Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2020 23:00 - КАКВО КАЗА ГЕНЕРАЛ МУТАФЧИЙСКИ В ПЪЛНАТА ВЕРСИЯ НА ИНТЕРВЮТО ЗА ТВ1 И БЕНАТОВА?
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 1307 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Иван Върбанов
 София, 17 май 2020 г.

КАКВО КАЗА ГЕНЕРАЛ МУТАФЧИЙСКИ В ИНТЕРВЮТО ЗА БЕНАТОВА, КОЕТО БЕ ИЗРЯЗАНО В 30-МИНУТНОТО ИЗЛЪЧВАНЕ?

СЛЕД СКАНДАЛЪТ, ЧЕ ЦЕЛИЯТ РАЗГОВОР Е НАРЯЗАН МАНИПУЛАТИВНО, ТВ 1 ПУСНА И ПЪЛНИЯ - НАД 1 ЧАС И ДВАДЕСЕТ МИНУТИ, РАЗГОВОР.

ОТ ТВ 1 ОБЯСНИХА, ЧЕ ЗАБАВЯНЕТО НА ПРДОСТАВЯНЕТО НА ЦЕЛИЯ ВИДЕОЗАПИС БИЛО ПО ТЕХНИЧЕСКИ ПРИЧИНИ?!
САМИЯТ ГЕНЕРАЛ МУТАФЧИЙСКИ ПО ВРЕМЕ НА ИНТЕРВЮТО, КОЕТО ПО-СКОРО БИХ ОПРИЛИЧИЛ НА РАЗПИТ - ОБВИНЕНИЕ, С ЕЛЕМЕНТИ НА ПРОВОКАЦИЯ, КАЗВА: "ТО ЩЕ СТАНЕ ЕДИН СУПЕР ГНУС, КОЕТО ЩЕ НАПРАВИТЕ!". РЕПЛИКАТА НЯМАШЕ КАК ДА БЪДЕ ЧУТА И ВИДЯНА В ПЪРВИЯ ВАРИАНТ НА ИЗЛЪЧЕНОТО ИНТЕРВЮ. КАКТО И ЗАКЛЮЧЕНИЕТО МУ: "АЗ ЗНАЯ КАКВО ЩЕ ИЗРЕЖЕТЕ!"

ЕТО АКЦЕНТИ ОТ ОТГОВОРИТЕ И ТЕЗИТЕ, КОИТО НАЧАЛНИКЪТ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ - ГЕНЕРАЛ МУТАФЧИЙСКИ, ПУБЛИЧНО ЯСНО АРТИКУЛИРА, СИСТЕМАТИЗИРАНИ ОТ МЕН:

Бенатова обяснява как в началото Генералът излизал на стълбите на Военна болница и обяснявал как нямало проблеми. "Защо го правехте?" - пита Бенатова.
"Задължение е да информираме медиите за обстановката в България с коронавируса. Това, че нямаше у нас заразени не означава, че нямаше проблем. Ние се готвихме да посрещнем този проблем", отговаря Мутафчийски.

. На конференцията в Берлин са били български инфекционисти. Това, което е коментирано там е, че се касае за въздушно-капково инфекция, която не изглежда толкова опасно. Това се опровергава после в света по отношение на очакванията на специалистите. "Те са особена порода. Те същото биха казали за еболата. И това е наистина вирус, но с огромна смъртност. Тук става въпрос за един НЕПОЗНАТ вирус, независимо, че вече шест месеца се борим с това."

"Ниската смъртност не е функция от пренебрегване на опасността до нихилизма, че няма такъв вирус.", казва Мутафчийски и добавя: "Дължи се на навременните мерки. Имахме и друг късмет. В началото, когато се говореше за коронавирус в света, тук имахме втори пик на Грип Б, който бе доказан лабораторно. Тогава се обяви обща карантина - грипната ваканция за учениците. И това може би предопредели по-лекото и по-бавното разпространение в България на коронавируса."

"Здравната система, както и всички такива в света, се подготвиха неподготвени за коронавируса", посочва Генералът. За да се справим са нужни брой интензивни легла и при положение, че в някои от областните болници няма инфекциозни отделения. Искахме да държим ниска заболеваемост. Трябваше болниците да се мобилизират и да се подготвят за по-тежък удар, отколкото в началото. Това се случи на няколко етапа. В цял свят болниците са част от гнездата.

Какво правим с болниците, останали без персонал? - пита Бенатова. Мутафчийски отговаря, че няма такава болница, останала без персонал. "Видинската болница е с 43 заразени, а персоналът й е около 460 души. Това е 10% от персонала. Първо обявихме болници за първи удар - Пирогов, Александровска, Военна, както и Белодробната болница. Имаше и погранични. Следващия етап бе всяка една болница да разкрие инфекциозни отделения. Нашият сигнал, за нас си, бе след като имахме над 100 заразени, предложихме на министъра на здравеопазването да се издаде заповед всяка болница да оформи КОВИД-отделения. Това са много съществени неща. Във всяка една болница може да бъде приет такъв болен."

От 700 легла общо за държавата, инфекциозни, бяха увеличени на 1400. Имаме заразени около 11% лекари. От както започнаха да се явяват заразени цялостен медицински персонал, на фона на Испания, където са 30 000. Ние сме държавата с най-малко болни на глава от населението. Системата се е справила чудесно.

Пациентите от болници, където има КОВИД, в други отделения са изписани без да имат признаци на болестта. "Всеки гражданин, който се завръща от чужбина отива задължително на карантина. Попълват се формуляри. Имаше служители, които проверяват данните, които се попълват. Може да е имало много пропуски, но това не значи, че системата не е работила добре. Основната ми работа бе по отношение на системата. Възхитен съм от колегите ми, че се справиха в тази ситуация.
Всички очакваха тази системи да се срути, а тя оцеля", обяснява генерал Мутафчийски и добавя: "България продължава да катери, тя продължи няколко пика".

Манипулативно е да се говори, че с броя на тестовете се качва броят на заразените.
Казва, че масовото тестване, което е в Германия - по половин милион тест на седмица показва, че можем да очакваме, че масовото тестване във Федералната Република ще завърши след 3 години там. 6,8% средно е разпознаваемостта на тестовете у нас. Важни са тежките случаи и смъртността, за да се определи епидемиологичната обстановка. Пикът бе седмица след Великден. В началото бе първата седмица пред април, следващата седмица след Великден - също имаше пик. Бързите тестове имат и кръстосани реакции и с други коронавируси.

Старческите домове са тествани - Кула, двата дома около Видин, Радомир, Благоевград. Там има открити болни.
Персоналът е тестван. 15 000 души са всички социални работници в България. Министерството трябва да направи график, съобразено с натоварването на лабораториите и да се тестват. За обитателите картината е изяснена. "Старческите домове в България са пощадени на фона на ситуацията в Италия, Великобритания, Испания, където 60% там починаха хората", подчертава шефът на Националния оперативн щаб.

Негодява: "В публичното пространство няма коронавирус, няма умрели от коронавирус", така коментира твърденията на всякакви "специалисти" в социалните мрежи и в Интернет, които изказват всякакви хипотези, включително и това твърдение.
"Животът е ценен за всички - независимо на каква възраст и с какви заболявания са.
Човешкият живот е абсолютно ценен за всеки.
Не мога да си представя, че няма значение кой от какво е умрял.
За нас смъртта от ковид е свързана с ковид.
800 000 са със сърдечно-съдови заболявания, независимо от възрастовата група.
.България успя да се мобилизира за изключително кратко време и да отговори адекватно за тази заболеваемост. Може би още малко можем да устоим, но не безкрайно.
Докторите не са излизали два месеца - с костюмите, с другите екипировки, за разлика от всички, които са по улиците.
Пробойни няма.

Венцислав Мутафчийски: "Знам го от личен опит. Всеки влязъл в България се проверява от полицията минимум 4 пъти дали е на адреса, личните лекари прозвъняват по два пъти. РЗИ-тата насочиха вниманията си към старческите домове. При заразен се изследваха всички около него, за разлика на практиката в другите държави в света. Имаше гнезда, а не дифузно разпространение. Едно е да ограничиш гнездо от три фамилии в едно село /Сатовча/, а друго е да има дифузно разпространение. Когато Финландия регистрира 1 100 -тния си случай, казаха, че вече не могат да се проследят епидемиологичните вериги. А ние на 2 069 случаи все още можем да ги проследим. Системата у нас работи добре."

"На лекарите по света тази болест не й е ясна.
Медицината в последните години е основана на доказателствата.
Това е фундаментално разбиране.
В моето развитие имах щастието да се докосна до Муше Шайн - израелски хирург, Хуан Асейшио - кубински произход в САЩ, които говорят за 100-ти догми в хирургията. Това е опитът да решаваш ситуация, с прийоми от миналото, което са установени вече. Оказва се, че като се направи изследване по съвременните тертипи, се оказва, че старото не носи полза, а носи вреда. Медицината днес е медицина, основана на доказателствата!
За КОВИД, която е болест нова, ние нямаме време дори да се направят елементарни изводи.
Правят се рандомизирани проучвания, за да се изведат ползите или вредите при дадено лечение.", пояснява Генералът.

"Имаше бизнес план на стойност половин милиард лева. Затова се настояваше за бързите тестове. Никой днес не казва, че това е панацеята.
Пикът в заболеваемостта е следван от пик в смъртността.
4.8% смъртни случаи, 11% медицински лица от всички заболели.
Въпреки, че според някой хора няма такъв вирус, от този вирус се боледува тежко и дълго.
Преценихме, че германския модел за нас не невъзможен, затова прилагаме израелския модел - над 100 новозаразени на ден, за три поредни дни, води до затягане на мерките.
Всяка болница трябва да има епидемиолог.
Във ВМА имаме интервю с планираните болни по конкретни въпроси - престой в чужбина, контакти и т.н.
Това интервю се повтаря и в кабинета, където пристига пациенти.
След това се взимат панел от изследвания, които биха могли да наклонят везните.
Ако има подозрителни, можем да си позволим да им вземем ПСР-тест. Но, нашата болница има тези възможности."

Мутафчийски: "Когато говорим за тестване, въпросът не е по желание, а на възможности.
Болните, които са притискани да правят задължителни ПСР тестове при влизане в болница за планова операция, могат да сезират за това съответните контролни органи към Министерството на здравеопазването. НЯМА такова изискване и практика. Има възможност такива изследвания да бъдат правени от НЗОК - на стойност 65 лева."

"В България беше забранено да се ходи в планината и в парковете, защото тези пространства се използват от големи групи от хора за пиене на бира, барбекюта и т.н."
"Благодарих на 99% от българите. Не съм благодарил на 1 %, които не спазват правилата."
"Много пъти съм благодарил на медиите. 95% от по-големите и гледаеми медии даваха в репортажите си реалната картина."

Европа и светът са една голяма общност. Така го схващам. Още на 10 януари издадох първите заповеди във връзка с очакването, че ще ни връхлети КОВИД 19. Прозрях го отдавна, че пандемията ще се случи. Системата, която реши всички въпроси няма пробойни. При нас критериите за тестване са много по-широки, в сравнение със САЩ, Германия, Франция, Италия и т.н. В Инфекциозна клиника на ВМА са консултирани на ден по 120 човека. Така беше и в Пирогов, Александровска - също. В цяла България беше така. Затова ли хора от Холандия и Ирландия идваха у нас, за да се лекуват?
Системата се справя добре!"

Получаваме на ден по 7 жалби във ВМА, в това число и от болни, които лично съм лекувал и наблюдавам.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2530135
Постинги: 966
Коментари: 364
Гласове: 674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031