поддържание и защото освен варварските преследвания от страната на турският деспоти­зъм тие страдат още и от това, че оние, които добиват своите познания в тях, не могат да употребят тие познания за никак­ва и нечия полза.

Търговията в Турция не може да прави конкуренция със систематическото разбойничество на правителството и не може да съществува и да се развива при несигурността на животът и на имотът, при баснословните мита а данъци връз произведенията на страната и при оние неразбрани права и привилегии, които се дават на чуждест­ранните експлоататори пред производителният труд на робо­вете. Разбира се, че при такова състояние на търговията или, по-правилно да кажеме, на размененнето на трудът и на услугите, никакъв занаят, никакво изкуство и никакво мате­риално благосъстояние е немислимо и невъзможно в Турция. Даже земледелието и скотовъдството, които според плодоро­дието на земите на Балканският полуостров са главният поминък на нашият народ, са много в по-лошаво състояние, нежели дето и да е в Европа, у нас то е станало символ и емблема на робството, а думата „хора” или „хориати” има еднакъв смисъл а равно значение с думата “илоти”. А там, дето на човекът са вързани и ръцете, и краката, и дето той не намира в какво да употреби своите знания и познания, то образованието, което въобще служи за ричаг на човеческото щастие и благосъстояние, не преминува през границите на една проста и безполезна грамотност и не служи за друго нищо, освен за това, за каквото служи сяка една мода и сяка
една розкош.

И наистина, кажете ни, молиме ви се, каква кариера може да има един образован и развит човек у нас? Но преди да ни отговорите на тоя вопрос, ние ще да укажеме на нашите учители журналисти, литератори, попове и на нашето младо поколение и ще да ви попитаме: не висят ля синките тие господа на шията на народът така също. както висят гирите на часовникът, които ако и да го карат да върви и да се движи, но не могат да го и изведат из състоянието на машината и из колеята на робството? Каква полза са принесли и могат да принесат на народът ни голите думи: наука, знание, обра­зование и просвещение при онова диво угнетение и при онзи безчовечно варварски деспотизъм, който е обградил нашето отечество от влиянието на сяка една здрава и нова човеческа идея и който, като вампир в темнината, смучи нашата топла кръв, нашият живот я нашите даже мозъци из главата? Ние виждаме, че резултатите на нашият 50-годишен прогрес са сиромашията, пиянството, развратът и сичките други атри­бути на прехласнатата европейска цивилизация. А това не е ли болест? За да отговориме по-нататък, ние ще да продължиме своето скръбно, неприятно, но нужно и интересно за нашата партия обозрение.

в. “Знаме”, г. I, брой 10 от 2 март 1875 г.

image

                                           
ДЯЛБА
По чувства сме братя ний с тебе
и мисли еднакви ний таим,
и вярвам, че в светът за нищо
ний няма с теб да се разкаем.


добро ли сме, зло ли правили,
потомството назе ще съди;
а сега - дай ръка за ръка
и напред със стъпки по-твърди!


Спътник ни са били в животът
страдания, бедност в чужбина,
но тях сме ний братски делили
и пак ще ги делим двамина...


Ще делим ний хорски укори,
ще търпим и присмех глупешки,
ще търпим, но няма да охнем
под никакви мъки човешки.


И глава ний няма да сложим
пред страсти и светски кумири:
сърцето си вече казахме
с печалните наши две лири...
 


Напред сега с чувства и мисли
последната дялба да делим:
да изпълним дума заветна -
на смърт, братко, на смърт да вървим!

 
Стихотворението е публикувано за първи път във
в. "Свобода" през 1870 г. с посвещение "Любену Каравелову".
 







Гласувай:
31



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kasnaprolet9999 - Тази "болест" още не ни е ...
06.01.2012 14:57
Тази "болест" още не ни е преминала и много от нещата, които Ботев казва са все още актуални. Поздрави за хубавия постинг.
цитирай
2. bven - Нека сведем глава пред мъдростта и подвига на гения!
06.01.2012 15:36
такава висока степен на сиромашия, която не позволява човeку да мисли за друго нищo освен за начинът, с който в поте лица да изкара своят оскуден насъщни хляб. Българският народ се намира под натискът на едно такова несносно и безчовечно иго, което му не позволява да се развие нито в умствено, нито в нравствено, нито в материално отношение...
Кога е писано това?!!
Да викнем ний: Хляб или свинец!
цитирай
3. sinequanon - "Той не умира!" беше ...
06.01.2012 17:02
"Той не умира!" беше казал някога поетът....
цитирай
4. mt46 - Поздрав!
06.01.2012 18:21
Ботев е Бог на българската поезия, ярък изразител на българския Дух, на българската Воля за Свобода...
цитирай
5. oceanofdreams - Адмирации за чудесния пост!!!
06.01.2012 20:39
Ботев заслужава да си спомняме всеки ден какъв велик човек е бил! Поклон!!!

Към брата си

Тежко, брате, се живее
между глупци неразбрани;
душата ми в огън тлее,
сърцето ми в люти рани.

Отечество мило любя,
неговият завет пазя;
но себе си, брате, губя,
тия глупци като мразя.

Мечти мрачни, мисли бурни
са разпалили душа млада;
ах, ръка си кой ще турне
на туй сърце, дето страда?

Никой, никой! То не знае
нито радост, ни свобода;
а безумно как играе
в отзив на плач из народа!

Често, брате, скришом плача
над народен гроб печален;
но, кажи ми, що да тача
в тоя мъртъв свят коварен?

Нищо, нищо! Отзив няма
на глас искрен, благороден,
пък и твойта й душа няма
на глас божий - плач народен!
цитирай
6. tota - Прозрени истини, написани от гениалният поет - революционер Христо Ботев!
06.01.2012 21:16
Прозрени истини, написани от гениалният поет - революционер Христо Ботев!

„Само разумният и братският съюз между народите е в състояние да унищожи теглилата, сиромашията и паразитите на човеческият род и само тоя съюз е в състояние да въдвори истина свобода, братство, равенство и щастие на земното кълбо. Дордето народите бъдат разделени помежду си с машинациите на своите всевъзможни империи, конституции и републики и дордето тие, из сляпо едно низкопоклонничество към божиите помазаници, гледат един на други като на врагове, дотогава не ще да има щастие на земята, не ще да има бял ден за човекът. Правителството и привилегированите класове у секи един народ ще да мъчат и притесняват сиромахът, ще да поядат неговът труд ще да го държат в невежество, ще увеличават в квадрат и в куб неговите исторически глупости и в заключение на сичкото това ще да го изпровождат да бие и да изтребява брата си или да бъде бит и изтребен от него. Разбира се, че ако да би могли народите да разберат веднаж за сякога де лежат изворите на техните страдания, то тие тутакси се би убедили, че главните и единствените техни врагове са самите техни правителства и онзи клас паразити, които, за да могат да прекарват своят празен и вредителен живот, са станали душа и тяло с тираните и под покровителството на "законите" упражняват принципите на лъжата и на кражбата. Основата на сяко едно господарство е кражбата, лъжата и насилието. "Divide et impera" е била девизата на оная приснопаметна империя, която е станала идеал на сичките почти коронясани глави; "divide et impera" е и сегашната девиза на сяко едно господарство.
"Разделяй и владей!" Но кого? Ето главният вопрос, когото не разбират или не искат да разберат оние, на които е широко около шиите им и на които е почти сякога пълен стомахът. Разделяй народите, разделяй поданиците си, разделяй семействата, разделяй брат от брата, баща от сина и мъж от жена, и ти ще да бъдеш пълен господар над милиони живи същества и ще да плуваш в техните сълзи и кърви като сирене в масло. И наистина, в коя държава силните не държат слабите в ръцете си, богатите - бедните, а управителите - сичкият народ?

Поздрави ,Танечка за прекрасното страничка , посветена на великия Христо Ботев!!
Поклон пред таланта му, поклон пред саможертвата му!!
цитирай
7. malchaniaotnadejda7 - Благодаря, че ми припомни, Таня!
06.01.2012 21:21
Гений на българското. Един от гениалните мъже на България! Как можах да забравя, че е роден на Богоявление. Под знака на Христос, на Спасителя. Ако не бе Ботев, България днес нямаше да бъде свободна. Той много добре е знаел, какво прави, отмерил е всяка своя стъпка, за да тласне планетата със стъпки бързи към освобождението на България. От залпа на Радецки, през Франция, до Русия. И той, като Христос, бе изкупителна жертва на безсмъртие за Свободата на Отечеството. Благодаря ти за почитта към Ботев!
цитирай
8. magnoliya - Благодаря ти! Поклон пред пам...
06.01.2012 22:04
Благодаря ти!
Поклон пред паметта на гениалния поет, дал живота си в името на освобождението на нашата Родина!
цитирай
9. tomdju - Ако
07.01.2012 00:12
не беше геният му и ако не бе убит, днес щеше да е отдавна мъртав! А днес жив е той на 164 години и ще растат!
Поклон пред делото му!
цитирай
10. sparotok - !
07.01.2012 00:39
Светла му памет на Ботев!
цитирай
11. kometapg - Поклон пред тази светла личност!
07.01.2012 02:14
Поклон пред тази светла личност!
цитирай
12. daan - добро утро:))
07.01.2012 07:16
добро утро , честит празник
цитирай
13. анонимен - Вечно актуален. Много го обичам. То ...
07.01.2012 09:35
Вечно актуален. Много го обичам. То е единствения ми български кумир. Вторият е Джордано Бруно, но той е чужденец.
цитирай
14. idealist - Дааа,
07.01.2012 14:31
уникална личност е Христо Ботев. Поклон пред живота и делото му! "Изгори, за да светиш!" - това в пълна сила се отнася до него...
цитирай
15. monna1 - Велик поет!
07.01.2012 15:37
Малко стихотворения, но вечни!!!!
Поклон, пред святото му дело и поезия!!!
Слагам го на първо място сред поетите!*
"Гора зашуми, вятър повее,..."
Прекрасен постинг!
Искри..........
цитирай
16. alexs - "Разбира се, че при такова ...
07.01.2012 15:57
"Разбира се, че при такова състояние на търговията или, по-правилно да кажеме, на размененнето на трудът и на услугите, никакъв занаят, никакво изкуство и никакво мате­риално благосъстояние е немислимо и невъзможно в Турция. Даже земледелието и скотовъдството, които според плодоро­дието на земите на Балканският полуостров са главният поминък на нашият народ, са много в по-лошаво състояние, нежели дето и да е в Европа"
Като чета това и виждам как стоят нещата днес в Турция и България ! Нашите управници направиха всичко възможно да обезсмислят безсмъртното дело на Ботев!
цитирай
17. ckarlet - Поздрави за хубавия постинг и от ...
07.01.2012 18:30
Поздрави за хубавия постинг и от мен, Таничка!
С мълчание и преклонение да сведем глава пред тази светла личност на България - Ботев!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stela50
Категория: Лични дневници
Прочетен: 17490004
Постинги: 1642
Коментари: 25863
Гласове: 59834
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031