Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2015 23:37 - Ескалацията на конфликта в Донбас
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1178 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 04.06.2015 23:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Анализ на координатора на организацията „Информационна съпротива“ (ИС) Дмитрий Тимчук
04.06.2015 г.


image
Дмитрий Тимчук

Вчерашното (03.06.2015) настъпление на руско-терористичните войски в Донбас (главно в района на Маринка) позволява да бъдат направени редица изводи:

1.       1. „Минските споразумения – 2“, както и се очакваше, се оказаха само една илюзия за „мирен диалог“, зад който стои единствено опитът на Русия да демонстрира „деескалация“ с цел да върже ръцете на Киев и да не допусне да бъдат излекувани със силови методи проруските циреи „ЛНР“ и „ДНР“ върху тялото на Украйна. С Минските споразумения – 2 РФ разчита на доверчиви идиоти, които в света остават, за щастие, все по-малко.

Казвал съм неведнъж и ще повторя. Споразуменията за примирие с „ЛНР“ и „ДНР“ са признак на слабоумие и неадекватна оценка на ситуацията. Преговори могат да се водят само с инициатора и главния организатор на агресията – тоест с Русия, след като тя признае своята отговорност за събитията в Донбас. И при това без намек за някакви гаранции: както се убеждаваме постоянно, думата на Путин не струва нищо. Думата на неговите подлоги в Донбас струва още по-малко – това е, така да се каже, отрицателна величина, по-малка от нула.

2.       2. Под прикритието на Минските споразумения – 2 ръководството на руско-терористичните войски в Донбас създаде прототип на редовна армия с единна система на управление на войските, единна логистична система и мощна ремонтно-възстановителна база за въоръжение и техника.

След направените изводи от развитието на военните действия през 2014 година, руснаците формираха в Донбас „интегрирана“ система за управление –руските офицери работят в органите на управлението, дават команди на бандитските формирования, а в някои случаи са и техни командири.

Самите бандитски формирования в повечето случаи са нееднородни – в тях воюват заедно местни екстремисти и наемници от РФ, включват и такива „компоненти“ като подразделения на редовните ВС на РФ. По-рано всички тези 3 „компонента“ (местни – наемници от РФ – военнослужещи на РФ) воюваха поотделно, което се отразяваше драстично на бойните възможности на подразделенията в зависимост от състава им. Сегашният подход позволява, от една страна, да се съсредоточи командването в ръцете на специалисти от ВС на РФ (с малки изключения – на някои „много доверени“ командири от местните), и от друга страна по-ефективно да се планират и провеждат операциите, като се взимат предвид приблизително еднаквите бойни възможности на подразделенията (ниво на подготовка, морално-психично състояние на личния състав).

3.      3.  Въпреки своята „мирна“ (или по-точно – явно пораженческа) реторика, висшето военно-политическо и военно ръководство на Украйна все пак направи правилните изводи от печалният опит на „първите“ Мински споразумения от септември 2014 г. Този път ВС на Украйна не бяха „боксова круша“. Изпълнявайки условията на сегашните „мирни споразумения“ и изтегляйки тежкото въоръжение от разграничителната линия, военното ръководство предвиди възможност в случай на необходимост – като се уведоми ОССЕ – тези подразделения да се върнат на предишните си позиции. Вчера това се оказа фатално за проруските подлоги.

През последните месеци чухме много критики по адрес на началника на Генералния щаб на ВС на Украйна. Но е факт, че, по наши данни, вчера началникът на Генералния щаб на ВСУ пристигна лично в зоната на АТО и ръководи отразяването на атаките на терористите. Резултатът е известен и впечатляващ.

Макар че, разбира се, никакви успехи не биха били възможни без личното мъжество, силата на духа и професионализма на нашите войници и офицери.

Украинската армия може да воюва и воюва добре. Вчера го доказа.

4.      4. При вчерашното настъпление към Маринка участваха общо до 1000 терористи. Докато само Донецката групировка на руско-терористичните войски, от която бяха задействани тези тактически групи на екстремистите, днес наброява, по оценка на организацията ИС, най-малко 6 000 души.

 Това означава единствено че вчера видяхме само „разузнаване с бой“.

Ако терористите бяха задействали всичките си сили, заедно с бронираните тактически групи на ВС на РФ, които стърчат на руска територия край нашата граница – ситуацията би била много по-сложна. Да се надяваме, че вчерашните събития са отрезвили вечно пияните „новоруси”. Но изобщо не трябва да се отпускаме.


Дмитрий Тимчук, координатор на организацията ИС, ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

Превод Diana M Dian

 



Тагове:   война,   Украйна,   Русия,   РФ,   донбас,


Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1314896
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.