Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2010 21:55 - Ще пътуваме ли до ...ШОТЛАНДИЯ....
Автор: stela50 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9527 Коментари: 9 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дивната Шотландия

image

image
image

image

image

image

image

image

image

image


image Дворецът Linlithgow Palace   Дворецът Linlithgow Palace е величествено разположен в центъра на едноименния град в Шотландия, който се намира само на 15-тина километра в западна посока от Единбург.

Замъкът Дънробин (Dunrobin Castle) е магически средновековен дворец с подчертано френско влияние в архитектурно отнощение, където сегашният му собственик Лорд Стрейт нейвър (Lord Strathnaver) приветства топло своите посетители, като им обещава топло посрещане и незабравими мигове в дома на предците му от 700 години насам.

image  

Замъкът Дънробин днес грее в цялото си великолепие и предлага на посетителтие си възможност да отседнат в луксозните автентични стаи и да се насладят на първокалсно обслужване и красиви гледки. Замъкът Дънробин с неговите красиви паркове и градини се намира в Съдърленд (Sutherland), в шотландските хайлендс.


Замъкът Каудор
(Cawdor Castle) е това, което търсят всички почитатели на средновековната шотландска история. В замъка Каудор атмосферата на Средновековието сякаш може да се пипне с ръце и усети във въздуха, благодарение на автентичния му интериор. Самият Каудор е завладяваща и магична крепост в Шотландия, която е неизменно свързана с Шекспир и неговата „Магбет”. Днес замъкът Каудор не е поредната хладна средновековна постройка, запазила се отчасти до наши дни, а едно прекрасно и топло имение, което все още е дом на фамилия Каудор.

Замъкът Каудор е фамилно владение на едноименния клан, което днес е дом на овдовялата графиня от рода. Каудор се намира в шотландската община, носеща същото име. Средновековното имение Каудор е разположено на около 16 километра източно от Инвърнес и на близо 8 километра в югозападна посока от град Нейрн (Nairn) в Шотландия.

image

Замъкът Инверерей (Inveraray Castle) стои красиво на фона на планинско възвишение в Западна Шотландия. Този удивителен дворец вече близо 400 години е фамилно владение на фамилия Кембъл (Clan Campbell), а членовете на техния клан са наследствени херцози на Агрил (Duke of Argyll). Днес замъкът Инверерей е една прекрасна дестинация за разходка, почивка и релакс сред красивата природа на Шотландия.

image

Шотландия се гордее със замъци и уиски
image
Отзад се вижда езерото Лох Нес, а на преден план са развалините на замъка Уркварт. Там се се крият папараци, чакащи чудовищата.
image
Катедралата Сейнт Андрюс е строена в продължение на почти два века, за да стои хиляди години като символ на нацията. За жалост, вълна по време на буря през 1409 г. разрушила южния фронтон.

Ако трябва да вместим Шотландия в едно изречение, то непременно ще съдържа следните компоненти: скали, уиски, мъжки полички, гайди и фамилии, започващи с "Мак". По-начетените ще споменат и артфестивала в Единбург, отбелязан в Книгата на Гинес като най-големия в света. Не бива да забравяме и замъците, в които холивудските звезди намират достатъчно романтика и аскетична прелест, за да посрещат там гости за рождения ден или за сватбата си. С други думи, гледките - независимо дали са на космати крака под шотландски карета или на исторически зъбери - са много важни за туристическия имидж на страната.

Малцина обаче знаят приказното име на първото шотландско кралство - Далриада, възникнало в VII век. И в онези далечни времена северняците чакали от съседите си от Юга само беди - независимо дали това са били римляни или англи... Завоевателите винаги били настоятелни, а шотландците - неотстъпчиви. Хронистът Касий описва упорството на местните така - когато търпят поражение, те отстъпват в блатата и могат да престоят там по цяла седмица, затънали до шия.

Историята на Шотландия съдържа доста славни и кървави битки за независимост - особено от 1290 г. нататък, когато крал Едуард I Английски слага ръка върху непокорния север. Странното е, че даже изпитано средство за мирен живот като династическия брак при англичаните и шотландците все се обръща в пожари и убийства. С фиаско завършва опитът на Хенри VIII Тюдор през 1542 г. да сгоди сина си за новородената Мария Шотландска. Сънародниците й решават да я дадат на отрочето на Екатерина Медичи, а оскърбеният Хенри опустошава Единбург. По-късно злощастната Мария Стюарт е обезглавена по английска заповед.

Злокобната 1707 г. бележи края на самостоятелната история на шотландците - влиза в сила унията, според която техният парламент има право да заседава, но фактическите му пълномощия се прехвърлят към Уестмистър. Единбург обаче още пази нещичко от чара си на стара столица.

Главният град на Шотландия се издига върху хълмове - също като Рим. Гледката към него от върха на изгасналия вулкан, наричан Трона на Артур, наистина е великолепна. Отблизо улиците на Единбург са пъстри и оживени главно по време на артфеста. Иначе само поклонниците на правоъгълната стереометрия и светлосивата неукрасена древност биха го нарекли перлата на Обединеното кралство.

Но те не бива да забравят, че Шотландия не е само Единбург. За вниманието на туристите се борят и деловият Глазгоу, и гранитният Абърдийн. Любителите на страшни истории не подминават езерото Лох Нес и с дни се опитват да издебнат поредната поява на легендарното чудовище. Туристическа забележителност са още и виадуктът Хорсшу, и катедралата на крайморското градче Сейнт Андрюс, строена в продължение на почти два века.

Ако трябва да избирате кой точно замък да разгледате, ориетирайте се Балморал - него си е харесала и кралица Виктория. Най-известното място в Южна Шотландия обаче е Абътсфорд - имението на Уолтър Скот. Не пропускайте и малките селца - живописни са посвоему. Ако пътьом спрете до ограда, обраснала с магарешки бодили, няма начин да не чуете как точно тези растения са станали най-почитаният символ на Шотландия. Тъкмо тръните попречили на викингите да завладеят страната - един от нашествениците се убол и извикал, докато останалите войници се мъчели да се вмъкнат незабелязано в лагера на шотландците през нощта. Затова и до днес всяка пролет цъфтежът на магарешкия бодил предизвиква бурни народни празненства. Те не минават без огромни количества уиски, което също би могло да заеме достойно място в герба на Шотландия. Там почти не се въдят почитатели и на американския бърбън - за истински познавачи се смятат онези, които си поръчват скоч в кръчмата. За по-сигурно откривателите на "огнената вода" са се застраховали и граматически - само тяхната напитка може да се нарича с автентичното whisky докато произведените другаде излизат с етикет whiskey.

Може би си мислите, че с това световният им принос се изчерпва? Нищо подобно. Робърт Бърнс и Уолтър Скот са първите шотландци, прочули се зад граница. Шотландска кръв е текла в жилите на Лермонтов, на Ибсен и Григ, на Кант и Луи Блан. Шотландският логопед Александър Бел, работейки в САЩ, открива телефона, а малко по-късно в съавторство с Едисон - и грамофона. Шотландецът Къркпатрик Макмилан е дал на света велосипеда, а сънародникът му Джеймс Уат - първия двигател на пара. Д-р Джеймс Йънг Симпсън въвежда първата упойка с хлороформ, а Флеминг открива "дядото" на антибиотиците - пеницилина. Къде ли щеше да е днес светът без шотландците?!

image image

image

Чашата

Обикновената чаша за уиски без столче е приемлив вариант, но шотландските експерти препоръчват чаша със столче във форма на лале. Тази чаша има две основни предимства. Първо, тя ти позволява да разклащаш уискито си с кръгово движение без опасност да го разсипеш. Второ, стесняването позволява на аромата на скоча да се концентрира в горната част на чашата и така да се усети много по-пълно.

image
imageкъща до дестиларната за уиски,
image

imageimage

image
 Benmore Botanic Garden





Гласувай:
7



1. анонимен - браво,мире-миле!
30.04.2010 21:58
превъзходно,красиво,невероятно!
впечатлен съм,запленен съм!
п.п.що не ме вземеш за сътрудник да ти коМентирам?:))))))))))))))))))))))))))
цитирай
2. innamorata - =)
30.04.2010 22:34
Невероятно красиво...
цитирай
3. scarlety - То тук
30.04.2010 22:51
никога няма нужда от думи.При толкова красота....:))
Стела,аз ти давам приз за най-красиви постинги! Има и други,но твоите са страхотни!
цитирай
4. tota - Наистина са превъзходни постингите ти!!
30.04.2010 22:55
Поздрави! Ще идвам на уроци! Може , нали приятелко моя!! Хубава вечер!
цитирай
5. aqualia - Прекрасности!
30.04.2010 23:09
Хубав постинг! :))) Размечтаващ!
цитирай
6. stela50 - Благодаря ви много ,
30.04.2010 23:29
вече мислех ,че ще пътувам само с Анонимния ,който иска да ми стане сътрудник...
Е ,сега вече компанията ми харесва повече....Да помечтаем заедно....
Спокойна нощ, момичета !
цитирай
7. monaliza121 - Много красиви снимки...
01.05.2010 00:27
Замъци, цветя, градини. Разкош за Лека нощ!
цитирай
8. ckarlet - Невероятни снимки с аристократ...
01.05.2010 21:56
Невероятни снимки с аристократични сгради! Да това е Шотландия!
Поздрави за хубавия постинг и прекрасно поднесената информация!
цитирай
9. megan503 - страхотен постинг-поздравления ...
17.06.2010 10:56
страхотен постинг-поздравления !Била съм там само веднъж ,но искам да отида отново и отново !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stela50
Категория: Лични дневници
Прочетен: 17488242
Постинги: 1642
Коментари: 25863
Гласове: 59834
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031