Постинг
04.04.2014 14:50 -
От първите страници... Продължение.
За любителите на сладоледените изкушения…
една интересна история...
До 18- век сладоледите се правели изключително
от плодове. През втората половина на века в десерта
започнали да проникват млякото, сметаната и яйцата,
за да се доближи той до своя класически вкус. Стремежът към усъвършенстване на сладоледа
довежда до непрекъснати експерименти и създаването
на многобройни видове навсякъде по света.
От разнообразието на форми, вкусове и аромати
най-много печелят неговите истински почитатели.
Комбинирането на сладолед с плодове и плодови сладка
и топинги ражда друг любим десерт… МЕЛБАТА…
Вероятно, обаче, малцина знаят кой и кога
е създал леденото вълшебство...
Навярно си спомня някой и днес за Нели Мелба –
най-известната изпълнителка на Вагнерови опери
от края на 19-ти – началото на 20-ти век …
Невероятната Нели Мелба…
Впрочем, Нели Мелба е сценичният псевдоним
на австралийката Хелън Портър Мичел, една от великите
примадони на 19-ти век, родена през 1861г. край Мелбърн,
Австралия. Именно в чест на родното си място, по-късно
тя избира артистичното име Мелба. Та, да знаете,
ако някой ви пита, какво е общото между сладоледа „мелба"
и Мелбърн – общо има, и това са... оперите на Вагнер.
А в Австралия Мелба е тачена като нацонален герой.
Концертната зала на Мелбърнския Университет се нарича
„Мелба хол", както и някои музикални колежи също носят
нейното име. Да не говорим, пък, че 100-доларовата
банкнота на австралийските пари носи нейния лик.
Тя многократно засвидетелства любовта си към родината,
като към края на живота си, купува имение там и много пъти
се завръща от Англия за да си почива.
В Австралия е и последния концерт в кариерата на дивата,
изнесен когато тя е вече на 68 години...
След случайната среща между нея и легендарния
френски готвач Огюст Ескофие в лондонския
хотел „Савой“ се ражда любимата на милиони хора
по света „Мелба“.
Историята на създаването й е тясно свързана
с партията на Елза в операта на Вангер “Лоенгрин”.
Тя изпълнява тази роля за първи път в лондонската
Ковънт Гардън през 1890 г. и в следващите сезони
се съпровожда със същия успех. Хотел „Савой“ бил
току-що открит, снабден с последните новости
на техниката и разположен съвсем близо
до Ковънт Гардън, затова Нели Мелба винаги
отсядала там.
Ето какво си спомня самият готвач
в своите мемоари:
„За първи път вписах „Мелба“ в менюто на хотел
„Карлтън“ през 1899 г., но няколко години преди
това съм я сервирал на певицата. Тогава тя пееше
Елза в „Лоенгрин“. На едно представление
ми предложи място сред оркестъра.
Когато на следващия ден мадам Мелба се появи
в ресторанта, аз реших да й се отблагодаря
и да приготвя за нея нещо много специално.
Заради напомнянето за приказния лебед
от първото действие аз съставих десерт
от праскова и ванилов сладолед, покрит със слой
пудра захар, сервиран в сребърна купа и украсен
с изрязана от лед лебедова опашка.
Мадам Мелба беше възхитена от моето творение.“
Възхитените от него дори и днес никак не са малко.
Хубаво е, когато седнеш привечер на прохлада
през горещите дни край морето...
и наслаждавайки се на удоволствието
от една „мелба", да си спомниш тази история
от живота… и да си спомниш
за известната примадона...
Невероятната Нели Мелба...
една интересна история...
До 18- век сладоледите се правели изключително
от плодове. През втората половина на века в десерта
започнали да проникват млякото, сметаната и яйцата,
за да се доближи той до своя класически вкус. Стремежът към усъвършенстване на сладоледа
довежда до непрекъснати експерименти и създаването
на многобройни видове навсякъде по света.
От разнообразието на форми, вкусове и аромати
най-много печелят неговите истински почитатели.
Комбинирането на сладолед с плодове и плодови сладка
и топинги ражда друг любим десерт… МЕЛБАТА…
Вероятно, обаче, малцина знаят кой и кога
е създал леденото вълшебство...
Навярно си спомня някой и днес за Нели Мелба –
най-известната изпълнителка на Вагнерови опери
от края на 19-ти – началото на 20-ти век …
Невероятната Нели Мелба…
Впрочем, Нели Мелба е сценичният псевдоним
на австралийката Хелън Портър Мичел, една от великите
примадони на 19-ти век, родена през 1861г. край Мелбърн,
Австралия. Именно в чест на родното си място, по-късно
тя избира артистичното име Мелба. Та, да знаете,
ако някой ви пита, какво е общото между сладоледа „мелба"
и Мелбърн – общо има, и това са... оперите на Вагнер.
А в Австралия Мелба е тачена като нацонален герой.
Концертната зала на Мелбърнския Университет се нарича
„Мелба хол", както и някои музикални колежи също носят
нейното име. Да не говорим, пък, че 100-доларовата
банкнота на австралийските пари носи нейния лик.
Тя многократно засвидетелства любовта си към родината,
като към края на живота си, купува имение там и много пъти
се завръща от Англия за да си почива.
В Австралия е и последния концерт в кариерата на дивата,
изнесен когато тя е вече на 68 години...
След случайната среща между нея и легендарния
френски готвач Огюст Ескофие в лондонския
хотел „Савой“ се ражда любимата на милиони хора
по света „Мелба“.
Историята на създаването й е тясно свързана
с партията на Елза в операта на Вангер “Лоенгрин”.
Тя изпълнява тази роля за първи път в лондонската
Ковънт Гардън през 1890 г. и в следващите сезони
се съпровожда със същия успех. Хотел „Савой“ бил
току-що открит, снабден с последните новости
на техниката и разположен съвсем близо
до Ковънт Гардън, затова Нели Мелба винаги
отсядала там.
Ето какво си спомня самият готвач
в своите мемоари:
„За първи път вписах „Мелба“ в менюто на хотел
„Карлтън“ през 1899 г., но няколко години преди
това съм я сервирал на певицата. Тогава тя пееше
Елза в „Лоенгрин“. На едно представление
ми предложи място сред оркестъра.
Когато на следващия ден мадам Мелба се появи
в ресторанта, аз реших да й се отблагодаря
и да приготвя за нея нещо много специално.
Заради напомнянето за приказния лебед
от първото действие аз съставих десерт
от праскова и ванилов сладолед, покрит със слой
пудра захар, сервиран в сребърна купа и украсен
с изрязана от лед лебедова опашка.
Мадам Мелба беше възхитена от моето творение.“
Възхитените от него дори и днес никак не са малко.
Хубаво е, когато седнеш привечер на прохлада
през горещите дни край морето...
и наслаждавайки се на удоволствието
от една „мелба", да си спомниш тази история
от живота… и да си спомниш
за известната примадона...
Невероятната Нели Мелба...
Колко любопитно се развиват събитията: с...
Если мужики плачут это уже совсем преде...
Евроатлантизъм на Балкана
Если мужики плачут это уже совсем преде...
Евроатлантизъм на Балкана
Интересен постинг и информация, както винаги поднесени с вкус. Благодаря!
цитирайПрекрасно, но не по време на Великият пост.
цитирайЕто, пак научих нещо ново, не подозирах, че любимата ми мелба има такава дълггодишна история. Змеиците обаче явно не обичат такава вкусотийка, тя не е за студенокръвни, а за хора с горещи сърца, Поздрави!!
цитирайМного вкусен постинг, с прекрасна и нежна музика и любопитен текст. :-)
цитирайВъпреки минусоидничеството, лека и спокойна вечер!...
цитирайРано сутрин ми поднасяш ледено вълшебство ... Благодаря ,Таня! Хубави почивни дни желая !Усмивки !
цитирайТърсене
За този блог
Гласове: 59863
Блогрол
1. ivankalilova - Парчета
2. По Виктор Цой - dushka
3. ЛУЧИА ИРИСИ - един очарователен талант
4. Воинът на светлината ...
5. Алпите - dolsinea
6. Жените с името Мария
7. Зелените хора... има такива.
8. Неказани думи
9. Усмивката
10. Мантра на Петото измерение
11. За клиповете
12. ИСКРЕНО ... от приятел
13. Мъчните хора ...
14. Когато спуща се нощта ...
15. Разпятието
16. Тя е влюбена в теб
17. До болка ...
18. Сто години да минат ...
2. По Виктор Цой - dushka
3. ЛУЧИА ИРИСИ - един очарователен талант
4. Воинът на светлината ...
5. Алпите - dolsinea
6. Жените с името Мария
7. Зелените хора... има такива.
8. Неказани думи
9. Усмивката
10. Мантра на Петото измерение
11. За клиповете
12. ИСКРЕНО ... от приятел
13. Мъчните хора ...
14. Когато спуща се нощта ...
15. Разпятието
16. Тя е влюбена в теб
17. До болка ...
18. Сто години да минат ...