Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2010 01:00 - Прочетете.....
Автор: stela50 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 827 Коментари: 1 Гласове:
1



Чаша на Изтока - Писмата на Махатмите

В тази книга влизат избрани писма на Махатмите (Великите Учители) от Хималайското Братство до двама видни англичани от колониалната администрация в Индия. Полковник Синет - редактор на най-влиятелния в Индия вестник "Пионер" и полковник Хюм от висшата администрация - учен-орнитолог, впоследствие един от основателите на Индийския национален конгрес, запознавайки се с Елена Блаватска и поразени от нейните широки познания и необикновени способности, горещо пожелали да водят кореспонденция с някои от Махатмите, които тя наричала Учители. След много настояване разрешението дошло и започнала една петгодишна преписка с Махатма Мория и Махатма Кутхуми.

Понастоящем оригиналите на Писмата се намират в Британския музей и всеки може да ги види. Публикувани са за първи път през 1923 г. По време на Централноазиатската експедиция на Николай Рьорих през 1925 г. Махатмите съветват Елена И. Рьорих да преведе на руски и да издаде избрани писма от тази обширна кореспонденция, като приеме псевдонима Искандер Ханъм. Това издание е наречено "Чаша на Изтока".

Самата Е. Рьорих пише:

" Тези писма са били предназначени за различни хора с различно ниво на съзнанието; второ - в повечето случаи това са отговори на въпроси, а не изчерпателни трактати. Нека не забравяме, че в онези първи дни на Теософското учение се налагаше да се изработват определителни термини за понятия, съвсем нови за западния ум, а оттук идват и някои неясноти. Собственото неведение и неразбиране не бива да се вменява на високите учители на човечеството. Тази книга е написана от велики умове, но неподготвеното съзнание е по-добре да не се докосва до нея. Освен кощунство, друго няма да се получи..."

 

Урусвати - Утринна звезда

От представените в книгата произведения, между които и откровения от най-ранно детство, но важни за разбиране на нейния жизнен път, през трудния й възход към приемане и преобразуване на Космическия огън в полза на цялото човечество до безкрайно човешкото й страдание при загубата на нейния съпруг и другар в живота, читателят може, макар и доста бегло, за се запознае с живота й, твърдо отдаден на Служене в името на красотата. Именно нейното страстно желание да не бъде подминавана Красотата в предстоящия експеримент, го прави толкова труден, огнен, но и толкова по-ответен на Еволюцията.

Но онова, което е Невидимо, е следното: всичко това представлява уникален материал, изясняващ скрития творчески процес, в който са участвали космическите йерарси съвместно с Елена Рьорих, при което тя взима най-важна роля - ролята на човека-фокус между земния и тънкия свят. Посредством експеримента, на който тя се съгласява въпреки предначертаните трудности и мъки; и в който от обект на еволюцията става субект, т.е. извършител, тя пробива път на земното човечество към висините на Космоса, към висините на духа и към по-съвършени (тънки) форми на материята...



image








Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tota - Изящество...
30.03.2010 13:24
Докосването да изтока винаги е зареждащо...от там тръгва всичко към света ...и търсенето на ХАРМОНИЯ СЪС СЕБЕ СИ и ХАРМОНИЯ СЪС СВЕТА....и ....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stela50
Категория: Лични дневници
Прочетен: 17553922
Постинги: 1642
Коментари: 25863
Гласове: 59863
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930