Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2013 09:01 - Как една българка покори Лондон ...
Автор: stela50 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3622 Коментари: 3 Гласове:
23

Последна промяна: 29.08.2013 10:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Кулинарната кралица на Великобритания,
любимата готвачка на Мадона, Шер
и Клаудия Шифър има български корени
и е приела с удоволствие да води вкусно
предаване в родна медия...
пише в. "Стандарт".
Силвена ще предизвика зрителите да участват
в интерактивен формат по лиценз на британското
             шоу  „Щипка сол”...
Целта й е да покаже, че дори монотонна дейност
като готвенето може да бъде забавна.
Британската топзвезда Силвена Роу, българката,
която се нарежда на кулинарния пиедестал
до легендите Джейми Оливър и Гордън Рамзи,
се завръща у нас за новото шоу...
И още ... сякаш годините не са я докоснали - 
същата обаятелна усмивка, чувствени очи... 

     image
   Силвена Роу отдавна живее
   и работи във Великобритания.

"Щипка сол" е една от най-новите шоупрограми, с които Би Ти Ви ще започне есенната си програма от септември. Водещ ще е в топкулинарката от Великобритания българката Силвена Роу. Предаването ще бъде излъчвано в праймтайма в делнични дни. Доскоро Роу е притежавала ресторант в Лондон, а сега предстои откриване на заведения в Дубай. Тя е готвила за Орландо Блум, Мила Йовович и Клаудия Шифър.
Топ звездата на Великобритания – българката Силвена Роу, се завръща в родината си тази есен, за да предизвика зрителите на bTV да участват в суперуспешен интерактивен формат по лиценз на британско шоу – „Щипка сол”. Провокацията ще се излъчва в праймтайма на телевизията и ще докаже, че дори ежедневните дейности могат да бъдат изключително социални и забавни.

   image

Актрисата от руски произход Мила Йовович и Пол Андерсън, който е един от най-големите режисьори на 3D филми в света, са в Лондон преди време. Отиват на вечеря в "Куинс" (от английски quince е дюля) - това е един от най-изтънчените ресторанти в английската столица, разположен в централния квартал Мейфеър. Двамата са гости в луксозното лондонско заведение и никой не им продумва, че всъщност ще опитат българско ястие - крехко агнешко, изпечено на фурна с подправки. На масата двамата остават възхитени.
Затова сами се запознават с шеф-готвача в кухнята - Силвена Роу. Тя им подарява една от книгите си, а Йовович обещава, че ще сготви всичко вкъщи.
Всъщност Силвена е една от най-обичаните телевизионни водещи на Острова. Там всички я разпознават от кулинарните предавания на Би Би Си и Ей Би Си. Популярна е толкова, колкото и Джейми Оливър. Всъщност двамата се познават много добре.
Тамошните медии ги броят за свои хора, но тя не е. Истината е, че Силвена е българка. От няколко седмици тя е в София. Идва у нас за първи път от 8 години насам, за да заснеме част от епизодите на "Щипка сол" - една от най-новите шоупрограми, с които Би Ти Ви ще започне есенната си програма от септември. Във всеки епизод тя ще се състезава с професионален готвач, а след това жури ще опитва от храната и ще казва кой се е справил по-добре.
Освен голяма кухня тя ще има и студио, в което ще кани гостите си да разказват истории. Предаването ще върви в праймтайма на медията в делнични дни - най-вероятно от 20 ч на мястото,
Шоуто се прави изцяло по английски тертип. То е по лиценз на One Potato Two Potato Limited. Оригиналното име на рейтинговото предаване е Cookalong - то тръгва по английския Канал 4 през 2008 година. Кулинарното риалити има австралийска, шведска и испанска версия.

    image     Силвена се снима за спомен с дизайнера Валентино,
    за когото е приготвяла вечеря.
През юни човек от българския екип звъни на Силвена Роу с това предложение. По това време тя вече е отказала оферта да участва в новия сезон на "ВИП Брадър". Между другото преди две години отхвърля поканата да играе и в английския "ВИП Брадър".
Когато обаче чува, че този път става дума за кулинарно риалити, Силвена казва да. Затваря телефона и първото нещо, което си помисля, е: "Българска работа. Дали ще се мобилизират да вземат лиценза толкова бързо?". Разбира се, че успяват. От българска страна уреждат всички права за по-малко от 2 месеца.
"Тук съм заради патриотизма. Време е да дам нещо на страната, в която се родих и израснах", казва единствения си мотив да се върне у нас Силвена.

          image
         Силвена Роу готви в британско шоу
              -----------------------
Заминава в Лондон току-що завършила гимназия в Пловдив заради съпруга си Малкълм Роу. Всъщност от него е чуждата фамилия. Във времето, когато се запознават, той има фирма, която внася "Джони Уокър" на българския пазар. Срещат се за първи път на едно издание на Пловдивския панаир. И оттогава са заедно.
В началото на връзката им си общуват повече с жестове. А единствената дума, която знае на английски по това време, е hungry (гладен).
"Аз съм много висока и повечето момчета в училище бяха по-ниски от мен. Може би затова съм нямала много гаджета в тези години. А с Малкълм се влюбихме веднага. Аз съм като едно растение, може би кактус, което той полива и се грижи за него всеки ден."
Да, обаче той не обича да я гледа по телевизията. Притеснява се всеки път, щом чуе гласа от екрана. Вкъщи пред телевизора застават само синовете - 25-годишният Илан и 20-годишният Александър. И двамата не знаят български. Говорят обаче 4 други езика - нещо много необичайно за Англия. И двамата общуват свободно на английски, френски, испански и руски.
Големият работи в световната организация Save the Children, а малкият е студент трета година в университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия - същия, в който се запознават принц Уилям и Кейт Мидълтън.
Един ден Илан се връща от работа и казва вкъщи: "Отскоро колегите ми разбраха коя е майка ми и вече гледат на мен по друг начин. Разпитват ме и ме ласкаят."

       image
       Силвена заедно с Мила Йовович 
                                                ---------------------------------
"И тук идва най-големият комплимент за мен", допълва Силвена. Защото в офиса му казали: "Имаш много млада майка!" Всъщност никой не знае със сигурност на колко години е шеф-готвачката от Лондон. Досега тя не е издавала годините си никъде. Най-вероятно обаче е на около 45 години.
Характерната прическа е едно от нещата, които я правят много разпознаваема. Косата е къса отстрани, а горните руси кичури винаги стърчат нагоре. Силвена може да си я направи сама и за минута, като използва само вакса за коса. Преди снимки обаче само професионални стилисти оформят фризурата . Носи прическата си отдавна, малко преди да влезе в телевизията през 2007 година.
Преди това има кулинарна страница всяка седмица в английския всекидневник "Гардиан". В същото време води рубриката "Кулинарен пътешественик" на в. "24 часа" - Силвена е специален кореспондент на "24 часа" от Лондон през 2004 година.
"За българското издание пишех, защото това беше семейният ни вестник. Всички вкъщи четяха "24 часа". Успех за мен беше и работата в "Гардиан", за който писах 4 години. Когато се смени главният редактор, прекратиха и моя договор. А той сложи негов човек на мое място", разказва Роу.
Телевизионният успех идва след обява в "Ивнинг Стандарт". "Филмова компания търси хора с готварски амбиции и талант" - пише във вестникарското каре. Тогава нейна приятелка подава формуляра за участие от името на Силвена. Тя отива на кастинг с още 1900 кандидати. Накрая остават шестима, сред които е и българката. Снима се в документален филм - как обикновени домакини се съревновават с професионални готвачи в Mezzo - много популярно заведение в Лондон. Оттам нататък Силвена става една от най-търсените и харесвани готвачи на Острова.
"Сега е различно. Имам самочувствие, защото всичко съм постигнала сама. В началото, когато отидох в Лондон, хората ме питаха откъде съм. Казвах им: "България", а те ми отговаряха: "Е, все някой трябва да е и оттам", обяснява Силвена.
На колелото и все с обелени колене - ето така минава детството на Силвена в Пловдив. "Бях луда глава. Спомням си, че веднъж деца от моя клас играеха на бутилка, но мен не ме поканиха. Тогава виках долу под апартамента, в който се бяха събрали:
"Пенкее, пуснете ме да играя и аз на бутилка", а всички хора от блока излязоха, за да слушат какво говоря."
Бащата на Силвена е Йохан Лаутлиев - дълги години е радактор във вестник "Отечествен глас". Сменят позицията му след истински и важен материал за Дража Вълчева - по онова време председател на пловдивската община. "Тя не хареса статията и след това го направиха шеф на библиотека "Иван Вазов". Тя е от бял мрамор в центъра на Пловдив, но преди той да я оглави, в нея нищо не се случваше. Той обаче я направи една от най-добрите през 80-те години. Дори я компютризира. Това е една от причините, благодарение на които той става член на световната организация Who is who.
Кунка Лаутлиева - майката на Силвена, е една от най-красивите жени по онова време в Пловдив. Работи като реставротор в стария град. През нейните ръце са минали едни от най-големите ценности на България.
Откакто Йохан, бащата на Силвена, умира преди 6 години, Кунка е по-често в Лондон при Силвена, отколкото в България. Двете са изключително близки приятелки.
Наесен, когато започне шоуто "Щипка сол" по Би Ти Ви, топготвачката ще пътува предимно между София и Дубай. Там предстои откриването на ресторанта "Арабеск бай Силвена" - това ще е името на цяла верига от изискани заведения. Силвена ще я прави съвместно с един от големите шейхове от Арабския свят.

image
Силвия Жекова

*
     Днес Силвена има няколко наградени готварски
     книги и ще води ново кулинарно шоу по Би Би Си.
      Тя е написала шест книги, някои от които
      са се превърнали в бестселъри.
 Носител е на наградата "Гленфидич" за храна и напитки в Лондон
 от 2007 г., а през 2011 г. грабва и "Гурме награда" от Париж... 

      image
     Роу заедно с египетския актьор Омар Шариф,
     който е бил гост в ресторанта “Куинс” в Лондон.


     image
      В своте книги Силвена вмъква
      и българската кулинарна традиция.

      Силвена има големи изисквания към качеството
      на продуктите, с които работи - това е задължително
      условие за нейния стил - чисти, прости комбинации,
      запазване на основния вкус, аромат и свежест,
      поднесени по неочакван начин...
Специалист в източносредиземноморската кухня подходът
на Силвена е смел, уханен и чувствен, но преди всичко вкусен.
                 ------------------
„Чупя бариери, но искам много повече.
Виждате Джейми Оливър и Годън Рамзи?
Те са в различна реалност, спрямо всеки
друг главен готвач, и аз искам да съм там.
Искам да съм този, който осигурява вълнението”...
                                                          споделя Силвена.

image






Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. djani - Това Майничките сте върхът...
28.08.2013 09:14
С личната си кариера, Силвена е за пример. Намерила си е своя ниша в сферата на обслужването на богатите и известните. И не къде да е! За това разполага с хубост, талант и българска упоритост. Дай боже, всекиму. Но, освен с екзотични рецепти за привилигированите, трудно би впечатлила широката публика. Е, снобарията ще и се порадва, а може и да я поканят в "Черешката на тортата". Въпреки, че е ще под класата и ...
цитирай
2. stela50 - Радвам се за всеки успял българин по света ...
28.08.2013 20:07
Познавам Силвена преди за замине за Англия,
баща й беше директор на библиотеката,
разчупи много стари принципи и понятия,
въведе нови промени ... мисля, че тогава
не го разбирахме напълно...
Силвена прилича много на него...
Ще гледам шоуто с удоволствие, желая й успех !
цитирай
3. mitkaloto - Поздравления за тази успяла бъл...
29.08.2013 17:15
Поздравления за тази успяла българка!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stela50
Категория: Лични дневници
Прочетен: 17489013
Постинги: 1642
Коментари: 25863
Гласове: 59834
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031