Постинг
28.08.2013 09:01 -
Как една българка покори Лондон ...
Автор: stela50
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3649 Коментари: 3 Гласове:
Последна промяна: 29.08.2013 10:50
Прочетен: 3649 Коментари: 3 Гласове:
23
Последна промяна: 29.08.2013 10:50
Кулинарната кралица на Великобритания,
любимата готвачка на Мадона, Шер
и Клаудия Шифър има български корени
и е приела с удоволствие да води вкусно
предаване в родна медия...
пише в. "Стандарт".
Силвена ще предизвика зрителите да участват
в интерактивен формат по лиценз на британското
шоу „Щипка сол”...
Целта й е да покаже, че дори монотонна дейност
като готвенето може да бъде забавна.
Британската топзвезда Силвена Роу, българката,
която се нарежда на кулинарния пиедестал
до легендите Джейми Оливър и Гордън Рамзи,
се завръща у нас за новото шоу...
И още ... сякаш годините не са я докоснали -
същата обаятелна усмивка, чувствени очи...
Силвена Роу отдавна живее
и работи във Великобритания.
"Щипка сол" е една от най-новите шоупрограми, с които Би Ти Ви ще започне есенната си програма от септември. Водещ ще е в топкулинарката от Великобритания българката Силвена Роу. Предаването ще бъде излъчвано в праймтайма в делнични дни. Доскоро Роу е притежавала ресторант в Лондон, а сега предстои откриване на заведения в Дубай. Тя е готвила за Орландо Блум, Мила Йовович и Клаудия Шифър.
Топ звездата на Великобритания – българката Силвена Роу, се завръща в родината си тази есен, за да предизвика зрителите на bTV да участват в суперуспешен интерактивен формат по лиценз на британско шоу – „Щипка сол”. Провокацията ще се излъчва в праймтайма на телевизията и ще докаже, че дори ежедневните дейности могат да бъдат изключително социални и забавни.
Актрисата от руски произход Мила Йовович и Пол Андерсън, който е един от най-големите режисьори на 3D филми в света, са в Лондон преди време. Отиват на вечеря в "Куинс" (от английски quince е дюля) - това е един от най-изтънчените ресторанти в английската столица, разположен в централния квартал Мейфеър. Двамата са гости в луксозното лондонско заведение и никой не им продумва, че всъщност ще опитат българско ястие - крехко агнешко, изпечено на фурна с подправки. На масата двамата остават възхитени.
Затова сами се запознават с шеф-готвача в кухнята - Силвена Роу. Тя им подарява една от книгите си, а Йовович обещава, че ще сготви всичко вкъщи.
Всъщност Силвена е една от най-обичаните телевизионни водещи на Острова. Там всички я разпознават от кулинарните предавания на Би Би Си и Ей Би Си. Популярна е толкова, колкото и Джейми Оливър. Всъщност двамата се познават много добре.
Тамошните медии ги броят за свои хора, но тя не е. Истината е, че Силвена е българка. От няколко седмици тя е в София. Идва у нас за първи път от 8 години насам, за да заснеме част от епизодите на "Щипка сол" - една от най-новите шоупрограми, с които Би Ти Ви ще започне есенната си програма от септември. Във всеки епизод тя ще се състезава с професионален готвач, а след това жури ще опитва от храната и ще казва кой се е справил по-добре.
Освен голяма кухня тя ще има и студио, в което ще кани гостите си да разказват истории. Предаването ще върви в праймтайма на медията в делнични дни - най-вероятно от 20 ч на мястото,
Шоуто се прави изцяло по английски тертип. То е по лиценз на One Potato Two Potato Limited. Оригиналното име на рейтинговото предаване е Cookalong - то тръгва по английския Канал 4 през 2008 година. Кулинарното риалити има австралийска, шведска и испанска версия.
Силвена се снима за спомен с дизайнера Валентино,
за когото е приготвяла вечеря. През юни човек от българския екип звъни на Силвена Роу с това предложение. По това време тя вече е отказала оферта да участва в новия сезон на "ВИП Брадър". Между другото преди две години отхвърля поканата да играе и в английския "ВИП Брадър".
Когато обаче чува, че този път става дума за кулинарно риалити, Силвена казва да. Затваря телефона и първото нещо, което си помисля, е: "Българска работа. Дали ще се мобилизират да вземат лиценза толкова бързо?". Разбира се, че успяват. От българска страна уреждат всички права за по-малко от 2 месеца.
"Тук съм заради патриотизма. Време е да дам нещо на страната, в която се родих и израснах", казва единствения си мотив да се върне у нас Силвена.
Силвена Роу готви в британско шоу
----------------------- Заминава в Лондон току-що завършила гимназия в Пловдив заради съпруга си Малкълм Роу. Всъщност от него е чуждата фамилия. Във времето, когато се запознават, той има фирма, която внася "Джони Уокър" на българския пазар. Срещат се за първи път на едно издание на Пловдивския панаир. И оттогава са заедно.
В началото на връзката им си общуват повече с жестове. А единствената дума, която знае на английски по това време, е hungry (гладен).
"Аз съм много висока и повечето момчета в училище бяха по-ниски от мен. Може би затова съм нямала много гаджета в тези години. А с Малкълм се влюбихме веднага. Аз съм като едно растение, може би кактус, което той полива и се грижи за него всеки ден."
Да, обаче той не обича да я гледа по телевизията. Притеснява се всеки път, щом чуе гласа от екрана. Вкъщи пред телевизора застават само синовете - 25-годишният Илан и 20-годишният Александър. И двамата не знаят български. Говорят обаче 4 други езика - нещо много необичайно за Англия. И двамата общуват свободно на английски, френски, испански и руски.
Големият работи в световната организация Save the Children, а малкият е студент трета година в университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия - същия, в който се запознават принц Уилям и Кейт Мидълтън.
Един ден Илан се връща от работа и казва вкъщи: "Отскоро колегите ми разбраха коя е майка ми и вече гледат на мен по друг начин. Разпитват ме и ме ласкаят."
Силвена заедно с Мила Йовович
--------------------------------- "И тук идва най-големият комплимент за мен", допълва Силвена. Защото в офиса му казали: "Имаш много млада майка!" Всъщност никой не знае със сигурност на колко години е шеф-готвачката от Лондон. Досега тя не е издавала годините си никъде. Най-вероятно обаче е на около 45 години.
Характерната прическа е едно от нещата, които я правят много разпознаваема. Косата е къса отстрани, а горните руси кичури винаги стърчат нагоре. Силвена може да си я направи сама и за минута, като използва само вакса за коса. Преди снимки обаче само професионални стилисти оформят фризурата . Носи прическата си отдавна, малко преди да влезе в телевизията през 2007 година.
Преди това има кулинарна страница всяка седмица в английския всекидневник "Гардиан". В същото време води рубриката "Кулинарен пътешественик" на в. "24 часа" - Силвена е специален кореспондент на "24 часа" от Лондон през 2004 година.
"За българското издание пишех, защото това беше семейният ни вестник. Всички вкъщи четяха "24 часа". Успех за мен беше и работата в "Гардиан", за който писах 4 години. Когато се смени главният редактор, прекратиха и моя договор. А той сложи негов човек на мое място", разказва Роу.
Телевизионният успех идва след обява в "Ивнинг Стандарт". "Филмова компания търси хора с готварски амбиции и талант" - пише във вестникарското каре. Тогава нейна приятелка подава формуляра за участие от името на Силвена. Тя отива на кастинг с още 1900 кандидати. Накрая остават шестима, сред които е и българката. Снима се в документален филм - как обикновени домакини се съревновават с професионални готвачи в Mezzo - много популярно заведение в Лондон. Оттам нататък Силвена става една от най-търсените и харесвани готвачи на Острова.
"Сега е различно. Имам самочувствие, защото всичко съм постигнала сама. В началото, когато отидох в Лондон, хората ме питаха откъде съм. Казвах им: "България", а те ми отговаряха: "Е, все някой трябва да е и оттам", обяснява Силвена.
На колелото и все с обелени колене - ето така минава детството на Силвена в Пловдив. "Бях луда глава. Спомням си, че веднъж деца от моя клас играеха на бутилка, но мен не ме поканиха. Тогава виках долу под апартамента, в който се бяха събрали:
"Пенкее, пуснете ме да играя и аз на бутилка", а всички хора от блока излязоха, за да слушат какво говоря."
Бащата на Силвена е Йохан Лаутлиев - дълги години е радактор във вестник "Отечествен глас". Сменят позицията му след истински и важен материал за Дража Вълчева - по онова време председател на пловдивската община. "Тя не хареса статията и след това го направиха шеф на библиотека "Иван Вазов". Тя е от бял мрамор в центъра на Пловдив, но преди той да я оглави, в нея нищо не се случваше. Той обаче я направи една от най-добрите през 80-те години. Дори я компютризира. Това е една от причините, благодарение на които той става член на световната организация Who is who.
Кунка Лаутлиева - майката на Силвена, е една от най-красивите жени по онова време в Пловдив. Работи като реставротор в стария град. През нейните ръце са минали едни от най-големите ценности на България.
Откакто Йохан, бащата на Силвена, умира преди 6 години, Кунка е по-често в Лондон при Силвена, отколкото в България. Двете са изключително близки приятелки.
Наесен, когато започне шоуто "Щипка сол" по Би Ти Ви, топготвачката ще пътува предимно между София и Дубай. Там предстои откриването на ресторанта "Арабеск бай Силвена" - това ще е името на цяла верига от изискани заведения. Силвена ще я прави съвместно с един от големите шейхове от Арабския свят.
Силвия Жекова
*
Днес Силвена има няколко наградени готварски
книги и ще води ново кулинарно шоу по Би Би Си.
Тя е написала шест книги, някои от които
са се превърнали в бестселъри.
Носител е на наградата "Гленфидич" за храна и напитки в Лондон
от 2007 г., а през 2011 г. грабва и "Гурме награда" от Париж...
Роу заедно с египетския актьор Омар Шариф,
който е бил гост в ресторанта “Куинс” в Лондон.
В своте книги Силвена вмъква
и българската кулинарна традиция.
Силвена има големи изисквания към качеството
на продуктите, с които работи - това е задължително
условие за нейния стил - чисти, прости комбинации,
запазване на основния вкус, аромат и свежест,
поднесени по неочакван начин...
Специалист в източносредиземноморската кухня подходът
на Силвена е смел, уханен и чувствен, но преди всичко вкусен.
------------------
„Чупя бариери, но искам много повече.
Виждате Джейми Оливър и Годън Рамзи?
Те са в различна реалност, спрямо всеки
друг главен готвач, и аз искам да съм там.
Искам да съм този, който осигурява вълнението”...
споделя Силвена.
любимата готвачка на Мадона, Шер
и Клаудия Шифър има български корени
и е приела с удоволствие да води вкусно
предаване в родна медия...
пише в. "Стандарт".
Силвена ще предизвика зрителите да участват
в интерактивен формат по лиценз на британското
шоу „Щипка сол”...
Целта й е да покаже, че дори монотонна дейност
като готвенето може да бъде забавна.
Британската топзвезда Силвена Роу, българката,
която се нарежда на кулинарния пиедестал
до легендите Джейми Оливър и Гордън Рамзи,
се завръща у нас за новото шоу...
И още ... сякаш годините не са я докоснали -
същата обаятелна усмивка, чувствени очи...
Силвена Роу отдавна живее
и работи във Великобритания.
"Щипка сол" е една от най-новите шоупрограми, с които Би Ти Ви ще започне есенната си програма от септември. Водещ ще е в топкулинарката от Великобритания българката Силвена Роу. Предаването ще бъде излъчвано в праймтайма в делнични дни. Доскоро Роу е притежавала ресторант в Лондон, а сега предстои откриване на заведения в Дубай. Тя е готвила за Орландо Блум, Мила Йовович и Клаудия Шифър.
Топ звездата на Великобритания – българката Силвена Роу, се завръща в родината си тази есен, за да предизвика зрителите на bTV да участват в суперуспешен интерактивен формат по лиценз на британско шоу – „Щипка сол”. Провокацията ще се излъчва в праймтайма на телевизията и ще докаже, че дори ежедневните дейности могат да бъдат изключително социални и забавни.
Актрисата от руски произход Мила Йовович и Пол Андерсън, който е един от най-големите режисьори на 3D филми в света, са в Лондон преди време. Отиват на вечеря в "Куинс" (от английски quince е дюля) - това е един от най-изтънчените ресторанти в английската столица, разположен в централния квартал Мейфеър. Двамата са гости в луксозното лондонско заведение и никой не им продумва, че всъщност ще опитат българско ястие - крехко агнешко, изпечено на фурна с подправки. На масата двамата остават възхитени.
Затова сами се запознават с шеф-готвача в кухнята - Силвена Роу. Тя им подарява една от книгите си, а Йовович обещава, че ще сготви всичко вкъщи.
Всъщност Силвена е една от най-обичаните телевизионни водещи на Острова. Там всички я разпознават от кулинарните предавания на Би Би Си и Ей Би Си. Популярна е толкова, колкото и Джейми Оливър. Всъщност двамата се познават много добре.
Тамошните медии ги броят за свои хора, но тя не е. Истината е, че Силвена е българка. От няколко седмици тя е в София. Идва у нас за първи път от 8 години насам, за да заснеме част от епизодите на "Щипка сол" - една от най-новите шоупрограми, с които Би Ти Ви ще започне есенната си програма от септември. Във всеки епизод тя ще се състезава с професионален готвач, а след това жури ще опитва от храната и ще казва кой се е справил по-добре.
Освен голяма кухня тя ще има и студио, в което ще кани гостите си да разказват истории. Предаването ще върви в праймтайма на медията в делнични дни - най-вероятно от 20 ч на мястото,
Шоуто се прави изцяло по английски тертип. То е по лиценз на One Potato Two Potato Limited. Оригиналното име на рейтинговото предаване е Cookalong - то тръгва по английския Канал 4 през 2008 година. Кулинарното риалити има австралийска, шведска и испанска версия.
Силвена се снима за спомен с дизайнера Валентино,
за когото е приготвяла вечеря. През юни човек от българския екип звъни на Силвена Роу с това предложение. По това време тя вече е отказала оферта да участва в новия сезон на "ВИП Брадър". Между другото преди две години отхвърля поканата да играе и в английския "ВИП Брадър".
Когато обаче чува, че този път става дума за кулинарно риалити, Силвена казва да. Затваря телефона и първото нещо, което си помисля, е: "Българска работа. Дали ще се мобилизират да вземат лиценза толкова бързо?". Разбира се, че успяват. От българска страна уреждат всички права за по-малко от 2 месеца.
"Тук съм заради патриотизма. Време е да дам нещо на страната, в която се родих и израснах", казва единствения си мотив да се върне у нас Силвена.
Силвена Роу готви в британско шоу
----------------------- Заминава в Лондон току-що завършила гимназия в Пловдив заради съпруга си Малкълм Роу. Всъщност от него е чуждата фамилия. Във времето, когато се запознават, той има фирма, която внася "Джони Уокър" на българския пазар. Срещат се за първи път на едно издание на Пловдивския панаир. И оттогава са заедно.
В началото на връзката им си общуват повече с жестове. А единствената дума, която знае на английски по това време, е hungry (гладен).
"Аз съм много висока и повечето момчета в училище бяха по-ниски от мен. Може би затова съм нямала много гаджета в тези години. А с Малкълм се влюбихме веднага. Аз съм като едно растение, може би кактус, което той полива и се грижи за него всеки ден."
Да, обаче той не обича да я гледа по телевизията. Притеснява се всеки път, щом чуе гласа от екрана. Вкъщи пред телевизора застават само синовете - 25-годишният Илан и 20-годишният Александър. И двамата не знаят български. Говорят обаче 4 други езика - нещо много необичайно за Англия. И двамата общуват свободно на английски, френски, испански и руски.
Големият работи в световната организация Save the Children, а малкият е студент трета година в университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия - същия, в който се запознават принц Уилям и Кейт Мидълтън.
Един ден Илан се връща от работа и казва вкъщи: "Отскоро колегите ми разбраха коя е майка ми и вече гледат на мен по друг начин. Разпитват ме и ме ласкаят."
Силвена заедно с Мила Йовович
--------------------------------- "И тук идва най-големият комплимент за мен", допълва Силвена. Защото в офиса му казали: "Имаш много млада майка!" Всъщност никой не знае със сигурност на колко години е шеф-готвачката от Лондон. Досега тя не е издавала годините си никъде. Най-вероятно обаче е на около 45 години.
Характерната прическа е едно от нещата, които я правят много разпознаваема. Косата е къса отстрани, а горните руси кичури винаги стърчат нагоре. Силвена може да си я направи сама и за минута, като използва само вакса за коса. Преди снимки обаче само професионални стилисти оформят фризурата . Носи прическата си отдавна, малко преди да влезе в телевизията през 2007 година.
Преди това има кулинарна страница всяка седмица в английския всекидневник "Гардиан". В същото време води рубриката "Кулинарен пътешественик" на в. "24 часа" - Силвена е специален кореспондент на "24 часа" от Лондон през 2004 година.
"За българското издание пишех, защото това беше семейният ни вестник. Всички вкъщи четяха "24 часа". Успех за мен беше и работата в "Гардиан", за който писах 4 години. Когато се смени главният редактор, прекратиха и моя договор. А той сложи негов човек на мое място", разказва Роу.
Телевизионният успех идва след обява в "Ивнинг Стандарт". "Филмова компания търси хора с готварски амбиции и талант" - пише във вестникарското каре. Тогава нейна приятелка подава формуляра за участие от името на Силвена. Тя отива на кастинг с още 1900 кандидати. Накрая остават шестима, сред които е и българката. Снима се в документален филм - как обикновени домакини се съревновават с професионални готвачи в Mezzo - много популярно заведение в Лондон. Оттам нататък Силвена става една от най-търсените и харесвани готвачи на Острова.
"Сега е различно. Имам самочувствие, защото всичко съм постигнала сама. В началото, когато отидох в Лондон, хората ме питаха откъде съм. Казвах им: "България", а те ми отговаряха: "Е, все някой трябва да е и оттам", обяснява Силвена.
На колелото и все с обелени колене - ето така минава детството на Силвена в Пловдив. "Бях луда глава. Спомням си, че веднъж деца от моя клас играеха на бутилка, но мен не ме поканиха. Тогава виках долу под апартамента, в който се бяха събрали:
"Пенкее, пуснете ме да играя и аз на бутилка", а всички хора от блока излязоха, за да слушат какво говоря."
Бащата на Силвена е Йохан Лаутлиев - дълги години е радактор във вестник "Отечествен глас". Сменят позицията му след истински и важен материал за Дража Вълчева - по онова време председател на пловдивската община. "Тя не хареса статията и след това го направиха шеф на библиотека "Иван Вазов". Тя е от бял мрамор в центъра на Пловдив, но преди той да я оглави, в нея нищо не се случваше. Той обаче я направи една от най-добрите през 80-те години. Дори я компютризира. Това е една от причините, благодарение на които той става член на световната организация Who is who.
Кунка Лаутлиева - майката на Силвена, е една от най-красивите жени по онова време в Пловдив. Работи като реставротор в стария град. През нейните ръце са минали едни от най-големите ценности на България.
Откакто Йохан, бащата на Силвена, умира преди 6 години, Кунка е по-често в Лондон при Силвена, отколкото в България. Двете са изключително близки приятелки.
Наесен, когато започне шоуто "Щипка сол" по Би Ти Ви, топготвачката ще пътува предимно между София и Дубай. Там предстои откриването на ресторанта "Арабеск бай Силвена" - това ще е името на цяла верига от изискани заведения. Силвена ще я прави съвместно с един от големите шейхове от Арабския свят.
Силвия Жекова
*
Днес Силвена има няколко наградени готварски
книги и ще води ново кулинарно шоу по Би Би Си.
Тя е написала шест книги, някои от които
са се превърнали в бестселъри.
Носител е на наградата "Гленфидич" за храна и напитки в Лондон
от 2007 г., а през 2011 г. грабва и "Гурме награда" от Париж...
Роу заедно с египетския актьор Омар Шариф,
който е бил гост в ресторанта “Куинс” в Лондон.
В своте книги Силвена вмъква
и българската кулинарна традиция.
Силвена има големи изисквания към качеството
на продуктите, с които работи - това е задължително
условие за нейния стил - чисти, прости комбинации,
запазване на основния вкус, аромат и свежест,
поднесени по неочакван начин...
Специалист в източносредиземноморската кухня подходът
на Силвена е смел, уханен и чувствен, но преди всичко вкусен.
------------------
„Чупя бариери, но искам много повече.
Виждате Джейми Оливър и Годън Рамзи?
Те са в различна реалност, спрямо всеки
друг главен готвач, и аз искам да съм там.
Искам да съм този, който осигурява вълнението”...
споделя Силвена.
Повтарящи се с обратен знак истории
Капуска със зеле и булгур
Как Китай стана икономическа супер сила ...
Капуска със зеле и булгур
Как Китай стана икономическа супер сила ...
С личната си кариера, Силвена е за пример. Намерила си е своя ниша в сферата на обслужването на богатите и известните. И не къде да е! За това разполага с хубост, талант и българска упоритост. Дай боже, всекиму. Но, освен с екзотични рецепти за привилигированите, трудно би впечатлила широката публика. Е, снобарията ще и се порадва, а може и да я поканят в "Черешката на тортата". Въпреки, че е ще под класата и ...
цитирайПознавам Силвена преди за замине за Англия,
баща й беше директор на библиотеката,
разчупи много стари принципи и понятия,
въведе нови промени ... мисля, че тогава
не го разбирахме напълно...
Силвена прилича много на него...
Ще гледам шоуто с удоволствие, желая й успех !
цитирайбаща й беше директор на библиотеката,
разчупи много стари принципи и понятия,
въведе нови промени ... мисля, че тогава
не го разбирахме напълно...
Силвена прилича много на него...
Ще гледам шоуто с удоволствие, желая й успех !
3.
mitkaloto -
Поздравления за тази успяла бъл...
29.08.2013 17:15
29.08.2013 17:15
Поздравления за тази успяла българка!
цитирайТърсене
За този блог
Гласове: 59877
Блогрол
1. ivankalilova - Парчета
2. По Виктор Цой - dushka
3. ЛУЧИА ИРИСИ - един очарователен талант
4. Воинът на светлината ...
5. Алпите - dolsinea
6. Жените с името Мария
7. Зелените хора... има такива.
8. Неказани думи
9. Усмивката
10. Мантра на Петото измерение
11. За клиповете
12. ИСКРЕНО ... от приятел
13. Мъчните хора ...
14. Когато спуща се нощта ...
15. Разпятието
16. Тя е влюбена в теб
17. До болка ...
18. Сто години да минат ...
2. По Виктор Цой - dushka
3. ЛУЧИА ИРИСИ - един очарователен талант
4. Воинът на светлината ...
5. Алпите - dolsinea
6. Жените с името Мария
7. Зелените хора... има такива.
8. Неказани думи
9. Усмивката
10. Мантра на Петото измерение
11. За клиповете
12. ИСКРЕНО ... от приятел
13. Мъчните хора ...
14. Когато спуща се нощта ...
15. Разпятието
16. Тя е влюбена в теб
17. До болка ...
18. Сто години да минат ...