Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2010 18:09 - 150 години от рождението на Алфонс Муха...
Автор: stela50 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 19105 Коментари: 22 Гласове:
15

Последна промяна: 24.07.2010 18:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
             Алфонс Муха  image

Алфонс Мария Му̀ха (Alfons Maria Mucha, Alphonse) (24 юли186014 юли1939) е виден чешки живописец, плакатист, декоратор, приложник, един от най-видните представители на ар нуво image

Светът на Алфонс Муха
                            image

Преди повече от сто години в края на XIX век възниква един стил, който прониква и обхваща всички изкуства. Това е сецесион. Изкуство, с което тръгва и идеята чрез красотата да се промени светът, ежедневието на обикновения човек, да се постави на едно ниво изящно и приложно, да се създаде синтез между тях. Неразделността на жанрове и видове изкуства в рамките на сецесиона довежда до относителна самостоятелност на живопис, графика и скулптура. Възражда се отдавна останалият в миналото художник-универсалист, който еднакво успешно работи в изящната и приложна сфера.
Между художниците, които извършват реформите в полза на модерното художествено мислене, е и Алфонс Муха. Неговите монументални живописни платна, витражи, декоративни пана, театрални афиши, илюстрации, проекти за различни предмети и т. н. оставят траен отпечатък в изкуството и стила сецесион.
Сега възможност за среща с това изкуство ни дава откритата със съдействието на Дружеството за българо-чешко и словашко приятелство и на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методии" изложба в централното фоайе на библиотеката. Четиридесет репродукции оформят експозицията, като ни показват малка част от творчеството на художника и само някои от посоките, в които се движи през десетилетията. Едната посока са театралните му афиши с лика на Сара Бернар и рекламните плакати за шампанско, коняк, образите на "Утро"-то, "Вечер"-та и четирите сезона... Това са творби, които днес милиони хора познават. Произведения, които с времето стават водеща и трайна насока за много художници. Другата посока в изложбата е цикълът "Славянска епопея" - двадесет платна с монументални размери, върху които художникът мисли и работи години наред (1910-1928). Може би мнозина сега биха се изненадали, че един творец на върха на славата си, учил в Париж и Мюнхен, творил във Франция, Испания, САЩ и родината си Чехия, тръгва чрез изкуството си към балканите и славянските народи. Яснота за тази посока ни дава едно изказване на Муха: "Още през 1900 година в Париж реших втората половина на живота ми да бъде посветена на работата, която засилва нашето национално съзнание. Убеден съм, че развитието на всеки народ може да бъде успешно само ако той израства непрекъснато и органично от собствените си корени и че за запазването на този континуитет е необходимо да познаваме неговото историческо минало..." За да създаде тези платна, Муха посещава различни славянски държави, събира материали за архитектурата, за етнографските отлики, проучва типажи. Посещава и България, където създава близки връзки с историци, археолози и художници. От тези разговори и проучвания се раждат образите на св. Кирил, св. Методий, цар Борис I ... Четвъртата творба от цикъла художникът посвещава на цар Симеон и последователите на Кирил и Методий.
В тези платна Муха се изявява като документалист на образи, архитектура, орнаментика и т. н. Както и в плакатите, театралните афиши, рисунките, и тук виждаме изключителния рисувач, който продължава да обвързва графиката и живописта с взаимни прониквания. Струва ни се, че нито една подробност не се е изплъзнала от вниманието на художника.
В своето изкуство Алфонс Муха ни заставя да разглеждаме всеки детайл, форма, предмет, да усещаме осезаемостта на фигурите, тяхната изтънченост, сила, еротизъм, виртуозната игра на линията, тънко нюансираната монохромия, интензивните цветни петна, обгърнати с ясен контур, да се възхитим на изящния орнамент, да почувстваме красотата, мига, символа и историята.

    Аделина Филева


 

image

Роден е в град Иванчице, тогава част от Австрийската империя (сега от Чехия), на 24 юли 1886г. Муха проявявал интерес към фолклора, източните религиозни традиции и славянския национализъм по време на “германизирането” на чешкото население. Докато живял в Париж през късния 19-ти век, той си изгражда стил, който повечето от нас наричат Ар Нуво ( първоначално наричан “Le style Mucha” ). Муха не харесвал термина “Ар Нуво”, като казвал, че изкуството е вечно и никога просто “нуво” (в превод от френски “нов”). Той се опитвал (но неуспешно) да се дистанцира от този етикет до края на кариерата си.След година, изживяна в трудности, Муха получава одобрение и слава като резултат от постерите, които рисува за Сара Бернар /Sarah Bernhardt/ и други театрални фигури от неговото съвремие.Във век, в който индустриалната революция правела достъпна масовата продукция изглеждало допустимо нещата да изглеждат грозно, а така и намалявала ролята на художника в обществото. “Ар Нуво” възниква като протест срещу грозотата и има силен социален елемент в творбите от този период, на който ние вече не обръщаме внимание.

Художниците асоциирани със стилът “Ар Нуво” имали за цел да въведът изкуството във всеки аспект на живота, премахвайки разделящата граница между изкуство и комерс, между красота и полезност, между “висше изкуство” и “нисше изкуство”, и най-важното между елит и публичност, правейки изкуството достъпно за всички, не само за богатите.Муха правел дизайни за етикети на шампанско, ликьор, бисквити, парфюм и дори кутия за цигари.

Муха бил брилянтен дизайнер, както и художник и неговия стил счупил бариерата между изкуство и дизайн. Неговите рисунки се смесвали с елементите на дизайна в творбите му. Елегантните му линеарни форми и византийска декорация се разпростирали и ставали част от рисунката.

Повечето от нас са израснали, приемайки Ар Нуво за “хубав” или “декоративен”. Трудно е да си представим каква пълна промяна в дизайна е бил стилът на Муха. Също е трудно да усетим обрата в мястото на изкуството в обществото, който представил “Ар Нуво”.Художниците от “Ар Нуво” били съвременници със импресионистите (Изненадани ли сте? Е, и аз бях.). Муха споделял едно ателие с Гоген /Gauguin/ за известно време. Очарованието ни от “Импресионизма”, комбиниран с модернистки-индуцираният снобизъм и “Изкуството заради самото изкуство” елитизъм, ни е попречило да забележим приносът на Муха и на направлението “Ар Нуво” за нашата култура.

Муха прекарал последните си години в рисуване на двайсет монументални платна за Славянска Епопея, историята на славяните, което смятал за своят шедьовър. Ако си мислите, че познавате Муха от неговите постери и етикети, а не сте виждали живописите и рисунките му, много сте пропуснали.Муха публикувал две книги, за да направи по-достъпен стилът си за графици и други художници, Documents Decoratifs и Figures Decoratifs, втората е пълна с рисунки на фигури и драперии с молив, туш, въглен и креда.

На 14 юли 1939г., след тежко прекарана пневмония, Алфонс Муха умира на 79-годишна възраст, десет дена преди 80-годишния си юбилей. Последната творба, която оставя като проникновено послание към славянските народи, е “Славянската клетва за обединение”.

image
Музея на Алфонс Муха

image

image
АЛФОНС МУХА - ЦВЕТЯ

image
Литографията "Танцът" от серията "Изкуствата", Алфонс Муха, 1898 г.

Плакат на Муха
image Картинна галерия

image
image
image
image
image
image
image Плакат, рисуван от Алфонс Муха, реклама на френските железници
































image

image
Плакат на Алфонс Муха

image

Julia Stegner in Vogue Germany; artwork by Alfons Mucha.

image
Катедлала „св. Вит“ („св. св. Кирил и Методий“) с малкия крал св. Вацлав и майка му св. Людмила - витраж на Алфонс Муха





Тагове:   муха,


Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. iliada - Всепиризнат художникът на женската красота
24.07.2010 18:20
направил много за вграждане на фолклора в женските силуети и постинганл много в изкуството на изработване на театралния афиш.
Беше удоволствие Таня да се поразходя из постинга и да се насладя на изящните женски фигури!:)
Благодаря ти за емоцията!:)
цитирай
2. stela50 - Случайно прочетох ,че е роден на 24 юли....
24.07.2010 18:38
Но винаги ми е харесвал.Има още много прекрасни творби ,ти знаеш ...и художник ,и дезайвер ,и декоратор ,и стъклописите ...
Благодаря ти за споделеното .
цитирай
3. bven - Толкова финес и красота -
24.07.2010 18:59
Стела, прекрасно нещо показваш. Благодаря ти и лека вечер! :)
цитирай
4. stela50 - Благодаря ,Бвен ....наистина е прекрасно.
24.07.2010 19:09
Хубава вечер и на вас .
Поздрави !
цитирай
5. miaa - Благодаря ти Стела за прекрасните и ...
24.07.2010 19:29
Благодаря ти Стела за прекрасните и наситени със съдържание мигове!
Хубава вечер!
цитирай
6. stela50 - Радвам се ,че си тук ,Миа ...
24.07.2010 19:40
И преживяваме заедно хубавите мигове ...
Благодяря ,мила ,и хубава вечер !
цитирай
7. анонимен - Защо си сложила ударение на "у"?
24.07.2010 20:27
Ако на родния му език го няма, значи го няма.
В УНСС учат студентите за Уилам Пети - с ударение на "и", а всъщност ударението е на "е"
цитирай
8. monaliza121 - Хубава вечер, Стела!
24.07.2010 20:35
Поздрави за постинга, но за Муха ще се въздържа.
цитирай
9. tota - Мила Танечка,
24.07.2010 20:44
имах щастието да посетя изложба с негови творби през 1981 година в Прага...Прекрасен творец. Благодаря ти за постинга!! Хубава вечер!
цитирай
10. stela50 - Мисля всички знаят ,че ударението е на "у" ,анонимен.
24.07.2010 21:30
Достатъчно е известен ,а и можеш да провериш...
Точно на родния му език се произнася с това ударение.
Поздрави !
цитирай
11. stela50 - Всеки има право на мнение ,Мона Лиза ...
24.07.2010 21:32
Приемам поздравите и ти благодаря ,че си тук ...за мен .
Лека вечер !
цитирай
12. stela50 - Благородно ти завиждам ,Насе ,мечтая да видя Прага...
24.07.2010 21:35
И музея на Муха ,привличат ме стъклописите...
Приятна вечер ,мила !
цитирай
13. kleopatrasv - Чудесно е всичко това, Слънчева. . ...
24.07.2010 22:09
Чудесно е всичко това, Слънчева..благодаря за доставеното удоволствие !
цитирай
14. stela50 - Радвам се ,че ти е приятно тук ,Клео ...
24.07.2010 22:39
Преди минути прочетох стихотворението ти ,страхотно е ,оставих го без коментар ,
за да не се вмъквам в прекрасното преливане на стихове ...
Благодаря и хубава вечер !
цитирай
15. tili - Един от любимите ми художници
25.07.2010 05:55
и личности! Благодаря за брилянтния постинг и музика!!!
цитирай
16. анонимен - Ако е така, ОК
25.07.2010 08:16
stela50 написа:
Достатъчно е известен ,а и можеш да провериш...
Точно на родния му език се произнася с това ударение.
Поздрави !


:))
цитирай
17. stela50 - Благодаря ,tili ...
25.07.2010 10:26
Споделям мнението ти и ми е приятно посещението .
Поздрави !
цитирай
18. stela50 - Така е ,анонимен ...
25.07.2010 10:27
Благодаря за посещението.
Хубав ден !
цитирай
19. tera - Бяхме със сина ми в музея на Муха в Прага и той много се впечатли :)
25.07.2010 10:49
Както и аз - страхотен художник-символист. Във всеки негов плакат има вписани много алегории.
Поздрави за хубавия пост - тук вече много рядко може да попадне човек на нещо качествено! :)

цитирай
20. stela50 - Добре дошла в моя свят ,tera ...
25.07.2010 11:52
Сигурно е било вълнуващо преживяване за вас...Необикновен художник.
Благодаря и хубав ден !
цитирай
21. анонимен - инфорпация
06.11.2010 00:34
съкпи ! много ви молия ! И че се зарадвам много ако някой може да даде съобщения за алфонс муха във българия през 1942 година ? благодазия ви луция (прага)
цитирай
22. анонимен - menz aberciombie france t uuwtu saqfb
21.10.2012 11:25
fjbyc <a href=http://frdechaussuresloubutinnmagasin.info>louboutin pas cher</a> merlu <a href=http://frdeabercromfitchmagasinn.info>abercrombie paris</a> ksduq http://frdechaussuresloubutinnmagasin.info ki phu http://christnnloubutinnsdesoldes.com
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stela50
Категория: Лични дневници
Прочетен: 17490817
Постинги: 1642
Коментари: 25863
Гласове: 59834
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031