Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2020 17:05 - Горделивостта
Автор: eli23 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 672 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 15.03.2020 18:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     "Защото Бог се противи на горделивите, а на смирените дарява благодат" 1Пет. 5:5 
      Как го разбираме това? Знаем ли какво е да сме свободни от горделивост? Като че горделивостта и егоизма ни до такава степен са проникнали в  нашата същност, че е трудно да проумеем за какво точно иде реч. "Аз", "мене", "мойто", страховете са ни победили дори на клетъчно ниво. Тези клетъчни изменения, назоваеми с общото название "рак" са провокирани от страховете, които храним. Всеки от нас има познати поразени от тази болест. Е? Страховете им много ли са? Елементарни страхове, поразяващи нормалното функциониране на клетките ни. Всичките ни страхове създават и нашата горделивост, защото се страхуваме да се оставим на събитията, на обстоятелствата, иска ни се да имаме силата да се съхраним здрави, сити, имащи, независещи от нещата около нас. Не сме всесилни, дори за собственото си самосъхранение. Нито едно парично богатство не може да ни го осигури, колкото и да ни се иска.
      Успеем ли да се оставим в ръцете на волята Божия, да повярваме в Неговата правда, да проумеем, че всеки от нас е един от стадото Господне, страховете ни ще изчезнат. Ще изчезнат, защото тогава ще осъзнаем, че каквито и усилия да полагаме, Той предопределя нещата за нас, които така или иначе ще се случат. Вярата ни в Него ще ни даде силите да приемаме това, което ни праща и да сме благодарни, че точно това ни е пратил. Знанието за Неговата правда ще ни дарява със смирение и радост от случващото се около нас и с нас. Ще ни дари смирение, че това сме заслужили, макар и да ни убягва взаимовръзката причина-следствие. Смирението тотално ни освобождава от усещането за несправедливост, а това ни отваря очите за пътищата на радостта и благодарността. Недоволството затваря всички възможни врати за движение и развитие. Освобождаването от недоволството ги отваря широко пред нас и ни предоставя богат избор. Да! Изборът е наш. Господ ни е дарил свободната воля и свободния избор и не ни отнема възможността да ги проявяваме. Та смирение има ли, горделивостта се изпарява. На нейно място идва уважението и зачитането на ближния и неговото мнение, на нейно място идва любовта. Вярвам всеки се е докосвал до вълшебната сила на любовта. 
    Изрази, които всеки от нас е чувал: "Неудобно ми е да попитам", "Притеснявам се да кажа", "Какво ще кажат хората", "Какво ще си помислят за мен хората"... са израз на нашата горделивост, макар и да ви звучи парадоксално. Притеснението от чуждото мнение е горделивостта, която Бог порицава, защото Той е който ни съди и оценява, не другите като нас, изхождащи от своите си егоистични преценки.
    Горделивостта е болест, горделивостта е грехота пред Бога, горделивостта е робство, лишаващо ни от любовта на ближния, лишаващо ни от Божията любов. А който е познал Божията любов познава Радостта, носи постоянно Благодарността в сърцето си, знае да обича и да бъде обичан. И е обичан. Амин!  



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vostroto - Няма Бог (ще ми се да не съм прав). . . ...
15.03.2020 17:36
Няма Бог (ще ми се да не съм прав)... Но има хора с Божествени постъпки! Аз вярвам в тях. Всичко си е на Земята - ЧОВЕКЪТ е този, който е и Богът, и Сатаната, зависи от делата му.
За горделивостта съм съгласен. Но е хубаво и полезно за един човек да е горд. Това означава, че има разум, че има собствено мнение, че има умения, че е независим, че има свободен дух, че не е поредната овца от стадото!

цитирай
2. eli23 - Да има самочувствие и самоувереност, подкрепям,
15.03.2020 18:31
но да проявява гордост с идеята, че е с нещо по-велик от останалите и с поведението си да ги потиска и омаловажава не съм съгласна. За вярата в Бога изборът и усещането са индивидуални.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eli23
Категория: Други
Прочетен: 678925
Постинги: 334
Коментари: 334
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031