Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2014 14:50 - От първите страници... Продължение.
Автор: stela50 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2842 Коментари: 6 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За любителите на сладоледените изкушения…
една интересна история...

 image

До 18- век сладоледите се правели изключително
от плодове.
 През втората половина на века в десерта
започнали да проникват млякото, сметаната и яйцата,
за да се доближи той до своя класически вкус.
Стремежът към усъвършенстване на сладоледа
довежда до непрекъснати експерименти и създаването
на многобройни видове навсякъде по света.
От разнообразието на форми, вкусове и аромати
най-много печелят неговите истински почитатели.
Комбинирането на сладолед с плодове и плодови сладка
и топинги ражда друг любим десерт… МЕЛБАТА…


Вероятно, обаче, малцина знаят  кой и кога
                        е създал леденото вълшебство...

 image

Навярно си спомня някой и днес за Нели Мелба
най-известната изпълнителка на Вагнерови опери
от края на 19-ти – началото на 20-ти век …

                  Невероятната Нели Мелба…
Впрочем, Нели Мелба е сценичният псевдоним
на австралийката Хелън Портър Мичел, една от великите
примадони на 19-ти век, родена през 1861г. край Мелбърн,
Австралия. Именно в чест на родното си място, по-късно
тя избира артистичното име Мелба. Та, да знаете,
ако някой ви пита, какво е общото между сладоледа „мелба"
и Мелбърн – общо има, и това са... оперите на Вагнер.
А в Австралия Мелба е тачена като нацонален герой.
Концертната зала на Мелбърнския Университет се нарича
„Мелба хол", както и някои музикални колежи също носят
нейното име. Да не говорим, пък, че 100-доларовата
банкнота на австралийските пари носи нейния лик.
Тя многократно засвидетелства любовта си към родината,
като към края на живота си, купува имение там и много пъти
се завръща от Англия за да си почива.
В Австралия е и последния концерт в кариерата на дивата,
изнесен когато тя е вече на 68 години...

 image


След случайната среща между нея и легендарния
френски готвач Огюст Ескофие в лондонския
хотел „Савой“ се ражда любимата на милиони хора
по света „Мелба“.
Историята на създаването й е тясно свързана
с партията на Елза в операта на Вангер “Лоенгрин”.
Тя изпълнява тази роля за първи път в лондонската
Ковънт Гардън през 1890 г. и в следващите сезони
се съпровожда със същия успех. Хотел „Савой“ бил
току-що открит, снабден с последните новости
на техниката и разположен съвсем близо
до Ковънт Гардън, затова Нели Мелба винаги
отсядала там.
Ето какво си спомня самият готвач
в своите мемоари:
„За първи път вписах „Мелба“ в менюто на хотел
„Карлтън“ през 1899 г., но няколко години преди
това съм я сервирал на певицата. Тогава тя пееше
Елза в „Лоенгрин“. На едно представление
ми предложи място сред оркестъра.
Когато на следващия ден мадам Мелба се появи
в ресторанта, аз реших да й се отблагодаря
и да приготвя за нея нещо много специално.
Заради напомнянето за приказния лебед
от първото действие аз съставих десерт
от праскова и ванилов сладолед, покрит със слой
пудра захар, сервиран в сребърна купа и украсен
с изрязана от лед лебедова опашка.
Мадам Мелба беше възхитена от моето творение.“
Възхитените от него дори и днес никак не са малко.

image

Хубаво е, когато седнеш привечер на прохлада
през горещите дни край морето...
и наслаждавайки се на удоволствието
от една „мелба", да си спомниш тази история
от живота… и да си спомниш 
за известната примадона...

     Невероятната Нели Мелба...







Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. paciencia - Поздрави, Stela!
04.04.2014 18:54
Интересен постинг и информация, както винаги поднесени с вкус. Благодаря!
цитирай
2. ivoki - Прекрасно, но не по време на Вели...
04.04.2014 19:15
Прекрасно, но не по време на Великият пост.
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Ето, пак научих нещо ново, не под...
04.04.2014 19:26
Ето, пак научих нещо ново, не подозирах, че любимата ми мелба има такава дълггодишна история. Змеиците обаче явно не обичат такава вкусотийка, тя не е за студенокръвни, а за хора с горещи сърца, Поздрави!!
цитирай
4. distrelets - Много "вкусен" постинг !
04.04.2014 19:56
Много вкусен постинг, с прекрасна и нежна музика и любопитен текст. :-)
цитирай
5. mt46 - Поздрав!...
04.04.2014 20:50
Въпреки минусоидничеството, лека и спокойна вечер!...
цитирай
6. mileidi - :))
05.04.2014 07:09
Рано сутрин ми поднасяш ледено вълшебство ... Благодаря ,Таня! Хубави почивни дни желая !Усмивки !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stela50
Категория: Лични дневници
Прочетен: 17553669
Постинги: 1642
Коментари: 25863
Гласове: 59863
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930