Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2013 02:13 - Ататюрк и Турция.
Автор: krutata Категория: Политика   
Прочетен: 8108 Коментари: 7 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Само чета някакви документи за Ататюрк в блога, които са пълни с лъжа. Аз се чудя на онези, които  хал-хабер си нямат за личнотта Ататюрк и публикуват измислици, че е бил масон, евреин...и.т.н... Чел съм сумати неща за този човен и добри и лоши и на български и на турски език.. И си имам някаква представа за него..и мога да ви кажа, че не е евреин ели пък масон! Лично на мен Левски и Ататюрк са ми любимите революцеонери и герои!!!




Мустафа Кемал АТАТЮРК


Поел властта през 1923 г. Върху развалините на 600-годишната Османска империя и довел до успешен край националната съпротива срещу чуждите нашественици , Мустафа Кемал лансира амбициозна модернизационна програма , заменяйки абсолютната монархия с конституционна република . Това е едно много важно събитие в историята на турската национална държава .

. Цялото управление на Мустафа Кемал е от изключителна важност за турския народ, тъй като благодарение на него Турция започва малко по малко да се превръща в модерна европейска държава . Военните неуспехи от края на ХVІІ и през целия ХVІІI в. се отразяват  неблагоприятно върху общото състояние на Османската империя. Армията е деморализирана. Финансовата криза се задълбочава, беззаконието и корупцията обхващат всички структури на местната и централната власт. Анархията взема неконтролируеми размери.Така постепенно Турция отстъпва от предишния пиедестал на първостепенна военна и политическа сила и губи връзката с Модерна Европа .Просъществува до началото на 20 век, когато след първата световна война е подписан Лозанския мирен договор от 1923 г. , чрез който се слага край на многовековната ислямска империя . На нейно място идва светската Република Турция .Кемал Ататюрк е много важна фигура в историята на 20-ти век , както и в цялата световна история , тъй като той е създателят и претворителят на модерния турски национализъм . Мустафа Кемал има революционни възгледи за страната си .Известен като добър военен , той се превръща в популярен общественик и политик , който заразява хората с реформаторските си идеи .Управлението му като президент на Турция продължава от 1923г.  до 1938г., но приносът му за Турция съвсем не се ограничава в тези години, тъй като той допринася със своята блестяща военна стратегия за успехите в освободителните борби на турците. Девизът на Ататюрк „ Мир в страната, мир в света” става основен принцип във вътрешната и външната политика на страната . Благодарение на това Турция успява да избегне ужасите на Втората световна война .

Биографични данни

Според официалните данни  Мустафа Кемал е роден в Солун през 1881 г. и  е от турски произход.Тъй като за родителите на Ататюрк било изключително трудно да се сдобият с дете , след раждането на бъдещия турски президент , бащата дори забравя да отбележи годината му на раждане , но повечето са единодушни, че е била 1881г. Детските години на Мустафа се отличават с кроткост .Буйните и необмислени постъпки не са по вкуса му , но трудно се сприятелява и обича да се усамотява .Юношеството и младежките му години преминават в Солун и космополитният град оставя своя белег върху него . Първоначално Мустафа учи в прогимназиалното военно училище в Солун , а през 1899г.  завършва средното кадетско училище в Манастър (Битоля) . През 1902г се сбъдва неговата мечта , а именно да учи в престижната военна академия в Истанбул .По-късно участва в Триполитанската , Балканските и Първата световна война .След края на последната спомената Мустафа Кемал се превръща в един от най-бележитите турски политици и държавници на Новото време .

Първата световна война ,освободителната борба на турците и  дейността на Кемал Ататюрк

 

 

Първата световна война се развива за Турция главно на четири фронта : Кавказки , Галиполски , Месопотамски и зоната на Суецкия канал .Сравнително успешни за Турция  са бойните действия на Галиполския фронт ,където е главнокомандващ Мустафа Кемал Паша (1881-1938) . Ръководените от него войници проявяват истински героизъм при Анафарталар, Аръбурну и Джонкбайъръ през април-май 1915г. В Амасия , заедно със своите съмишленици  и приятели Рауф Бей , Рефет Бей , Али Фуад Паша замислят съдбините на Турция . Кемал Ататюрк решава да се откаже от военната си длъжност , което на практика го освобождава от клетвата за вярност към султана , чиито интереси са напълно противоположни . Междувременно протичат два конгреса , които са от изключителна важност за бъдещото развитие на Турция , начело на които застава Мустафа Кемал.На вторият конгрес , който се състои в Сивас (1919г.) се предава властта над цяла Турция в ръцете на новия представителен комитет . Следват няколко заговора срещу Кемал паша, които са дело на османското правителство , но те така и не успяват и се разкриват . В края на ноември 1919г.  се насрочват парламентарни избори и се спечелват с голямо мнозинство от привържениците на Мустафа Кемал , което до голяма степен показва , че много голяма част от турския народ вече не подкрепя султана и че се нуждае от нов предводител, човек , който да ги отведе по пътя на модернизацията . Мустафа Кемал обаче е твърдо против насрочването на такива избори , тъй като смята, че Истанбул е един несигурен град , а и поради факта , че пристанищата и районът му са под пълния контрол на чуждите войски.Опасенията на Кемал Паша се оказват верни и в крайна сметка англичаните решават да окупират Истанбул , а султанът застава на тяхна страна . Всички учреждения минават на подчинение на върховните комисари на окупаторите , а Парламентът е разпуснат .Много депутати са изпратени в затвора , други невинни офицери  и полицейски служители са ранени , някои от които и убити .Така мнозина патриоти бягат от Истанбул и отиват в Анкара , където се сформира обединителен център.На 23 април 1920 г. Борците за независимост свикват нов Парламент , който се нарича „Велико Национално събрание „ .Това ново Правителство се обявява за единствено законно и за председател е избран Мустафа Кемал Паша .Всички тези действия се проемат остро от султана , който изпраща Халифатската армия срещу кемалистите , но и тези действия на султана не се оказват успешни , поради голямата помощ, която оказват приятелите на Мустафа Кемал Паша .

Най-важната задача на новото турско правителство е да отблъсне гръцките войски, а след това и останалите войски на Антантата . През 1920г. Започва настъплението на гръцките войски към Анкара . Към края на 1920 започват първите военни успехи за патриотите .На Западния анадолски фронт гръцката армия търпи поражение .На 10 октомври 1921г.  е нанесено голямо поражение на гърците благодарение на отличното командване на Мустафа Кемал Паша . Благодарение на победата на Кемал Паша е присъдена титлата „гази” (герой), както и военното звание мюшир(маршал).В следствие на тази победа турската армия освобождава голяма част от азиатската територия , а на 29 август турските войски отново побеждават противниците си при Думлупънар .

Много важна за съдбата на Турция се оказва срешата в Мудания, където се събира генералитетът на Антантата .В следствие на договорености Гърция предава Западна Тракия на Турция , освен това победената страна е задължена да признае Великото Национално събрание и кемалисткото правителство .

Следва заседание на Великото национално събрание на 1 ноември 1922г. в Анкара , където се приема закон според който от 16 март 1920г. султанската власт не съществува.С абдикацията на последния султан Мехмед 6-ти (1918-1922) идва краят и на Османската империя , просъществувала 623 г.

Важна за Турция е Лозанската конференция, тъй като на нея Великите сили признават безрезервно новата турска държава , както и запазването на всички територии, населени с турци .На 2 октомври Истанбул вече е освободен . Следват промени в новата турска държава, като например обявяването на Анкара за новата столица .Най-голямата промяна обаче за Турция в дотогавашната и история е обявяването и за република както и избирането на първия   президент – Гази Мустафа Кемал Паша (1923-1938). С приемането на републиканската конституция от 1924 г. започва едно ново начало за Турция , както и оформянето на едно по-добро бъдеще за държавата .

 

Реформаторската дейност на Мустафа Кемал Паша

Кемал Паша се стреми по всевъзможни начини да изравни Турция с модерните европейски държави и прокарва множество закони , осигуряващи градивна държавническа дейност . След премахването на султана и обявяването на републиката много важна стъпка според Мустафа Кемал е ликвидирането на халифата . Според новият президент той няма място в новата турска държава, тъй като неговото запазване би подхранило надеждите за продължаването на султанско-халифатската власт в новите условия . Мустафа Кемал смята , че трябва да се защити републиката от всякакви посегателства и според него трябва по всякакъв начин да се избегне използването на религията за осъществяването на политически цели .Внесени са нови законопроекта в Парламента , които съдържат в себе си:

●Ликвидиране на халифата и изселване от Турция на всички потомци на Османската династия

●Закриване на министерството по религиозни дела

●Обединение на обучението и възпитанието

Законопроектите са приети и така много членове на Османската династия са изселени в чужбина без да притежават правото да се завърнат.

Закрива се и Министерството по религиозните дела като се цели то да спре да се намесва работата на държавните институции. Новоприетият закон за обединяването на обучението е възпитанието се подчинява на Министерството на народната просвета , последното цели внедряването на лаицизма в новата турска държава .

За изграждането на съвсем нов начин на мислене сред турците е изключително необходима радикалната реформа в областта на просветата , културата и науката. В Османската държава като цяло се изучавали предимно предмети с религиозна насоченост и много рядко се включвало изучаването на някоя научна дисциплина .Единствено в открития лицей „ Галата Сарай „ през 1868г преподаването е по европейски стандарти , поради тези причини , поради неграмотността на населението в османската държава се налага образователната реформа . Благодарение на Кемал Ататюрк всички несъвременни предмети се отстраняват от учебните програми , подготвят се нови учителски кадри и се разпространяват курсовете по повишаване квалификацията на началните учители . Освен това много важен момент при тази реформа е замяната на арабската азбука с латинската , но тази стъпка не се посреща добре в религиозните и интелигентски среди . Въпреки недоволството Мустафа Кемал обявява, че се подготвя нова азбука , с която много по-добре се изразява хубавия турски език . За да се усвои новата азбука от населението се откриват в цялата страна „Народни училища” , а курсовете за гражданите са задължителни .В крайна сметка след около 3 години 1,5 млн. Мъже и жени се научават да четат и пишат , което е заслуга изцяло на Кемал Паша. С неговия реформаторски дух , интелигентност и търпение той не се отказва и до последно настоява в изпълнението на първоначално поставените си цели , такива , които дават изключително добри резултати в името на модернизирането на новата турска националност .

Мустафа Кемал смята, че с харем , чалма и фес напредък и цивилизация в 20-ти век са немислими . С великолепните си речи , Кемал Паша успява да убеди много хора , че трябва да бъдат извършени точно определени реформи , за да се достигне до процъфтяването на Турция и до нейното сближаване с модерните европейски държави  . Промяната в облеклото също е от съществено значение за новия президент . Той дава личен пример, като вместо фес слага на главата си мека шапка , по-късно се появява и с обръснати мустаци като обяснява на народа си , че трябва да се промени представата на европейците за турците и че турците  не бива да бъде охарактеризиран по този начин , като мустакати типове с огромни чалми на главите и с кама в пояса. През 1926 г. е приет нов закон, който дава равни права на жените и мъжете  и така постепенно жените вече не са толкова ограничавани от законите в страната . От 3 април 1930г. нежният пол придобива правото да участва на общинските избори , а през 1934 за пръв път в Националното събрание влизат 17 депутати – жени . Това събитие също е много важно, тъй като увеличава възможностите за развитие , както на жените, така и на цялата държава , понеже всяка една жена притежава не по-малък потенциал да ръководи страната  или да се занимава с дейности, които преди са били смятани за чисто мъжки .

По предложение на Великото национално събрание , отчитайки големите му заслуги към отечеството , Мустафа Кемал е кръстен Ататюрк (баща на турците )

Проведените реформи в обществото обаче , макар че като цяло се посрещат добре от народа , имат и своите противници и в някои части на страната те разделят драматично нацията. На 13 февруари 1925 е организиран кюрдски бунт в Източен Анадол. Бунтът избухва в Пиран и за кратко време обхваща районите на Ерзурум и Диярбакър. Бунтовниците се обявяват за връщането на шериата и възстановяването на халифата , както и въвеждането на религиозно обучение в училищата . Ръководител на бунта е Шейх Санд , но редовната републиканска армия смазва бунтовниците , девет човека са убити , заради протеста си .

По-късно се формира друга опозиция, която подготвя атентат срещу Мустафа Кемал Ататюрк, но един от съмишлениците издава плана на измирския валия . Така революционния трибунал издава 11 смъртни присъди и отново опитът за противопоставяне на реформаторските идеи –дело на  Кемал Ататюрк е потушен.  Друг опит за бунт е организиран на 23 декември 1930 г. в Менемен –близо до Измир от водача на религиозната секта – Мехмед Дервиш , след като тръгват обаче по улиците на Менемен е отрязана главата на учителя Кубилай и е забодена на кол .По-късно е изпратена и армията на Мустафа Кемал и бунтът е потушен .  Тези заговори са напълно нормални в условията, в които започва да управлява новият президент , тъй като за един народ , който дълго време е бил управляван по определен начин е доста сложно да възприеме новите идеи за реформи, още пък по-сложно биха могли да се възприемат реформаторските идеи от народ , проповядващ исляма и такъв , който е бил ограничаван по толкова много показатели в продължение на векове .

 

Външната политика на Кемал Ататюрк

През годините на освободителните войни основните цели , които си поставя Мустафа Кемал Ататюрк това са : пълна независимост , равноправие , ненамеса във вътрешните работи и съобразяване с международното право . Тези принципи до голяма степен го повеждат към успехите в боевете и му помагат да утвърди новаторското си мислене сред консервативното  на все още съществуващата османска империя . С подписването на Лозанския мирен договор от 1923 г. на международната сцена излиза новата светска Република Турция , която е призната от Великите сили като равноправен член на международната общност. Мирът за Ататюрк е най-важният  принцип на вътрешната и външната политика . По време на управлението на Ататюрк Турция става член на Обществото на народите (ОН) и установява дипломатически отношения с близо 40 държави , а 26 от тях сключва договори за приятелство. Ататюрк стои в основата на изграждането на регионални системи за сигурност и сътрудничество на Балканите и Близкия изток. Така през 1934г. се изгражда Балканския пакт , който е пряка последица от идеята на президента . Благодарение на Ататюрк настъпва значително затопляне на отношенията с вековните врагове Русия и Гърция .

Създава се една доста различна представа за Турция , тя вече е миролюбива държава , което безспорно е принос на турския президент Ататюрк , който притежава завидни качества на пълководец , голям държавник и далновиден политик . През 1934г. той е номиниран за лауреат на Нобеловата награда за мир и за заслугите му за опазването на мира на Балканите и Близкия изток. Ататюрк не получава тази награда, но е единственият държавен глава на Балканите и Близкия изток ,номиниран за Нобеловата награда за мир ,  което е истинско признание за качествата му на държавник и политик от световна величина .

Заключение

Мустафа Кемал може да бъде наречен един от политиците на 20-ти век . Онова, което той е направил в Турция в първата половина на века , няма аналог в световната история. За съжаление Кемал Ататюрк не успява да реализира всичките си идеи , но той игражда основата на една модернизираща се държава. „Истинското щастие в живота може да се намери само в труда , в упоритата работа за живота и щастието на бъдещите поколения „ – казва Ататюрк. Неговото име става символ на Нова Турция , единствената светска държава в мюсюлманския свят .Няма съмнение, че принципите, които Мустафа Кемал налага, изиграват ключова роля за изграждането на модерна Турция . За съжаление , в ръцете на наследилите го военни и бюрократи, поели контрола над страната след смъртта му през 1938г. , тези принципи постепенно се превръщат в догми , което пречи за по-нататъшния както политически , така и икономически прогрес в съвременния свят.





Гласувай:
4


Вълнообразно


1. nikikm - Крута
18.04.2013 18:04
Ататюрк сам си казва,че е евреин!Освен това фигурира в листата на най-значимите десет евреи,издадена от самите тях!Младотурският преврат е ръководен изключително от евреи,но при тях е трудно да се установява по безспорен начин етническата им принадлежност.На Ататюрк се приписва и малко българска,помашка кръв.Иначе хубав материал!
цитирай
2. danailvdimitrov - навярно са ти любими понеже и двамата са масони
18.04.2013 21:43
единият членува Млада България а другият в ложата Млада Турция. И двамата гонят създаване на републики и двамата целят разрушаването на Османската империя и двамата убиват българи несъгласни с откачените им идеи.

Всъщност и двамата нямат собствени иде- това е доктрината на Албърт Пайик и Мацини - те са само функционери.

цитирай
3. krutata - nikikm
18.04.2013 21:45
nikikm написа:
Ататюрк сам си казва,че е евреин!Освен това фигурира в листата на най-значимите десет евреи,издадена от самите тях!Младотурският преврат е ръководен изключително от евреи,но при тях е трудно да се установява по безспорен начин етническата им принадлежност.На Ататюрк се приписва и малко българска,помашка кръв.Иначе хубав материал!


Къде, Кога го е казал? Да речем, че е евреин кажи ми друг евреин като него който да се бори за независима държава... и да рече: Колко е щастливо да се наречеш турчин! Баща, майка, дядо и баба му са турци и как става този човек евреин? Глупости! Не знам от къде ги четете тези неща, но има манипулация! Ако искаше евреите да завземат Турция просто щеше да остави султана да управлява и той без това беше в страната на Великите сили! Благодарение на този човек гърците, англичаните и проклетите французи се научиха да плуват в морето!!!
цитирай
4. krutata - Вярно, че са ми любими защото ЗНАМ че са ВЕЛИКИ ПАТРИОТИ !!!
18.04.2013 22:33
danailvdimitrov написа:
единият членува Млада България а другият в ложата Млада Турция. И двамата гонят създаване на републики и двамата целят разрушаването на Османската империя и двамата убиват българи несъгласни с откачените им идеи.

Всъщност и двамата нямат собствени иде- това е доктрината на Албърт Пайик и Мацини - те са само функционери.




Ама вие сте много чудотворни! Много искам да разбера какво мислите за масоните? Добър, лош, предател, умен? Какво? ДА ВИ КАЖА: за да създадеш република и то НЕЗАВИСИМА не можеш да говориш за това в улицата или пък в кръчмата... Създават се тайни комитети и организации където всичко е строго секретно ами да! няма да публикуват във вестниците какво правят по време на тайните срещи! И тези тайни срещи и потайности пробуждат някой читател да измисли нещо от сорта,че са масони на еди коя си организация и някой си като теб да го прочете и да каже: вече знам истината! и когато казваш, че са масони мислейки че казваш истината... Аз ти казвам, че НЕ Е.... а това, че са убили българи ще ме извиниш, но се смях сякаш слушах Слави как разказва виц! Това е Абсурдно... с каква цел са ги убили били ми обяснил?
цитирай
5. nikikm - Крута,
23.04.2013 19:25
krutata написа:
nikikm написа:
Ататюрк сам си казва,че е евреин!Освен това фигурира в листата на най-значимите десет евреи,издадена от самите тях!Младотурският преврат е ръководен изключително от евреи,но при тях е трудно да се установява по безспорен начин етническата им принадлежност.На Ататюрк се приписва и малко българска,помашка кръв.Иначе хубав материал!


Къде, Кога го е казал? Да речем, че е евреин кажи ми друг евреин като него който да се бори за независима държава... и да рече: Колко е щастливо да се наречеш турчин! Баща, майка, дядо и баба му са турци и как става този човек евреин? Глупости! Не знам от къде ги четете тези неща, но има манипулация! Ако искаше евреите да завземат Турция просто щеше да остави султана да управлява и той без това беше в страната на Великите сили! Благодарение на този човек гърците, англичаните и проклетите французи се научиха да плуват в морето!!!

малко да поспреш!Баща,майка и пр.Турци,като етносно понятие не съществува,батка.Няма такъв етнос.Почти целият екип на младотурците е от евреи.На много места в нета има факсимиле на материала в който под снимката на ататюрк си пише на английски "Ай ем а джеф!"Самите евреи го поставят в десетката на евреите,допринесли най-много за каузата им.Той е талантлив организатор и за да създаде нация,което много се бърка с етнос,обединява хората чрез национализъм,единно писмо и пр.Силна турция трябва преди всичко на евреите и до днес е така.А турчин тогава е значело- беден,маргинал,незначителен човек,дори обида!Тези неща в исторически план се променят.Виж от Велика България и от огромния народ на българите,какво е останало,но това е друга тема.Пак попотърси и попрочети!
цитирай
6. voulgaros - АБЕ ДЕТЕНЦЕ. . НЕ ПИШИ ЛИЧНИ МИСЛИ ...
24.04.2013 10:03
АБЕ ДЕТЕНЦЕ..НЕ ПИШИ ЛИЧНИ МИСЛИ ПОВЕЧЕ..

ЦЯЛА ТУРЦИЯ Е ГРЪЦКА ИЗКОННА ЗЕМЯ...ГЪРЦИЯ ЩЕ ВЛАДЕЕ ОТНОВО СВОИТЕ СТАРИ АНТИЧНИ И СРЕДНОВЕКОВНИ ЗЕМИ В АНАТОЛИА = МИКРА АЗИА.

ГЪРЦИЯ ЩЕ ГРАНИЧИ С АРМЕНИЯ И С РУМАНИА МНОГО СКОРО.
цитирай
7. nikikm - 6. voulgaros -
29.04.2013 22:00
Ти нали беше солунски евреин,бе!Де се туряш,читак?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krutata
Категория: Политика
Прочетен: 563655
Постинги: 263
Коментари: 188
Гласове: 211
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930