Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2023 15:22 - АВТО-УДАР ПО БНР
Автор: lumy Категория: Новини   
Прочетен: 1547 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 16.12.2023 21:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Още преди днес – събота, 16-ти декември 2023-та година, Петър Волгин, водещ на предаването „Политически некоректно“ да се появи в ефир след обедната емисия новини по програма „Хоризонт“ на Българското национално радио, знаех, че обявеното интервю с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова няма да бъде излъчено. След предварителния анонс на това нейно участие във „Фейсбук“ страницата на предаването последва декларация на възмущение от страна на украинското посолство, както и от председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който открито призова въпросното интервю да не бъде излъчено.

   Едни от вас биха казали, че у нас има истинска демокрация, чийто най-характерен белег е СВОБОДАТА НА СЛОВОТО. А други биха поклатили скептично глава и биха възразили на подобно твърдение, за съжаление не без основание, като се има предвид ОКАЯНОТО И ЗАВИСИМОТО СЪСТОЯНИЕ НА ИНФОРМАЦИОННО-АНАЛИТИЧНАТА СРЕДА. За повече от трийсет години преход у нас общественото мнение не се превърна в ОСНОВЕН ЗАКОН на политическите решения, а тъкмо напротив: партиите и техните лидери създадоха различни регулатори и лицензионни режими, с които трайно и полека наложиха НАМОРДНИК НА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКАТА ГИЛДИЯ. Нещо повече – те даже определят правилата, по които да функционират отделните медии и как да се осъществяват контактите с тях. Вследствие на което масовата част от тези медии придобиха ОТКРОВЕНО СЛУГИНАЖЕН ОБЛИК. Като се вземе под внимание и не маловажният факт, че техни собственици станаха предимно бизнесмени, близки до всяка УДОБНА И ПОЛЕЗНА ВЛАСТ и че всъщност журналистите са фирмени служители с добро заплащане, АВТОЦЕНЗУРАТА се възцари като откровено аморален и прагматичен феномен.

   Тук-там се появява по някоя фигура, която се опитва да разчупи тези установени вече догми, но разбира се тя веднага бива бламирана и атакувана с цел да изчезне моментално и да не замърсява с присъствието си НОВАТА ИДЕОЛОГИЧЕСКА И ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКА ИДИЛИЯ. Понеже Петър Волгин работи все пак в обществена медия, засега ръководството й предпочита да действа по-меко ЧРЕЗ ЗАБРАНА, А НЕ ЧРЕЗ УВОЛНЕНИЕ. Соня Момчилова, председател на Съвета за електронни медии, която бе гост в предаването „Политически некоректно“ нарече постъпката на генералния директор на БНР Милен Митев „соломоновско решение“, но според скромното ми мнение тя по-скоро напомня поведението на римския наместник в Ерусалим Пилат Понтийски, който не осъжда на смърт Исус Христос, а предоставя на първенците на града да сторят това. Митев заяви, че решението да не бъде излъчено интервюто с руския посланик било взето от Програмния съвет. Според правилника за организацията и дейността му, ЧЛЕН  4-ти, той заседава в ПРЕДВАРИТЕЛНО ОПРЕДЕЛЕН ДЕН И ЧАС, като заседанията се протоколират.  Нищо подобно обаче не се случИ, защото заседанието бе проведено по трескава спешност в 8 часа тази сутрин, тоест четири часа преди предаването да бъде излъчено. В член 3, ал.2, точка 1, е записано, че Програмният съвет координира програмно-творческата дейност между отделните програми и звена в БНР в оперативен план и взима ОТНОШЕНИЕ ПО КАЧЕСТВОТО НА ИЗЛЪЧВАНАТА В ЕФИР РАДИО-ПРОДУКЦИЯ“, но забележете – НА ИЗЛЪЧВАНАТА. Докато интервюто с Митрофанова изобщо не попада в тази графа, то не е излъчено, следователно е извън юрисдикцията на този орган. Да не говорим пък за това, че той е НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР. И ако той наистина отстояваше обществения и независимия характер на БНР, и бе авторитетна и смела личност, щеше ДА СЕ НАЛОЖИ. На всичко отгоре, Петър Волгин няма и право да публикува въпросното интервю където и да е било другаде, даже на личната си страница във „Фейсбук“.

   Печалното е, че всички тези действия се оправдават с мотива „ДА СЕ ОТГОВОРИ ПОДОБАВАЩО НА ЗЛОТО И ДА СЕ СПРЕ ВРАЖЕСКАТА ПРОПАГАНДА“. Но както добре се вижда от тоталитарния опит, ефектът може да се окаже противоположен. Колкото повече се забранява нещо, толкова повече хората, които желаят да имат право на собствена преценка и избор, го предпочитат. Иначе е ясно, че с това свое решение, продиктувано не от творчески, а от ПОЛИТИЧЕСКИ СЪОБРАЖЕНИЯ, Програмният съвет, съставен от 16 души, сам нанесе удар върху репутацията на Българското национално радио като медия с най-високо обществено доверие.

 

   



Тагове:   авто-удар по бнр,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. 4u4eloto - Изобщо не си прав. Това не е цензура, ...
16.12.2023 15:48
Изобщо не си прав.Това не е цензура, а нормално озаптява е на един путински агент.
цитирай
2. ivo1 - Каквото и да е, това си е чиста проба ...
16.12.2023 17:07
Каквото и да е,това си е чиста проба цензура и за никаква "свобода на словото" не може и да става дума! Аз затова не гледам телевизия защото освен простотии друго няма.Не искам да се зомбирам от сороски медии.
цитирай
3. morskipesni - Тая сбирщина си е е въобразила, че е отдавна НАД закона.
16.12.2023 19:14
От какво се бои сбирщината (върколаци)? да ги не погне някой, първо с вик,
после и с дебела сопа (или чифте). Че язък- един провикне ли се, събират се още..
и прощавайте, вакли (атлантически) агънца.
цитирай
4. georgealeksandrov - Не е така
21.12.2023 14:43
Когато си във война с една държава не можеш да допускаш вражески агенти да леят пропаганда. Аз съм сигурен, че медиите на Великобритания през Втораат светован война не са предавали речите на Гьобелс, но това не ни пречи да ги смятаме за демократична държав-
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lumy
Категория: Политика
Прочетен: 322842
Постинги: 134
Коментари: 258
Гласове: 432
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930