Прочетен: 16305 Коментари: 34 Гласове:
Последна промяна: 28.10.2010 13:16
Какаото е натурален продукт, обезмаслен прах от изпечени какаови зърна. То активизира изработването на серотин и допамин, все хормони на удоволствието. Като цяло какаото е пълно и с флавоноиди – биоактивни растителни компоненти, които също вдигат градуса на настроението.
Една легенда разказва,
че отдавна, много отдавна живял в земята на ацтеките един маг Кветцалкоатл, който отгледал такава вълшебна градина, каквато нямало друга на света. И той толкова се гордеел със своето творение, че вече се мислел за творец, равен на боговете… Разбира се, боговете не могли да му простят това и за наказание лишили горделивеца от разум. Обезумелият Кветцалкоатл унищожил своята градина и само едно вълшебно дърво оцеляло – какаовото. Това е само предание, но истината е, че научното наименование на това дърво („какао теоброма“) означава „храна на боговете“.
Ацтеките използвали какаото като стривали плодовете, добавяли различни подправки, понякога и мед и тази ароматна напитка наричали „чоколатл“. Знаменитият император Монтесума изпивал до 50 купички „чоколатл“ на ден, което му придавало необикновена бодрост, сила и енергия.
Какаото и шоколадът са полезни и при активна умствена или физическа работа, за мнозина те са прекрасен антидепресант.Историята на шоколада започва от преди много години...
Около 1500 година преди нашата ера в низините по бреговете на Мексиканския залив възниква цивилизацията на олмеките. До нас е достигнало много малко от тяхната култура, но някои лингвисти предполагат, че думата „какао“ за първи път е прозвучала като „kakawa“ някъде около 1000 лет до нашата ера, по време на разцвета на тяхната цивилизация.
След олмеките дошла цивилизацията на маите. Техните предци дошли внизините на северна Гватемала около 1000 години преди нашата ера. Дотогава (и все още много маи) живеят в хълмистите части на Гватемала и Мексиканската провинция Чиапас. Там по всяка вероятност, какаотое било рядко срещано, ако изобщо е било познато. В низините обаче маите открили и започнали да култивират диворастящото какаово дърво и именно по това време най-вероятно е възникнало съвременното произношение на думата „какао“.
Насладете се на горещия шоколад.
Това дърво расте само при топъл и влажен климат, в сянката на огромни дървета, в сърцето на тропически гори, заобиколени от пищна, ярка зеленина. Разпространено е предимно в Северна и Южна Америка, Австралия и някои острови на Азия. Трудно за отглеждане, дървото расте върху плодородни, рохкави почви, с постоянна температура 20-28 градуса по Целзий, достига до 10-15 м височина.
Плода дава два пъти годишно – основната реколта е през октомври-февруари и междинно – през май-юни. Плодовете съдържат семена (какао-бобове), чието количество вътре във всеки плод е променливо – от 20 до 50. Те могат да бъдат кръгли, плоски, изпъкнали и са със сивкав, синкав или кафяв оттенък. Едно хубаво, здраво дърво може да дава до 2 кг бобове в годината.
Веднага след събирането бобовете имат горчиво-тръпчив вкус и бледо оцветяване, съдържат около 30% вода и 30% какаово масло. В този вид те са непригодни за производство на шоколад.
Дълго време шоколадът се е използвал като гореща напитка. Така познатата ни форма на шоколада на блокчета се е появила едва през ХІХ век.
През 1879 година Рудолф Линд изобертил устройство във вид на раковина, в което шоколадната маса можело непрекъснато и дълго време да се мачка, счуква, разбърква. В резултат се появил първият шоколад, който се разтопява върху езика – Chocolat fondat. Той имал такъв успех, че 20 години по-късно цюрихският сладкар Рудолф Шпрюнгли поставил на масата 1,5 милиона франка, за да откупи изобретението на Линд.
До 1500г. европейците нямали представа за съществуването на шоколадовото изкушение. (Ама, като се замисля, те не знаели за съществуването на цял континент, така че какво да говорим…). През 16в. испанските конквистадори донесли семената в Испания, където по-късно се създали нови рецепти. През следващите 100 години напитката станала популярна из цяла Европа. Постепенно се открили нови технологии, чрез които се променили вкусът и консистенцията на шоколада.
Любимите бонбони ...
Mieszko Chocoladorro с бял и млечен шоколад, доста вкуснички.
...И ШОКОЛАДИ.
Няма спор, че шоколадът е любим на по-голямата част от населението на света. Това, че е калоричен и сладък не означава, че някой негови разновидности не могат да бъдат част от здравословната ви диета.
Черният шоколад – враг на стреса Сладката страна на живота
или с черен шоколад срещу черните мисли
Знаете ли какво е правел легендарният Казанова всеки път преди любовна среща? Същото, каквото и Волтер, докато пишел прочутите си съчинения. Консумирали са огромно количество шоколад. Но, внимание!, има една малка подробност.
Става дума за черен шоколад.
Британски учени са установили, че почитателите му са застраховани срещу симптомите на хроничната умора – бичът на съвременния напрегнат начин на живот. Изследванията показват, че всекидневното консумиране на черен шоколад (естествено, в умерени дози) води до интензивно синтезиране на серотонин в мозъка. Което ще рече, че умората изчезва като с магическа пръчка, а на нейно място се настанява чувството за спокойствие и удовлетворение.
Една от най-продаваните марки в света. Няма човек, който да не е кусвал поне парченце от него, няма дете, което да не е мечтало за това удоволствие...
Поздрав
Валя
Поздрави !
Поздрав за теб !
Приятен ден !
Нужен ви е серотонин ,а ще си го получите с един вкусен шоколад...
Приятна какаова вечер !
Отивам за бонбон...
Да ти е сладко ,мила !
Хубава вечер !
Поздрави!
Б.
Стела, големи саботьори си изложила тук - мнооооого красиви изкушения ;)
Поздрави !
Лека нощ и сладки сънища !
Време е за сладък сън ...
Шоколадови поздрави от мен !
забелязаха това .
Сладки поздрави от мен !
Приятно слушане !
Музиката е също толкова хубава, колкото и самият филм.
Сега, под визуалното влияние на тази твоя страница, ще си хапна черен шоколад с портокалови кори.
За удоволствията няма лимитирано време ;)
Поздрави и от мен
Страхотно е, само че сега е малко късничко, утре сутрин отново ще се отбия и ще се почерпя....
Лека нощ, мила!:)**
Лека нощ !
Поздрави !
С тези плодове ,вече и мен запалихте ...
Поздрави !
03.10.2011 10:30
откуда произошла фамилия ярикова <a href=http://diegistdecer.h12.ru/cat8/moya-familiya-matyushin.html>моя фамилия матюшин</a> фамилия репка <a href=http://jactemori.h12.ru/cat5/istoki-familii-podtergera.html>истоки фамилии подтергера</a> фамилии начальников овд <a href=http://neytralerav.h12.ru/cat5/familii-peremena-ne-perviy-raz.html>фамилии перемена не первый раз</a> туманов происхождение фамилии <a href=http://trafnovagi.h12.ru/cat4/nayti-e-mail-po-familii.html>найти e-mail по фамилии</a> сайт фамилии <a href=http://dulltzaledac.h12.ru/map13.html>фамилия основателей компании 3l</a>
дворянская родословная история фамилии сорокин арабские фамилии история украинских фамилии смена фамилии в трудовой книжке работник сменил фамилию 1с зарплата театр киноактера фамильная честь вустеров бобок история фамилии водительские права смена фамилии какой стране принадлежит моя фамилия
все о фамилии паскевич <a href=http://casicusoft.h12.ru/cat2/proishozhdenie-familii-makerov.html>происхождение фамилии макеров</a> обозначение фамилии терпак <a href=http://mabwindheave.h12.ru/cat6/tolkovanie-familii-hudenok.html>толкование фамилии худенок</a> происхождение фамилии невеселая <a href=http://ickhybinim.h12.ru/cat1/izvestnie-russkie-familii.html>известные русские фамилии</a> родословная аксакова <a href=http://vannaconfi.h12.ru/cat5/geneologiya-familii-sokolovih.html>генеология фамилии соколовых</a> истории появления фамилии <a href=http://filtglomovim.h12.ru/cat7/proishozhdenie-familii-provorniy.html>происхождение фамилии проворный</a>
откуда произошла фамилия донченко родословная пушкина бесплатно родословная питбуль прибалтийские фамилии г москвы фамилии
2. По Виктор Цой - dushka
3. ЛУЧИА ИРИСИ - един очарователен талант
4. Воинът на светлината ...
5. Алпите - dolsinea
6. Жените с името Мария
7. Зелените хора... има такива.
8. Неказани думи
9. Усмивката
10. Мантра на Петото измерение
11. За клиповете
12. ИСКРЕНО ... от приятел
13. Мъчните хора ...
14. Когато спуща се нощта ...
15. Разпятието
16. Тя е влюбена в теб
17. До болка ...
18. Сто години да минат ...