Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2010 00:53 - Лека нощ с една легенда ....
Автор: stela50 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4239 Коментари: 2 Гласове:
3



Ирина Роднина--примата на фигурното пързаляне  

Ирина Роднина и Александър Зайцев, най-прекрасната двойка в историята на фигурното пързаляне.

image
imageАлександър Зайцев
image
Ирина с Алексей
imageПървият партньор на Роднина  Алексей Уланов.

image
image
image Получила всички мислими и немислими титули и награди, Ирина Роднина с право се смята за легенда на руския и световния спорт. Тя е най-успешната фигуристка в историята на пързалянето на двойки: трикратна олимпийска, 10-кратна световна и 11-кратна европейска шампионка. Името на Ирина Роднина е внесено в книгата на рекордите „Гинес”. Според допитвания на водещи спортни издания, тя е призната за най-великата спортистка на 20-ти век.
Ирина е родена в Москва в семейство на военни. Първите си кънки обу на възраст три годинки. А когато малко порасна, родителите я записаха в прочутата школа по фигурно пързаляне в детския парк на район „Дзержинский” в Москва. В тази школа започваха спортния си път повечето съветски майстори на фигурното пързаляне от 50-те години. На възраст 13 години я забеляза Станислав Жук, бил по онова време старши треньор на ЦСКА. А след 6 години, през 1969, Ирина и партньорът й Алексей Уланов за първи път станаха световни и европейски шампиони. Така започна „епохата на Роднина”.
Триумфалното спортно шествие на Ирина Роднина по света се състоя благодарение не само изключителните й способности, но и заради обаянието, упорития й характер, умението да се бори с превратностите на съдбата. Самата Ирина казва, че от детски години се е стремила винаги да върви само напред:

- Ние сме поколението на хората, родени след войната, и нашите родители са победители – винаги го повтарям. И на нас тази черта някак си ни е свойствена. А и хубави учители имахме, същият Станислав Жук, макар че беше строг. Когато говорят за моя характер, смятам, че именно той го е възпитал – като равен на себе си, смее се Ирина Роднина.

След като спечели третата Олимпиада, през 1980 година Ирина Роднина напуска големия спорт. Работи като треньор, imageвъзпитава сина си Сашо, а по-късно и дъщерята Альона. И до сега смята децата за най-голямото постижение в живота, по-съществено от всичките си медали.
През 1990 година прочутата спортистка заминава на работа в САЩ, където става треньор на Международния център по фигурно пързаляне в Лейк-Ероу. И едва през 2002 се завръща в Русия.
От тогава Ирина Роднина не се занимава с треньорска работа и разбира, че годините, проведени извън спорта, са се отразили върху треньорската й форма. Фигурното пързаляне се развива стремително, много е лесно да изостанеш от процеса, казва великата фигуристка:

- Мисля, че днес вече не съм готова да тренирам спортисти от висша категория. Но да се работи с деца е винаги интересно. Всичко, каквото си видял или измислил, можеш да го реализираш в децата.

Малките деца приличат на пластилин, казва Ирина Роднина, от тях можеш да направиш каквото си поискаш – и технически, и творчески, и физически. По случай юбилея на великата фигуристка в Москва се открива уникалното спортно учреждение, за което тя беше мечтала дълги години – Училище на олимпийския резерв. То така и се нарича „Мечта”. Така че Ирина сега има къде още да приложи сили.
Но сега не й е много до треньорската работа – тя е депутат на Държавната Дума. А тъй като е свикнала да работи изцяло самоотдайно, тя се надява, че прави конкретен принос в Комитета по образованието, член на който е сега. Освен това, Роднина оглавява обществената организация „Спортна Русия”, която прави много за развитието в страната на детския спорт.
В живота на тази симпатична и низичка жена, лъчистия поглед и усмивката на която репортерите безжалостно тиражираха, имаше всякакви неща. Семейният живот не излезе толкова успешен. Първият й мъж беше партньорът й по леда Александър Зайцев. Общият им син Александър Зайцев-младши стана хокеист. Дъщерята на Ирина от втория брак Альона Минковская е журналистка:

- Слава Богу, в живота ми имаше много хубави неща, и не само в спорта. Спортът е първата половина на живота ми. Имам прекрасни деца, чудесна внучка. Имам малък кръг от приятели, които ги обичам, с които мога да споделя мислите си, и знам, че в това отношение, имам „сигурен тил”. И това е едно от най-мощните чувства. Слава Богу, здрава съм. Харесва ми да живея и след спорта.

Най-накрая потръгна и проектът за изграждане в Москва на Ледения дворец на Ирина Роднина: получен е парцел земя. И на възраст 60 години легендарната фигуристка не престава да повтаря: „Всичко тепърва предстои!”.
                                                   *****

На 12 септември миналата година великата фигуристка отпразнува 60-годишен юбилей. Легендата на леда произнесе тази дата в спортен стил: шест нула (6.0). В продължение на 12 години кралицата на фигурното пързаляне на двойки не загуби нито едно състезание на двойки.
Всичко се плаща, особено успехът.Днес Ира е депутат в държавната дума. Освен това Роднина оглавява обществената организация "Спортна Русия", която прави много за развитието в страната на детския спорт. Най-после потръгна и проектът за строителство на "Леден дом" на нейно име в Москва - място за отдих и за тренировка на фигуристи от цял свят.











Тагове:   нощ,   легенда,


Гласувай:
3



1. iliada - Любим спорт!:)
01.05.2010 01:00
За който Ирина Роднина даде и може да даде още много!:)
цитирай
2. stela50 - Роднина беше невероятна ,много артистична.....И още е обаятелна и борбена...
01.05.2010 08:43
Радвам се ,че сподели ,iliada ,за много хора тя е непозната или ...позабравена...
Хубав ден !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stela50
Категория: Лични дневници
Прочетен: 17538639
Постинги: 1642
Коментари: 25863
Гласове: 59861
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930