Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2010 17:29 - СПАСОВ ДЕН Е ....
Автор: stela50 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2070 Коментари: 0 Гласове:
3



Възнесение Господне Днес е Спасовден
image
Възнесението на Христос

Възнесение Господне, Възнесение Христово или Спасовден е християнски празник. Той празнува момента, когато Исус Христос се възкачва на небето. Празникът е 40 дни след Великден и винаги се пада в четвъртък.

Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък.

image

С възнесението Си Иисус завърши делото на спасението. За всички повярвали в Него Спасителят откри небето, за да могат всички да станат съобщници на Неговия живот, да бъдат изкупени и спасени. Затова българският народ му е дал название с дълбок религиозен и богословски смисъл - Спасовден, Денят на Спасителя.

                    Свети Спасе, тебе молим,
                                       дай ни дъждец и росица
                                       да се роди жито, просо, 
                                       да нахраним сиромаси, 
                                       сиромаси и сираци...


                    „Ще завалят гергьовски ситни росици,
спасови буйни дъждове,
пролетно ще поникне,
есенно ще изкласи”.

В българския народен календар празникът се свързва предимно с култа към мъртвите. Вярва се, че душите им били “разпуснати” на Велики четвъртък, а се “прибирали” на Спасовден. Тези души жужали като мушици и пчели около цветовете на плодните дръвчета. В сряда привечер или на самия празник жените ходят на гробища и раздават за “Бог да прости” варено жито и хляб. В събота след Спасовден е една от трите големи задушници, наричана “Черешова задушница”, защото се раздават и ядат череши, или още “Спасово одуше”, “Русално одуше”. При тръгване за гробищата отварят прозорците и вратите на къщите, “за да тръгнат и душите на умрелите”. По пътя хората мълчат, за да не ги смутят. Макар да се приема за недобро за живите, рано сутрин жените надничат в кладенците и вярват, че във водата ще видят образа на починал свиден човек.

В Североизточна България палят огньове по гробовете или ги заливат обилно с вода. Тази практика вероятно има връзка с магическите действия за измолване на дъжд, които някъде се практикуват именно на Спасовден. Вярва се, че спасовският дъжд е също толкова ценен за реколтата, колкото и гергьовският. Затова моми и ергени обикалят нивите и с обредни песни молят св. Спас да изпрати дъжд. Така Спасовден се нарежда сред празниците, които се тачат за предпазване от суша.

image
В народните вярвания, нощта срещу Спасовден е лечебна и болните ходят за росен, лягат до цветето и поставят до главата си някакъв дар за русалките-лечителки.
image   Срещу Спасовден болни се лекуват с магическо лечение С тези народни представи е свързан и обредът - магическо лечение, наричан „ходене по росен”, „русаля”. Още през нощта преди Спасовден завеждат болни и недъгави да преспят по росенови поляни, за които се вярва, че са обитавани от самодиви и русалийки и близо до свещен извор или параклис. Всеки болен е воден от лице от противоположния пол, което след извършването на обичая става „побратим” или „посестрима” на лекувания. Болният ляга на черга, до главата му върху нова кърпа поставят дар за самодивите- прясна шарена пита (с шарки отгоре), бъклица с вино, мед, пешкир, чорапи, нова зелена паница или бърдуче, стомна с вода.

  След Възкресението Христос в продължение още на 40 дни се явявал пред учениците си и им разказвал за Божието царство.

image

  Накрая Той им заръчал "да не напускат Ерусалим, но да чакат обещаното от Отца, за което, каза Той, чухте от Мене. Защото Йоан е кръщавал с вода; а вие ще бъдете кръстени със Светия Дух не след много дни. Ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята. И като рече това, и те Го гледаха, Той се възнесе, и облак Го прие от погледа им. Тогава те се върнаха от хълма, наречен Елеонски, близо до Ерусалим, на разстояние един съботен ден път.
Вознесение Господне 
Икона от ХVІ век, Гърция
(Деянията на апостолите
1:4-5; 8-9; 12).
image


На Спасов ден празнуват носещите имената Спас, Спаска.

image

Честит празник на всички именници. Нека бъдат здрави и с много късмет!

image





Тагове:   ден,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stela50
Категория: Лични дневници
Прочетен: 17627756
Постинги: 1642
Коментари: 25863
Гласове: 59877
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930