Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2010 17:30 - За Чудотворната икона
Автор: stela50 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 704 Коментари: 0 Гласове:
0




Стотици миряни се стекоха на Бачковския манастир 05.04.2010 13:21 14 С литийно шествие чудотворната икона Света Богородице бе изнесена от светата обител
 
image

Снимка: Dnes.bg

Стотици миряни се стекоха рано тази сутрин на Бачковския манастир. С литийно шествие чудотворната икона Света Богородице бе изнесена от светата обител и бе занесена до мястото, където според легендата е била намерена от две пастирчета.

Иконата на Божията майка бе изнесена на ръце от вярващи, водени от игумена на храма отец Борис.

Шествието стигна до аязмото "Покров Богородичен”, а след това и до скалната пещера и до храма "Свети Архангели”

Там се дава курбан за вярващите, а следобед под звуците на църковните камбани ликът на Богородица ще бъде върнат в Бачковския манастир.

Преди да започне литийното шествие от ранни зори пред светинята се тълпяха стотици християни, дошли да се помолят за здраве и благодат.

Литийното шествие е най- старото у нас и се прави повече от 350 години, припомниха за Dnes.bg духовници

Започна Светлата седмица .
 
Понеделник, 05 Април 2010 08:46
imageСлед Великден от днес започва Светлата седмица. През нея не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са редни.
Великден продължава три дни - неделя, понеделник и вторник.Тази седмица се нарича още празна заради забраната да се работи каквото и да е. Неделя се нарича Томина - чества се апостол Тома. Когато мълвата за изчезването на тялото на Христос се разпространилар само той не повярвал. На осмия ден след възкръсването си сам Исус му се явил и го накарал да се убеди в истината. Оттогава остава израза "Тома неверни", а денят е наречен Томина неделя.
Години наред стотици богомолци от цялата страна на днешния ден участват в литийното шествие с Чудотворната икона от Бачковския манастир. Иконата "Света Богородица Умиление" се изнася от едноименната църква на Светата обител на втория ден от Христовото Възкресение и се пренася на 6 километра до местността "Клувията".
Много са преданията за нейната история, но едно от тях гласи, че иконата е намерена в местността в началото на 17 век на втория ден на Великден от две овчарчета. В скалите над една пещера те видели силна светлина, а вътре открили иконата. От мястото, където била намерена бликал извор с лечебна вода, който носи името "Аязмото".
Изографисана от самия апостол Лука, иконата с лика на Божията майка е била в църквата на Бачковския манастир, но изнесена от там в началото на турското робство. Легендите разказват, че при едно от нашествията на османските орди монасите я скрили високо в планината, като запазили в дълбока тайна мястото. Така иконата била спасена от последвалото опожаряване на манастира, но останала в неизвестност почти век. След като била открита от децата, богомолци пренасят иконата отново в църквата, но монасите остават изненадани, когато на следваща сутрин не я откриват. Тя била намерена отново край "Аязмото". Историята с пренасянето й се повтаряла, докато не й изградили специален олтар в дясно от вратата на храма. Останала обаче традицията на втория ден на Великден, с литийно шествие, иконата да се връща в местността "Клувията", където се отслужва молебен.
 





Тагове:   икона,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stela50
Категория: Лични дневници
Прочетен: 17590632
Постинги: 1642
Коментари: 25863
Гласове: 59877
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930