Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2010 18:16 - И ЧАДЪРЪТ ИМА РОЖДЕН ДЕН...4 май...
Автор: stela50 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5119 Коментари: 7 Гласове:
7

Последна промяна: 28.06.2012 11:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 4 май рожден ден има... сгъваемият чадър!  

4 май 1715 година. Мястото е Париж, а денят специален - на този ден преди 3 века се ражда първият сгъваем чадър!

Тази простичка на вид пръчка, която ни пази от дъжда, съществува отпреди 1000 години преди новата ера, съобщи БГНЕС. За родина на чадъра се сочат Китай или Египет. И в двете страни чадърът е символ на власт. Право да го използват обаче са имали само императори, царе и фараони.

В Индия чадърът също е на почит. Там той се свързва с богатство и власт. В Западна Европа се появява първо във Франция, през XVII век. В началото той бил използван само от дамите, за които бил моден аксесоар. Изполвали го обаче и за да се пазят от слънцето.

Най-широкото си приложение - да ни пази от дъжда, чадърът намерил през 1750. Заслугата е на англичаните.

Днес вече можем да видим най-скъпият чадър, изработен от крокодилска кожа, както и най-иновативният - с медиа плейър на дръжката.

image

image


В миналото чадърът е бил символ на богатство и власт. В Египет го използвали да се предпазват от слънцето и чадърите там се правели от листа от палми и птичи пера. Привилегията да го носят имали само фараоните. По-късно се появил в Персия, Индия и африканските държави, а по-късно започва да се използва и в древна Елада и Рим. Много по-късно, през XVII в. започва да се използва и във Франция. Там вече е по-широко използван като моден аксесоар. Диктаторите на модата французите го променят и му слагат всякакви украси и дрънкулки. Дори е направен специален дизайнерски чадър за кралица Мария Антоанета.

В тези времена чадърът се ползвал повече като украса или за предпазване от слънцето. Чак през XVIII век той вече започнал да се използва и за да пази приносителя си от дъжд. В наши дни производството му е усъвършенствано. За направата му се използват нови, модерни материи, които не пропускат вода, олекотен е и в различни цветове. За жените те са по-разнообразни, има чадъри с къдрици, в ярки и шарени нюанси. А тези, които имат богат гардероб и държат дрехите им да си подхождат с аксесоарите, могат да си изберат няколко модела, които по цвят да отиват на всяко палто или шлифер, които носят през дъждовния сезон.

При мъжете няма такова разнообразие в цветовете и моделите. За тях са по-класическите форми и едноцветните модели. За първи път мъж се е появил с чадър през 1870 година и това е бил англичанинът Джон Хануей.

image

Чадърът – от лотосовия лист до музикалния плейър

С идването на пролетта пристига и пролетният дъжд, а единственото спасение от него е чадърът. Днес той е не само полезен, но и впечатляващ аксесоар. Колкото и познато да ни е това чудо на човешката ръка, безспорно има много интересни факти в историята на неговия произход.

imageimage

imageЧадърът се ражда още в древен Китай преди повече от 4000 години. Две истории разказват за това как е открит. Според първата, едно момче се спасило от проливен дъжд, като се покрило с голямо листо от лотос. Така бил измайсторен първият чадър, който много наподобявал лотосов лист. За втората легенда дори има запазени писмени доказателства. Те свидетелстват, че идеята за чадъра принадлежи на Юн, съпругата на най-известния в Китай майстор-дърводелец Лу Бан. Когато мъжът й работел, тя му носела обяд, но по време на дъждовния период винаги пристигала мокра. Лу Бан построил няколко павилиона покрай големите пътища, за да могат хората да се крият в тях, когато вали, но и това не било разрешение на проблема. Един ден, когато съпрузите се прибрали вкъщи, Юн казала на Лу Бан: "Колко ще бъде хубаво, ако имам един павилион, който да мога да нося със себе си." Думите й го вдъхновили - той изрязал парче плат с формата и размерите на покрива на павилион, монтирал му дървена дръжка и механизъм, който позволявал на плата да се сгъва и разгъва. Taка бил открит първият чадър в историята на Китай. Той бил наречен " Покривът, който винаги е с нея", тежал 1 кг и заедно с ветрилото се смятал за една от отличтелите черти на императорския двор.

 

imageПо това време чадърът се е считал за символ на власт. От Древна Персия са останали скулптури на господари, чиито роби им държат чадърите и ги пазят от слънцето. Само императори, царе и фараони са притежвали подобен аксесоар. Постепенно чадърът е започнал да се използва и за защита от слънцето. В древен Египет се е изработвал от палмови листа и птичи пера, украсен с брилянти и злато - отново лукс, достоен само за фараоните и царете. Кралят на Бирма пък притежавал чадър от 24 купола и така получил прозвището "Повелителят на 24-те чадъра."

Култът към чадъра завладява и африканските държави, където отново е символ на властта. От Изтока той стига до Елада, а по-късно и Рим, където го използват предимно жените. Едва през 17 в. във Франция влиза във всекидневна употреба под името “парасол”, защото предпазва от слънцето. Тогава чадърът се превръща в моден аксесоар, а французите го украсяват с ресни и рюшчета. Мария-Антоанета се разхождала с първия дизайнерски чадър със спици от китайски пера и имала специални носачи. Най-пищните и разкошни модели са от времето на Людовик XIV. У нас първите писмени доказателства за чадъра са от песента "Татари набеждават мома Тодора". За първи път чадърите връщат най-първоначалната си функция - за предпазване от дъжд, през 1750 година в Англия.

imageПостепенно чадърът по света и у нас започва да придобива чисто практическото си значение и старите значения отпадат. Днес той се изработва от водонепропускваем синтетичен материал като найлон или полиамид. Надява се на метални, пластмасови или силиконови пръчки, които след това се прикрепват към дръжката. Той притежава и различни разновидности. За класически се счита двойно сгъваемият, черен и с извита дръжка. Има дълга дръжка, около един метър, тип пръчка с голяма периферия за силен дъжд. Смята се, че той е една от запазените марки на стилния мъж, почти колкото бастунчето в миналото. Тройно сгъваемите пък са удобни за носене в чанта. Те са и значително по-леки, което ги прави по- подходящи за жени.

imageЦветовете на чадърите се характеризират с още по-голямо разнообразие. Много от дамските чадъри са пъстри, с цветя. Като по- лесни за съчетаване с дрехите са едноцветните чадъри. Мъжките пък са в по-тъмната гама от цветове – тъмно сини, тъмно зелени или черни. За мъжете се препоръчват и карираните десени. Детските чадъри са предимно шарени в светли цветове. Голяма част от тях са и с любимите на малките герои от анимационни филми и приказки.

Любопитно от живота на чадъра е, че той например е първообраз на подвижния покрив на кабриото при автомобилите. В САЩ пък е една от защитите от улични нападения - с копче едновременно се разпръсква газ и се задейства вой на сирена. Към най-шантавите приумици спада чадърът-въдица. Най-новото чудо в областта на технологиите е хибридът между чадър и акустична система. В него е монтиран плейър, който се управлява с бутони върху дръжката на чадъра.

Най-скъпият чадър е на стойност 50 000 долара и е изработен от италианската луксозна марка за мъже “Billionaire Couture”, основана от небезизвестния Флавио Бриаторе. Изработен е ръчно от крокодилска кожа, специално третирана за водоустойчивост.
-----------------------------------------------------
Светлана Генчева – Sunny  -

image

      image

   
image
Клод Моне


 



Тагове:   май,


Гласувай:
7



1. miaa - Прекрасен постинг, Стела! Чадъ...
04.05.2010 18:57
Прекрасен постинг, Стела! Чадърът- един невероятен начин да завладяваш и да се предпазиш:))) Поздрави и усмивки:)
цитирай
2. stela50 - Любопитна беше и за мен историята на чадъра...
04.05.2010 19:37
Хубава вечер и благодаря за споделения миг.
цитирай
3. womanly - Интересни и любопитни факти за чадъра! :))
04.05.2010 20:02
Винаги научавам по нещо ново от теб, Stela50! Благодаря ти!
Чудесна вечер ти желая от сърце!
цитирай
4. iliada - Отново си върха!:)
04.05.2010 20:06
Адмирации!:)
цитирай
5. stela50 - О,момичета ,усмихнахте ме ...
04.05.2010 20:10
Благодаря !
цитирай
6. konstant7 - :)
04.05.2010 21:17
Най - своенравната вещ,
когато вали, тогава го няма
дори да го търся със свещ ,
а дъжд е навън и спиране няма...
пак между капките беж.......

Хубава вечер и много дъждовни усмивки !
цитирай
7. stela50 - Благодаря за усмихнатия дъждовен стих....
05.05.2010 08:37
Аз лично много обичам разходките в дъждовно време без....чадър.
Слънчев ден от мен !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stela50
Категория: Лични дневници
Прочетен: 17598420
Постинги: 1642
Коментари: 25863
Гласове: 59877
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930