Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2020 23:42 - ПРИСМЕХУЛНИ ДУМИ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК – КЛИМБАР, ШМАТКА, МАТАЛЮГА
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 13955 Коментари: 78 Гласове:
63

Последна промяна: 20.12.2020 23:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                      ПРИСМЕХУЛНИ ДУМИ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК – КЛИМБАР, ШМАТКА, МАТАЛЮГА


   В Българския език съществуват голям брой присмехулни думи,с три от които ще се занимаем днес. Целта е да покажем че няма необясними думи,когато има добро желание и силна вяра в способността на Българите сами да коват езика си. Тук методите на "Ангеловия анализ" се разминават диаметрално с псевдонаучните подходи на казионните езиковеди,за които Български думи са само турските. Натрупали голям опит в лъжите,тези слуги на политическата конюнктура прилагат следните криминални похвати:

1. Обявяват за гръцки,латински или "германски" всички наши думи,които им заприличат на такива. За тях понятието "индоевропеизъм" явно не съществува и те не могат да проумеят,че е възможно в някои индоевропейски езици да има сходни думи с близък смисъл,без каквото и да е външно влияние или "заимстване".

2. Обявяват за "румънски" и "славянски" всички наши думи,които сме дали на власи и "славяни".

3. Обявяват за турски,персийски или арабски всички наши думи,които им заприличат на такива. Фактът,че турци и араби са заимствали много думи от персийския език,който е също индоевропейски и има близости с Българския няма никакво значение: за тях е по-важно Български думи просто да не останат,за да си нямаме наш език и накрая да издокарат,че притежаващите невероятно висока материална и духовна култура Българи са "взели" езика си от първобитните "славяни",които живели в блатата и дошли на Балканите векове след нас!

4. Обявяват за албански, арменски, монголски или унгарски всички наши думи,които успеят да оприличат на такива. Фактът,че унгарци и албанци са изпитвали силно Българско езиково и политическо влияние много векове няма никакво значение за тях както и фактът че арменския език е индоевропейски,а древна Монголия е била под дългото политическо и езиково влияние на Скити-индоевропейци.

5. Малкото останали думи,които тези мошеници не могат да припишат на никой чужд език те не ги обявяват за Български,а за "думи с неизвестен произход". Така Българска дума в нашия език нито една не остана- дори думата БЪЛГАРИ бе обявена за чужда и според казионните предатели излиза,че Българите не са имали акъл сами да сложат име на народа си а са пращали делегации в чужди страни,за да питат какво име да си сложим! Същото внушение се прави за езика ни- Българите не са имали акъл сами да създадат свой език,та постоянно шетали до Туркестан, Персия, Монголия, Армения, Русия, Гърция, Рим и Унгария с цел да внесат колко се може повече чужди думи,та от тях да сглобят своята "варварска" компилация!

  Новите познания за Българското минало показаха,че по този път не може да се върви вечно. Той доведе до там че една жалка и смешна държавица,явила се наскоро в нашите земи около Вардар започна да претендира,че ни е дала език и дори население от което излиза,че ние сме длъжници на крадците,а не те на нас!

  Затова днес ще разгледам ясните Български тълкувания на три присмехулни думи,с които напълно заслужено мога да нарека всеки казионен езиковед и македонист. Народът в днешна Западна България често ги прикачва на хора,които обичат да се помайват или да имитират дейност,пречейки на другите което означава,че те са отлична характеристика на казионните пишман езиковеди.

1. КЛИМБАР. Думата е двусъставна: КЛИМБ-АР при което наставката "АР",както писах и другаде има основните значения "човек","същество". Първата част КЛИМБ очевидно е свързана с думите КЛИМАМ, КЛИМНА, КЛЮМНА (виж израза "Климна надясно"),а неин първообраз е била думата КЛИМАВ (Често климащ т.е. клюмащ, Често падащ и препъващ се),в която "В" е преминало в "Б". Думата КЛИМАВ е прилагателно,създадено както много подобни такива думи- ГЪРБАВ, ШАНТАВ, ЛИГАВ, БОЛНАВ и пр. При нейното включване в съчетание с друга дума,което я превръща в съществително тя е съкратена до КЛИМВ а после изменена до КЛИМБ,за удобство на говорещите разбира се.

  Тук се налага да разтълкувам и думата КЛИМА (КЛЮМА) понеже усещам,че деструктивните псевдоучени веднага ще я прикачат към някой чужд език,за който дедите ни никога през живота си не са чували. Тя е производна на думата КЛАНЯ (Покланя се,Накланя се),която пък означава КОЛЕНЯ (Коленича,Заставам на колене). В този случай и трите близки думи (КЛЮМАМ, КЛАНЯМ и КОЛЕНИЧА),които са производни една от друга имат единен близък смисъл: Падам към земята,Прегъвам тялото си така,че да го приближа до земята.

  Тук остава още една енигма- думата КОЛЯНО (КОЛЕНО). Ако не обясним нейния Български произход,казионните климбари бързо ще я обявят за латинска,"румънска" или "славянска" без да се замислят за общия индоевропейски произход на съответните езици,в това число и на Българския. На пишман езиковедите ще кажа,че тя идва от думата КОЛО,която на "пра"-Български означава СЛЪНЦЕ. Тази дума я има в сръбския диалект на Българския език,където означава "Танц, Хоро". Общото между Слънцето и Хорото е това,че и двете имат кръгла форма а всяко народно хоро с формата на кръг е било свещен ритуал в чест на Слънчевия бог. Същата дума фигурира в "пра"-Българската жреческа титла КОЛОБЪР (КОЛОВАР),която означава КОЛОВ-АР (Слънчев човек,Слънчев жрец).

  Какво общо има между Слънцето и Коляното обаче? Това също е лесно обяснимо: древните хора отдавна забелязали,че някои растения като хвощ, жито, бор и пр. правят "колена" при растежа си,други правят клони (колени),а при своето греене Слънцето отделя от себе си голям брой слънчеви лъчи (КОЛЕНА). Общото в такъв случай е това,че едно племе или род често се разделя на много колена (разклонения,клонове),които подобно на слънчевите лъчи идват от един общ център.

                              image

  Думата КОЛО е включена в Българската дума КОЛЕЛО (Имащо кръгла форма). По принципа на "Сатем" и "Кентум" формите тя е разновидност на думата СОЛО (СОЛЪ),означаваща СЛЪНЦЕ. Самата дума СЛЪНЦЕ означава СОЛИНЦЕ и СОЛИНЧЕ,така че взаимовръзката е пълна. Думите КОЛО и ХОРО произлизат една от друга чрез знаковите преходи Х–К (К-Х) и Р-Л (Л-Р). Други близки думи,свързани с тези са КЛОН (Разклонение), КЛАН (Родова линия при шотландците), КОЛАН (Опасващ кръг около кръста), СУР (Бял: бялото е свещен цвят на Слънчевия бог), СОЛ (Готварската сол е бяла на цвят) и пр. Така Българския произход на всички тези думи вече не може да бъде подлаган на съмнение и позволява да заключим,че с думата КЛИМБАР древните Българи са обозначавали предимно епилептиците.

2. ШМАТКА. Тази дума е лесна за обяснение: тя означава чисто и просто СМОТКА (Смотан човек,който се мотае безцелно). Нейна основа е думата МОТА (Мотае се,Замотва се),която в умалителна (пренебрежителна) форма звучи като МОТКА (оттам- и НАМОТКА). Към нея е сложена добавката "ЗА",с което целият "израз" е станал "ЗАМОТКА",а после е бил съкратен до СМОТКА и диалектната му форма ШМАТКА. Близко до нея е думата ШЕМЕТ,която означава ЗАМОТ (СМОТ,Смотан човек) и ШМАТ,а ШМАТКА е един вид форма на думата ШЕМЕТКА.

3. МАТАЛЮГА. Тази рядка дума не може да се чуе навсякъде,но в някои наши области народът я употребява,за да се присмее на някой безцелно мотаещ се скитник или безделник. Тя също е от две части: МАТА и ЛЮГА,като първата част МАТА иде от думата МЪТА (МЪТЯ,РАЗМЪТВАМ). Втората част ЛЮГА (ЛЮГЪ) иде от диалектната Българска дума ЛЮГЕ (ЛЮДЕ) в нейното единствено число :ЛЮГЪ за да укаже,че се касае за човек с размътена глава,а не за размътено море или река. Това следва да означава,че с тажи дума дедите ни са обозначавали най-вече шизофрениците.

  Ето,че три необясними на пръв поглед думи от нашия език,които за казионните маталюги са "с неизвестен произход" се оказаха лесно обясними с Българския от което следва,че в езика ни има още много такива,които чакат своето тълкувание. Друг характерен пример за обяснени по най-глупавия казионен начин думи дадох преди години като посочих,че "пра"-Българските думи в нашия език,обявени от казионните анти-Българи за "тюркски" са всъщност чисто Български- не турски, монголски, манджурски или чувашки. Най-типичен пример са думите ХАЛКА (диалектен вариант на КОЛКА т.е. КОЛЕЛЦЕ (КРЪГЧЕ) и БЪБРЕК (с диалектна форма БУБРЕК),означаваща чисто и просто БОБАРЕК (С бобовидна форма) и дори БУБАРЕК (с формата на черничева буба). Друг ярък пример са свещените термини в Българския календар,които "наши" лингвисти подариха на турци, монголи, татари и чуваши за нечисти езикови експерименти,вместо да ги ударят в лицата с техните ясни индоевропейски (т.е. Български) аналози!
       image

  Нежеланието да се търсят верните значения и стремежът да се угоди на чужди вражи сили води до укриване на истината от очите на народа,заблуда на общественото мнение за Българския произход и отблъскването на всеки добронамерен чужденец,който реши да научи нещо интересно за България. Краят на тези мракобесни времена обаче дойде и настъпва времето на истината,която ще покаже истинския лик на фамозните "пра"-Българи, изсмуканите от пръстите "славяни" и появилите се преди 3 години сатирични "северомакедонци",претендиращи да са "владетели на времето"!




Гласувай:
64


Вълнообразно


1. germantiger - крадеца вика дръжте крадеца
20.12.2020 08:41
точно обратното е

години наред "вие българите" шовинисти в блога ОПРЕДЕЛЯТ И ОПРИЛИЧАВАТЕ ВСЯКА ЧУЖДА ДУМА, КОЯТО ВИ ПРИЛИЧА ЗА БЪЛГАРСКА

самия ти щапаров правиш това постоянно
цитирай
2. shtaparov - точно обратното егодини наред ...
20.12.2020 08:51
germantiger написа:
точно обратното е

години наред "вие българите" шовинисти в блога ОПРЕДЕЛЯТ И ОПРИЛИЧАВАТЕ ВСЯКА ЧУЖДА ДУМА, КОЯТО ВИ ПРИЛИЧА ЗА БЪЛГАРСКА

самия ти щапаров правиш това постоянно

Не бързай да обявяваш дедите си за крадци- ние просто връщаме "жеста" на крадците,които ни обираха с векове и им показваме какво се случва,когато почнем да мерим с техния аршин! Когато те ни крадяха хубаво им беше а щом ние решихме да си върнем поне малко- "Ох!" Е няма "Ох"- каквото сте посели,това ще си жънете байковци!
цитирай
3. germantiger - а не ве
20.12.2020 09:27
аз нямам спомен да съм ви крал

а вас истината не ви вълнува - важното е да се краде днес

щото някой ви бил крал "вчера", а масата чужди учени направили титанично много за вашата бг наука

или ти за такива не знаеш, а ?! не са ти известни такива а ?
цитирай
4. germantiger - ++
20.12.2020 09:38
и така

да вземем военното изкуство

думите в български са маса дошли през руски, а в рускяи език това са основно френски и германски думи

та значи вие българите крадете, получавате или взаимствате тия думи

е добре де, кога света ще взаимства, получи или кога ще му дадете подопбно или "равно" в замяна - няма те

да вземем за пример гръцките думи в медицината и науките - според теб тия думи гърците са ги взели от траките ли - как след като за цели институти и процеси каквито не са ставали при траките, то при гърците са се развивали като философия, демокрация, изкуства и тия думи са хиляди по света - сега ги позлва българския език като чуждици

да вземем за пример латинските думи - според теб римската империя е крала тракийски и български думи за легионите си, за администрацията си, за римското си право... разбира се, че не

днес обаче българите се позлват с тия хиляди думи

та казваш някой ви бил крал... да, да, желязна логика
цитирай
5. germantiger - и за финал
20.12.2020 09:41
да вземем з апример тия думи

постинг, пост, блог и коментар какъвто ти пиша

тия думи не са български, не стракисйки и даже не са славянски

но българите се позлват от тях, защтоо чужденец първи е напраивл блога, постването и коментара като форма и "нарицателно" под интернет новини, информации и текстове

значи българите позлвате тия думи, а кога ще им върнете "услугата" на чужденците ?
цитирай
6. shtaparov - аз нямам ...
20.12.2020 10:00
germantiger написа:
аз нямам спомен да съм ви крал

а вас истината не ви вълнува - важното е да се краде днес

щото някой ви бил крал "вчера", а масата чужди учени направили титанично много за вашата бг наука

или ти за такива не знаеш, а ?! не са ти известни такива а ?

Недей да плямпотиш наслуки каквото ти дойде- признавам заслугата на всеки наш приятел,който е работил честно ЗА България! Инак и аз не съм ви крал,но това не ти пречи да ме виниш,нали??!!
цитирай
7. shtaparov - и такада вземем военното изкуство ...
20.12.2020 10:21
germantiger написа:
и така

да вземем военното изкуство

думите в български са маса дошли през руски, а в рускяи език това са основно френски и германски думи

та значи вие българите крадете, получавате или взаимствате тия думи

е добре де, кога света ще взаимства, получи или кога ще му дадете подопбно или "равно" в замяна - няма те

да вземем за пример гръцките думи в медицината и науките - според теб тия думи гърците са ги взели от траките ли - как след като за цели институти и процеси каквито не са ставали при траките, то при гърците са се развивали като философия, демокрация, изкуства и тия думи са хиляди по света - сега ги позлва българския език като чуждици

да вземем за пример латинските думи - според теб римската империя е крала тракийски и български думи за легионите си, за администрацията си, за римското си право... разбира се, че не

днес обаче българите се позлват с тия хиляди думи

та казваш някой ви бил крал... да, да, желязна логика

Дали ще ни крадат думи или история,като обявяват Български племена за свои все си е кражба,а ти забрави за тая подробност както и за факта,че прехвалените от вас гърци крадяха науки от Египет и така ставаха "философи"!
цитирай
8. shtaparov - да вземем з апример тия думи...
20.12.2020 10:26
germantiger написа:
да вземем з апример тия думи

постинг, пост, блог и коментар какъвто ти пиша

тия думи не са български, не стракисйки и даже не са славянски

но българите се позлват от тях, защтоо чужденец първи е напраивл блога, постването и коментара като форма и "нарицателно" под интернет новини, информации и текстове

значи българите позлвате тия думи, а кога ще им върнете "услугата" на чужденците ?

Ние сме им я върнали в аванс преди 2-3 хиляди години,така че не им бери гайле! А за думите ПОСТ и БЛОГ можем да поспорим- мегданът за спорове е голям и още сега се басирам,че ще изкарам в пъти повече аргументи от теб! Дума КОМПАТРЕ също е имало в древния ни език- питай езиковедите ако искаш та ако много надигаш,май ще останеш и много попарен! :)
цитирай
9. get - До 8. shtaparov - Щапаров, виждам ВЕЛИКО ГЕРМАНСКИЯ ШОВИНИСТ КАК ТЕ Е ЗАЯЛ - та пишейки на теб - да му кажа НЕМУ ?
20.12.2020 11:09
Не всеки германски учен е страдал от тази ПРИСЪЩА ЗА НЕГО - СЛАБОСТ ... да изкарва българите СЛАВЯНИ или ВТОРОТО И ОТНОВО НЕВЯРНО "ТАТАРИ" ?!

Един такъв ПРИМЕР ЗА ПОЧТЕН ИЗСЛЕДОВАТЕЛ Е ?
Писалият ЗА ПРЪВ ПЪТОЩЕ ПРЕЗ 1875 г., германския учен, историк и лингвист Август Фик (Friedrich Conrad August Fick)?
Кой в книгата си „Бившата индо-германска езикова общност” ОПРЕДЕЛЯ Тракийският ЕЗИК, поставяйки го в рамката/В семейството на индо-европейските езици - от което?
Един от научните аргументите при обосновката и в подкрепа ПРАВИЛНОСТТА на изводите му за Тракийският език - е ЛЕКСИКАЛЕН?
Ползва съобщението от античният географ Страбон(63 – 24 г. пр. н.е.) за живеещите сред гетско-мизийското население от при-Дунавието, категория хора_„отшелници”, тоест „ктисти”на гръцки(изписване). За които анализирайки думата - твърди ЦИТАТ?
„Ктисти”, траките са наричали безбрачно живеещи хора, вероятно духовници, които заради своята святост са били особено уважавани всред тях.
Без съмнение съчетанието „кт” отговаря, типично за гръцкият на едно „sk” – „ч”.
И така тракийското „ктистаи”, съответства и с ЛИТОВСКОТО “skista”за „чисто”, както и с църковно-славянското “chistu”, тоест „чист”, от индо-германският корен “skidh” – „отделям-отделен”.
Следователно освен основният смисъл, за тази „тракийска” дума, може да бъде дадено и едно допълнително значение, като „отделен”, тоест ОТДЕЛНО ЖИВЕЕЩИТЕ.”

Вече допълвайки - ще река, РЕЗУЛТАТА ОТ ИЗСЛЕДВАНЕТО НА ТОЗИ ПОЧТЕН ГЕРМАНСКИ УЧЕН - Дава ясна представа на ЗНАЧЕНИЕТО в думата за СКИТ ?
- За която непочтенните ПОРАДИ ПРЕДПОСТАВЕНОСТТА НА МИСЛЕНЕТО СИ УЧЕНИ - извеждат от ВЪНШНАТА-ГРЪЦКА и чужда за ЕЗИКА НА СКИТИТЕ ... СКУТА - стрелям, та от там и ПРЕВОДА ЗА СКИТ = СТРЕЛЕЦ?

- Като на практика на ЕЗИКА НА СКИТИТЕ-ГЕТИ и МИЗИ е означавало СКЪТАН, тоест ОТДЕЛНО ЖИВЕЕЩ !!!

От същата "ТРАКИЙСКО-СКИТСКА-ГЛОСА" в съвременния ни език са Останали производните(?):

като СКИТ(отделна монашеска килия), глагола СКЪТАМ-отделям; СКУТ – част от тяло СКЪТАНО … СКИТник – отделно, от другите хора живеещ човек.

- КАКВО ЩЕ КАЖЕ - ВЪРХУ ТЕЗИ МИ НАБРОСКИ за скитския "НЕ-БЪЛГАРСКИ" ЕЗИК ?


цитирай
10. shtaparov - Не всеки германски учен е страдал от тази ...
20.12.2020 11:15
get написа:
Не всеки германски учен е страдал от тази ПРИСЪЩА ЗА НЕГО - СЛАБОСТ ... да изкарва българите СЛАВЯНИ или ВТОРОТО И ОТНОВО НЕВЯРНО "ТАТАРИ" ?!

Един такъв ПРИМЕР ЗА ПОЧТЕН ИЗСЛЕДОВАТЕЛ Е ?
Писалият ЗА ПРЪВ ПЪТОЩЕ ПРЕЗ 1875 г., германския учен, историк и лингвист Август Фик (Friedrich Conrad August Fick)?
Кой в книгата си „Бившата индо-германска езикова общност” ОПРЕДЕЛЯ Тракийският ЕЗИК, поставяйки го в рамката/В семейството на индо-европейските езици - от което?
Един от научните аргументите при обосновката и в подкрепа ПРАВИЛНОСТТА на изводите му за Тракийският език - е ЛЕКСИКАЛЕН?
Ползва съобщението от античният географ Страбон(63 – 24 г. пр. н.е.) за живеещите сред гетско-мизийското население от при-Дунавието, категория хора_„отшелници”, тоест „ктисти”на гръцки(изписване). За които анализирайки думата - твърди ЦИТАТ?
„Ктисти”, траките са наричали безбрачно живеещи хора, вероятно духовници, които заради своята святост са били особено уважавани всред тях.
Без съмнение съчетанието „кт” отговаря, типично за гръцкият на едно „sk” – „ч”.
И така тракийското „ктистаи”, съответства и с ЛИТОВСКОТО “skista”за „чисто”, както и с църковно-славянското “chistu”, тоест „чист”, от индо-германският корен “skidh” – „отделям-отделен”.
Следователно освен основният смисъл, за тази „тракийска” дума, може да бъде дадено и едно допълнително значение, като „отделен”, тоест ОТДЕЛНО ЖИВЕЕЩИТЕ.”

Вече допълвайки - ще река, РЕЗУЛТАТА ОТ ИЗСЛЕДВАНЕТО НА ТОЗИ ПОЧТЕН ГЕРМАНСКИ УЧЕН - Дава ясна представа на ЗНАЧЕНИЕТО в думата за СКИТ ?
- За която непочтенните ПОРАДИ ПРЕДПОСТАВЕНОСТТА НА МИСЛЕНЕТО СИ УЧЕНИ - извеждат от ВЪНШНАТА-ГРЪЦКА и чужда за ЕЗИКА НА СКИТИТЕ ... СКУТА - стрелям, та от там и ПРЕВОДА ЗА СКИТ = СТРЕЛЕЦ?

- Като на практика на ЕЗИКА НА СКИТИТЕ-ГЕТИ и МИЗИ е означавало СКЪТАН, тоест ОТДЕЛНО ЖИВЕЕЩ !!!

От същата "ТРАКИЙСКО-СКИТСКА-ГЛОСА" в съвременния ни език са Останали производните(?):

като СКИТ(отделна монашеска килия), глагола СКЪТАМ-отделям; СКУТ – част от тяло СКЪТАНО … СКИТник – отделно, от другите хора живеещ човек.

- КАКВО ЩЕ КАЖЕ - ВЪРХУ ТЕЗИ МИ НАБРОСКИ за скитския "НЕ-БЪЛГАРСКИ" ЕЗИК ?



Каквото и да каже все ще се обърка- при него всеки втори коментар е "финално", следва "още по-финално", "наистина финално" и после продължава но... нека заповяда! :)
цитирай
11. mt46 - https://www.bgjargon.com/word/meaning/%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80
20.12.2020 12:22
климбар –
алишавец, льохман, който се носи по квартала от кафе на кафе, катил

Тоя Пешо е страшен климбар. А насам, а натам – всички кръчми обиколи.


климбар –
овен със спарени тестиси



цитирай
12. shtaparov - климбар –алишавец, льохман, ...
20.12.2020 14:41
mt46 написа:
климбар –
алишавец, льохман, който се носи по квартала от кафе на кафе, катил

Тоя Пешо е страшен климбар. А насам, а натам – всички кръчми обиколи.


климбар –
овен със спарени тестиси

Aлишавец,льохман и катил също биха се нуждали от обяснение,ако се захванем по-сериозно нали? :) А на овена от какво ли са спарени "урудките"- дали от удар на две тухли или от ножа на овчаря? :)
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
20.12.2020 15:15
Българите са признати, че са в основата на Съвременната Европейска цивилизация!
Така ,че да се изкарват за някакви съвременни примати,, е меко казано смешно, за тези, които считат ,че по право принадлежат към Европейската цивилизация
Нравите и оценките се менят бързо. Цивилизация е латинска, не гръцка дума и именно Август е завещал на Рим, границите му да останат на Левия бряг на Рейн и на десния на Дунав- с няколко стотин километрова дървена ограда между тях Защото племената на другия бряг не подлежат на цивилизация!? Е, в момента може да е бил прав, но векове след това нещата взимат друг ход А, за каледонците- днешните шотландци е казано същото!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
14. germantiger - ......
20.12.2020 17:14
щапаров грешиш за влиянието египет гърция - такова има, но то НЕ ве например в литература

разполагам с няколко книги на германски, руски и български в които творците на античната елинска литература са... СТОТИЦИ, НЕ ДЕСЕТКИ, А СТОИЦИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ И АВТОРИ, само ако погледнем именния показател отзад на книгите

и тези творци са създали чисто елински произведения които египет няма, няма ги света, не просто египет, подопбно е положението с философията, вече в науккиите заемки и РАЗВИТИЕ, ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ ИМА

но както казах леински са литературата, философията, социологията да я наречем така, изкуствата и те нито са египетски, нито тракийски

за кражбата на племена - тя при теб или вас е явна и там крадеца наистина вика дръжте крадеца - лично ти преди около 10 години/през 2011 и това го имам маркирано в мопй тогавашен постинг например направи германските бургунди - българи

......

гете, какво ще кажеш за "наброските" и масата трудове на доста бг учени които приписват на българите тюркски произход?

а какво ще кажеш за днешни изследователи които правят също това и имат своиоте аргументи?

можеш да започнеш да коментираш златарски, оттам за начало и началото трябва да е твое, защото тези български учени се занимават в дълбочина с българския произход, да подредиш първоя своя дворм, своята къща и сявоя човек български като учен

колкото до обяснението на скитите то е спорно или издиша и това е видно - обяснението на скитите през гръцки изглежда по-основателно и вероянто защото както знаем една от характеристиките на скитите е именно стрелбата с лък, ако трябва да сме точни по-често стрелба с лък на кон, конни стрелци, освен това ИЗОВРИТЕ ЗА СКИТИТЕ ОТ АНТИЧНОСТТА СА НА ГРЪЦКИ, не на тракисйки или друг език

това гете не те ли "навежда" на мисълта за обяснение през гръцки и с характеристика стрелци отделно от гръцкото - би трябвало да те насочи натам, защшото ВСЕКИ ОБЕКТИВЕН И НЕИЗКУШЕН ЩЕ ЗАБЕЛЕЖИ ТАЗИ ВЕРОЯТНОСТ И БУКВАЛНО ИСТИНА

ПС
също така гете се радвам че германски учени са писали за българите, докато български учени в изследването на германското почти нищо нямат като дял, забелязъл си това или сега ти заострих вниманието :)
цитирай
15. blagovesteliseev - Поздравления, много точно. Българският език е свещен език
20.12.2020 19:13
От трите думи съм чувал само шматка. Другите две не съм ги чувал, но пък знам една друго - гавалюга.
цитирай
16. shtaparov - От трите думи съм чувал само ...
20.12.2020 23:15
blagovesteliseev написа:
От трите думи съм чувал само шматка. Другите две не съм ги чувал, но пък знам една друго - гавалюга.

Поздрав и за теб- ГАВАЛЮГА в такъв случай трябва да означава ГОВИ-ЛЮГЪ (Говедо люд,Говедочовек) :)
цитирай
17. shtaparov - Българите са признати, че са в ...
20.12.2020 23:23
leonleonovpom2 написа:
Българите са признати, че са в основата на Съвременната Европейска цивилизация!
Така ,че да се изкарват за някакви съвременни примати,, е меко казано смешно, за тези, които считат ,че по право принадлежат към Европейската цивилизация
Нравите и оценките се менят бързо. Цивилизация е латинска, не гръцка дума и именно Август е завещал на Рим, границите му да останат на Левия бряг на Рейн и на десния на Дунав- с няколко стотин километрова дървена ограда между тях Защото племената на другия бряг не подлежат на цивилизация!? Е, в момента може да е бил прав, но векове след това нещата взимат друг ход А, за каледонците- днешните шотландци е казано същото!

Хубав ден, приятелю!

Прав си- времената се менят и не бе много отдавна,когато дедите ни наричаха германците с присмехулното име НЕМЦИ (НЕМОЦИ),т.е. НЕМОЩИ (Беззащитни) и НЕМАЩИ (Последни бедняци). Та с оглед на това,може би идва моментът за нова смяна на времената...
цитирай
18. shtaparov - ... грешиш за ...
20.12.2020 23:38
germantiger написа:
щапаров грешиш за влиянието египет гърция - такова има, но то НЕ ве например в литература

разполагам с няколко книги на германски, руски и български в които творците на античната елинска литература са... СТОТИЦИ, НЕ ДЕСЕТКИ, А СТОИЦИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ И АВТОРИ, само ако погледнем именния показател отзад на книгите

и тези творци са създали чисто елински произведения които египет няма, няма ги света, не просто египет, подопбно е положението с философията, вече в науккиите заемки и РАЗВИТИЕ, ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ ИМА

но както казах леински са литературата, философията, социологията да я наречем така, изкуствата и те нито са египетски, нито тракийски

за кражбата на племена - тя при теб или вас е явна и там крадеца наистина вика дръжте крадеца - лично ти преди около 10 години/през 2011 и това го имам маркирано в мопй тогавашен постинг например направи германските бургунди - българи

......

гете, какво ще кажеш за "наброските" и масата трудове на доста бг учени които приписват на българите тюркски произход?

а какво ще кажеш за днешни изследователи които правят също това и имат своиоте аргументи?

можеш да започнеш да коментираш златарски, оттам за начало и началото трябва да е твое, защото тези български учени се занимават в дълбочина с българския произход, да подредиш първоя своя дворм, своята къща и сявоя човек български като учен

колкото до обяснението на скитите то е спорно или издиша и това е видно - обяснението на скитите през гръцки изглежда по-основателно и вероянто защото както знаем една от характеристиките на скитите е именно стрелбата с лък, ако трябва да сме точни по-често стрелба с лък на кон, конни стрелци, освен това ИЗОВРИТЕ ЗА СКИТИТЕ ОТ АНТИЧНОСТТА СА НА ГРЪЦКИ, не на тракисйки или друг език

това гете не те ли "навежда" на мисълта за обяснение през гръцки и с характеристика стрелци отделно от гръцкото - би трябвало да те насочи натам, защшото ВСЕКИ ОБЕКТИВЕН И НЕИЗКУШЕН ЩЕ ЗАБЕЛЕЖИ ТАЗИ ВЕРОЯТНОСТ И БУКВАЛНО ИСТИНА

ПС
също така гете се радвам че германски учени са писали за българите, докато български учени в изследването на германското почти нищо нямат като дял, забелязъл си това или сега ти заострих вниманието :)

За да отговоря на всичките въпроси които си повдигнал,ще трябва да напиша два нови постинга,а не ми се занимава да пиша статии по твоя поръчка- предпочитам сам да избера тематиката :) Затова пък ще ти кажа,че старото име на Бургундите е ВУРУГУНДИ- точно с това име е споменато едно от древно-Българските племена! И недей да подскачаш излишно: "германска" група народи тъй или инак няма,има контактна зона между Келтите,Скитите и Угрофините като Скандинавците са вид Скити с Келтско влияние и вторично променен при контакта с угрофините език,понеже СКАНДИНАВИЯ = СКАНДА НОВАЯ (СКИТА НОВАТА, НОВА СКИТИЯ)!

Тук ще добавя,че гръцката графомания и стремежът да се записват всякакви глупости са дошли от опростената писменост,годна за употреба от полуграмотни крадци и пирати. За разлика от нея, египетското,китайското и "пра"-Българско писмо не са за празнопишещи драскачи и графомани,а САМО за високограмотни умни хора,които могат да помнят стотици различни писмени знаци за разлика от гърците,които с мъка запаметявали едва двайсетина,но с времето се научили да помнят до 24. Дедите ни помнели своите епоси наизуст а който бил глупав като гърците и не можел да помни,взимал тефтера и си записвал. Затова нашите епоси са оцелели фрагментарно във фолклора и народните обичаи,а гръцките компилации и преписвачества се срещат на всяка хартишка :)
цитирай
19. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
21.12.2020 00:29
Що се отнася до големите "творчески " възможности на гърците, определи ги един грък Професор, зам -директор на Атинския исторически музей, когато гостува в Сафия! На слагач или слагачка, не си спомням пола, но Български журналист, който каза ,че гърците са създатели на цивилизацията!? Той не подскочи от радост Замълча и каза, че гърците имат заслуга, но друга, че са запазили постигнатото от други, по- напреднали от тях, предшестващи ги цивилизации

Да се замислим
Дали наистина Евклидовата геометрия е гръцка? Знае се ,че преди да я "състави", той, близо година , е бил в Александрийската библиотека
Преди да се построи едно безупречно съоръжение , като Хеопсовата пирамида, което не е по силите на съвременните строители да се повтори в 1: 1, трябва да му се начертае план! Би ли вогъл да го направи някой, който не знае дори Питагоровата теорема?
Тукидит и Херодот не са гърци по националност, съмнителен е и Евклид Да не говорим за Александър Македонски Отишли гърци на изток, а след няколко века се върнали....Българи оттам!?

Да използвам една фраза на Бисмарк, казана на Германците на Берлинския конгрес Тези от делегацията му-" Я да не се правим на по- руснаци от руснаците!"

Та и за нас- Да не се правим на по-гърци от гърците! Ние, Българите?

Лека нощ, приятелю!
цитирай
20. shtaparov - Що се отнася до големите з...
21.12.2020 07:57
leonleonovpom2 написа:
Що се отнася до големите "творчески " възможности на гърците, определи ги един грък Професор, зам -директор на Атинския исторически музей, когато гостува в Сафия! На слагач или слагачка, не си спомням пола, но Български журналист, който каза ,че гърците са създатели на цивилизацията!? Той не подскочи от радост Замълча и каза, че гърците имат заслуга, но друга, че са запазили постигнатото от други, по- напреднали от тях, предшестващи ги цивилизации

Да се замислим
Дали наистина Евклидовата геометрия е гръцка? Знае се ,че преди да я "състави", той, близо година , е бил в Александрийската библиотека
Преди да се построи едно безупречно съоръжение , като Хеопсовата пирамида, което не е по силите на съвременните строители да се повтори в 1: 1, трябва да му се начертае план! Би ли вогъл да го направи някой, който не знае дори Питагоровата теорема?
Тукидит и Херодот не са гърци по националност, съмнителен е и Евклид Да не говорим за Александър Македонски Отишли гърци на изток, а след няколко века се върнали....Българи оттам!?

Да използвам една фраза на Бисмарк, казана на Германците на Берлинския конгрес Тези от делегацията му-" Я да не се правим на по- руснаци от руснаците!"

Та и за нас- Да не се правим на по-гърци от гърците! Ние, Българите?

Лека нощ, приятелю!

Този професор е знаел,че дедите му са крадци и не е искал да го афишира,а "нашия" слагач-журналист не е имал готовност да приеме истината за жалост,та е приел отговора за обикновено скромничене. Имам спомен от този разговор- мисля че беше с проф. Муцопулос, който откри костите на Самуил,друг гръц. професор не знам да е канен у нас.
цитирай
21. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
21.12.2020 18:30
Е, не му запомних името
Беше зам директор на Атинския исторически музей и ръководител на екипа му ,който предствяше експозицията на музея в София! Професор по история!
Всъщност интервюто на БНТ беше след официалната част
Все пак, запомних ,че е професор по история и зам директор на един от най-големите музеи в света!
Впрочем, сега се подвизава друг гръцки професор, който говори отлично Български- може би е учил в България!? И защитава Българското в делото на Кирил и Методий Че збуката е за Българи!
Възхитен съм от такива хора, чужденци и в същото време си задавам въпроса, като гледам как някоихбългари са срещу Българското, що за манталитет носят?

Хубва вечер, приятелю!
цитирай
22. germantiger - :)
21.12.2020 18:42
щапаров, написаното от теб би те направило смешен ако на него имаше свидетели в блога, ако това беше "публично", диспут или среща

съзнаваш ли колко затъваш и дълбаеш с обяснението което фантазираш и се излагаш :) ?

българите или траките не запсивали защото пеели или знаели наизуст своите епоси ?? !!

а математиката,която е фундаментална наука и изчисленията се правят наизуст, наум и не се зписват когато ще се вдига храм или ще се гради хипотеза :)

а записаите нужни за администрацията без които не може, а за войната и войниците, за имуществото :)

според теб философските трактати се помнят отначало докрай или речите на този или онзи на агората/площада, или траките са нямали площади и демокрация нали :)

ох Боже, Божеее... ако имаше свидетели на нашия диалог те вътре в себе си биха се присмяли жестоко на твоите съждения

а ако си ги надраскал за да си просто отгоре или да отговориш оригинално... ?! :) е аз знам, че истината вас не ви вълнува открай време, важното е да "затапиша" някого или когато той ти пише ситини да излезеш от неудобното положение като нямаш аргументи, ха, та затова лие всичко щапаре :)

сериозно ли мислиш че така ще минеш пред мен, но мен ме остави

мислиш ли,че така минаваш и преди други хора с ум в главата си в блога ?!

ти чуваш ли се въобще :)

...

И ПОНЕЖЕ ТИ ПРЪВ ЗАПОЧНА С НЕМЦИТЕ, А АЗ НЕ БЯХ ЗАПОЧНАЛ ДА СЕ ГАВРЯ С БЪЛГАРИТЕ

СЕГА ЩЕ ТИ ВЪРНА ЖЕСТА, защото според твоята логика, думане и словене:

КУБРАТ - КУР БРАТ, бил ташак тоя

БАТ БАЯН - боян, боял се бил, страхувал - страхливец простичко казнао по твоему

А АСПАРУХ БИЛ АЗ ПЪРДЮХ, просто пърдял пърдела му с пърдел

и така дадох ти повод да изтриеш този ми коментар, да не гфо допуснеш с това което ти писах на финала, нали :)

но истината щапи остава - глупостите и вашите лъжи немогат да заблудят никой освен тъпака, невежия и простия българин :) а него аз презирам, на него за плюя, него аз в калта тъпча, защото този бугарин е кал под краката ми

моя коментар ще пратя на тия в дискусията
цитирай
23. germantiger - финално
21.12.2020 18:49
та така щапаренко

според теб писаното слово не било нужно на траките или българите защото помнели епосите си, пеели ги били

те и другите са помнили и пеели и рецитирали, НО

- записвали са математиката си, изичлсниетя

- записвали са трактаите за война, философия

- записвали са историята която се е слувала пред тях или преди тях

- как мислиш се помни и пее Вселена, история на стотици племена

- как мислиш се помнят всички драми, трагедии, епоси

- как мислиш се помнят или се пеят (?!) речите на този или онзи политик

смешно нали, ами смешен си ;)

и както ти казах - ТИ ПЪРВИ ПОЧНА С ГЕРМАНЦИТЕ

моя отговор повтарям в винаги повече - аз винаги ще ви храня повече

азвинаги ще мога повече от вас и ще знам повече от вас в темите които претендирам

следвайки твоето думане кубрат е курбрат, баян е страхливец а аспарух е пърдел

и не реви, не се гневи че получаваш това

ти заслужаваш точно това, то е по твоему, от теб ми е хрумнало

да щурчо, да ;)
цитирай
24. shtaparov - Е, не му ...
21.12.2020 20:35
leonleonovpom2 написа:
Е, не му запомних името
Беше зам директор на Атинския исторически музей и ръководител на екипа му ,който предствяше експозицията на музея в София! Професор по история!
Всъщност интервюто на БНТ беше след официалната част
Все пак, запомних ,че е професор по история и зам директор на един от най-големите музеи в света!
Впрочем, сега се подвизава друг гръцки професор, който говори отлично Български- може би е учил в България!? И защитава Българското в делото на Кирил и Методий Че збуката е за Българи!
Възхитен съм от такива хора, чужденци и в същото време си задавам въпроса, като гледам как някоихбългари са срещу Българското, що за манталитет носят?

Хубва вечер, приятелю!

Анти-Българите ги раждаше казионното време: то роди македонизма и безброй предатели като будалкаше хората,че дедите им не били цивилизовани Българи- "славянски" примитиви били! ... Заблудиш ли така един човек,прекършваш му психиката и го превръщаш в анти-Българин: това бе основната цел на враговете ни впрочем! Времето им обаче изтече и те ще си идат завинаги откъдето са дошли,заедно с измислените от тях "славяни" разбира се!
цитирай
25. shtaparov - ... написаното ...
21.12.2020 20:47
germantiger написа:
щапаров, написаното от теб би те направило смешен ако на него имаше свидетели в блога, ако това беше "публично", диспут или среща

съзнаваш ли колко затъваш и дълбаеш с обяснението което фантазираш и се излагаш :) ?

българите или траките не запсивали защото пеели или знаели наизуст своите епоси ?? !!

а математиката,която е фундаментална наука и изчисленията се правят наизуст, наум и не се зписват когато ще се вдига храм или ще се гради хипотеза :)

а записаите нужни за администрацията без които не може, а за войната и войниците, за имуществото :)

според теб философските трактати се помнят отначало докрай или речите на този или онзи на агората/площада, или траките са нямали площади и демокрация нали :)

ох Боже, Божеее... ако имаше свидетели на нашия диалог те вътре в себе си биха се присмяли жестоко на твоите съждения

а ако си ги надраскал за да си просто отгоре или да отговориш оригинално... ?! :) е аз знам, че истината вас не ви вълнува открай време, важното е да "затапиша" някого или когато той ти пише ситини да излезеш от неудобното положение като нямаш аргументи, ха, та затова лие всичко щапаре :)

сериозно ли мислиш че така ще минеш пред мен, но мен ме остави

мислиш ли,че така минаваш и преди други хора с ум в главата си в блога ?!

ти чуваш ли се въобще :)

...

И ПОНЕЖЕ ТИ ПРЪВ ЗАПОЧНА С НЕМЦИТЕ, А АЗ НЕ БЯХ ЗАПОЧНАЛ ДА СЕ ГАВРЯ С БЪЛГАРИТЕ

СЕГА ЩЕ ТИ ВЪРНА ЖЕСТА, защото според твоята логика, думане и словене:

КУБРАТ - КУР БРАТ, бил ташак тоя

БАТ БАЯН - боян, боял се бил, страхувал - страхливец простичко казнао по твоему

А АСПАРУХ БИЛ АЗ ПЪРДЮХ, просто пърдял пърдела му с пърдел

и така дадох ти повод да изтриеш този ми коментар, да не гфо допуснеш с това което ти писах на финала, нали :)

но истината щапи остава - глупостите и вашите лъжи немогат да заблудят никой освен тъпака, невежия и простия българин :) а него аз презирам, на него за плюя, него аз в калта тъпча, защото този бугарин е кал под краката ми

моя коментар ще пратя на тия в дискусията

Омир бил ли е математик??! Не е бил! Помнел ли е наизуст своите епоси,пял ли ги е? Да! Значи само той е достатъчен,за да обори всичките ти разсъждения и вместо да мислиш за глупости,помисли за него и за начина,по който гърците откраднаха и присвоиха неговите песни! А че си гамен,гамен си като типична рожба на онова време,срещу което УЖ се обявяваш! От "хора" като теб враговете ни правеха предатели,понеже ти не знаеш какъв си а съзнанието ти е разтроено- не раздвоено! Затова си готов истерично да плюеш дедите си и да ги газиш като последен глупак и първа жертва на македонизма! Съжалявам те! ...
цитирай
26. get - До 14. germantiger - Изобщо НЕ МОЖЕШ МЕ СМУТИ С КАРУЦАРСКОТО СИ КАТО ПОВЕДЕНИЕ ... ?
21.12.2020 20:56
... ВОДЕНЕ НА ДИСКУСИЯ ?!
germantiger написа:
щапаров грешиш за влиянието египет гърция - такова има, но то НЕ ве например в литература


- Ба си глупостта която си написал?
Значи Илиада и Одисея са писани в МАТЕРИКОВА ГЪРЦИЯ - а не както е в ЕЛИНИСТИЧНА АЛЕКСАНДРИЯ - находяща се в Египет - Ъм?
- Тази "истина" откъде си я "засукал" от средното в ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ или ОТ МНОГО ГЕРМАНСКИ "УЧЕНИ КНИГИ" :))) ?!

- А да знаеш КАКЪВ ПО НАРОДНОСТЕН ПРОИЗХОД Е ПЪРВИЯТ СЪСТАВИТЕЛ на ГРЪЦКАТА ГРАМАТИКА ?!
- А защо УЧИТЕЛЯТ НА СЪЩИЯТ - (Как се казва ?) - е бил ПРОГОНЕН ОТ "ЕГИПЕТСКИТЕ ЕЛИНИСТИ"?
- А звнаеш ли, че НЕМСКИ СА УЧЕНИТЕ - НАЛОЖИЛИ тези ИНТЕЛУКТУАЛНО-ИСТОРИЧЕСКИ ЕКВИЛИБРИСТИКИ ... Като ВИЗАНТИЯ-ДЪРЖАВА или ЕЛЕНИ(които)НЕ СА ГЪРЦИ ?!

Знаем ли имената на тези "ОБЕКТИВНИ" германски учени? - Защото аз им ГИ ЗНАМ - а Ти? ... и знам, ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ТЕЗИ ТЕХНИ "ИЗОБРЕТЕНИЯ" - КАКВИ ПОРАЗИИ СА НАСТЪПИЛИ В ИСТОРИЧЕСКАТА НАУКА ... в ЧАСТНОСТ И ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ - НАСЛЕДНИЦИ НА АНТИЧНОТО НАСЕЛЕНИЕ ОТ БАЛКАНИ И СЕВЕРНО ПРИЧЕРНОМОРИЕ ?!!

Това накратко ... и в заключение да те питам ЕЙ ТАКА ЗА ПРОБА ... ТЕБ МНОГОЗНАЙКОТО-СКАНДАЛДЖИЯ ... Знаеш ли КАКЪВ Е СМИСЪЛА в ИМЕТО НА "ГРЪЦКИЯ" герой ОДИСЕЙ ?!
- А ще ми обясниш ЛИ ЗАЩО ЗНАЧЕНИЕТО НА "ОДИСЕЙ" - се превежда ПРЕЗ СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА ДУМА - ДОРИ ... в гръцкият НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ - Ха-хаха-ха ... чакама отгово-А ... на тези мои ДВА - ТРИ, "ЕЛЕМЕНТАРНИ" ВЪПРОСА ?! :)))) :)))

Чакам отговора-а-а - не РУГАТНИ И ЦИНИЗМИ, ГОВОРЕЩИ ЗА ЛИПСА НА АРГУМЕНТАЦИЯ ?!

- Както БЕ С АДВОКАТСТВАНЕТО ... ЦЕЛЯЩО ОБОРВАНЕ, казаното ЗА СМИСЪЛА В ИМЕТО НА СКИТИТЕ - от ЕДИН БЕЗ-ПРИСТРАСТЕН ... ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ - ГЕРМАНСКИ УЧЕН!!


цитирай
27. germantiger - ++
21.12.2020 20:59
ти явно не разбираш какво ти пиша

а аз ти думам:

ЕПОСА ОК

НО МАТЕМАТИКАТА

НАУКИТЕ

ФИЛОСОФИЯТА

РЕЧИТЕ

ТРАКТАТИТЕ

всичко това иска писано слово

това ти думам - смао епоси ли правят твоите търаки

само с това ли живеят

не откриват ли, не изследват ли, не описват ли история

това ти думам

само с омир не се живее

само с хляб не се живее

има и сирене и месо и яйца и домати ако щеш

сега разбра ли ме или се правиш на неразбрал

СТАНА ЛИ ЯСНО ЧЕ ДОРИ ДА ПЕЕШ ЕПОСИТЕ

ТРЯБВА ДА ИМАШ ОЩЕ МАТЕМАТИКА, ФИЛОСОФИЯ, НАУКИ И ЛИТЕРАТУРА, НАСЛЕДСТВО, ИЗСЛЕДВАНИЯ

това те питам - твоите траки са само инвалиди с епоси и нямащи математика, наука, литература, философия

сега схваща ли питането ми "за Бога" ??????
цитирай
28. germantiger - :)
21.12.2020 21:04
не, не предатели

от такива като мен са правили еничари които са ви смазвали от бой

предателите са мишки, а еничарите са войскари качвали и сваляли султани

аз не съм поп кръстю, а караибрахим от време разделно - разлика огромна
цитирай
29. germantiger - а не ве
21.12.2020 21:09
23. germantiger - финално
18:49

те и другите са помнили и пеели и рецитирали

ТОВАГОРНОТО СЪМ ГО НАПИСАЛ АЗ ПРЕДИ ЧАСОВЕ - четеш ли го :) щапаров

аз съм го писал и съм имал предвид именно омер

а псоел съм ти писал, че

математика се не пее

трактати се не пеят

философия се не пее

история и сведения за племена се не пеят

науки се не пеят

гърците са имали всичко това

а траките са мо са имали епос ли щом според теб само са пеели

сега схващаш ли или се прайм на недоразбрали ;) :)

ПС
А НА ВАС БЪЛГАРИТЕ В БЛОГА ИМЕННО АЗ НЯКОЛКО ГОДИНИ СЪМ ВИ ПИСАЛ/и учил, че омер не е писал илиада както българите твъдфят - имер бил написла илиада, не, не я е писал а е рецитирал, записите първо са два и оттам всички други "версии" векове по късно
цитирай
30. blagovesteliseev - Как стигаш до това тълкувание?
21.12.2020 21:46
shtaparov написа:
blagovesteliseev написа:
От трите думи съм чувал само шматка. Другите две не съм ги чувал, но пък знам една друго - гавалюга.

Поздрав и за теб- ГАВАЛЮГА в такъв случай трябва да означава ГОВИ-ЛЮГЪ (Говедо люд,Говедочовек) :)

цитирай
31. blagovesteliseev - Дедо ти какъв е по народност?
21.12.2020 21:49
Дори и име няма тази измислена държава.
germantiger написа:
точно обратното е

години наред "вие българите" шовинисти в блога ОПРЕДЕЛЯТ И ОПРИЛИЧАВАТЕ ВСЯКА ЧУЖДА ДУМА, КОЯТО ВИ ПРИЛИЧА ЗА БЪЛГАРСКА

самия ти щапаров правиш това постоянно

цитирай
32. shtaparov - та така ...
21.12.2020 22:05
germantiger написа:
та така щапаренко

според теб писаното слово не било нужно на траките или българите защото помнели епосите си, пеели ги били

те и другите са помнили и пеели и рецитирали, НО

- записвали са математиката си, изичлсниетя

- записвали са трактаите за война, философия

- записвали са историята която се е слувала пред тях или преди тях

- как мислиш се помни и пее Вселена, история на стотици племена

- как мислиш се помнят всички драми, трагедии, епоси

- как мислиш се помнят или се пеят (?!) речите на този или онзи политик

смешно нали, ами смешен си ;)

и както ти казах - ТИ ПЪРВИ ПОЧНА С ГЕРМАНЦИТЕ

моя отговор повтарям в винаги повече - аз винаги ще ви храня повече

азвинаги ще мога повече от вас и ще знам повече от вас в темите които претендирам

следвайки твоето думане кубрат е курбрат, баян е страхливец а аспарух е пърдел

и не реви, не се гневи че получаваш това

ти заслужаваш точно това, то е по твоему, от теб ми е хрумнало

да щурчо, да ;)

Твоите глупости и аз ги умея- ти не умееш да мислиш като мен! Вървейки по твоя път стигам до "извода",че Фридрих е Пръдрих, Хитлер е Хитрел (Хитър мошеник), Арминий е Армений (Арменеца), а Щраус е Ему или Пингвин- хареса ли ти??!!
цитирай
33. get - До 27. germantiger - ++ Ако всички ТЕЗИ ШИТНИ - които си написал в коментара си под този номер ?
21.12.2020 23:02
Да те питам - само отношение НА ЕДИН ФАКТ, въпреки че мога да ти изредя поне още дузина заглавия?

Известното ли ти е произведението носещо наименованието:
"Liber Historiae Francorum".
- Какъв е езика на който е писана?
- Автора КАКЪВ Е ПО ЕТНОСЕН ПРИЗНАК?

Като отново ПОВТАРЯЙКИ СЕ ПОДЧЕРТАВАМ - мога да изброя ПОНЕ ОЩЕ ДУЗИНА, ПОДОБНИ на посоченото ПРОИЗВЕДЕНИЕ?

А да ти е известен ДО КОЙ ВЕК СЕ Е ПОЛЗВАЛ ЛАТИНСКИЯ ЕЗИК ... и всички учени мъже, пишейки на същият ВСЕ РИМЛЯНИ ЛИ СА БИЛИ ?!
... усещаш ли се упоменавайки този факт - за какво ти намеквам ЗА ГРЪЦКИЯ ЕЗИК И УЧЕНОСТ с техните ТРАКТАКИ, МАТЕМАТИКИ и т.н. писани на КОДИФИЦИРАНАТА НОРМА ... на ЕЗИКА "ФРАНКА ЛИНГВА" в античността - създаден ... Кога, от КОИ ... и КЪДЕ?!
цитирай
34. germantiger - ++
22.12.2020 19:44
ами аз това те питам гете - според теб всичко което прилича на българска дума или словно богатство - българи ли са - НЕ

същото е с латинския - сега разбра ли ме или пак да ти поясня?

всичко което ви прилича или напомня нещо бугарско, защото толкова сте чели, знаели или видели по света/ерго почти нищо та всичко това го преправяте на бугарска шитня гетчо

и аз тоява ти думам - сам си си отговорил за шитните на ордата
цитирай
35. germantiger - към благовест
22.12.2020 19:49
по майка съм германец

1. МОЙ ПРАДЯДО Е УБИТ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА ОТ КОМУНЯГИТЕ, ДО ДНЕС НЕ МУ СЕ ЗНАЕ ГРОБА – нейде в Кюстендилско!

2. МОЙ ДЯДО Е СЪДЕН ОТ НАРОДНИЯ СЪД – оправдан е благодарение на единствената уважавана (от мен) комунистка – Валя Вичева.

3. ФАМИЛИЯТА НА ГЕРМАНСКАТА МИ РОДА Е ПРОМЕНЕНА ОТ GOTTLIEB НА БОГОЛЮБОВИ – макар това в превод да е „равнозначно”.

4. ИМЕТО НА МАЙКА МИ (тогава бебе) СЪЩО Е ПРОМЕНЕНО!

5. Проблема с намиране на работа и „наблюдение” на роднините ми в няколко поколения беше практика и ежедневие.

6. Лично за мен – сега няма да „драматизирам”, друг път съм споменавал!

ПС
А АКО СЕ ВЪЛНУВАШ ОТ ДЕДОВИЯ МИ - ПИШИ НА ЛС да те упутя
цитирай
36. get - До 34. germantiger - ++ В коментара си №33 - поставих ЛЕМЕНТАРНО ПРОСТ ВЪПРОС ? - В отговор получих ... ?
23.12.2020 20:00
germantiger написа:
ами аз това те питам гете - според теб всичко което прилича на българска дума или словно богатство - българи ли са - НЕ

същото е с латинския - сега разбра ли ме или пак да ти поясня?

всичко което ви прилича или напомня нещо бугарско, защото толкова сте чели, знаели или видели по света/ерго почти нищо та всичко това го преправяте на бугарска шитня гетчо

и аз тоява ти думам - сам си си отговорил за шитните на ордата


... поредната доза арогантен като поведение и съдържание ВЕЛИКО-ГЕРМАНСКИ ШОВИНИЗЪМ ... гарниран с КСЕНОФОБИЯ - Защо ?!

Защо НЕ МИ ОТГОВОРИ ПО СЪЩЕСТВО на ЕЛЕМЕНТАРНОТО ПИТАНЕ ?!

За дори ЕДИН немски АВТОР - Който, както казваш - ДА Е НАПИСАЛ на ДОЙЧ ШПРАХЕ?

germantiger написа:

записвал математиката си, изичлсниетя

- записвал трактаите за война, философия

- записвал историята която се е слувала пред тях или преди тях

- как мислиш се помни и пее Вселена, история на стотици племена

- как мислиш се помнят всички драми, трагедии, епоси

- как мислиш се помнят или се пеят (?!) речите на този или онзи политик

смешно нали, ами смешен си ;)


Та връщайки ТЕ КЪМ ПИТАНЕТО МИ - тигърЧЕ ... Чакам отговор на ВЪПРОСА СИ?
За немско ЕЗИЧНО ПРОИЗВЕДЕНИЕ - от преди ШЕСТНАДЕСЕТИ ВЕК?!

Защото ДО ШЕСТНАДЕСЕТИ ВЕК ... аз мога да посоча поне ДУЗИНА - ДВЕ, българоезични поризведения?!

- Така че ТИ, ПРЕДСТАВИТЕЛЯ на германският ВАРВАРСКИ ВЕЛИКОДЪРЖАВЕН ШОВИНИЗЪМ ... СЛЕДВА ДА ЗАМЪЛЧИШ, ЗАСРАМЕН ... ферщейн ду ?!!!?
цитирай
37. leonleonovpom2 - Браво, Гет!
24.12.2020 10:11
Знаех го, но наистина не се бях замислял върху това Че до 16- ти век, на Запад , не само в Германия, се пише на латински? Тълкувания, може да се направят и няма да са абстрактни
Този, обявен днес за мъртъв език, всъщност е жив- в медицината, фармацията, биологията, със сентенции, мъдрости!....

Хубав ден!
цитирай
38. germantiger - две от две
24.12.2020 12:00
гете - ти понеже си бо0лен човек и за това като питаш никой не ти разбира

забелязъл съм че като питаш нещо нито на леон, нито на мен, нито на други им става ясно какво питаш

обикновено ти си пишеш глупости без начало и край, фрагменти които наричаш подсказки, задаваш отговори преди да зададеш въпрос и прочие объркани неща, които са характерни за твоя стил на объркан човечец

научи се да задаваш въпроси, а отговори не са ти необходими, зщаото както знаем ти ги имаш и само мобжеш да ги подскажеш на Човечеството

произяведения на германски има от 750 г. нататък

хилдебрандслийд е пример за сме от високо и ниско германски

9 век мерзебургер цаубершпрюхе алтхохдойш или алт обер дойч

как е влезе ли ти или невежеството ти недопусна и не знаеше тия факти
цитирай
39. germantiger - +
24.12.2020 12:20
сега и аз гете да те подпитам нещо

кажи ми два примера

за български сказания или легенди или саги отпреди новата ера

и кой е българския бог или богове преди християнския

щото както казваш ти аз мога да ти дам пример с над 50 богинки и богчета германски - ти дай един или два български кубратови, не тракийски ерго елински

а ако се чудиш зщао те питам - ще ти дам една посказка - аз посел ще ти обясня значението да имаш "собствени" легенди и "собствен" предхристиянски бог ако не се сещаш защо - а сещаш ли се?
цитирай
40. shtaparov - . . . ВОДЕНЕ НА ДИСКУСИЯ ?...
24.12.2020 12:43
get написа:
... ВОДЕНЕ НА ДИСКУСИЯ ?!
germantiger написа:
щапаров грешиш за влиянието египет гърция - такова има, но то НЕ ве например в литература


- Ба си глупостта която си написал?
Значи Илиада и Одисея са писани в МАТЕРИКОВА ГЪРЦИЯ - а не както е в ЕЛИНИСТИЧНА АЛЕКСАНДРИЯ - находяща се в Египет - Ъм?
- Тази "истина" откъде си я "засукал" от средното в ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ или ОТ МНОГО ГЕРМАНСКИ "УЧЕНИ КНИГИ" :))) ?!

- А да знаеш КАКЪВ ПО НАРОДНОСТЕН ПРОИЗХОД Е ПЪРВИЯТ СЪСТАВИТЕЛ на ГРЪЦКАТА ГРАМАТИКА ?!
- А защо УЧИТЕЛЯТ НА СЪЩИЯТ - (Как се казва ?) - е бил ПРОГОНЕН ОТ "ЕГИПЕТСКИТЕ ЕЛИНИСТИ"?
- А звнаеш ли, че НЕМСКИ СА УЧЕНИТЕ - НАЛОЖИЛИ тези ИНТЕЛУКТУАЛНО-ИСТОРИЧЕСКИ ЕКВИЛИБРИСТИКИ ... Като ВИЗАНТИЯ-ДЪРЖАВА или ЕЛЕНИ(които)НЕ СА ГЪРЦИ ?!

Знаем ли имената на тези "ОБЕКТИВНИ" германски учени? - Защото аз им ГИ ЗНАМ - а Ти? ... и знам, ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ТЕЗИ ТЕХНИ "ИЗОБРЕТЕНИЯ" - КАКВИ ПОРАЗИИ СА НАСТЪПИЛИ В ИСТОРИЧЕСКАТА НАУКА ... в ЧАСТНОСТ И ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ - НАСЛЕДНИЦИ НА АНТИЧНОТО НАСЕЛЕНИЕ ОТ БАЛКАНИ И СЕВЕРНО ПРИЧЕРНОМОРИЕ ?!!

Това накратко ... и в заключение да те питам ЕЙ ТАКА ЗА ПРОБА ... ТЕБ МНОГОЗНАЙКОТО-СКАНДАЛДЖИЯ ... Знаеш ли КАКЪВ Е СМИСЪЛА в ИМЕТО НА "ГРЪЦКИЯ" герой ОДИСЕЙ ?!
- А ще ми обясниш ЛИ ЗАЩО ЗНАЧЕНИЕТО НА "ОДИСЕЙ" - се превежда ПРЕЗ СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА ДУМА - ДОРИ ... в гръцкият НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ - Ха-хаха-ха ... чакама отгово-А ... на тези мои ДВА - ТРИ, "ЕЛЕМЕНТАРНИ" ВЪПРОСА ?! :)))) :)))

Чакам отговора-а-а - не РУГАТНИ И ЦИНИЗМИ, ГОВОРЕЩИ ЗА ЛИПСА НА АРГУМЕНТАЦИЯ ?!

- Както БЕ С АДВОКАТСТВАНЕТО ... ЦЕЛЯЩО ОБОРВАНЕ, казаното ЗА СМИСЪЛА В ИМЕТО НА СКИТИТЕ - от ЕДИН БЕЗ-ПРИСТРАСТЕН ... ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ - ГЕРМАНСКИ УЧЕН!!

Аз например знам,че ОДИСЕЙ е древна диалектна форма на името ОЛИСЕЙ (Олисял, Оплешивял а в преносен смисъл- Хитроумен). Преходът Д (Т) – Р (Л) се среща както в Палеобалканските езици,така и в Българския разбира се- затова латинската форма на името е УЛИСЕС (Лис, Плешив),което показва връзка и с думата Лисица (Хитър като лисица).
цитирай
41. shtaparov - ти явно не разбираш ...
24.12.2020 12:50
germantiger написа:
ти явно не разбираш какво ти пиша

а аз ти думам:

ЕПОСА ОК

НО МАТЕМАТИКАТА

НАУКИТЕ

ФИЛОСОФИЯТА

РЕЧИТЕ

ТРАКТАТИТЕ

всичко това иска писано слово

това ти думам - смао епоси ли правят твоите търаки

само с това ли живеят

не откриват ли, не изследват ли, не описват ли история

това ти думам

само с омир не се живее

само с хляб не се живее

има и сирене и месо и яйца и домати ако щеш

сега разбра ли ме или се правиш на неразбрал

СТАНА ЛИ ЯСНО ЧЕ ДОРИ ДА ПЕЕШ ЕПОСИТЕ

ТРЯБВА ДА ИМАШ ОЩЕ МАТЕМАТИКА, ФИЛОСОФИЯ, НАУКИ И ЛИТЕРАТУРА, НАСЛЕДСТВО, ИЗСЛЕДВАНИЯ

това те питам - твоите траки са само инвалиди с епоси и нямащи математика, наука, литература, философия

сега схваща ли питането ми "за Бога" ??????

Ами ти като задаваш така въпроса,кажи ми по същото време какво изследваха,описваха и възпяваха германците? Къде са им математиката,философията,ракетостроенето и инженерната мисъл по онова време?? Ааа,ама то тогава нямало германци??!! Ами естествено че не е имало: те са рожба на XIX-ти век и по това си приличат с македонистите!
цитирай
42. shtaparov - не, не предатели...
24.12.2020 12:54
germantiger написа:
не, не предатели

от такива като мен са правили еничари които са ви смазвали от бой

предателите са мишки, а еничарите са войскари качвали и сваляли султани

аз не съм поп кръстю, а караибрахим от време разделно - разлика огромна

Еничарът си е чиста проба предател и подлежи на същото наказание,на което е бил подложен Щауфенберг! Ти да не мислиш,че нашите са им прощавали?? Където ги пипнели,веднага ги унищожавали- затова Българите са единствения народ,който е бил разоръжават 4 (четири!!!) пъти от турците- другите завладени народи НИТО ВЕДНЪЖ не са разоръжавани понеже се оказало,че група невъоръжени Българи са по-опасни от група въоръжени гърци,турци или сърби!
цитирай
43. shtaparov - 23. germantiger - финално...
24.12.2020 13:05
germantiger написа:
23. germantiger - финално
18:49

те и другите са помнили и пеели и рецитирали

ТОВАГОРНОТО СЪМ ГО НАПИСАЛ АЗ ПРЕДИ ЧАСОВЕ - четеш ли го :) щапаров

аз съм го писал и съм имал предвид именно омер

а псоел съм ти писал, че

математика се не пее

трактати се не пеят

философия се не пее

история и сведения за племена се не пеят

науки се не пеят

гърците са имали всичко това

а траките са мо са имали епос ли щом според теб само са пеели

сега схващаш ли или се прайм на недоразбрали ;) :)

ПС
А НА ВАС БЪЛГАРИТЕ В БЛОГА ИМЕННО АЗ НЯКОЛКО ГОДИНИ СЪМ ВИ ПИСАЛ/и учил, че омер не е писал илиада както българите твъдфят - имер бил написла илиада, не, не я е писал а е рецитирал, записите първо са два и оттам всички други "версии" векове по късно

Както добре се вижда,при теб "финалното" най-често се оказва само предговор :) :) А Омир не само е рецитирал- той разбира се е пял своите епоси,понеже не бил никакъв грък!
цитирай
44. shtaparov - (Как стигаш до това тълкувание?)
24.12.2020 13:08
blagovesteliseev написа:
shtaparov написа:
blagovesteliseev написа:
От трите думи съм чувал само шматка. Другите две не съм ги чувал, но пък знам една друго - гавалюга.

Поздрав и за теб- ГАВАЛЮГА в такъв случай трябва да означава ГОВИ-ЛЮГЪ (Говедо люд,Говедочовек) :)

Това е заключение от пръв поглед- ако имаш други данни за значението и ги покажеш,те може да повлияят на тълкуванието.
цитирай
45. shtaparov - Дори и име няма тази ...
24.12.2020 13:09
blagovesteliseev написа:
Дори и име няма тази измислена държава.
germantiger написа:
точно обратното е

години наред "вие българите" шовинисти в блога ОПРЕДЕЛЯТ И ОПРИЛИЧАВАТЕ ВСЯКА ЧУЖДА ДУМА, КОЯТО ВИ ПРИЛИЧА ЗА БЪЛГАРСКА
самия ти щапаров правиш това постоянно

Единия му дедо е германец а другия- "Български" циганин навярно :)
цитирай
46. shtaparov - Да те питам - само отношение НА ЕДИН ...
24.12.2020 13:13
get написа:
Да те питам - само отношение НА ЕДИН ФАКТ, въпреки че мога да ти изредя поне още дузина заглавия?

Известното ли ти е произведението носещо наименованието:
"Liber Historiae Francorum".
- Какъв е езика на който е писана?
- Автора КАКЪВ Е ПО ЕТНОСЕН ПРИЗНАК?

Като отново ПОВТАРЯЙКИ СЕ ПОДЧЕРТАВАМ - мога да изброя ПОНЕ ОЩЕ ДУЗИНА, ПОДОБНИ на посоченото ПРОИЗВЕДЕНИЕ?

А да ти е известен ДО КОЙ ВЕК СЕ Е ПОЛЗВАЛ ЛАТИНСКИЯ ЕЗИК ... и всички учени мъже, пишейки на същият ВСЕ РИМЛЯНИ ЛИ СА БИЛИ ?!
... усещаш ли се упоменавайки този факт - за какво ти намеквам ЗА ГРЪЦКИЯ ЕЗИК И УЧЕНОСТ с техните ТРАКТАКИ, МАТЕМАТИКИ и т.н. писани на КОДИФИЦИРАНАТА НОРМА ... на ЕЗИКА "ФРАНКА ЛИНГВА" в античността - създаден ... Кога, от КОИ ... и КЪДЕ?!

Браво за отличния пример приятелю!
цитирай
47. shtaparov - ами аз това те питам ...
24.12.2020 13:15
germantiger написа:
ами аз това те питам гете - според теб всичко което прилича на българска дума или словно богатство - българи ли са - НЕ

същото е с латинския - сега разбра ли ме или пак да ти поясня?

всичко което ви прилича или напомня нещо бугарско, защото толкова сте чели, знаели или видели по света/ерго почти нищо та всичко това го преправяте на бугарска шитня гетчо

и аз тоява ти думам - сам си си отговорил за шитните на ордата

Абре ромале германско,забрави ли какво ти казах- с техните камъни по техните глави,каквото са сели вашите фалшификатори,това ще жънат сега!
цитирай
48. shtaparov - по ... ...
24.12.2020 13:18
germantiger написа:
по майка съм германец

1. МОЙ ПРАДЯДО Е УБИТ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА ОТ КОМУНЯГИТЕ, ДО ДНЕС НЕ МУ СЕ ЗНАЕ ГРОБА – нейде в Кюстендилско!

2. МОЙ ДЯДО Е СЪДЕН ОТ НАРОДНИЯ СЪД – оправдан е благодарение на единствената уважавана (от мен) комунистка – Валя Вичева.

3. ФАМИЛИЯТА НА ГЕРМАНСКАТА МИ РОДА Е ПРОМЕНЕНА ОТ GOTTLIEB НА БОГОЛЮБОВИ – макар това в превод да е „равнозначно”.

4. ИМЕТО НА МАЙКА МИ (тогава бебе) СЪЩО Е ПРОМЕНЕНО!

5. Проблема с намиране на работа и „наблюдение” на роднините ми в няколко поколения беше практика и ежедневие.

6. Лично за мен – сега няма да „драматизирам”, друг път съм споменавал!

ПС
А АКО СЕ ВЪЛНУВАШ ОТ ДЕДОВИЯ МИ - ПИШИ НА ЛС да те упутя

Тия глупости срещу рода ти не са правени от Българи,а от анти-Българи! Затова не лай срещу нас- ти да не мислиш че само твоя род е пострадал от терора,който ни бе докаран от чужбина??!!
цитирай
49. shtaparov - ами аз това те питам ...
24.12.2020 13:23
get написа:
germantiger написа:
ами аз това те питам гете - според теб всичко което прилича на българска дума или словно богатство - българи ли са - НЕ

същото е с латинския - сега разбра ли ме или пак да ти поясня?

всичко което ви прилича или напомня нещо бугарско, защото толкова сте чели, знаели или видели по света/ерго почти нищо та всичко това го преправяте на бугарска шитня гетчо

и аз тоява ти думам - сам си си отговорил за шитните на ордата


... поредната доза арогантен като поведение и съдържание ВЕЛИКО-ГЕРМАНСКИ ШОВИНИЗЪМ ... гарниран с КСЕНОФОБИЯ - Защо ?!

Защо НЕ МИ ОТГОВОРИ ПО СЪЩЕСТВО на ЕЛЕМЕНТАРНОТО ПИТАНЕ ?!

За дори ЕДИН немски АВТОР - Който, както казваш - ДА Е НАПИСАЛ на ДОЙЧ ШПРАХЕ?

germantiger написа:

записвал математиката си, изичлсниетя

- записвал трактаите за война, философия

- записвал историята която се е слувала пред тях или преди тях

- как мислиш се помни и пее Вселена, история на стотици племена

- как мислиш се помнят всички драми, трагедии, епоси

- как мислиш се помнят или се пеят (?!) речите на този или онзи политик

смешно нали, ами смешен си ;)


Та връщайки ТЕ КЪМ ПИТАНЕТО МИ - тигърЧЕ ... Чакам отговор на ВЪПРОСА СИ?
За немско ЕЗИЧНО ПРОИЗВЕДЕНИЕ - от преди ШЕСТНАДЕСЕТИ ВЕК?!

Защото ДО ШЕСТНАДЕСЕТИ ВЕК ... аз мога да посоча поне ДУЗИНА - ДВЕ, българоезични поризведения?!

- Така че ТИ, ПРЕДСТАВИТЕЛЯ на германският ВАРВАРСКИ ВЕЛИКОДЪРЖАВЕН ШОВИНИЗЪМ ... СЛЕДВА ДА ЗАМЪЛЧИШ, ЗАСРАМЕН ... ферщейн ду ?!!!?

Не само той трябва да замълчи засрамен- руснаците и сърбите също да не говорим за власите и турците,че първи произведения на собствените им езици са правени в периода XVI-ти – ХХ-ти век! :)
цитирай
50. shtaparov - Знаех го, но ...
24.12.2020 13:27
leonleonovpom2 написа:
Знаех го, но наистина не се бях замислял върху това Че до 16- ти век, на Запад , не само в Германия, се пише на латински? Тълкувания, може да се направят и няма да са абстрактни
Този, обявен днес за мъртъв език, всъщност е жив- в медицината, фармацията, биологията, със сентенции, мъдрости!....
Хубав ден!

Затова ГЕТ е изключително ценен събеседник приятелю- той често се сеща за неща,които ние понякога пропускаме :)
цитирай
51. shtaparov - ... ти понеже си ...
24.12.2020 13:34
germantiger написа:
гете - ти понеже си бо0лен човек и за това като питаш никой не ти разбира

забелязъл съм че като питаш нещо нито на леон, нито на мен, нито на други им става ясно какво питаш

обикновено ти си пишеш глупости без начало и край, фрагменти които наричаш подсказки, задаваш отговори преди да зададеш въпрос и прочие объркани неща, които са характерни за твоя стил на объркан човечец

научи се да задаваш въпроси, а отговори не са ти необходими, зщаото както знаем ти ги имаш и само мобжеш да ги подскажеш на Човечеството

произяведения на германски има от 750 г. нататък

хилдебрандслийд е пример за сме от високо и ниско германски

9 век мерзебургер цаубершпрюхе алтхохдойш или алт обер дойч

как е влезе ли ти или невежеството ти недопусна и не знаеше тия факти

Какъв "германски" търсиш по време,в което не е имало германци- та ти си чист македонист! Германците изчезват още в Първи век след отмъщенията на Август и Германик,остават постгермански племена. Възкресяването на отдавна измрелите германци се прави едва след Наполеон,който изиграва роля за тяхното консолидиране и осъзнаване като отделна обособена народност,а двете световни войни ги превръщат в нация!
цитирай
52. shtaparov - сега и аз ... да те подпитам нещо ...
24.12.2020 13:42
germantiger написа:
сега и аз гете да те подпитам нещо

кажи ми два примера

за български сказания или легенди или саги отпреди новата ера

и кой е българския бог или богове преди християнския

щото както казваш ти аз мога да ти дам пример с над 50 богинки и богчета германски - ти дай един или два български кубратови, не тракийски ерго елински

а ако се чудиш зщао те питам - ще ти дам една посказка - аз посел ще ти обясня значението да имаш "собствени" легенди и "собствен" предхристиянски бог ако не се сещаш защо - а сещаш ли се?

Ти първо намери германски сказания и легенди от преди Христа,а после ела да търсиш Български но ако много настояваш,веднага ще ти кажа: за Българските богове Бат Сабат (Вяд Савят,Сава), Млада Бога, Янкул, Тоха, Всьомор и Мала бога чул ли си??!! Очевидно не си а ако ги мислиш за "славянски" посочи "славянски" народ,който да е вярвал в тях!
цитирай
53. leonleonovpom2 - Митак, ще ти посоча един много интересен бог!
24.12.2020 18:34
На прима виста
Почитан и днес от Българите, особено в Северна България- там бяха мизите, нали? И от румънците като Калоянис, от украинците, като Ярило
Той е тракийски и се нарича Герман! Бог е на горещините и на дъждовете Прави се човече от кал-затова е Калоянис в Румъния и се дави в река- за дъжд или за суша- според случая ! Има и трад, носещ името му- Германеа- днешна Сапарева баня Да, там е единствения гейзер в Южна Европа, обяснимо е, защо е такова името му Този обичай Герман е документиран няколко века преди Новата ера!
Може да се правят различни заключения, но ще се въздържа Просто го отбелязвам
За Свети Жермен, например!
цитирай
54. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
24.12.2020 18:39
shtaparov написа:
leonleonovpom2 написа:
Знаех го, но наистина не се бях замислял върху това Че до 16- ти век, на Запад , не само в Германия, се пише на латински? Тълкувания, може да се направят и няма да са абстрактни
Този, обявен днес за мъртъв език, всъщност е жив- в медицината, фармацията, биологията, със сентенции, мъдрости!....
Хубав ден!

Затова ГЕТ е изключително ценен събеседник приятелю- той често се сеща за неща,които ние понякога пропускаме :)


Аз ценя познанията на Гет и умелото и точното им ползване, където се наложи
Сетих се в момента, че дори предсказанията на Нострадамус, в този 16- век са писани, не са на френски, а на латински А законът за задължителен френски в цяла Франция - писмен и говорим,вече е в сила!

Хубави празници, приятелю!
цитирай
55. get - До germantiger - Сега вече БОЛНА ПСИХИКА - ЛИ ЩЕ ИЗПОЛЗВАМЕ, КАТО АРГУМЕНТ СРЕЩУ ОПОНЕНТА ?!
24.12.2020 21:39
germantiger написа:
гете - ти понеже си бо0лен човек и за това като питаш никой не ти разбира

забелязъл съм че като питаш нещо нито на леон, нито на мен, нито на други им става ясно какво питаш

обикновено ти си пишеш глупости без начало и край, фрагменти които наричаш подсказки, задаваш отговори преди да зададеш въпрос и прочие объркани неща, които са характерни за твоя стил на объркан човечец

научи се да задаваш въпроси, а отговори не са ти необходими, зщаото както знаем ти ги имаш и само мобжеш да ги подскажеш на Човечеството

произяведения на германски има от 750 г. нататък

хилдебрандслийд е пример за сме от високо и ниско германски

9 век мерзебургер цаубершпрюхе алтхохдойш или алт обер дойч

как е влезе ли ти или невежеството ти недопусна и не знаеше тия факти


ОТНОВО ПОВТАРЯМ ВЪПРОСА СИ ?
Някъде преди ЩЕСТНАДЕСЕТИ ВЕК ДА ИМА НАПИСАНИ ТРАКТАКИ//ТРУДОВЕ НА ГЕРМАНСКИ по:

записвал математиката си, изичлсниетя

- записвал трактаите за война, философия

- записвал историята която се е слувала пред тях или преди тях

- как мислиш се помни и пее Вселена, история на стотици племена

- как мислиш се помнят всички драми, трагедии, епоси

- как мислиш се помнят или се пеят (?!) речите на този или онзи политик

смешно нали, ами смешен си ;)

- Двете ЦИТИРАНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ на ГЕРМАНСКИ ... са "открити" ПРЕЗ ОСЕМНАДЕСЕТИ ВЕК ... "подшити" в произведения с религиозни текстове - ТОЛКОВА ?! Датирането е СПОРНО !!?

ТОЛКОВА - по отношение ВЕЛИКОГЕРМАНСКАТА ТИ НАДУТОСТ - без покритие !!

- Знам ОТКОГА И ОТКЪДЕ ЗАПОЧВА ВСИЧКО ТОВА ... но с теб държащият се просташки - БЕЗПРЕДМЕТНО Е ДА СЕ СПОРИ ?!!

Да не кажеш, че ПОРАДИ НЕПОДГОТВЕНОСТ ПО ПРОБЛЕМАТИКАТА "БЯГАМ" ... само ще ти спомена една дума ИМАЩА ПРЯКО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ХРИСТИАНИЗАЦИЯТА НА САКСИТЕ - "HELIAND".

Всичко СЛЕД ТОВА е негово повторение - На негова база се създава(т) ВСИЧКИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ от "германския" епос :))) ?! ... но пак ПОТРЕТЯМ - ДО ШЕСТНАДЕСЕТИ ВЕК НЯМА ГЕРМАНСКО ПРОИЗВЕДЕНИЕ - ТРУД, трактат и .. !!!
цитирай
56. fun1001 - и Коледа, нали )..от Коладо..Весела Коледа, ангеле, бъди здрав, и бодър, и щастлив..
25.12.2020 11:13

На пишман езиковедите ще кажа,че тя идва от думата КОЛО,която на "пра"-Български означава СЛЪНЦЕ. Тази дума я има в сръбския диалект на Българския език,където означава "Танц, Хоро". Общото между Слънцето и Хорото е това,че и двете имат кръгла форма а всяко народно хоро с формата на кръг е било свещен ритуал в чест на Слънчевия бог. Същата дума фигурира в "пра"-Българската жреческа титла КОЛОБЪР (КОЛОВАР),която означава КОЛОВ-АР (Слънчев човек,Слънчев жрец).
цитирай
57. shtaparov - (и Коледа, нали )..от Коладо..Весела Коледа, ангеле, бъди здрав, и бодър, и щастлив..)
25.12.2020 12:21
fun1001 написа:

На пишман езиковедите ще кажа,че тя идва от думата КОЛО,която на "пра"-Български означава СЛЪНЦЕ. Тази дума я има в сръбския диалект на Българския език,където означава "Танц, Хоро". Общото между Слънцето и Хорото е това,че и двете имат кръгла форма а всяко народно хоро с формата на кръг е било свещен ритуал в чест на Слънчевия бог. Същата дума фигурира в "пра"-Българската жреческа титла КОЛОБЪР (КОЛОВАР),която означава КОЛОВ-АР (Слънчев човек,Слънчев жрец).

Благодаря- ще използвам момента да честитя светлия празник Рождество на теб,на всички наши близки и на верните ни читатели и приятели!
цитирай
58. shtaparov - Прав си приятелю!
25.12.2020 12:45
leonleonovpom2 написа:
На прима виста
Почитан и днес от Българите, особено в Северна България- там бяха мизите, нали? И от румънците като Калоянис, от украинците, като Ярило
Той е тракийски и се нарича Герман! Бог е на горещините и на дъждовете Прави се човече от кал-затова е Калоянис в Румъния и се дави в река- за дъжд или за суша- според случая ! Има и трад, носещ името му- Германеа- днешна Сапарева баня Да, там е единствения гейзер в Южна Европа, обяснимо е, защо е такова името му Този обичай Герман е документиран няколко века преди Новата ера!
Може да се правят различни заключения, но ще се въздържа Просто го отбелязвам
За Свети Жермен, например!

Абсолютно прав си приятелю- свети Герман е сен Джермен или бившия бог Хермес,наричан от турците ТЕНГРИ а от Българите- ГЕРМАН,ТОХЪ и КУБЕРА!
цитирай
59. shtaparov - Знаех го, но наистина не се бях за...
25.12.2020 12:46
leonleonovpom2 написа:
shtaparov написа:
leonleonovpom2 написа:
Знаех го, но наистина не се бях замислял върху това Че до 16- ти век, на Запад , не само в Германия, се пише на латински? Тълкувания, може да се направят и няма да са абстрактни
Този, обявен днес за мъртъв език, всъщност е жив- в медицината, фармацията, биологията, със сентенции, мъдрости!....
Хубав ден!

Затова ГЕТ е изключително ценен събеседник приятелю- той често се сеща за неща,които ние понякога пропускаме :)


Аз ценя познанията на Гет и умелото и точното им ползване, където се наложи
Сетих се в момента, че дори предсказанията на Нострадамус, в този 16- век са писани, не са на френски, а на латински А законът за задължителен френски в цяла Франция - писмен и говорим,вече е в сила!

Хубави празници, приятелю!

Благодаря- весели празници на теб и на всички наши,много здраве и късмет!
цитирай
60. shtaparov - ... ти понеже...
25.12.2020 12:51
get написа:
germantiger написа:
гете - ти понеже си бо0лен човек и за това като питаш никой не ти разбира

забелязъл съм че като питаш нещо нито на леон, нито на мен, нито на други им става ясно какво питаш

обикновено ти си пишеш глупости без начало и край, фрагменти които наричаш подсказки, задаваш отговори преди да зададеш въпрос и прочие объркани неща, които са характерни за твоя стил на объркан човечец

научи се да задаваш въпроси, а отговори не са ти необходими, зщаото както знаем ти ги имаш и само мобжеш да ги подскажеш на Човечеството

произяведения на германски има от 750 г. нататък

хилдебрандслийд е пример за сме от високо и ниско германски

9 век мерзебургер цаубершпрюхе алтхохдойш или алт обер дойч

как е влезе ли ти или невежеството ти недопусна и не знаеше тия факти


ОТНОВО ПОВТАРЯМ ВЪПРОСА СИ ?
Някъде преди ЩЕСТНАДЕСЕТИ ВЕК ДА ИМА НАПИСАНИ ТРАКТАКИ//ТРУДОВЕ НА ГЕРМАНСКИ по:

записвал математиката си, изичлсниетя

- записвал трактаите за война, философия

- записвал историята която се е слувала пред тях или преди тях

- как мислиш се помни и пее Вселена, история на стотици племена

- как мислиш се помнят всички драми, трагедии, епоси

- как мислиш се помнят или се пеят (?!) речите на този или онзи политик

смешно нали, ами смешен си ;)

- Двете ЦИТИРАНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ на ГЕРМАНСКИ ... са "открити" ПРЕЗ ОСЕМНАДЕСЕТИ ВЕК ... "подшити" в произведения с религиозни текстове - ТОЛКОВА ?! Датирането е СПОРНО !!?

ТОЛКОВА - по отношение ВЕЛИКОГЕРМАНСКАТА ТИ НАДУТОСТ - без покритие !!

- Знам ОТКОГА И ОТКЪДЕ ЗАПОЧВА ВСИЧКО ТОВА ... но с теб държащият се просташки - БЕЗПРЕДМЕТНО Е ДА СЕ СПОРИ ?!!

Да не кажеш, че ПОРАДИ НЕПОДГОТВЕНОСТ ПО ПРОБЛЕМАТИКАТА "БЯГАМ" ... само ще ти спомена една дума ИМАЩА ПРЯКО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ХРИСТИАНИЗАЦИЯТА НА САКСИТЕ - "HELIAND".

Всичко СЛЕД ТОВА е негово повторение - На негова база се създава(т) ВСИЧКИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ от "германския" епос :))) ?! ... но пак ПОТРЕТЯМ - ДО ШЕСТНАДЕСЕТИ ВЕК НЯМА ГЕРМАНСКО ПРОИЗВЕДЕНИЕ - ТРУД, трактат и .. !!!

Абсолютно съм сигурен,че тези "ранни" германски текстове са съвременни ментета,точно като "За буквите" на "Черноризец Храбър" и като всички други "стари" ръкописи,в които се говори за "славяни"! У нас обаче няма институция,която да се захване с тези ментета и да ги разобличи- не че руснаците ще го позволят,но поне да се направи опит!
цитирай
61. get - До 60. shtaparov - Прав си Щапаров - НИКОЙ НЯМА ДА РАЗРЕШИ ... да развалим ДОБРЕ ПОДРЕДЕНАТА ИМ ... ?
26.12.2020 13:29
shtaparov написа:
get написа:

ОТНОВО ПОВТАРЯМ ВЪПРОСА СИ ?
Някъде преди ЩЕСТНАДЕСЕТИ ВЕК ДА ИМА НАПИСАНИ ТРАКТАКИ//ТРУДОВЕ НА ГЕРМАНСКИ по ... ?

Абсолютно съм сигурен,че тези "ранни" германски текстове са съвременни ментета,точно като "За буквите" на "Черноризец Храбър" и като всички други "стари" ръкописи,в които се говори за "славяни"! У нас обаче няма институция,която да се захване с тези ментета и да ги разобличи- не че руснаците ще го позволят,но поне да се направи опит!


... им по техен ТЕРТИП ИСТОРИЯ ?
- Тъй като с това ЩЕ СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ - ЕДИН СМЕШНО МАЛЪК ЗА ТЯХНАТА НАДУТОСТ - Български народ и по-важното ЕЗИК, се явяват ОСНОВА НА ТЕХНИТЕ "велики" езици ?!

Давам ти примери ЗА НАУЧНИ ТРАКТАТИ - в които НАГЛЕД СЕ ИЗПОЛЗВАТ антични ДУМИ - Но?
Но като се зачетем РАЗБИРАМЕ - ЧЕ ?

Използваната в Биологията дума за КЛОНИРАНЕ - CLONING ... Която се твърди, че е СТАРО-ГРЪЦКА ... в гръцкия (съвременен) звучи КЛАДАКИ(?!) ... а в "славянско-турския"(?) - КАКТО СА НИ ВНУШИЛИ ДА ВЪЗПРИЕМАМЕ//ВЯРВАМЕ(за Бъл-я ез.?) ... Как звучи тази "древно-гръцка" дума, не е ли КЛОН !!! ... даваща още, глагола КЛОНЯ ?

От същата идва в МЪРТВИЯ ЛАТИНСКИ - дума за от^клоня - зучаща de^clino ?!

Хайде нека от този пример ВЕЛИКО-ГЕРМАНСКИЯ ШОВИНИСТ - Ни обясни?

Какви по произход са съществителното КЛОН и глагол (на/от/с)КЛОНЯ?

От ГЕРМАНСКИ-стар, ГРЪЦКИ-стар, ЛАТИНСКИ или от РУСКИ-СЛАВЯНСКИ ... след като в ПОСЛЕДНИЯ "славянски език" - НЕ Е НАЛИЧНА, дори ?!

Тигре - А вземи се изгаври(с мен БОЛНИЯ), че е дошла в българския език ... пРез МИТИЧНИЯ "тюрко-пра^български" ... Да ти посоча и турските аналози на разглежданите глагол+съществително от корен:"КЛОН" ... а то директно от прото-европейска коренова - Коя?

Защо се "разписах" толкоз, досежно тези КЛОН-Я ... ами защото ОТ ТАЗИ коренова?
Идва и понятието ... дало ПОЛИТОНИМ:^КЛОН^я(а от там дало "СКЛАВ"! Което е различно от СЛОВ-СЛАВянин ?) ... И достатъчно корумпирано поради своеобразностите в гръцки и латински ПРИ ПРОИЗНОШЕНИЕ-изписване ... опитващи се да предадат ЗА ТЯХ чуждАТА: "СКЛОНЕН" в своите ЕЗИЦИ ?!

П.П.

За съжаление ще трябва да опровергая написаното от теб?
За смисъл в името на "древно-гръцкия" герой Одисей?
Семантика-етимологията в името му идва от коренова - която в съвременния български звучи ЯД+осан !!

П.П.П.
В Одисеята - ИМЕТО е с изписване ОйдЮса - със същият КАТО БЪЛГАРСКИЯ СМИСЪЛ - ЯДОСАН ... и това в ШЕСТИ ВЕК, преди Христа - само ?!
Странното е че, в СЛЕД-ОМИРОВИЯТ ГРЪЦКИ език ... дума с подобно звучение и смисъл ЛИПСВА или почти не се употребява ?!
- А смислово-аналогичните на ЯД+ОСАН гръцки(съвременни) думи ЗВУЧАТ: а) "THYMOMENOS" и б) "ORGISMENOS", от което да питам?
- Какво ще кажете - Кое звучи по-близко до ПЪРВО-оригинала първоначално звучение "ОЙДУСА" ... в ОМИРОВАТА "ОЙДУСАея" :))) ?!
цитирай
62. zaw12929 - Пожелавам да е добра НОВАТА ГОДИ...
27.12.2020 18:10
Пожелавам да е добра НОВАТА ГОДИНА!
ЧЕСТИТА КОЛЕДА, УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!
ВСЕ ТАКА СЪС СПЕЦИАЛНА ОБИЛНА ЦЕННА СТРАХОТНА ИНФОРМАЦИЯ
цитирай
63. shtaparov - Пожелавам да е добра НОВАТА ГОДИНА!...
30.12.2020 08:33
zaw12929 написа:
Пожелавам да е добра НОВАТА ГОДИНА!
ЧЕСТИТА КОЛЕДА, УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!
ВСЕ ТАКА СЪС СПЕЦИАЛНА ОБИЛНА ЦЕННА СТРАХОТНА ИНФОРМАЦИЯ

Благодаря- дай Боже същите хубави неща и при теб!
цитирай
64. shtaparov - ОТНОВО ПОВТАРЯМ ВЪПРОСА СИ ...
30.12.2020 17:50
get написа:
shtaparov написа:
get написа:

ОТНОВО ПОВТАРЯМ ВЪПРОСА СИ ?
Някъде преди ЩЕСТНАДЕСЕТИ ВЕК ДА ИМА НАПИСАНИ ТРАКТАКИ//ТРУДОВЕ НА ГЕРМАНСКИ по ... ?

Абсолютно съм сигурен,че тези "ранни" германски текстове са съвременни ментета,точно като "За буквите" на "Черноризец Храбър" и като всички други "стари" ръкописи,в които се говори за "славяни"! У нас обаче няма институция,която да се захване с тези ментета и да ги разобличи- не че руснаците ще го позволят,но поне да се направи опит!


... им по техен ТЕРТИП ИСТОРИЯ ?
- Тъй като с това ЩЕ СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ - ЕДИН СМЕШНО МАЛЪК ЗА ТЯХНАТА НАДУТОСТ - Български народ и по-важното ЕЗИК, се явяват ОСНОВА НА ТЕХНИТЕ "велики" езици ?!

Давам ти примери ЗА НАУЧНИ ТРАКТАТИ - в които НАГЛЕД СЕ ИЗПОЛЗВАТ антични ДУМИ - Но?
Но като се зачетем РАЗБИРАМЕ - ЧЕ ?

Използваната в Биологията дума за КЛОНИРАНЕ - CLONING ... Която се твърди, че е СТАРО-ГРЪЦКА ... в гръцкия (съвременен) звучи КЛАДАКИ(?!) ... а в "славянско-турския"(?) - КАКТО СА НИ ВНУШИЛИ ДА ВЪЗПРИЕМАМЕ//ВЯРВАМЕ(за Бъл-я ез.?) ... Как звучи тази "древно-гръцка" дума, не е ли КЛОН !!! ... даваща още, глагола КЛОНЯ ?

От същата идва в МЪРТВИЯ ЛАТИНСКИ - дума за от^клоня - зучаща de^clino ?!

Хайде нека от този пример ВЕЛИКО-ГЕРМАНСКИЯ ШОВИНИСТ - Ни обясни?

Какви по произход са съществителното КЛОН и глагол (на/от/с)КЛОНЯ?

От ГЕРМАНСКИ-стар, ГРЪЦКИ-стар, ЛАТИНСКИ или от РУСКИ-СЛАВЯНСКИ ... след като в ПОСЛЕДНИЯ "славянски език" - НЕ Е НАЛИЧНА, дори ?!

Тигре - А вземи се изгаври(с мен БОЛНИЯ), че е дошла в българския език ... пРез МИТИЧНИЯ "тюрко-пра^български" ... Да ти посоча и турските аналози на разглежданите глагол+съществително от корен:"КЛОН" ... а то директно от прото-европейска коренова - Коя?

Защо се "разписах" толкоз, досежно тези КЛОН-Я ... ами защото ОТ ТАЗИ коренова?
Идва и понятието ... дало ПОЛИТОНИМ:^КЛОН^я(а от там дало "СКЛАВ"! Което е различно от СЛОВ-СЛАВянин ?) ... И достатъчно корумпирано поради своеобразностите в гръцки и латински ПРИ ПРОИЗНОШЕНИЕ-изписване ... опитващи се да предадат ЗА ТЯХ чуждАТА: "СКЛОНЕН" в своите ЕЗИЦИ ?!

П.П.

За съжаление ще трябва да опровергая написаното от теб?
За смисъл в името на "древно-гръцкия" герой Одисей?
Семантика-етимологията в името му идва от коренова - която в съвременния български звучи ЯД+осан !!

П.П.П.
В Одисеята - ИМЕТО е с изписване ОйдЮса - със същият КАТО БЪЛГАРСКИЯ СМИСЪЛ - ЯДОСАН ... и това в ШЕСТИ ВЕК, преди Христа - само ?!
Странното е че, в СЛЕД-ОМИРОВИЯТ ГРЪЦКИ език ... дума с подобно звучение и смисъл ЛИПСВА или почти не се употребява ?!
- А смислово-аналогичните на ЯД+ОСАН гръцки(съвременни) думи ЗВУЧАТ: а) "THYMOMENOS" и б) "ORGISMENOS", от което да питам?
- Какво ще кажете - Кое звучи по-близко до ПЪРВО-оригинала първоначално звучение "ОЙДУСА" ... в ОМИРОВАТА "ОЙДУСАея" :))) ?!

Приведените от теб примери наливат вода в моята "мелница" приятелю- благодаря ти! Паралелът,който си дал с името ОДИСЕЙ е чудесен и уважавам твоето мнение,но аз залагам повече на другия- латинската форма на името УЛИСЕС (УЛИСЕЙ) следва да е доста по-близко до оригинала от гръцката,която по правило е изопачена. Друг е въпросът,че в латинската форма имаме добро приближаване до очаквания смисъл на думата,а в гръцката той някак се поразмива и придобива не много очакван в случая отенък ...
цитирай
65. zaw12929 - Щастлива Нова 2021 година! Ча...
31.12.2020 10:23
Щастлива Нова 2021 година!
Часове ни делят до настъпване на Новата 2021 година.
Нека бъде по-щастлива, по- богата и по-добра от предходната.
Желая Ви здраве Следвайте мечтите си!
цитирай
66. shtaparov - Щастлива Нова 2021 година! ...
01.01.2021 21:11
zaw12929 написа:
Щастлива Нова 2021 година!
Часове ни делят до настъпване на Новата 2021 година.
Нека бъде по-щастлива, по- богата и по-добра от предходната.
Желая Ви здраве Следвайте мечтите си!

Благодарим ти от сърце- желаем същите хубави неща и на теб!
цитирай
67. zaw12929 - ПОТВЪРЖДАВАМ: ИСКАМ ЕДНА ДОБРА ЗА ...
04.01.2021 10:50
ПОТВЪРЖДАВАМ: ИСКАМ ЕДНА ДОБРА ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ 2021 ГОДИНА!
цитирай
68. nebonebo - За много и здрави години!
04.01.2021 20:50
Бъди здрав, както и близките ти! Добра, с усмивки и топлота да е 2021 година! :)
Лека вечер, shtaparov
цитирай
69. shtaparov - (Бъди здрав, както и близките ти!)
06.01.2021 13:51
nebonebo написа:
Бъди здрав, както и близките ти! Добра, с усмивки и топлота да е 2021 година! :)
Лека вечер, shtaparov

Здрава и щастлива нова година- дано е по-добра от предишната и да сбъдне най-хубавите ни мечти!
цитирай
70. shtaparov - ПОТВЪРЖДАВАМ: ИСКАМ ЕДНА ДОБРА ЗА ...
06.01.2021 13:52
zaw12929 написа:
ПОТВЪРЖДАВАМ: ИСКАМ ЕДНА ДОБРА ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ 2021 ГОДИНА!

Чудесно пожелание- дано!
цитирай
71. kolevdobri - Забавлявах се...
21.01.2021 08:43
...прочитайки статията и немалка част от коментарите. Неусетно, започнах да правя аналогии и в същото време да противопоставям думите "шматка" и "маталюга", като търсех приликите и отличията между тях. Интересно е, когато написах в нета думата "маталюга", излезе препратка към вашия блог. Ставам от компа и отивам при моите служители и ги питам, дали знаят значението на думата "маталюга". Имаше интересни реакции. Хващам се, че използвам думата "шматка" и друга дума, която си мисля, че си е само моя дума "шматарок" или това е мъжка шматка. Бъзикам се, разбира се. Беше ми интересно да прочета написаното и много от коментарите. Благодаря и успех! Плюс от мен.
цитирай
72. krumbelosvet - Ве да ве, така ве
21.01.2021 11:28
Гергер просто трябва да се трие. Докато не се излекува.
Той не забелязва, за да се зарадва, че според автора май българските учени са изключително глупци и предатели, с едно изключение. И най-вярната теза НЕ ПЕЧЕЛИ от такъв маниер на поднасяне.
ПП: Имаше немски футболист Шматке!!! И Кьопке имаше. А Швайнщайгер си е немско. За радост на гергер.
цитирай
73. shtaparov - Гергер просто трябва ...
21.01.2021 12:05
krumbelosvet написа:
Гергер просто трябва да се трие. Докато не се излекува.
Той не забелязва, за да се зарадва, че според автора май българските учени са изключително глупци и предатели, с едно изключение. И най-вярната теза НЕ ПЕЧЕЛИ от такъв маниер на поднасяне.
ПП: Имаше немски футболист Шматке!!! И Кьопке имаше. А Швайнщайгер си е немско. За радост на гергер.

За Гермът комай си прав,но учените за мене съвсем не са глупци! Между тях наистина е имало хора,които се правят на такива,но броят им вече намалява. Онези,които остават или идват са най-вече достойни хора заслужаващи всеобщо уважение,но ще опитам да си направя извод от твоята забележка.
цитирай
74. krumbelosvet - ПП:
21.01.2021 13:02
Една професорка обясняваше преди пътуване до ГДР, че саксонците имат красиви ДРЪПНАТИ очи. Като добавим и името КУРТ, значи И ТЕ в своита древни и ДОИСТОРИЧЕСКИ странствания, са се мешали с племена мешани с монголи и тюрки.
Собствените ми наблюдения пасват на едно генетично изследване, че ние имаме 1% монголски гени, а турците 10%. Останалото май са трако-славяно-гето-скито-персо-българи. Когато покрай преврата наш репортер предаваше от Анкара, демонстрантите си бяха АНАтОЛЦИ, наши хора, като съселяните на майка ми. Които НЕ бяха турци. Имаше и "турци" в селото, но повечето от тях си бяха ЕВРОПЕИДИ...
цитирай
75. shtaparov - Една професорка обясняваше преди ...
21.01.2021 18:43
krumbelosvet написа:
Една професорка обясняваше преди пътуване до ГДР, че саксонците имат красиви ДРЪПНАТИ очи. Като добавим и името КУРТ, значи И ТЕ в своита древни и ДОИСТОРИЧЕСКИ странствания, са се мешали с племена мешани с монголи и тюрки.
Собствените ми наблюдения пасват на едно генетично изследване, че ние имаме 1% монголски гени, а турците 10%. Останалото май са трако-славяно-гето-скито-персо-българи. Когато покрай преврата наш репортер предаваше от Анкара, демонстрантите си бяха АНАтОЛЦИ, наши хора, като съселяните на майка ми. Които НЕ бяха турци. Имаше и "турци" в селото, но повечето от тях си бяха ЕВРОПЕИДИ...

Единия процент "монголски" гени у нас е дошъл от угрофините,с които сме смесили частично между VI-ти и X-ти век.
цитирай
76. shtaparov - . . . прочитайки статията и немалка ...
21.01.2021 18:45
kolevdobri написа:
...прочитайки статията и немалка част от коментарите. Неусетно, започнах да правя аналогии и в същото време да противопоставям думите "шматка" и "маталюга", като търсех приликите и отличията между тях. Интересно е, когато написах в нета думата "маталюга", излезе препратка към вашия блог. Ставам от компа и отивам при моите служители и ги питам, дали знаят значението на думата "маталюга". Имаше интересни реакции. Хващам се, че използвам думата "шматка" и друга дума, която си мисля, че си е само моя дума "шматарок" или това е мъжка шматка. Бъзикам се, разбира се. Беше ми интересно да прочета написаното и много от коментарите. Благодаря и успех! Плюс от мен.

Забавлението с тия три думички наистина е добро,а покрай него гледаме да свършим малко полезна работа и за България разбира се :)
цитирай
77. anonimen65 - tova
28.01.2021 22:48
koeto sa znaeli balgarskite stroiteli e varshilo dobra rabota napravil maketa na loveshkia most ot sveshti. do dnes rodopchani bez da izchisliavat a s konets obikaliat stroeja i praviat pokriva praktika ne shte da e doshla ot neznanie na matematika.
цитирай
78. shtaparov - koeto sa znaeli balgarskite stroiteli...
29.01.2021 18:10
anonimen65 написа:
koeto sa znaeli balgarskite stroiteli e varshilo dobra rabota napravil maketa na loveshkia most ot sveshti. do dnes rodopchani bez da izchisliavat a s konets obikaliat stroeja i praviat pokriva praktika ne shte da e doshla ot neznanie na matematika.

Явно дедите ни са имали особени практически умения,които са отчасти запазени до днес или отчасти изгубени,но са им вършели отлична работа при нужда.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4814827
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136732
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи